Aion kilka pytań

Nie zauważyłem tematu podobnego wiec założyłem swoj. Otoż chcialbym spytac sie ogolnie was co ciekawego do zaoferowania ma aion? Gralem w rozne mmo ale najwiecej w wowa. System aiona wydawał sie byc podobny. Tylko chcialbym zapytać o:

1. Endgame? PvE gównie. Na czym polega? tradycyjnie dungeony ? Czy jak?
2. Klasy. Czy głownie liczy sie atak? czy jest trojca - tank heal dps, ewentualnie jakis support. Jak nie to jak to wygląda?
3. PvP. Nie za bardzo interesuje mnie to akurat ale czy na open world istnieje mozliwosc zabijania innych? Co na tym sie zyskuje?
4. Szybkosc expa. Czytalem wlasnie kilka tematow i pisali tam ze trzeba wiedziec jak expic. W grach dosc czesto nie najgorzej expie tylko boje sie czytajac cos takiego ze trzeba miec jakies super metody bo inaczje dlugo sie schodzi. Nie chcialbym expic 2 miesiace by sobie pograc uczciwie dungeony bo pewnie wtedy nie dotrwam nawet.

5. Serwery. Cos widzialem tez ze jakies roznie od NA i EU. Ktores gorsze lepsze? jakies P2W? Czy gorszy wydawca albo mało patchy? I co w koncu z aion pl?:D to serwer czy tylko polska wersja

1. PVE jest / PVP tez jest, na 65 lvl, bo taki jest maxymalny, zbierasz itemki by moc chodzic na instancje, zbierasz je za kahruny lub bmy (nie bede tlumaczyc) robiac weekly / daily i chodzisz na siegi lub instancje

2. Swieta trojca jest.

3. Zasada podobna jak w WoWie, 2 frakcje bijace sie o wladze nad swiatem. DO 60 lvl prawie pvp nie ma, a po tym lvlu wysyla Cie do lokacji gdzie praktycznie jest ciagle pvp.

4. Szybkosc expa? Ja swojego SMa wbijalem ponad 20/30 dni (z przerwa). Glownie zwykle Questy i Kampania.

5. O serverach sobie bardziej poczytaj. Ja i tak nadal polecam EU / PL Barusa i strone Asmodian.

Kolejny raz o ograniczeniach konta gameforge / gold packach / item shopie, i pingu nie bede sie rozpisywac. Wszystko pisze w tematach.

A chcialbym jeszcze spytac z klasami, bo interesuje mnie granie heal/support. Tylko nie wiem czy kolega ze mna zagra a nawet jak zagra to nie mam pewnosci czy mu sie w polowie nie odechce. Wiec moze inaczej :P Jakie sa "zalety i wady" - barda, Klera i chantera. Wiem ze takie rzeczy sa na necie ale chcialbym tak po chłopsku od serca poprostu. Czym i jak sie expi z tej trójki i co sie bardzo przydaje i kiedy

Cler-zawsze ma party , Chanter praktycznie tez zawsze ma party , Bard - dosc czesto ma party :) Bardem>CLER>CHANTEr do expa best bard :)

Kler jest zawsze potrzebny, na instach głównie stoi -> leczy i dispeluje (mnie strasznie wkurza długi cast grupowych heali :|), ale to nie znaczy że jest słaby, bo na drzewku dps też potrafi bardzo duży dmg wyciągnąć (glównie dzięki Summon Noble Energy), ma też parę dotek + parę tarcz. Ogarnięty kler może być kozakiem na pvp :)

Chanter to w pt głównie support ze względu na mantry i parę przydatnych buffów, ma heal, ale nie da rady utrzymać całego pt na cięższych inst, jeśli nie ma klera. Wg mnie jego wadą jest to, że brakuje mi dispela, rebirth (które ma kler), do tego jest postacią fizyczną i bije z bliska, więc musi biegać za przeciwnikiem :| Ale ma sporo ogłuszaczy :D

Bardem nie grałam, więc się za dużo nie wypowiem ;P Jest bardzo przydatny w pt ze względu na przywracanie many, do tego ma duży dmg i ma jakiś heal. Wg mnie jest trochę postacią op, ale może go jeszcze znerfią tak jak gunnera w 4.5 :D

