No z lekka trudny wybór,myślę,że obie gry są na równym poziomie jeśli chodzi o grywalność.Decydując się na któryś z tych dwóch tytułów kieruj się ogólnym wrażeniem,to znaczy w której grze bardziej Ci odpowiada grafika,klimat świata,modele postaci,skille i ich animacje.Ja bym przyjął takie kryterium.Moim zdaniem w Rifcie dużo szybciej dojdziesz do end game'u,może trochę bardziej casualowo to wygląda ale jest grywalnie.Natomiast w Aionie będziesz katować expa na questach i mozolnie farmić end game ekwipunek,co nie znaczy,że będziesz się nudzić.Ja mam obie gry zainstalowane na kompie,w Aionie zatrzymałem się około 45 lvl i odpuściłem,w Rifta jak na razie gram.
Edit. Poza tym,jest jedno dobre wyjście z sytuacji.Pograj najpierw w Rifta,na prawdę tam szybko dobijesz ten 50+ level i sam ocenisz co się dzieje w grze na tym przedziale.Jak się wciągniesz na dobre,to zostaniesz,wiadomo
.Jeśli uznasz,że jest nudno,casualowo i nie pasuje Ci,wrócisz do Aiona i będziesz katować questy,instancje i inne bajery żeby zostać pro playerem.