Aion vs Archeage vs Guild Wars 2 vs Metin2

Witajcie, przepraszam za zamieszanie, bo tytuł na to wskazuje...

Jestem graczem metina a tzn byłem, mam sure na Negros 51 lvl ale odszedłem znudziło mnie ciągłe bieganie w szarej jak papiero toaletowy mapie i expienie i tak w kółeczko, w sumie raz na jakiś czas minęła mnie jakaś osoba na expowisku i jest dość nudno... nie miałem też znajomych by grać więc grałem sam i usypiałem, ale teraz mam znajomych co chcą ze mną grać i dostosować się do mnie...

Metin do mnie nie przemawia, choć nie wiem czy też warto wrócić na negros i dalej robić coś z surą 51 lvl czy raczej sobie nadzwyczajniej odpuścić, szukam czegoś innego by biegać ale mieć co robić...

Pobrałem Guild Wars 2 oraz Aion oraz Archeage.. w wszystkie gry pograłem po godzince...

Guild Wars f2p ma ograniczenia lewelowe że coś można dopiero od levela, ograniczony kontent ogólnie gra z czasem zmusza do zakupu dodatku...

Archeage grałem krótko ale wydaje się spoko jest co robić na pierwszy rzut oka... jest tego masa i dość ciekawie

Aion, Gameforge to samo co metin i to mnie trzyma, odpowiadają mi płatności sms w sklepie i brak jakiś ograniczeń duże możliwości jak latanie posiadanie własnego domu itd...

Ale nie wiem w którą grę waro jeszcze zaczynać, poświecić czas i pieniądze by coś osiągnąć, mieć swobodę i pocieszyć się jeszcze długie lata grając...

Rozważałem pomiędzy wowem Aionem Guild Wars Archeage a powrotem do metina i jestem w kropce bo nie wiem co zrobić...

najbardziej przypadł mi do gustu aion, ale nie wiem jak z popularnością jego, czy grajątam ludzie czy to umiera czy wręcz przeciwnie?

Jak to się układa w rankingu gier, gdzie warto jeszcze zainwestować i grać cieszyć się grą

Wow odrzuca abonamentem i niewielka iloscia czasu by zdążyć wyfarmić gold a płacić co chwile mi się nie uśmiecha, tak wolę zapłacić sms w isa i coś mieć niż płacićić by wogole sie zalogować

Guild Wars 2 fajna grafika.. ale powoli gra zmusza by ją kupić, nie znam też tej firmy i nie czuje się pewnie

Archeage, miło wygląda choć nie chodzi idealnie płynnie, ale jakoś jej nie ogarniam coś przyciąga mnie do niej ale nie dokonca...

Aion... przemawia wszystkim, ale czy warto

Proszę o szczerą opinie graczy, c zrobić doradzcie

Aion już trochę leciwy , Archeage znienawidzony , Gw2 casualowy . Ja na twoim miejscu wybrałbym AA , sandbox , latać też możesz , domki też są , misje , jakieś instancje open pvp , siege , statki itp , jak golda braknie to i na allegro kupisz :) Do Aiona nie byłem nigdy przekonany bo to była próba ulepszenia Lineage 2 , no i mała ilość klas , w AA masz dużo kombinacji .Co do populacji największą będzie miał GW2 , AAi Aion coś tyle samo . Jeżeli moja odpowiedź nie rozwiała twych wątpliwości poczekaj na premierę Albiona - zdaje się chyba jedyne sensowne mmo choć czas pokaże .

Powiem Ci tak, warto zainwestować te stówke z hakiem w dodatek do GW2 i cieszyć się mega gameplayem - zwłaszcza, jesli masz malo czasu na gre, bo jest mega casual i szybko idzie dużo osiągnąć (jest też część hardcore - raidy, które są naprawde na wysokim poziomie). Co kuleje w GW2 to pvp... No masakra jakaś, tak nudnego pvp to ja nigdy nie widziałem. Podsumowując: fajna gra do pogrania jak nie interesuje Cie pvp - świetne story z baaaardzo rozbdowanym pve(eventy, masa achievow, dungi, fraktale, world bossy, crafting...). Ludzi od cholery, więc o to się nie ma co martwić. A, 25 lipca wyjdzie nowe story które ma zapowiedzieć nowy dodatek, który ma wyjść na jesieni.
Z innych gier to grałem tylko w Aiona, i to też nie długo - ale tak jak kolega wyżej napisał: chcieli zrobić "upgradowane" L2, z tym, że za bardzo im nie wyszło... W mojej ocenie słabo się prezentował, ale nie mam pojęcia jak wygląda teraz.

