Aion vs Rift

RIFT

grałem w aiona wbiłem 40 lvl i dalem sobie spokoj

w rifcie mam lepsza grafike fajny bajer ze zmiana soul'i

raidy pvp bossy instancje sa ok ale inwazje :D storm legion :D sa naprawde spoko

co do update'ow porównaj 2 najwieksze w obu grach moim zdaniem storm legion daje niebo wiecej niz aion 4.0

Ankieta jak na razie bardziej przemawia za AION'em niż za Riftem ale musimy też zastanowić czy osoby biorące w niej udział grały w jeden i drugi tytuł i ich ocena jest słuszna to mnie ciekawi najbardziej. To że osoba gra w gra w Aiona nie zapoznając się z Riftem i odwrotnie mija się z moim cele. Czytając wszystkie wasze komentarze zauważyłem że jednak większość z was proponuje mi Rifta bo jest bardziej rozbudowany i na większe pole do popisu niż AION

to prawda wystarczy ze wejdziesz na byle jaka strone z mmo i zobaczysz rozpiskę features AION jest fajny ale graficznie do mnie nie pzremawia po za tym w rifcie nie ma tyle grindu a questy sa ciekawsze

btw zobacz nowy trailer rifta f2p

No z lekka trudny wybór,myślę,że obie gry są na równym poziomie jeśli chodzi o grywalność.Decydując się na któryś z tych dwóch tytułów kieruj się ogólnym wrażeniem,to znaczy w której grze bardziej Ci odpowiada grafika,klimat świata,modele postaci,skille i ich animacje.Ja bym przyjął takie kryterium.Moim zdaniem w Rifcie dużo szybciej dojdziesz do end game'u,może trochę bardziej casualowo to wygląda ale jest grywalnie.Natomiast w Aionie będziesz katować expa na questach i mozolnie farmić end game ekwipunek,co nie znaczy,że będziesz się nudzić.Ja mam obie gry zainstalowane na kompie,w Aionie zatrzymałem się około 45 lvl i odpuściłem,w Rifta jak na razie gram.

Edit. Poza tym,jest jedno dobre wyjście z sytuacji.Pograj najpierw w Rifta,na prawdę tam szybko dobijesz ten 50+ level i sam ocenisz co się dzieje w grze na tym przedziale.Jak się wciągniesz na dobre,to zostaniesz,wiadomo ;).Jeśli uznasz,że jest nudno,casualowo i nie pasuje Ci,wrócisz do Aiona i będziesz katować questy,instancje i inne bajery żeby zostać pro playerem.

Ja gralem w aiona,jakos rok...strasznie mi sie znudzil...pozniej w kolko jedno i to samo sie robi...teraz czekam az wejdzie 4.0 na eu...zreszta jak wiekszosc ludzi z mojego legionu :P w rifta gram jakos 2 miechy xd ale max mam...raidy fajne ale co z tego jak mozna isc 1 raz na tydzien...a end game raid=3.... 1x 10 i 2x 20...

Wybralbym aiona....

Jeżeli chodzi o film który mi tutaj podałeś wygląda bardzo imponująco i jestem bardzo pozytywnie nastawiony na Rift'a ale niestety jeszcze nie zdecydowałem muszę jeszcze poczytać inne opinie na temat tych gier oraz obejrzeć gameplay, dungeony,battleground itp. jak na razie 5:4 dla Rifta ale walka trwa :D

.a end game raid=3.... 1x 10 i 2x 20...

Bo w Aionie nie ma takiego cooldownu.

Po drugie Rift to nie tylko dungeony i Raidy, ale i Rifty. Teraz weszły strongholdy, więc jest co robić.

hmm nadal zastanawiam się nad tymi dwoma tytułami muszę pomyśleć na spokojnie

Chciałbym odświeżyć temat gdyż nadal jestem przy wyborze gry. Przetestowałem jedną i drugą grę i niestety nie mogę powiedzieć osobiście która gra jest lepsza w Rifcie nabiłem 28lvl a Aionie 23 i coś tam już liznąłem. Questy dość ciekawsze są moim zdaniem w Rifcie ale system walki już chyba lepszy w Aionie tak mi się wydaje. Otaczający nas świat w w jednej i drugim tytule jest przepiękny i zróżnicowany ale niestety bardziej mi chyba jednak chodzi o end-game który która gra preferuje więcej dla gracza i nabijając MAX lvl logując się masz co robić gdzie iść coś explorować,pvp,dungeony,battlegrund itp.

