Piszę ten temat aby przestrzec osoby, które zastanawiają się czy rozpocząć grę na europejskim serwerze Aiona. Zacznę od tego, że do Aiona logowałem się ostatnio na przełomie lipca i sierpnia w celu sprawdzenia polskiej wersji gry. Mój czas gry wówczas wynosił kilkanaście minut, gdyż stwierdziłem że gra ta mnie nie kręci (wcześniej grałem ponad pół roku). Dnia 26.09.2013 otrzymałem oto taką wiadomość z adresu noreplay@gameforge.com:
Hello sagan07,Your AION Free-to-Play account has just been permanently banned due to a breach of the terms and conditions. If you have any questions about this please contact AION Free-to-Play support at http://support.en.aionfreetoplay.comYour AION Free-to-Play Team--------------------LegalGameforge 4D GmbHAlbert-Nestler-Straße 876131 KarlsruheTel: +49 (0)700 GAMEFORGE (+49 (0)700 426336743)- no game or payment support!!! -Fax: +49 (0)721 354808152Contact: info@gameforge4d.comLocal Court Mannheim, Commercial Register Number: HRB 111190Sales Tax identification number: DE247446041CEO: Carsten van Husen
Pierwsze co zrobiłem to oczywiście kontakt z supportem:
Twoja wiadomość: 2013-09-26 18:37:16 Nazwa konta, którego dotyczy blokada: Sagan07 Otrzymany komunikat błędu/powodu blokady: Hello sagan07, Your AION Free-to-Play account has just been permanently banned due to a breach of the terms and conditions. If you have any questions about this please contact AION Free-to-Play support at http://support.en.aionfreetoplay.com Your AION Free-to-Play Team -------------------- Legal Gameforge 4D GmbH Albert-Nestler-Straße 8 76131 Karlsruhe Tel: +49 (0)700 GAMEFORGE (+49 (0)700 426336743) - no game or payment support!!! - Fax: +49 (0)721 354808152 Contact: info@gameforge4d.com Local Court Mannheim, Commercial Register Number: HRB 111190 Sales Tax identification number: DE247446041 CEO: Carsten van Husen Powód odwołania: bardzo prosty: nie logowałem się do Aiona od końca lipca/początku sierpnia 2013, więc jakbym miał złamać jakikolwiek regulamin? Dodatkowe informacje, które uważasz, że mogą być pomocne: email otrzymałem z adresu noreply@gameforge.com
Odpowiedź jaką otrzymałem to prośba o to, żebym podał wszelkie pomocne informacje:
- Nazwa konta:
- Przyporządkowany adres e-mail:
- Nazwy wszystkich postaci:
- Nazwa serwera:
- Poziomy postaci:
- Czy Twoje konto kiedykolwiek funkcjonowało na serwerze NC Soft?
- Liczba nagród Weterana zdobytych podczas gry na serwerze NC:
- Proszę również o zamieszczenie wszelkich screenshotów potwierdzających założenie konta na serwerach NC Soft
- Liczba nagród Weterana zdobytych podczas gry na serwerze NC:
Oczywiście udzieliłem wszelkich możliwych informacji. W kolejnej wiadomości poproszono mnie o to abym przesłał screeny z gry oraz screeny maili z zakładania konta. Screenów z gry nie mam, gdyż po prostu w nią nie gram. Wiadomości z zakładania konta również nie posiadam, gdyż było to w 2011 roku (jeszcze przed CB wersji F2P) więc je usunąłem żeby nie zaśmiecać skrzynki. Poprosiłem za to o przeanalizowanie adresów IP z których logowano się do mojego konta. Dodatkowo poinformowałem support, że mieszkam w Warszawie i moim dostawcą jest Orange i tylko z tej puli adresów IP mogło dojść do logowania. Wszelkie próby logowania z poza granicy Polski było włamaniem. W odpowiedzi otrzymałem, że sytuacja zostanie dokładnie zweryfikowana. Po kilku dniach otrzymałem taką o to odpowiedź:
Witaj Sagan07, Dziękujemy za kontakt z działem obsługi klienta gry Aion. Bardzo mi przykro, ale zgodnie z decyzją podjętą przez dział weryfikacji Twoje konto nie może zostać odblokowane. Niestety ze względu na liczne wykroczenia jakie miały miejsce przy jego użyciu uzyskanie do niego dostępu nie będzie możliwe. Przykro mi, ale przedstawione stanowisko jest nieodwołalne i ostateczne. Pozdrawiam, JoJo Aion Game Support
I w taki sposób zostałem zbanowany za to, że nie grałem w Aiona. Dodam jeszcze, że konto posiadało status Veteran, który otrzymałem za udział w CB. Przestrzegam wszystkich, którzy zastanawiają się czy zacząć rozgrywkę w jakiejkolwiek grze od Gameforge. Lepiej zastanówcie się dwa razy, bo może was spotkać podobna sytuacja.