Cześć Wam Też zacząłem grać w LoLa. Aktualnie gram Renektonem z rotacji bohaterów, gra się nim na prawdę kozacko, ale mam chęć sprawdzić kogoś innego. Jak w nazwie tematu, mam problem między wyborem Shaco, a Akali. Jak wiadomo, obydwie postacie są junglerami, obydwie używają sztyletów. Ktoś potrafi przedstawić cechy charakterystyczne obydwóch bohaterów i jakoś porównać?
Akali czy Shaco?
Jeśli chcesz iśc do jungli to polecam Shaco ,akali moim zdaniem jest przećietna a shaco jest przepiekny w jungli + latwo gankuje. Akali bardziej sie nadaje na linie niz do jungli.
Pozdrawiam
1-sze: Akali to nie jungler.
2-gie: Shaco jest do d*py w late.
3-cie: Akali przez to, że nie ma many tylko energie może spokojnie spamować spellami. W dodatku jej ult nie używa energii tylko esencje cienia" którą dostajemy od 6 poziomu co ok 30 sek. Albo dzieki zabójstwu bądź dostaniu asysty. Shaco sprawdza się dobrze z early gamie i jako tako w mid. Oczywiście jeżeli ktoś ma wyrobionego na nim skilla to bez problemu przejdzie przez owardowaną linie i dokona ganku. W early gamie ma extremalny dmg.
Jeszcze coś do Akali. Od 6 lvl możemy sie spokojnie napierdzielać. Troche się nafeedujemy to robimy niezłą sieke. Ze swojej strony polecam Akali.
Co do tego, że akali jest junglerem to bym się pokłócił. Próbowałem kiedyś nie szło mi za bardzo. Może zły route może złe runki. Akali owni mida i solo topa. Shaco jungla tylko, na upartego można solo top. Akali to coś jak LeBlanc musi zjeść na combo albo padnie. Akali dostała teraz buffa, że jej Q aktywuje się po użyciu E. Ogólnie akali wymaga doświadczenia i dobrego pozycjonowania. Shaco to pro jungler fajne ganki.
Shaco;
plusy:
- dobry jungler,
- genialne ganki(jak dobrze postawi pudełeczko to first blood gwarantowany) dzięki swojemu Q,
- może być budowany zarówno pod AD i AP,
- łatwo nim uciec.
minusy:
- dość trudny w ogarnięciu,
- jeżeli nie podłapie paru killi w początkowych fazach gry praktycznie nic nie robi w zaawansowanym jej etapie,
- strasznie papierkowy na początku gry.
Akali:
plusy:
- bardzo łatwa w oagarnieciu(na serio, wystarczy walić głową w klawiaturę i tada! pentakill)
- genialny assasin
- trudno ją zgankować(ma stealth na W, a nastakowany ulti to 3 blinki po jednostkach wroga)
- dobry solo top jak i mid
- ogromny burst DMG, nawet na początku gry.
minusy:
- w teamfight'ah jest focusowana jako pierwsza,
- IMHO nie jest zbyt dobrym junglerem(ganki przed 6 lvl są bardzo trudne, a jej W jest tylko na dany obszar i przeciwnik widzi, że użyłeś tego skilla),
- brak afektów Crowd Control(CC), jedynie niewielki slow na W,
- tak jak w przypadku Shaco, jeżeli nie złapie tych 2-3 killi na początku gry, to później może być jej ciężko.
Według mnie, jako że zaczołeś grać w LoL'a niedawno Akali będzie lepszym wyborem.
No myślę, że jakoś pomogłem
wlasnie o to chodzi, ze shaco trzeba surva robic praktycznie od startu, inaczej jest bezuzyteczny
a akali na topie, moze latwo dostac baty od kazdego z porzadnym AoE
Hm, czytałem poradnik na temat Akali na stronie leagueoflegends.pl i tam wyraźnie zaznaczono, że Akali sprawdza się dobrze jako jungler.. no cóż. Chyba wybiorę Akali rozpatrywałem jeszcze na równi Katarinę z Akali, ale jakoś średnio mi się podoba ta Katarina.
Z tych postaci, które wymieniłeś to bierz katarine - jak zagrasz raz to ci się spodoba. Shaco jest zbyt trudną postacią na początek, więc narazie go zostaw w spokoju. Jeżeli chodzi o akali to dobrze się nią gra tylko na midzie, do jungli jest dużo lepszych postaci. Solotop też cieżko się nią gra.
