Hej, zachęcony świeżym startem na nowych serwerach Aiona, wbiłem zobaczyć jak wygląda start na nowych serwerach.
Jako "veteran" gatunku MMO, swego czasu pogrywałem w Aiona bez spektakularnych osiągnięć, ale wspominam go bardzo dobrze. Zazwyczaj kończyłem (3 podejścia) przez fizyczny brak czasu na zaangażowanie się w grę.
Sam pomysł nowych serwerów z perspektywy graczy którzy dopiero zaczynają, to świetna sprawa.
Niestety Gameforge w mojej opinii totalnie przegiął z toooootalnyyyym bostem do EXP'a i ekwipunku, totalnie niszcząc cały "fun".
Tutaj szybkie przemyślenia:
- Chwalą się liftingiem lokacji startowych. Co z tego, jak w pierwszej minucie gry dostałem "super uper extra sprzęt" i wszystko mam na hita + jakiś chory przelicznik do expa, dodatkowo podkręconym przez event i wypadającymi itemkami co dają instant exp. Lokacje startową przeszedłem w jakieś 10-15 minut. Nie poznałem fabuły, kampanie zrobiłem może 2, na szybko, bo były po drodze. Wiecej expa dało mi zabicie 2 mobów na końcu mapy, a robiłem to bez problemu z moim sprzętem.
- Kampanie, to one zawsze pokazywały nowe lokacje, wprowadzały Cię w kolejny region, opowiadając mnie lub bardziej sztampową fabułe. Teraz nie opłaca się ich robić, nagrody sam nam nie potrzebne, exp marny i zabranie czasu. a przecież trzeba gnać do przodu, wyścig szczurów.
- Wbicie 22 lvl zajęło mi jakieś 30-40 minut. Top gracze mieli już 35+ jak nie więcej
Gdybym Nie miał styczności z Aionem wcześniej, totalnie nie czułbym spójności świata, zero frajdy, zero poczucia progresu. Gdybym nie znał postaci którą wziąłem, nawet szkoda byłoby mi dodawać nowe skille na pasek i tak przeciez zabijam wszystko 1 strzałem.
Cały ten serwer świat to tylko wyzwanie kto szybciej dla starych wyjadaczy, a ich zostało już bardzo malutko i jeszcze mocniej sobie podzielili światy.
Gra z ciekawej i z gatunku tych, co stawiają wyzwanie, stała się jak prywatny serwer z top hiper exp...
Tak puentą mojego chaotycznego wywodu jest to, że czułem się jakbym grał na jakimś śmiesznym priwie.
P.S - Od tej dobroci w postaci bostów exp i nowych serwów, lepiej było zrobić Jump eventa na starych... przynajmniej nie byłoby udawania, że robimy coś by każdy miał "równy" start.