Kler jest zawsze potrzebny, na instach głównie stoi -> leczy i dispeluje (mnie strasznie wkurza długi cast grupowych heali :|), ale to nie znaczy że jest słaby, bo na drzewku dps też potrafi bardzo duży dmg wyciągnąć (glównie dzięki Summon Noble Energy), ma też parę dotek + parę tarcz. Ogarnięty kler może być kozakiem na pvp Chanter to w pt głównie support ze względu na mantry i parę przydatnych buffów, ma heal, ale nie da rady utrzymać całego pt na cięższych inst, jeśli nie ma klera. Wg mnie jego wadą jest to, że brakuje mi dispela, rebirth (które ma kler), do tego jest postacią fizyczną i bije z bliska, więc musi biegać za przeciwnikiem :| Ale ma sporo ogłuszaczy Bardem nie grałam, więc się za dużo nie wypowiem ;P Jest bardzo przydatny w pt ze względu na przywracanie many, do tego ma duży dmg i ma jakiś heal. Wg mnie jest trochę postacią op, ale może go jeszcze znerfią tak jak gunnera w 4.5

Opisales chantera jako slaba klase , tak wiec - ogarniety chanter zabije clera bez wiekszego problemu czy tez barda :) jest to najlepsza postac pvp z tych 3 :) MA self dispela 3 tarcze co chwile stun/przewrocenie + crity i dosc spory dmg potrafi przywalic crita 3-5k na pvp + dotka ;) mozna by sporo opisywac jednak jest to najtrudniejsza klasa z tych 3 :)

Troche sprecyzuje :) ciekawi mnie gównie PvE. PvP jedynie dla samooborny :D

Troche sprecyzuje ciekawi mnie gównie PvE. PvP jedynie dla samooborny

Aiona to głównie PVP, pod tym względem jest duża dyskusja na temat klas. Na PVE to klasycznie templar - tank, chanter - support, cleric - healer, bard - offhealer/support i reszta dps, tu nie ma nad czym dyskutować.

Miałbym ochote na barda ale wole cos co bedzie bardziej "main" healem niz off.. tylko jesli chanter to da rade solo wyhelowac jakies pierwsze lub latwiejsze dungeony?

chanterem nie wyhealujesz zadnego party tym bardziej na low lvlu :) DO heal jedynie cleric.

Opisales chantera jako slaba klase , tak wiec - ogarniety chanter zabije clera bez wiekszego problemu czy tez barda jest to najlepsza postac pvp z tych 3 MA self dispela 3 tarcze co chwile stun/przewrocenie + crity i dosc spory dmg potrafi przywalic crita 3-5k na pvp + dotka mozna by sporo opisywac jednak jest to najtrudniejsza klasa z tych 3

Oo nie zauwazyłam, że ma dispela :D Może dlatego, że jest bodajże na 59 lvl, a moj chanter ma 50 ^^ Ale nie zgodzę się z tym ze chanter jest lepszy niż kler w pvp. Większość pojedynków, ktore ogladałam chanter vs kler, to wygrywał kler :> Z kolei kler ma często problemy z bardami :| Ale to przecież też zależy, jaki set, gear czy gs w broni. Kler robi większy dmg, ma więcej dotek, a skoro chanter ma dispel co 1 min, to niekoniecznie wszystkie zdejmie :P Wadą klera jest to, że musi swoj główny skill castować, a jak się ma mało koncentracji, to łatwo to przerwać :|

Imo uważam, że chanter jest postacią o wiele bardziej dynamiczną i trudniejszą ;)

Ja osobiscie jak uslyszalem ze kler musi miec minimum 4 sety to masakra, nikomu nie polecilbym tej postaci.

Nie zauważyłem tematu podobnego wiec założyłem swoj. Otoż chcialbym spytac sie ogolnie was co ciekawego do zaoferowania ma aion? Gralem w rozne mmo ale najwiecej w wowa. System aiona wydawał sie byc podobny. Tylko chcialbym zapytać o:

1. Endgame? PvE gównie. Na czym polega? tradycyjnie dungeony ? Czy jak?
2. Klasy. Czy głownie liczy sie atak? czy jest trojca - tank heal dps, ewentualnie jakis support. Jak nie to jak to wygląda?
3. PvP. Nie za bardzo interesuje mnie to akurat ale czy na open world istnieje mozliwosc zabijania innych? Co na tym sie zyskuje?
4. Szybkosc expa. Czytalem wlasnie kilka tematow i pisali tam ze trzeba wiedziec jak expic. W grach dosc czesto nie najgorzej expie tylko boje sie czytajac cos takiego ze trzeba miec jakies super metody bo inaczje dlugo sie schodzi. Nie chcialbym expic 2 miesiace by sobie pograc uczciwie dungeony bo pewnie wtedy nie dotrwam nawet.

5. Serwery. Cos widzialem tez ze jakies roznie od NA i EU. Ktores gorsze lepsze? jakies P2W? Czy gorszy wydawca albo mało patchy? I co w koncu z aion pl?:D to serwer czy tylko polska wersja