Na aiona musisz mieć sporo czasu bo jak zrobisz 66 lvl to dopiero zaczyna się zabawa, zbieranie na set pvp, pve, kasę na gold packa i expienie do 75 lvl, więc przynajmniej trzeba dziennie 3-4h poświęcić na grę

Archeage z czasem mnie znudził, GW2 również i za mało skilli , tylko Aion zawsze mnie ciągnie z powrotem i znów chętnie bym pograł ale czekam z nadzieją, że kiedyś powstanie nowy serwer :)

Jeśli chodzi o populacje, to wygląda to następująco: Aion

Na pewno każda z tych gier ma przyszłość, ale w Aionie ciężko dogonić topowych graczy, więc nie wybieraj tej gry, jeśli interesuje Cię niedzielne granie i równocześnie utorowanie sobie drogi na szczyt. W Archeage'u jest nieliniowość i wolność, której nie ma w pozostałych dwóch grach, więc jeżeli bawi Cię sandbox, to tylko tutaj. Serwer najlepiej fresh.

Guild Wars 2 jest fajne, jak lubisz różnego rodzaju zadania czy eksplorację, wgłębianie się w lore etc.

Imo:
I. Metin2 już od dawien dawna nie jest tym czym był kiedyś. Gameforge zniszczyło tą gierkę już dobre parę lat temu. Nie opłaca się grać.
II. Guild Wars 2 i to magiczne f2p.. Nie powinno się to tak nazywać, a raczej jako nieograniczonego czasem triala. Mimo wbicia max lvla i tak ilość restrykcji na takich kontach jest dość duża, bo coby nie było GW2 zawsze było i będzie (dla mnie) b2p. Nic Cię nie zmusza do zakupienia dodatku, aczkolewiek fakt faktem dodaje on sporą ilość contentu i najważniejsze - dodatkową specjalizacje dla każdej klasy. Gierka nie wymaga grindowania, można w niej spokojnie casualizować.

Co do tego, że GW2 "zmusza" by kupić grę to musisz spojrzeć na to z innej strony.. Od początku istnienia ta produkcja była b2p, dopiero w momencie wyjścia pierwszego dodatku czyli HoT'a dostaliśmy to f2p które ja nazywam nieograniczonym czasowo trialem. Poza tym do końca tego roku dostaniemy drugi dodatek i znając życie tak jak to zrobili z pierwszym gdzie przy zakupie HoT dostawaliśmy również podstawkę, to przy nowym dodatku pewnie go dostaniemy + HoT + podstawka.
III. ArcheAge jest rozbudowaną grą nie da się ukryć, jest w niej masa rzeczy do roboty. Niemniej jednak jest też eh, lekko mówiąc p2w i mówię to jako osoba która kocha tą grę mimo wszystko. Dogonienie topki dla nowego grajka jest nierealne. Jeśli jednak Cię to nie zrazi to musisz sobie przygotować masę czasu, bo gra je go dosłownie multum ;) Mimo wszystko ja nie żałuje ani chwili przegranej w tym tytule.

AA nie będzie Ci chodzić płynnie.. To serio jest rzadkość. Szczególnie na WB typu Kadum który jest po MM (evencie który jest 2x dziennie) gdzie swego czasu na Fresh serverach z okazji patcha 3.0 servery potrafiły dosłownie stać... Albo przy naszych walkach wielkości 100-150 osób po innego WB. :P

IV. Aion - nie grałam to raczej się nie będę wypowiadać. Niemniej jednak sam fakt, że to gra GF trochę ostrasza, bo niszczą każdą swoją grą przez sklep.. Większość znajomych już jakiś czas temu sobie odstawiła ten tytuł na przysłowiową "półkę".

