Aion nowe serwery - Wrażenia

Hej, zachęcony świeżym startem na nowych serwerach Aiona, wbiłem zobaczyć jak wygląda start na nowych serwerach.

Jako "veteran" gatunku MMO, swego czasu pogrywałem w Aiona bez spektakularnych osiągnięć, ale wspominam go bardzo dobrze. Zazwyczaj kończyłem (3 podejścia) przez fizyczny brak czasu na zaangażowanie się w grę.

Sam pomysł nowych serwerów z perspektywy graczy którzy dopiero zaczynają, to świetna sprawa.

Niestety Gameforge w mojej opinii totalnie przegiął z toooootalnyyyym bostem do EXP'a i ekwipunku, totalnie niszcząc cały "fun".

Tutaj szybkie przemyślenia:

- Chwalą się liftingiem lokacji startowych. Co z tego, jak w pierwszej minucie gry dostałem "super uper extra sprzęt" i wszystko mam na hita + jakiś chory przelicznik do expa, dodatkowo podkręconym przez event i wypadającymi itemkami co dają instant exp. Lokacje startową przeszedłem w jakieś 10-15 minut. Nie poznałem fabuły, kampanie zrobiłem może 2, na szybko, bo były po drodze. Wiecej expa dało mi zabicie 2 mobów na końcu mapy, a robiłem to bez problemu z moim sprzętem.

- Kampanie, to one zawsze pokazywały nowe lokacje, wprowadzały Cię w kolejny region, opowiadając mnie lub bardziej sztampową fabułe. Teraz nie opłaca się ich robić, nagrody sam nam nie potrzebne, exp marny i zabranie czasu. a przecież trzeba gnać do przodu, wyścig szczurów.
- Wbicie 22 lvl zajęło mi jakieś 30-40 minut. Top gracze mieli już 35+ jak nie więcej

Gdybym Nie miał styczności z Aionem wcześniej, totalnie nie czułbym spójności świata, zero frajdy, zero poczucia progresu. Gdybym nie znał postaci którą wziąłem, nawet szkoda byłoby mi dodawać nowe skille na pasek i tak przeciez zabijam wszystko 1 strzałem.

Cały ten serwer świat to tylko wyzwanie kto szybciej dla starych wyjadaczy, a ich zostało już bardzo malutko i jeszcze mocniej sobie podzielili światy.

Gra z ciekawej i z gatunku tych, co stawiają wyzwanie, stała się jak prywatny serwer z top hiper exp...

Tak puentą mojego chaotycznego wywodu jest to, że czułem się jakbym grał na jakimś śmiesznym priwie.

P.S - Od tej dobroci w postaci bostów exp i nowych serwów, lepiej było zrobić Jump eventa na starych... przynajmniej nie byłoby udawania, że robimy coś by każdy miał "równy" start.

Wydaje mi się że spoko opcja, itemki i tak wystarcza do pewnego lvl, późnej już będzie trzeba szukać nowych. Jeśli ktoś sztuka wrażeń to nie musi tego pobierać i grać bez wspomagaczy, spotkałem takich na mapie. Wydaje mi się że trzeba robić kampanie aby widzieć późnej inne zadania bo moga się nie pojawić

Dla GF otwarcie nowego serwera = więcej hajsu przez minimum miesiąc, jeżeli myślałeś że oni robią to dla graczy, a tym bardziej z myślą o graczach że lepiej było by zrobić jump event dla nowych jak to nazwałeś no to sorka ale urwałeś się z choinki, tydzień temu pisałem że jak GF wypuszcza nowy serwer to wiedz że gra albo jest genialna i ciągle chcą doić, albo powoli upada i chcą jeszcze wydoić tyle ile mogą, aion ma tendencje spadkową, więc ten nowy serwer to tylko zastrzyk energii na miesiąc a potem będzie taki spadek że oba serwery będą ledwo co utrzymywać graczy na takim poziomie by dało się normalnie grać. GameForge działa według systemów i one nie zmieniają się już od paru lat, tak załatwili AirRivals, Metina, a dwie gry od nich uciekły bo nie podobało im się jak GF chce rozwijać te gry. Jak dla mnie pazerność GF przebija tylko Trion Worlds obie firmy są rakiem dla rynku i potrafią tylko niszczyć swoimi zarobkowymi zachciankami.

