Albion Online vs. Tibia

Przyznam się szczerze, że jakieś 10 lat temu zagrywałem się w Tibię. Później przyszedł kryzys growy i trochę sobie odpuściłem granie w MMO. Ale nadal uwielbiałem takie produkcje jak Diablo 3 czy Path of Exile. Ale teraz na nowo mam ochotę na porządne MMO. Do Tibii wracać raczej już nie chcę. Przypadkowo natrafiłem na Albion Online. Możecie powiedzieć jakie cechy wspólne mają te dwie gry? A czym się zdecydowanie róznią ? Czy ktoś kto lubi MMO Tibio-podobne ma szanse zakochać się w Albionie ?

Dzięki z góry za wasze zdanie.

No, różnią się w zasadzie wszystkim. Albion to typowy Sandbox skupiony na mass pvp, crafcie i handlu. Questów tu tyle co nic, itemki dzielą się na kilka klas broni, zbroji i parę tierów. Dużo grindu wymagane żeby coś osiągnąć.

A jak wygląda expienie? Są jakieś ciekawe expowiska z wielopoziomowymi lokacjami? Takie, gdzie czasami nie wiadomo co jest poziom niżej?

A jak wygląda expienie? Są jakieś ciekawe expowiska z wielopoziomowymi lokacjami? Takie, gdzie czasami nie wiadomo co jest poziom niżej?

Tutaj nie ma leveli, progres skupia się na crafceniu danego tieru, żeby uzyskać możliwość crafcenia kolejnego, to samo z expieniem, na mobkach zdobywasz fame, po okreslonej ilości dostajesz możliwość korzystania z wyższego tieru eq itd. Są dungeony solo i grupowe. Solo tak naprawdę samemu nie dasz rady, chyba że jesteś kilka dużo silniejszy od mobków, zazwyczaj trzeba szukać party bo niektóre mobki i bossy mogą być dosyć trudne.

Nie ma co porównywać tibii do albiona, to są 2 inne światy i tyle w temacie :P ale spróbuj sobie ciupnąć, fajnie się gra i wciąga.

Albion będzie płatny więc jeśli masz kase żeby kupić polecam ;D

Kupiłem i na razie jestem zadowolony :). Poznałem ziomków z PL, mamy gildię i razem fajnie się biega.

Nie ma co porównywać tibii do albiona, to są 2 inne światy i tyle w temacie ale spróbuj sobie ciupnąć, fajnie się gra i wciąga.

Ja się do końca nie zgodzę. Faktycznie, mechanika jest inna, schematy rozwoju tez inne, chociaż tak naprawdę odpowiednikiem poziomu skila jest tutaj po prostu fame. Trochę szkoda, że nie ma lvl postaci, a każdy taki lvl dawał by np. boost'a do szybkości ruchu, więcej many i życia i takie pierdoły. Wspólne zwiedzanie podziemi też jest i wygląda całkiem spoko. Mi tam ogólnie pasuje i mam plan żeby poświęcić temu MMO więcej czasu niż jakimś koreańskim pseudo MMO z 13 - letnimi dziewczynkami w roli głównej...

Przyznam się szczerze, że jakieś 10 lat temu zagrywałem się w Tibię. Później przyszedł kryzys growy i trochę sobie odpuściłem granie w MMO. Ale nadal uwielbiałem takie produkcje jak Diablo 3 czy Path of Exile. Ale teraz na nowo mam ochotę na porządne MMO. Do Tibii wracać raczej już nie chcę. Przypadkowo natrafiłem na Albion Online. Możecie powiedzieć jakie cechy wspólne mają te dwie gry? A czym się zdecydowanie róznią ? Czy ktoś kto lubi MMO Tibio-podobne ma szanse zakochać się w Albionie ?

Dzięki z góry za wasze zdanie.