Aion vs Rift

Witam wszystkich serdecznie. Mam wielki dylemat i mam nadzieje że pomożecie mi w jego rozwiązaniu. Jestem zainteresowany dwoma tytułami AION'em orazm Rift'em które na rynku MMORPG prezentują się bardzo ale to bardzo dobrze. Chciałbym abyście pomogli mi w wyborze kierując się pewnymi aspektami między innymi:

- rozbudowany system PvP

- PvE otaczający nas świta oraz fauna i flora dodatkowo poziom trudności przeciwników

- dungeony które bardziej rozbudowane oraz poziom trudności

- fabuła oraz system questów

- end game aby przy maksymalnym lvl nadal grać a nie logować się i robić non stop to samo(np jak w TERA online )

- w której grze jest bardziej rozbudowany system gildyjny oraz party

Mam nadzieję że pomożecie mi wyborze gry i pokierujecie mnie na lepszą grę :D Dzięki wszystkim za uwagę pozdrawiam oraz miłego dnia życzę

Grałem dużo w Aiona, spróbowalem Rifta i przy nim pozostane, dla mnie po prostu lepiej to wszystko wygląda, kwestia gustu :).

Dla mnie Aion definitywnie wygrywa ale to jak napisal up kwestia gustu.

Sprawdź oba. Są F2P, a przez to, że oba tytuły są świetne to na pewno przyjemnie będzie się tobie testować te gry.

Rozumiem widzę także po ankiecie że walka jest wyrównana. Jeżeli chodzi o testowanie gier to miałem przyjemność grać w jedną i drugą ale niestety nie widziałem end game dlatego też zrobiłem ten temat. Obie gry wyglądają mi na bardzo fajne ale niestety trzeba wybrać tylko jeden tytuł ponieważ jedna i druga gra wymaga poświęcenia trochę czasu

Analogicznie porównać można dwóch tytanów WoW i Lineage 2, gdzie są to dwie zupełnie inne gry i ciężko je ze sobą porównywać (jedyny wspólny element to MMO) ...

Rift jest bardziej casualowy, skupiony na fun i social - jak to mówią "kopia Wow'a"

A Aion na skill i ogar - jak to mówię "ułatwiony Lineage'a 2" - z mniejszym grindem : )

i tak w kazdym mmo end game to w kolko robienie tego samego ;) w tych 2 tak samo

Rozumiem widzę także po ankiecie że walka jest wyrównana. Jeżeli chodzi o testowanie gier to miałem przyjemność grać w jedną i drugą ale niestety nie widziałem end game dlatego też zrobiłem ten temat. Obie gry wyglądają mi na bardzo fajne ale niestety trzeba wybrać tylko jeden tytuł ponieważ jedna i druga gra wymaga poświęcenia trochę czasu

W Aionie jest cudowny endgame - łazi się po wielu różnorodnych instancjach, można też mentorować znajomych, robić gildyjne questy i rozbudowywać gildię. Jest także świetne farmienie gearu i w zależności jaki gear chcesz uzbierać, może to zająć od miesiąca do nawet pół roku, więc nie idzie się nudzić. Oprócz tego jest tona daily + weekly questów do robienia, a jeżeli nadal nie wiesz, czym się zająć na endgame, to możesz rozwinąć crafting, na który z kolei są potrzebne dwa rodzaje gatheringu: essencetapping (zbieranie roślinek, metali itp.) oraz aethertapping (zbieranie tzw. aether w powietrzu podczas latania). W dodatku w EU o godzinie 12, 20 i 24 są tzw. "dredgiony", czyli mapka pvpve, gdzie walczysz z 6-osobowym teamem z przeciwnej frakcji, a także z npc balaurami; wygrywa team, który ma więcej punktów. I nadal nie schodząc z tematu endgame, możesz również uczestniczyć w siege, które z kolei mają miejsce o godzinie 14, 18 i 21, dzięki którym masz szansę zdobyć medal (a z kolei te medale są potrzebne na endgame pvp gear). Oprócz tego uczestniczenie w siege otwiera dostęp do lokacji Eye of Tiaramanta, gdzie obecnie przed wersją 4.0 dzieje się najwięcej pvp.

A jeżeli zrobisz już to wszystko podczas jednego dnia i wyfarmisz dość kasy, to dla funu możesz zaopatrzyć się w mounty, pety, albo nawet bawić się w dekorowanie domu. Co lepsza, expienie i robienie questów nie sprawia już takiej trudności, bo wiele lokacji zostało ułatwionych, a questy udogodnione (np. w niektórych campaign questach npc teleportują Cię do prosto do miejsca wykonania zadania).

Aha, no i prawie bym zapomniała o arenkach. Od 46 lvla dziennie dostaje się dwa tickety na arenkę. Jeden jest na arenkę 1vs1, a drugi na tzw. co-op, gdzie walczysz w trzyosobowej drużynie przeciwko drugiej.

