Akustyk - kilka pytań i początki

Siemka, cześć i czołem :). Otóż od dłuższego czasu przymierzam się do kupna gitary i chyba akustyk jest dobrym pomysłem na początek (być może jeśli coś będę umiał to przerzucę się na elektryka). Niedługo powinienem mieć już odpowiednie ilości gotówki, więc mam kilka pytań.

1. Jakie bywają ceny takich gitar i czy doradzicie coś na początek?

2. Na co powinienem zwracać uwagę przy kupnie gitary?

3. Czy opłaca się kupić coś używanego z np. allegro?

4. Jak można efektywnie się uczyć gry?

Ogólnie jakoś mi doradźcie, bo z tego co mi wiadomo, to mamy tutaj jakieś grono brzdękających ;).

Z góry dzięki.

Hm, według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby pożyczenie od kogoś akustyka i pograć sobie jakiś czas i kupić sobie dobrego elektryka (tak jak ja :P )

1. Ale jeżeli nie masz warunków, aby od kogoś pożyczyć, to akustyk gdzieś tak do 300-400zl, powinien być dobry.

2. Przede wszystkim na gryf, nie może być zbyt wklęsły ani zbyt wypukły, ma być w sam raz. Jeżeli bedzie zbyt wklęsły to bedzie Ci sie trudno grało akordy, bo bedziesz musiał bardziej dociskać struny, co na poczatku miłe nie jest. Reszta to dzwiek itd...

3. Możesz, na ogranym sie łatwiej gra, ale to chyba raczej dotyczy elektryków, chodz moge sie mylic. A po za tym cena bedzie niska, a czasem mozna dorwac naprawdę niezły sprzet, za dogodna cene.

4. Chyba najefektywniejszym sposobem, aby jako tako sie nauczyć grać jest nauczyciel ;). Ale jeżeli nie chcesz wydawać pieniedzy, mozesz zainwestowac w roznego rodzaju ksiażki albo ebooki - jest ich duza ilość w internecie ( jeżeli chcesz mogę Ci wysłać na pw)

Pozdrawiam,

Tak jak kolega wyżej już wspomniał, najlepiej na początek pożyczyć no chyba że się nie ma do tego warunków.

1. Myślę że przedział cenowy na początek to 400-600zł. Z polecanych: Fender CD60 oraz Marris D-220M bardzo dobrze wykonane gitary ze świetnym dzwiękiem

2. Gryf, drewno, to jak nisko struny są ułożone.

3. Może i warto, zależy co się znajdzie.

4. Przez rok uczyłem się sam grać z tabulatur. Cóż efekt jest niezły.

Pozdrawiam.

Właściwie mógłbym popróbować u znajomego, gdyby nie to, że gitara mu spadła ze schodów, poza tym wolę mieć coś swojego ;). Ale on jakieś podstawy umie, to może mnie poduczy. A te gitary z allegro to podobno często straszne badziewia, więc sam nie wiem. Aha, jeszcze ten gryf, drewno i struny. Jakie drewno jest najlepsze i jaki ten gryf być powinien? Bo ja jestem totalnym laikiem w tych sprawach.

Jak chcesz używkę z Allegro to kupuj od typowych gitarzystów - jak zadasz kilka technicznych pytań, a koleś sensownie Ci odpowie to możesz śmiało brać (o ile gitara wygląda w miarę dobrze). Na co zwracać uwagę? Na markę (żeby nie jakiś szajs), drewno (chociaż w tych cenach to i tak szału nie będzie). Generalnie jak chcesz się efektywnie uczyć to bierzesz nauczyciela. Ja przez pół roku samemu się męczyłem, a gdy kolejne pół roku chodzę na lekcje (elektryka), to efekt jest po prostu niesamowity. ;) Do tego zamierzam w tym roku zdawać do Państwowej Szkoły Muzycznej, zobaczymy.

Jaki powinien być gryf? Prosty, o. Tutaj nie ma jakichś większych wymagań, co do drewna, to różne drewna powodują w jakimś tam stopniu inne brzmienie gitary, jako początkujący - nie przejmuj się tym, martw się o to, aby ta gitara dobrze stroiła, miała dosyć niską akcję strun (wysokość strun od gryfu), żebyś mógł wygodnie grać. I nie warto wydawać 600 zł na akustyka, bo o ile zajawka Ci nie minie po tygodniu/dwóch, to będziesz chciał kupować elektryczną, a na takiej elektrycznej gra się nieco... inaczej. ;)

Niestety nie mam możliwości nauki od nauczyciela :/. Chyba już trochę potrzebnych info mam, ale w razie kłopotów będę jeszcze pytał.

1. na poczatek radze Ci kupic gitare tzw. 3/4. ich cena hmm... 3/4 w mojej miejscowosci (Wloclawek) moze tak z 300zl? (zalezy od twojej 'wielkosci', jesli jestes niski, wystarczy ci 3/4, ale gdy masz 170cm+ wzrostu, moze kup pelna. ale najpierw radze Ci pozyczyc od kogos ;p)

2. Na poczatek najwazniejsza bedzie wielkosc, ja swoja przygode zaczynalem z 2/4. wazny jest gryf - najlepiej w sklepie, przegladajac gitary sprobuj poukladac palce na strunach.

3. moim zdaniem - nie. nie wiesz, jak gitara wyglada w realu, jak sie ja trzyma, jaki ma gryf, czy bedzie wygodna i jak bedzie brzmiala.

4. Sprobuj uczyc sie grac swoich ulubionych piosenek. Skoro nie masz mozliwosci nauki od nauczyciela, sprobuj od jakiegos znajomego. ja sam uczylem sie w domu kultury ;).

No akurat ja należę do tych niższych (może coś lekko ponad 160 cm) :P . A możesz mi konkretnie wytłumaczyć o co chodzi z tymi 3/4, 2/4 itp.?

2/4 czy 3/4 to wielkosc gitary. swoja przygode z gitara zaczynalem majac jakies 156cm wzrostu i pasowala mi gitara 2/4, aczkolwiek dosc szybko wydawala mi sie coraz mniejsza. Jesli masz 160cm wzrostu, powinienes zaczac z tzw. 3/4. ja tez nie naleze do najwyzszych (okolo 170cm), gram na pelnej ;p.

Oj tam, przypuszczam, że jesteś gimnazjalistą, więc powinieneś sobie z normalną już poradzić. :)

Siemka, cześć i czołem :). Otóż od dłuższego czasu przymierzam się do kupna gitary i chyba akustyk jest dobrym pomysłem na początek (być może jeśli coś będę umiał to przerzucę się na elektryka). Niedługo powinienem mieć już odpowiednie ilości gotówki, więc mam kilka pytań.

1. Jakie bywają ceny takich gitar i czy doradzicie coś na początek?

2. Na co powinienem zwracać uwagę przy kupnie gitary?

3. Czy opłaca się kupić coś używanego z np. allegro?

4. Jak można efektywnie się uczyć gry?

Ogólnie jakoś mi doradźcie, bo z tego co mi wiadomo, to mamy tutaj jakieś grono brzdękających ;).

Z góry dzięki.