Witam.Miniofftop z mojej strony.Dlaczego gdy pobrałem 24 gb gry , dziś chciałem dokończyć pobieranie,zostało 1 gb . Wchodze na steama i pisze mi że pobrało 200 mb? Wersja steam

Mnie ciekawi jak długo się utrzymają nowe servery bo graczy nie ma jakoś dużo;/

Niestety, ale nie wróżę długiej przygody na Miren. Ludzi około 1000 było wczoraj, na starcie. Pewnie ze 100 można doliczyć na Rookie servie. Ja niestety odpuszczam. Nie wiem dlaczego myślałem, że będzie większy zastrzyk graczy. Aion troszkę słabo się reklamował ze startem tych nowych serwerów niestety. Ciekawe jak rozwiążą potem problem małej ilości graczy. Nie mniej, życzę wszystkim powodzenia. ;-)

Niestety, ale nie wróżę długiej przygody na Miren. Ludzi około 1000 było wczoraj, na starcie. Pewnie ze 100 można doliczyć na Rookie servie. Ja niestety odpuszczam. Nie wiem dlaczego myślałem, że będzie większy zastrzyk graczy. Aion troszkę słabo się reklamował ze startem tych nowych serwerów niestety. Ciekawe jak rozwiążą potem problem małej ilości graczy. Nie mniej, życzę wszystkim powodzenia. ;-)

Nie, nie bylo 1000

1000 to 20%

http://aioninfo.com/online/

wczoraj bylo 8% na Miren + powiedzmy nawet niech bedzie, ze 1/4 rookie to gracze z miren(fr, de serwer trzyma podobna pop. do miren, ale europejski omal ze 2x wieksza, wiec to i tak jest optymistycznie podejscie)

8% + 14%/4 = 11.5%

100% - 5000

11.5% = 575 osób

Ofc, strasznie im sie start opoznil, wiec dzisiaj bedzie wiecel osob, ale my mowimy o populacji serwera, gdzie w najlepszym razie moga sie starac dobijac do nie wiem? 800 osob?) W grze, gdzie de facto masz 2 strony konfliktu i zazwyczaj elyos jest wiecej?

To zakladajac, ze sie utrzyma (a na pewno sie nie utrzyma i tak jak kolega wyzej wspomnial Aion ma tendencje spadkowa):

Mowimy tu o max Online typu

450 elyos

350 asmo...

Wniosek 1:
Gdzie min. min. do gry to 2000-2500 stalego online (+ dodajmy fakt, ze europejskie serwery jakos sie trzymaly/ja w godz 15-24/1).

Wniosek 2:

Takze niestety, ale ewidentnie jest to koniec, a otworzenie 4 serwerow *w tym 3 dla okreslonej populacji pl,de, fr OZNACZA, ze oni tylko chca zeby ludzie podotowali i przy okazji odswiezyc troche stare serwery po (na pewno przemyslanym i ustalonym juz merge'u).

Wniosek finalny?:

Gdyby Gameforge chcial otworzyc nowe serwery to zrobilby tak:

1. Postawilby 1 serwer nowy "Grendal"

2. Zapowiedzial merge ANG serwerow + 2 FR + 2 Niemieckich.

Daloby to: PL+FR+DE+2 international (1 stary+ten nowy).

3. Zamiast tego zrobili to stricte pod szybka fresh dote+merge/odswiezenie starych serwerow, tylko niestety ale zeby taki zabieg mial sens to musialoby byc na starcie chociaz te 2000 osob na serwer, a niestety nie wyszlo.

Nie ma sie co dziwic... BDO prawie za darmo (ok p2w, ale aion tez jest...) Archeage i inne syfy ludzie pozmieniali gre, a szkoda bo aion byl super ale gra pvp bez populacji to nie jest gra warta uwagi.

Ja odpuszczam, gl.

Pewnie jak będzie taka mala populacja to połączą serwery i będzie jeden, sam jestem ciekaw jak się rozwinie sytuacja.

Wlazłem, wbiłem 11lvl dostałem w ciul jakiegoś złomu złotego (sądziłem że od tego są dungeony/ questy by się ubrać) Jestem noobem totalnym nie wiem co się dzieje o co chodzi wszystko jest na hita Prezenty ułatwienia jak dla 2 klasisty na komunię - dziękuję postoję/ poszukam czegoś co daje wiekszą frajdę bo ubrać się w legendy i spamować 2 skille to nie to czego szukam i nie to co pamiętam z priva z przed 5 lat. Tam sam leveling był frajdą bo łatwo nie było i nawet gear z 1 dungeonów cieszył jak postać zaczynała coś sensownie prać po parunastu godz gry... to już nie to niestety...

Pewnie jak będzie taka mala populacja to połączą serwery i będzie jeden, sam jestem ciekaw jak się rozwinie sytuacja.

GF nie jest skory do łączenia serwerów więc nie licz na to że jak przez 3-5 miesięcy jakiś serwer będzie świecił pustakami że grać się nie będzie chciało, to GF nagle powie ok łączymy, sorka ale cuda w tej firmie się nie zdarzają.

Wlazłem, wbiłem 11lvl dostałem w ciul jakiegoś złomu złotego (sądziłem że od tego są dungeony/ questy by się ubrać) Jestem noobem totalnym nie wiem co się dzieje o co chodzi wszystko jest na hita Prezenty ułatwienia jak dla 2 klasisty na komunię - dziękuję postoję/ poszukam czegoś co daje wiekszą frajdę bo ubrać się w legendy i spamować 2 skille to nie to czego szukam i nie to co pamiętam z priva z przed 5 lat. Tam sam leveling był frajdą bo łatwo nie było i nawet gear z 1 dungeonów cieszył jak postać zaczynała coś sensownie prać po parunastu godz gry... to już nie to niestety...