Aion jest bardzo rozbudowaną grą i od momentu jej wydania cały czas się rozwija. Wg. mnie warto w nią inwestować, bo dopóki w Korei robi furorę, to nie ma co się martwić o brak endgame contentu. Teraz będzie 4.0 i ja już nie mogę się doczekać co nowego wymyślą w 5.0 :P

Za bardzo nie przypadła mi, ani jedna, ani druga do gustu. Może będę musiał trochę dłużej posiedzieć przy nich i pograć więcej, ale nie o tym. Dwie produkcje f2p, więc najlepiej będzie samemu sprawdzić co i jak, bo opinia innych i youtube nie zawsze wystarcza. Jeżeli nie znasz dobrze angielskiego, to w Aion doczeka się już nie długo pełnej polonizacji, co na pewno ułatwi grę. Ciężko mi doradzić definitywnie, która będzie lepsza, bo obie mają kilka plusów i minusów, bez wyraźnej przewagi jak dla mnie, dla którejkolwiek strony.

Rift, bo po prostu bardziej mi odpowiada i nie jest grindownikiem. No i co jak co, ale Raidów takich jak tam w Aionie nie uświadczysz.

Jak to rift nie jest grindownikiem?A farm eq gdzie masz tzw limit na tokeny itp... :/

Jak to rift nie jest grindownikiem?A farm eq gdzie masz tzw limit na tokeny itp... :/

To jest akurat normalne w grach mmo dla mnie, że zdobywa się marki i kupuje za nie itemy. Ale nie jest to taki hard grind jakiego wymaga Aion.

Tak korzystając z sytuacji, że tematem są obie te gry mam pytanie. Skoro większość uważa, że aion jest lepszy to czy można normalnie grać na globalu? Chodzi mi o to czy warto poświęcić czas na tą grę nie korzystając z IS? Nigdy w to nie grałem więc kompletnie nie wiem jak tam wyglądają mikropłatności, czy jest pay2win czy nie ma, po prostu kiedyś ktoś napisał że właśnie IS jest straszny, ale może od tamtej pory coś się zmieniło. Nadchodzi ten nowy patch i zastanawiam się nad zagraniem więc czekam na odpowiedź :D

Zdecydowanie Aion, jakoś taka milsza atmosfera i wszystko takie lepsze jakieś :D

Straszny IS to jest podobno na wersji amerykańskiej. Na Eeuropejskiej kupujesz gold packa który udostępnia wszystko, a tak to masz ograniczenia. Na szczęście bez gold packa można grać jakoś do 50 lvla nie ma (gdzie lvl cap to 60, a po 4.0 bęzie 65 lvl). Gold pack to wydatek 40 zł. Wydajesz to jednorazowo, bo potem możesz kupić za ingamową kasę od innych graczy. Wcześniej się nie da, bo ze Starter Packiem nie możesz handlować. Tak jak mówiłem, ograncizenia, ale da się bez nich żyć i nie ma P2W.

Gold pack to wydatek 40 zł.

Na allegro do 20 złotych.

Czyli ankietę jak na razie wygrywa AION przewagą 6 głosów i tak na prawdę dużo więcej osób wypowiedziało się pozytywnie na temat tej gry. To teraz jeszcze jedno pytanie jestem nową osobą chciałbym zacząć grać od 0 i mam czekać na te nowe serwery które mają być otwarte 31.07(oczywiście chodzi mi tu o polski serwer) czy po prostu wbić na jakiś stary serwer i tam gonić resztę.I jeszcze jedno lepiej grac na serwerach EU czy US??

Widze ze wiekszosc osob w ogole nie gralo w Aiona albo gralo 10 minut....AIon i end game ??.....End game w Aionie to totalna nuda jedno i to samo robienie w kolko....

ogolnie dzien Aiona wyglada anstepujaco na end game : 2x arenka +dred x3 ale zazwyczaj idzie sie 1/2 razy bo sa o konkretnych porach ...pozniej 2x daily q na kahruny (to wszystko robimy w okolo max 30min/ poza dredem) nastepnie zostaje nam farma 3/4 inst w kolko i na okraglo do znudzenia + siedzenie w oku(o ile mamy dobry bardzo dobry sprzet pvp (gra okolo roku aby ow sprzet zebrac) no tak sa tez forty , ktore sa nudne gdzie wpadaja transformy i fort sie konczy po 10 min . Pvp praktycznie to tylko oko gdzie mozna pobiegac ale jak wyzej trzeba miec mocny sprzet zeby cos tam dzialac . TAk wiec naprawde po jakims czasie robi sie strasznie nudno :) ale gra jest fajna nie ma co mowic jeden z lepszych mmo , ale nastawiony na pol otwarte pvp co jest jednak wada Aiona .gdyby bylo open pvp inny system fortow i wiecej RB gra byla by top mmo.

Ja myśle, ze mało osób grało w Rifta bo był P2P i dlatego więcej ludzi woli Aiona bo szybciej był F2P i dłużej w niego grali . Na prawde przetestuj sobie rifta bo gra na prawde warta zwrócenia uwagi i pozostania przy niej na dłuższy czas.

Ojj mieszacie mi w głowie nie mam pojęcia co mam robić. grałem w Rifta nabiłem tam chyba 25lvl ale niestety nie mogę ocenić gry ponieważ nie widziałem end game. Niestety muszę przyznać że mam ciężki orzech do zgryzienia. Zastanawiam się która z tych gier wprowadza częściej update zmiany itp aby ulepszać swoją pozycję oraz udowadnia tym samy że warto sięgnąć po ten tytuł.