Rozumiem widzę także po ankiecie że walka jest wyrównana. Jeżeli chodzi o testowanie gier to miałem przyjemność grać w jedną i drugą ale niestety nie widziałem end game dlatego też zrobiłem ten temat. Obie gry wyglądają mi na bardzo fajne ale niestety trzeba wybrać tylko jeden tytuł ponieważ jedna i druga gra wymaga poświęcenia trochę czasu
W Aionie jest cudowny endgame - łazi się po wielu różnorodnych instancjach, można też mentorować znajomych, robić gildyjne questy i rozbudowywać gildię. Jest także świetne farmienie gearu i w zależności jaki gear chcesz uzbierać, może to zająć od miesiąca do nawet pół roku, więc nie idzie się nudzić. Oprócz tego jest tona daily + weekly questów do robienia, a jeżeli nadal nie wiesz, czym się zająć na endgame, to możesz rozwinąć crafting, na który z kolei są potrzebne dwa rodzaje gatheringu: essencetapping (zbieranie roślinek, metali itp.) oraz aethertapping (zbieranie tzw. aether w powietrzu podczas latania). W dodatku w EU o godzinie 12, 20 i 24 są tzw. "dredgiony", czyli mapka pvpve, gdzie walczysz z 6-osobowym teamem z przeciwnej frakcji, a także z npc balaurami; wygrywa team, który ma więcej punktów. I nadal nie schodząc z tematu endgame, możesz również uczestniczyć w siege, które z kolei mają miejsce o godzinie 14, 18 i 21, dzięki którym masz szansę zdobyć medal (a z kolei te medale są potrzebne na endgame pvp gear). Oprócz tego uczestniczenie w siege otwiera dostęp do lokacji Eye of Tiaramanta, gdzie obecnie przed wersją 4.0 dzieje się najwięcej pvp.
A jeżeli zrobisz już to wszystko podczas jednego dnia i wyfarmisz dość kasy, to dla funu możesz zaopatrzyć się w mounty, pety, albo nawet bawić się w dekorowanie domu. Co lepsza, expienie i robienie questów nie sprawia już takiej trudności, bo wiele lokacji zostało ułatwionych, a questy udogodnione (np. w niektórych campaign questach npc teleportują Cię do prosto do miejsca wykonania zadania).
Aha, no i prawie bym zapomniała o arenkach. Od 46 lvla dziennie dostaje się dwa tickety na arenkę. Jeden jest na arenkę 1vs1, a drugi na tzw. co-op, gdzie walczysz w trzyosobowej drużynie przeciwko drugiej.
Aion jest bardzo rozbudowaną grą i od momentu jej wydania cały czas się rozwija. Wg. mnie warto w nią inwestować, bo dopóki w Korei robi furorę, to nie ma co się martwić o brak endgame contentu. Teraz będzie 4.0 i ja już nie mogę się doczekać co nowego wymyślą w 5.0 ![:P]()