Aion - otwarty czy zamknięty świat?

Niech mi ktoś wyjaśni jak to jest z tym światem w Aionie, bo jak mówię noobkom, że jest zamknięty to się plują, że przecież otwarty. Według mnie zamknięty, bo mimo że duży, to trzeba poruszać się wyznaczonymi szlakami, nie można sobie pozwolić na chodzenie gdzie się chce. Owszem, nie jest taki zamknięty jak w Cabalu, ale też nie otwarty jak powiedzmy w PWI. Chyba, że jestem w błędzie..

Hmmmmmm aion ma taki pół zamknięty i pół otwarty świat, ponieważ kontynenty są duże, ale są wyznaczone szlaki.

Według mnie dobre określenie to nieinstancjonowany pół-otwarty świat.

Zamknięty świat, to instancja.

Otwarty świat, to gra bez ekranów ładowania (np. Rift).

Aion nie jest instancją, ale jak przechodzisz na jakieś inne tereny, to jest ekran ładowania (pomijam tutaj teleporty, bo to chyba oczywiste, że będzie ekran ładowania, ale na niektórych mapach są miejsce, gdzie można przejść na drugą mapę i jest wtedy ekran ładowania).

Czyli Aion to tak jakby pół-otwarty świat.

Jednak większość osób przyjęła "otwarty świat" jako świat, gdzie po wyjściu z miasta widzisz graczy z nie swojej drużyny.

I moim zdaniem nie ma sensu tego zmieniać.

Zamknięty świat, to instancja.

wcale nie

zamkniety swiat to taki, w ktorym mapy sa male-srednie, a z jednej areny do drugiej przechodzi sie poprzez TP

Aion mozna w sumie uznac za open

Aion jest uznany za pół-otwarty świat ;)

Aion zdecydowanie pół-otwart

wcale niezamkniety swiat to taki, w ktorym mapy sa male-srednie, a z jednej areny do drugiej przechodzi sie poprzez TPAion mozna w sumie uznac za open

Ujmę inaczej, lokacja, która ma min. 2 teleporty :D

Ależ przecież sam Ozonek pisał:

Definicji zamkniętego świata domyśliliście się pewnie sami - innych graczy spotykamy tylko w lobby czy w mieście, składamy z nimi party i idziemy walczyć do zamkniętej strefy.

http://mmorpg.org.pl...aĹźania-ogĂłlne

!

Naprawdę nie wiem po co te śmieszne podziały.

Człowiek napisze "open world" i każdy wie o co chodzi.

Człowiek napisze "closed world" i każdy wie, że to instancja.

Ale oczywiście inteligent zawsze będzie wiercił i małpował.

k**wa mać

Open World

Closed World

Instation/Dungeons World (tu world akurat nie potrzebne)

takie są typy światów -.-

@down Nie wiem jak napisać po angielski że gra to instancjówka więc wymyśliłem na poczekaniu ;3

Coraz to nowsze nazwy poznaje.

Człowiek napisze "closed world" i każdy wie, że to instancja.

Dowaliłeś jak łysy grzywką o kant kuli..

Niech mi ktoś wyjaśni jak to jest z tym światem w Aionie, bo jak mówię noobkom, że jest zamknięty to się plują, że przecież otwarty. Według mnie zamknięty, bo mimo że duży, to trzeba poruszać się wyznaczonymi szlakami, nie można sobie pozwolić na chodzenie gdzie się chce. Owszem, nie jest taki zamknięty jak w Cabalu, ale też nie otwarty jak powiedzmy w PWI. Chyba, że jestem w błędzie..