Jeżeli lubisz hardcore'owe expienie, dobre PvE i nie zniechęci Cię wszechobecne PvP to graj w Aion'a.

Archeage z czasem mnie znudził, GW2 również i za mało skilli , tylko Aion zawsze mnie ciągnie z powrotem i znów chętnie bym pograł ale czekam z nadzieją, że kiedyś powstanie nowy serwer 

Nie sądzę, żeby dali nowy serwer :/ Nie jeden raz gracze pytali o to w Ask Aion. Byłaby masa chętnych na jakiś classic server z katalamami albo i ze starszym patchem, ale nie dadzą, bo.. za dużo ludzi by odeszło z obecnych serwerów. Dla mnie głupia wymówka ;| Populacja w aionie spada (prędzej zrobią kolejny merge niż dadzą nowy serwer), bo ludzie są zniechęci tym, co ncsoft robi :/ Jesteśmy gdzieś niecały rok do tyłu za koreą, a że tam widzimy, że się nic nie zmienia, to zniechęca :/ Ja tam nie przestanę wierzyć, że kiedyś się ogarną ;)

Za niecały miesiąc jest większy update (5.5 połączony z 5.6), więc teraz jest dobry moment, żeby wrócić, ogarnąć jakiś set i spróbować swoich sił na Narakali :)

Witajcie, przepraszam za zamieszanie, bo tytuł na to wskazuje...

Jestem graczem metina a tzn byłem, mam sure na Negros 51 lvl ale odszedłem znudziło mnie ciągłe bieganie w szarej jak papiero toaletowy mapie i expienie i tak w kółeczko, w sumie raz na jakiś czas minęła mnie jakaś osoba na expowisku i jest dość nudno... nie miałem też znajomych by grać więc grałem sam i usypiałem, ale teraz mam znajomych co chcą ze mną grać i dostosować się do mnie...

Metin do mnie nie przemawia, choć nie wiem czy też warto wrócić na negros i dalej robić coś z surą 51 lvl czy raczej sobie nadzwyczajniej odpuścić, szukam czegoś innego by biegać ale mieć co robić...

Pobrałem Guild Wars 2 oraz Aion oraz Archeage.. w wszystkie gry pograłem po godzince...

Guild Wars f2p ma ograniczenia lewelowe że coś można dopiero od levela, ograniczony kontent ogólnie gra z czasem zmusza do zakupu dodatku...

Archeage grałem krótko ale wydaje się spoko jest co robić na pierwszy rzut oka... jest tego masa i dość ciekawie

Aion, Gameforge to samo co metin i to mnie trzyma, odpowiadają mi płatności sms w sklepie i brak jakiś ograniczeń duże możliwości jak latanie posiadanie własnego domu itd...

Ale nie wiem w którą grę waro jeszcze zaczynać, poświecić czas i pieniądze by coś osiągnąć, mieć swobodę i pocieszyć się jeszcze długie lata grając...

Rozważałem pomiędzy wowem Aionem Guild Wars Archeage a powrotem do metina i jestem w kropce bo nie wiem co zrobić...

najbardziej przypadł mi do gustu aion, ale nie wiem jak z popularnością jego, czy grajątam ludzie czy to umiera czy wręcz przeciwnie?

Jak to się układa w rankingu gier, gdzie warto jeszcze zainwestować i grać cieszyć się grą

Wow odrzuca abonamentem i niewielka iloscia czasu by zdążyć wyfarmić gold a płacić co chwile mi się nie uśmiecha, tak wolę zapłacić sms w isa i coś mieć niż płacićić by wogole sie zalogować

Guild Wars 2 fajna grafika.. ale powoli gra zmusza by ją kupić, nie znam też tej firmy i nie czuje się pewnie

Archeage, miło wygląda choć nie chodzi idealnie płynnie, ale jakoś jej nie ogarniam coś przyciąga mnie do niej ale nie dokonca...

Aion... przemawia wszystkim, ale czy warto

Proszę o szczerą opinie graczy, c zrobić doradzcie