Aion laguje

Witam mam problem na expie mi nie ścina się na full wszystko płynnie ale w byle jakim mieście tak sie ścina że masakra trzeba czekac 5 min zanim mi sie npc pojawi

Sprzęt:

Karta graficzna:hd radeon 4300 series 1gb

2 gb ramu

Procek:AMD athlon x2 250 3,01 ghz

net 4mb

dodam za aion f2p

Masz troszkę za wolny internet i za mało Ramu na szybkie doczytywanie modeli na najwyższej grafice.

Cóż w mieście tak naprawdę sprawdzisz sprawność swojego komputera jeżeli się tyczy MMO proponuje zmniejszyć na stałe na normalną grafikę i ewentualnie obniżyć jeszcze bardziej grafikę albo przy wejściu do miasta i pewnie też na siege grać na minimalnych a na słabo zaludnionym obszarze grać na wysokich.

na siege polecam shift+f12 chowa tekstury postaci

Hahahah laguje ?

Lagi to pochodzą od internetu, Ty to masz problem ze sprzętem ;)

To są tzne zwiechy, a nie lagi.

Na 90% masz za mało RAMu na full detale Aiona.

Najlepiej to ustaw wszystko na low i będziesz miał wygodną grę.

Najlepiej to ustaw wszystko na low i będziesz miał wygodną grę.

Aion jest tak słabo zoptymalizowany, że praktycznie nie ma różnic w FPS między low/med - silnik jest przestarzały i strasznie zawyża wymagania gry (porównując choćby z GW1, który mimo swoich lat wygląda bardzo wporządku). Założenia gry też były inne tzn. wydaje mi się, że twórcy wyszli z założenia: kto płaci abonament tego stać na dobry sprzęt... Pozatym masz pewnie win7 - on sam Ci zjada pewnie 1gb+ ramu - reszta to trochę za mało na aionowe miasta.

Aion jest tak słabo zoptymalizowany, że praktycznie nie ma różnic w FPS między low/med - silnik jest przestarzały i strasznie zawyża wymagania gry (porównując choćby z GW1, który mimo swoich lat wygląda bardzo wporządku). Założenia gry też były inne tzn. wydaje mi się, że twórcy wyszli z założenia: kto płaci abonament tego stać na dobry sprzęt... Pozatym masz pewnie win7 - on sam Ci zjada pewnie 1gb+ ramu - reszta to trochę za mało na aionowe miasta.

Chyba troszkę ci się pomyliło, albo masz dziwnego kompa. U mnie po zmianie grafiki na low jest duża różnica w FPS'ie niż na hight.

No u mnie też, dlatego gram na medium bo w mieście trochę problem z taką frekwencją grać na laptopie :D

A nie za bardzo zmieniać ustawienia po każdej zmianie lokacji ;)

Ja się znam na grafikach i tylko jedno powiem:

Karta graficzna:hd radeon 4300 series 1gb - pociągnie tylko LoL'a MAX i nic więcej :)

lol max ?? nic wiecej skyrim full saints row 3 full wszystko prawie full dodam ze win xp i w aionie probowel tez na min i to samo

lol max ?? nic wiecej skyrim full saints row 3 full wszystko prawie full dodam ze win xp i w aionie probowel tez na min i to samo

To, że włączyłeś grę na full detalach się nie liczy, gra musi być grywalna. Co do Skyrima nie wierzę Ci, mam lepszego kompa niż Ty i musiałem grać na średnich z cieniami ustawionymi na niskie.

Musisz zmniejszyć grafikę, te "lagi" nie są od serwera, tylko Twój komp nienadąża.

Poza tym może i dobrze, że nie działa Ci poprawnie, społeczeństwo Aiona będzie się składać z jednego złodzieja mniej, jeszcze tylko pozbyć się polaczków-dzieciaczków i można grać. ;)

Ja mam na chwilę obecną:

Core 2 Duo E4500@2,2ghz

2GB DDR2

Gainward GTX260

I jadę na Advanced graphics engine, wszystko na maksa oprócz dystansów (medium) i mam 60FPS normalnie poza miastami, a w miastach spada do ~30 w zatłoczonych miejscach, zresztą od tego jest Shift+F12.

Tak jak pisali ludzie wcześniej to pewnie wina RAM-u. Tak trochę offtopując, Aion jest cholernie słabo zoptymalizowany, gdyż na max detach mi się tnie, a Tera już nie... Wszyscy chyba wiedzą, która z tych dwóch gier ma lepszą grafę. ;P

Osobiście mam 1gb Ramu operacyjnego teraz gdyż win7 mi żre tyle ze to jest nie do pomyslenia hehe ;D I smiga mi aion bez ścin jedynie w mieście coś tam nawala. Nie zwalajcie na jego sprzęt bo to może być wina sterowników lub czegokolwiek innego związanego z kartą / procem.

Ale wy mózgi jesteście mówicie że ma za mało ramu a na windowsie xp nie wyczytuje więcej

perm_ico.png
Dostałeś perma - administracja mmorpg.org.pl & Hello Kityy

Za multikonto.

Ale wy mózgi jesteście mówicie że ma za mało ramu a na windowsie xp nie wyczytuje więcej

"Bezmózgu" na 32 bitowym wczytuje do 3,5 GB.

Co do problemu, tak jak napisali użytkownicy wyżej, wgraj nowe sterowniki, Directx'a, czy może nawet odkurz komputer?

Witam mam problem na expie mi nie ścina się na full wszystko płynnie ale w byle jakim mieście tak sie ścina że masakra trzeba czekac 5 min zanim mi sie npc pojawi

Sprzęt:

Karta graficzna:hd radeon 4300 series 1gb

2 gb ramu

Procek:AMD athlon x2 250 3,01 ghz

net 4mb

dodam za aion f2p