Nikt nie każde Ci w tym latać, mogłeś biegać w itemkach które znalazłeś lub które dostałeś z questow. A jeśli już biegasz to one wystarcza max do 40-50 lvl bo późnej już będziesz lepsze dostawał. Zabawa i tak się zaczyna dopiero od 66 lvl gdzie grindujesz, chodzisz na insty i wojny.

Nikt nie każde Ci w tym latać, mogłeś biegać w itemkach które znalazłeś lub które dostałeś z questow. A jeśli już biegasz to one wystarcza max do 40-50 lvl bo późnej już będziesz lepsze dostawał. Zabawa i tak się zaczyna dopiero od 66 lvl gdzie grindujesz, chodzisz na insty i wojny.

Ale wiesz to w momencie w którym miałeś styczność z grą.

Jeśli dopiero zaczynasz to oczekujesz wyzwania. Też nie sztuka robić z siebie "cierpiętnika" "cieniasa" i gdy wszyscy latają w legendarach wybijając wokół Ciebie moby starać się grać na siłe "normalnie".

Event jest zwyczajnie w świecie głupi i odpychający. A idealny dla starych graczy żeby ścigali się w swoim wyścigu. Już nie mówię o tym jak kretyńsko wygląda jak wszyscy biegają w tym samym

Aion ma świetny rozwój postaci, kiedyś był wymagający od niskich w miarę lvli, obecnie to już obecnie modne skalowanie wydaję się 10000x lepsze niż super extra bost.

Szkoda szkoda myslalem ze sobie pogram z przyjemnoscia

Miałem małe problemy z kontem ale udało mi się odzyskać konto z Veteranem :D Niestety nie wiem, na którym serwerze zacząć grać. Chciałem na Miren ale chyba Grendal będzie bardziej odpowiedni ? Jeśli chodzi o takiego eventa to z jednej strony fajnie bo ja nie mam zbyt czasu na grę, a może uda się szybko wbić chociaż ten 50 lvl :P

http://aioninfo.com/online/

nadal slabo

jak po 20 grendal przebije 23% to bedzie to jedyny warty gry serwer z nowych, bo to da te 1500+osob online jak ludzie wyjda z rookie serwera to i tak malutko.

fr/pl/de serwery nie maja szans;p

Hej, zachęcony świeżym startem na nowych serwerach Aiona, wbiłem zobaczyć jak wygląda start na nowych serwerach.

Jako "veteran" gatunku MMO, swego czasu pogrywałem w Aiona bez spektakularnych osiągnięć, ale wspominam go bardzo dobrze. Zazwyczaj kończyłem (3 podejścia) przez fizyczny brak czasu na zaangażowanie się w grę.

Sam pomysł nowych serwerów z perspektywy graczy którzy dopiero zaczynają, to świetna sprawa.

Niestety Gameforge w mojej opinii totalnie przegiął z toooootalnyyyym bostem do EXP'a i ekwipunku, totalnie niszcząc cały "fun".

Tutaj szybkie przemyślenia:

- Chwalą się liftingiem lokacji startowych. Co z tego, jak w pierwszej minucie gry dostałem "super uper extra sprzęt" i wszystko mam na hita + jakiś chory przelicznik do expa, dodatkowo podkręconym przez event i wypadającymi itemkami co dają instant exp. Lokacje startową przeszedłem w jakieś 10-15 minut. Nie poznałem fabuły, kampanie zrobiłem może 2, na szybko, bo były po drodze. Wiecej expa dało mi zabicie 2 mobów na końcu mapy, a robiłem to bez problemu z moim sprzętem.

- Kampanie, to one zawsze pokazywały nowe lokacje, wprowadzały Cię w kolejny region, opowiadając mnie lub bardziej sztampową fabułe. Teraz nie opłaca się ich robić, nagrody sam nam nie potrzebne, exp marny i zabranie czasu. a przecież trzeba gnać do przodu, wyścig szczurów.
- Wbicie 22 lvl zajęło mi jakieś 30-40 minut. Top gracze mieli już 35+ jak nie więcej

Gdybym Nie miał styczności z Aionem wcześniej, totalnie nie czułbym spójności świata, zero frajdy, zero poczucia progresu. Gdybym nie znał postaci którą wziąłem, nawet szkoda byłoby mi dodawać nowe skille na pasek i tak przeciez zabijam wszystko 1 strzałem.

Cały ten serwer świat to tylko wyzwanie kto szybciej dla starych wyjadaczy, a ich zostało już bardzo malutko i jeszcze mocniej sobie podzielili światy.

Gra z ciekawej i z gatunku tych, co stawiają wyzwanie, stała się jak prywatny serwer z top hiper exp...

Tak puentą mojego chaotycznego wywodu jest to, że czułem się jakbym grał na jakimś śmiesznym priwie.

P.S - Od tej dobroci w postaci bostów exp i nowych serwów, lepiej było zrobić Jump eventa na starych... przynajmniej nie byłoby udawania, że robimy coś by każdy miał "równy" start.