Katarina może i jest dobra, ale od 25-30lvl ludzie wiedzą jak ją kontrować i już nie jest tak różowo. Akali nigdy nie grałem, ale widać że jest bardziej dynamiczna niż Schaco.
A może Olaf?Dobry jungler, dobry solo top, może iśc na linię, offtank, potężny dmg z E (true damage) Ogólnie ciężki do zabicia.Ma siekierke która spowalnia.Super champ.
Katarina może i jest dobra, ale od 25-30lvl ludzie wiedzą jak ją kontrować i już nie jest tak różowo. Akali nigdy nie grałem, ale widać że jest bardziej dynamiczna niż Schaco.
Czy ją tak łatwo skontrować, to nie do końca prawda - według mnie to akali łatwiej skontrować . Często ją widzę na rankedach i jak najbardziej sobie radzi. Szybko wskakuje, odpala ult i po sprawie.
Czy ją tak łatwo skontrować, to nie do końca prawda - według mnie to akali łatwiej skontrować . Często ją widzę na rankedach i jak najbardziej sobie radzi. Szybko wskakuje, odpala ult i po sprawie.
i dostaje stuna na głowe, nikogo nie zabija, nie dostaje resetu cd, useless
kata to postac ktora mozna grac tylko z odpowiednimi pickami w teamie, najlepiej z jakimis galio, amumu, ale najlepiej z kennem
stun na głowe? ona wbija się w 1 sec w tf - jedyne dobre postacie do kontrowania katariny to malz, sion tylko i wyłącznie - zresztą oni każdą postać kontrują
Te postacie co wymienił WujekKijaszek sa lepsze do skontrowania Katariny niż te co ty wymieniłeś Rivi. Pewnie dlatego, że ich ultem nie trzeba tak celować jak ultem Malza czy stunem Siona.
Wybór padł - kupiłem Katarinę teraz czas podskillować granie nią!
Ulti katariny przerywa 90% postaci w grze...
Akali najbardziej nadaje sie na srodek wedlug mnie, badz na solo top . W jungli sobie tak dobrze nie radzi jak shaco.
Akali najbardziej nadaje sie na srodek wedlug mnie, badz na solo top . W jungli sobie tak dobrze nie radzi jak shaco.
Po przeczytaniu twojego posta śmiem twierdzić, że twoja wiedza o lolu jest równa, hmm 0?
Po pierwsze nie środek, a MID, po drugie widziałeś kiedyś Akali w jungli? Ja widziałem może 3 razy, a gram prawie 2 lata.
@Topic
Jeżeli jesteś początkujący to zapomnij o Shaco, jeżeli nie nafeedujesz się w early to w late jesteś gównem i twój team gra 4vs5.
Co do Akali, jest to bardzo mocny pick, który może carrować gry, aczkolwiek granie tą postacią nie sprawia frajdy z gry ze względu na jej mechanike, po 6 lvl granie nią polega tylko na wciskaniu QRQRQR...
Co do Katariny, wszyscy się podniecają jej ulti, które przerwać jej może 90% postaci w grze... Jeżeli w teamie nie ma Alistara, Galio, Amumu, Malpha to Katarina jest gównem chyba, że jakimś cudem się nafeeduje na midzie.
Hm, czytałem poradnik na temat Akali na stronie leagueoflegends.pl i tam wyraźnie zaznaczono, że Akali sprawdza się dobrze jako jungler.. no cóż. Chyba wybiorę Akali rozpatrywałem jeszcze na równi Katarinę z Akali, ale jakoś średnio mi się podoba ta Katarina.
po
1. NIGDY ALE TO NIGDY nie czytaj poradników na leagueoflegends.pl tak są w 90% bzdury.
2. Akali może być junglerem jeśli grasz nią bardzo dużo i masz odpowiednie runy ogarniesz.
3. imo shaco jest do d*py w late więc jeśli gra się przeciąga to shaco jest bezużyteczny
4. Za 3150 są lepsze postacie. Ja polecam olafa owni 80% postaci na solo topie i nadaje się do jungli
@btw sory za rozkop ale mam nadzieje że to co napisałem się przyda ^^.
posiaadam i akali i shaco obydwie postacie są bardzo dobre jesli jestes new to bardziej ci [polece akali dobrze sie nia ucieka ale gonic sie jeszcze lepiej shaco mozesz spierdzielic bardzo daleka lecz on tylko na AP a akali i sie uleczy umijetnosciami i spore dmg zada a wiec
Akali 4,5/5
Shaco 4/5
wybór nalezy do Ciebie