I tak btw ankieta została zrobiona bez namysł większość i tak głosuje na to w co gra a nie co jest lepsze. Ankieta była bardziej skierowana do osób grających w jeden i drugi tytuł a nie dla fanboy Aiona czy też Rifta.

Siema.No widzę chłopie,że masz na prawdę konkretny dylemat.Szukasz po prostu gry na długi czas,tak wnioskuję.Ja na twoim miejscu kierował bym się tym,która gra ogólnie mi bardziej podchodzi klimatem.Przykładowo w Aionie zmęczyła mnie kompletnie nie realistyczna grafika,dziwna drażniąca uszy muzyczka w trakcie bicia mobów,skrzydełka na których postać może latać,ciężko mi się wczuć w assasina który odpala anielskie skrzydełka i leci w stronę wroga aby zadać mu krytyczny cios.Moim zdaniem Aion nie jest jakoś bardziej grywalny od Rifta,to raczej kwestia upodobania,wczucia się właśnie w klimat gry,styl graficzny itd.Nom,moim zdaniem jeśli szukasz gry w której dłużej dochodzi sie do end game,bardziej czasochłonnej,z dobrym pvp a głupkowaty styl graficzny i lekka infantylność ci nie przeszkadza,to raczej graj w Aiona.Natomiast jeśli szukasz dobrego pve,mniej głupkowatej grafiki to polecam Rifta.Oczywiście w Rifcie też nie brakuje konkretnego pvp,tylko może jest trochę mniej opcji w tej kwestii,znaczy trybów tej rozgrywki.

Osobiscie to bym poczekam na jakies nowy mmorpg co wyjdzie xd tez czekam...ale nie ma zadnych haha

Powiem ci szczerze że wszystkie nowe gry MMORPG to straszne szity i wielkie nie wypały na które szkoda czasu dlatego też poszukuje jakiegoś starszego tytułu z wieloma ulepszeniami update itp. widząc że gra życie. Jedyna gra która mnie przyciąga do siebie to TES online oraz FFXIV nic po za tym.

W sumie jestem w takiej samej kropce jak autor tematu i niestety nie mam pojęcia która gra preferuje więcej możliwość dla gracza. Przede wszystkim chodzi mi o pvp oraz end-game, dungeony,batllground,bossy itp

Rift-tutaj swiat zyje :) w Aionie to insty w kolko i nic wiecej no i latanie po 1 -2 mapkach jak ma sie najlepszy set pvp na pvp ktorego zbiera sie rok....to jest najwiekszy minus aiona gdzie aby miec end game trzeba farmic farmic farmic i jeszcze raz farmic instancje po AP - pkty za ktore kupuje sie najlepszy set pvp :)a zajmuje to z rok :)konkretnej farmy na full set ;] Ogolnie zrecz biorac Aion nie ma i raczej nie ebdzie mial end game , gdyz tworcy maja gdzies to co pisza gracze i dodaja/ulatwiaja gre z dodatku na dodatek :) a 3 insty na ne dgame z kilkudziesiecio godzinnym REUSEM to raczej srednia rzecz na end game :) co do FF-to nie jest gra dla kazdego to nie typowy mmo:X i jest on pzreznaczony tylko dla fanow tej serii..

W Rifcie nawet jak teoretycznie nie masz co robić, to i tak masz co robić. Przez Rifty, Strongholdy, Footholdy, Inwazje świat cały czas żyje, coś się w nim zmienia. Gracze nie stoją w głównych miastach czekając na insty/raidy.

Witam wszystkich serdecznie. Mam wielki dylemat i mam nadzieje że pomożecie mi w jego rozwiązaniu. Jestem zainteresowany dwoma tytułami AION'em orazm Rift'em które na rynku MMORPG prezentują się bardzo ale to bardzo dobrze. Chciałbym abyście pomogli mi w wyborze kierując się pewnymi aspektami między innymi:

- rozbudowany system PvP

- PvE otaczający nas świta oraz fauna i flora dodatkowo poziom trudności przeciwników

- dungeony które bardziej rozbudowane oraz poziom trudności

- fabuła oraz system questów

- end game aby przy maksymalnym lvl nadal grać a nie logować się i robić non stop to samo(np jak w TERA online )

- w której grze jest bardziej rozbudowany system gildyjny oraz party

Mam nadzieję że pomożecie mi wyborze gry i pokierujecie mnie na lepszą grę :D Dzięki wszystkim za uwagę pozdrawiam oraz miłego dnia życzę