Z racji biedy na rynku MMO myślę nad rozpoczęciem gry w Aiona, jestem zwolennikiem open PvP - 9 lat w L2 robi swoje. Aby wyciagnac poszczegolne informacje musialbym przekopac pol internetu a na dodatek pewnie wiele rzeczy jest nieaktualne.
1. Otwarte PvP obowiazuje wszedzie? Na calej mapie oprocz miast?
2. Jak wyglada typowy grind w Aionie? Chodzi sie w party na spoty? Czy farmi sie jedynie jakies instancje czego juz zwolennikiem zbytnio nie jestem, preferuje najbardziej gre w otwartym swiecie. Czy mozna i farmic w pt na spotach? Na niektorych solo? A instancje sa dodatkiem?
3. Otwarty swiat PvP - jak wyglada? Czy sa wojny miedzy klanami? Czy walki pt vs pt o spota to chleb powszedni? Czy zdarzaja sie wieksze jadki klanow na mapach?
4. Siege, territory wars lub inne PvP eventy, czy sa? Co ile? Na czym polegaja?
5. Czy gra assassinem jest podobna do tej w L2? Jesli ktos gral w oba tytuly to wie jak swietna byla gra daggerem w L2, staby od tylu, cos pieknego, brakuje mi tego w innych MMO.
6. Jak farmi sie topowy gear? Crafting, jakies epic bossy i drop? Czy sety wygladaja fajnie czy sa jakies bzdurne kostiumy z cash shop i tylko one wygladaja ciekawie?
7. Czy na serwie Grendal sa ludzie ktorzy przygarna newbie do klanu? Czy duzo jest klanow? Czy online 1700 na serwerze to wystarczajaca liczba dla swiata Aiona zeby tetnil on zyciem? Pod wzgledem znalezienia aktywnych klanow - takich chociaz z 30-50+ online wieczorami? Ludzmi na grind, instancje, mass pvp?
8. Jak wyglada gra assassinem w Aionie, na czym bazuje najbardziej? Jakis aktualny poradnik/build ktory sprawdzi sie na aktualnej wersji? Sciezka rozwoju dla nowego gracza co by czegos nie spierdzielic po drodze?
9. Czy w ogóle warto zaczynac? Czy gra jest martwa jak L2 w EU?