Allegro - Problem z oszustem
Kupiłem na allegro klucz do Diablo 3, zapłaciłem z payu. Teraz patrzę, a gość ma zablokowane konto na allegro i usunięte wszystkie aukcje, więc przypuszczam że towaru nie dostanę . Jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy ? Za klucz zapłaciłem 98 zł, więc jakaś ogromna suma to nie jest , ale na ziemi nie leży, a słyszałem że przez payu są jakieś zabezpieczenia i można cofnąć przelew. Jak to jest, mam szanse to odzyskać czy dałem się wydymać i trzeba bardziej uważać ? Klucz kupiłem tylko dlatego, bo od dwóch tygodni nie ma nigdzie cd-keya do Diablo 3. Przeszukałem wszystkie sklepy na necie i wszędzie brakuje. Na Allegro zauważyłem aukcje na której kupiło ponad 30 osób, dokładnie jak kupowałem to było napisane tak "36 osób kupiło 38 sztuk" ,więc patrze, że ludzie kupują to również kupiłem, bez wcześniejszego kontaktu ze sprzedającym.
Trzeba było od razu pisać do allegro o zablokowanie danego przelewu z wyżej wymienionych powodów. Jeżeli wysyłałeś pieniądze z konta bankowego trzeba było zrobić to samo, powiadomić bank. Moze nie jest za późno i przelew nie został jeszcze zaksięgowany, warto próbować. Jesli pieniadze trafily na jego konto, wtedy niewiele możesz zrobić. W zasadzie zostaje tylko policja, chociaż za taka sumę wątpię czyby jakieś postępowanie zrobili.
Sprawdz jeszcze w opcjach allegro w odpowiednim dziale jaki jest status transakcji, możliwe ze jeszcze sam możesz ja anulować.
No jest opcja reklamacji - napisz do supportu allegro najszybciej dostaniesz odpowiedź
Wiem, ale chodzi o to, że kupiłem klucz przez PayU dostałem e-maila od sprzedającego, że kodów nie wysyła automat.
Oto wiadomość dołączona przez SprzedającegoWitaj Calvex Dziękuję za udział w transakcji i zakup następującego przedmiotu: DIABLO 3 III CD-Key. Klucze nie sa wysyłane przy pomocy automatuKlucze nie sa wysyłane przy pomocy automatuKlucze nie sa wysyłane przy pomocy automatuPRZEDMIOTY SA WYSYŁANE MAKSYMALNIE DO 48H OD MOMENTU ZAKSIĘGOWANIA WPŁATY NA NASZYM KONCIE .PRZEDMIOTY SA WYSYŁANE MAKSYMALNIE DO 48H OD MOMENTU ZAKSIĘGOWANIA WPŁATY NA NASZYM KONCIE .PRZEDMIOTY SA WYSYŁANE MAKSYMALNIE DO 48H OD MOMENTU ZAKSIĘGOWANIA WPŁATY NA NASZYM KONCIE .
Więc sobie myślę, że wszystko ok. Dziś patrzę, że Allegro zablokowało jego konto i aukcje. Osoba która sprzedawała klucz nie odpowiada na telefony i e-maile. Teraz wszedłem w jego konto i widzę "Ostatnio logował się: 25.04.2014, 00:21:30".
Klucz kupowałem wczoraj o godzinie 10:47:19.
//
Właśnie dostałem informacje od allegro, ale gówno z niej wynika...
Witam.Konto Sprzedającego zostało zablokowane z powodu naruszenia przez niego Regulaminu Serwisu. Nie zwalnia go to jednak z obowiązku finalizacji transakcji. Przed chwilą wysłałam Pańskiemu Kontrahentowi wiadomość w tej sprawie.W razie złamania warunków umowy, może Pan oczywiście również zgłosić sprawę na policji, a następnie ubiegać się o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących.Mam jednak nadzieję, że wkrótce otrzyma Pan zakupiony towar.Pozdrawiam,
Trochę beka z tego, że ziomek zrobił w uja ludzi na prawie 4000 zł, a oni piszą mi "Mamy nadzieje, że otrzymasz zakupiony towar"
Jak ktoś może to niech sprawdzi czy jest sygnał na ten numer +48 731 113 417 bo jak ja dzwonie to od razu mnie rozłącza, żadnego sygnału nie ma.
To była ta aukcja
Allegro nic z tym nie zrobi, oni mają wywalone. Jeszcze sprzedawcy powoli bankrutują przez "strefę dobrych marek", czyli sklep, gdzie allegro samo sprzedaje rzeczy.
"Przykładamy wielką wagę do bezpieczeństwa transakcji na Allegro. Dlatego stworzyliśmy Program Ochrony Kupujących. Dzięki niemu odzyskasz pieniądze w przypadku problemów z transakcją.
Jeśli zapłacisz za przedmiot, ale go nie otrzymasz, możesz odzyskać 100% jego wartości, nawet do 10 000 zł. Jeśli przedmiot znacząco odbiega od opisu, odzyskasz 50% zapłaconej za niego kwoty. Zwrócimy Ci również koszty przesyłki (do 100 zł), jeśli zapłaciłeś przez PayU."
A ja sobie przedwczoraj diablo w pudełku w neonecie kupiłem i jest git ; D nie kupuje kluczy na allegro tylko na G2A lub move bo na allegro są oszuści ; D
Po świętach złożę sprawę na policji. Z tego co allegro mi pisało to sprzedawca ma 10 dni na dosłanie towaru, więc teraz i tak nie mogę nic z tym zrobić.
W ogóle dziwi mnie to, że kupiło u niego ponad 30 osób, a nadal nikt mu nie dał negatywa... I z tego co widzę to loguje się na swoje konto na Allegro.
//
A co do Diablo 3 to tez już mam, bo w poniedziałek była dostawa na keye.pl, więc kupiłem u nich, ale tych 98 zł nie odpuszczę
A więc tak- musisz w opcjach aukcji znaleźć " Rozpocznij Spór" . Następnie uzupełnij wszystkie pola i krótko opisz całą zaistniałą sytuację . Jeżeli ma zablokowane konto, Allegro już wie,że coś było nie tak z tym sprzedawcą. W ciągu 24h ( zazwyczaj w ciągu 5-8) dostaniesz odpowiedź od allegro . i zwrócą Ci pieniądze.
WAŻNE ( dopisz w informacji o przebiegu zdarzenia ,że próbowałeś się kontaktować ze sprzedającym ale się nie udało)- nie będziesz musiał czekać dłużej na zwrot pieniądzy.