Allods czy Aion?

adolls syf, aion miód.

Odpowiedź na poziomie, ale czego można spodziewać sie po kimś kto grał w jakieś "adolls"...

Ja uważam że obie gry są dobre mimo iż w Aion nie grałem zbyt wiele zaledwie parenaście godzin (i jakoś nie przycięgnęło mnie).

Co innego Allods ciekawa historia opowiedziana w ciekawy sposób ubrana w wspaniałą grafikę z rewelacyjną animacją, wszyscy piszą że gra jest klonem WoW ... lecz nie jest tak do końca (tak grałem w WoW i nie widze zbyt dużo podobieństw).

Gra jest w zupełnie innym świeżym uniwersum niby "bajkowym" lecz nie do końca coś pomiędzy SF a bajką i naprawde ma swój klimat.

Expienie odbywa sie poprzez questy ... które bywają naprawdę ciekawe i zabawne.

Gra niestety ma swoje minusy, a jednym z nich jest to że jest mniej popularna z powodu błędnej polityki dystrybutora, który dopiero po fakcie zmienił item shop i teraz już tak bardzo nie wpływa na grę.

Ja polecam aby każdy kto się zastanawia, zagrał w obie, i sam postanowił co mu bardziej odpowiada.

Wbiłem cap level zarówno w Allodsie, jak w Aionie poznając większość contentu obu gier.

Nie ma porównania.

Allods ma swój klimat, wcale niezły, ale w Aionie na każdym kroku widać te dodatkowe miliony dolarów w grę włożone. Całkiem inny poziom.

Innymi słowy - Aion bije Allodsa na głowę, chociaż ruskie NPC mi się osobiście bardzo podobają.

adolls syf, aion miód.

Dzięki takim postom aż się odechciewa grać w Aiona.

Może lepiej poczekać na Allods PL, w sumie dzieci neo już mają Tibię i Metina, to będzie znośnie (chyba).

W sumie nie chodzi tu także o wersje PL bo ona jest już dostępna (rozwija się) w Aion'ie i będzie w Allods. Jak wiele osób wyżej zauważyło, Allods to gra mocno trzymająca się korzeni, ale przy dopieszczeniu znanych już systemów (choć statki to pewna innowacja). Aion natomiast został stworzony z myślą pójścia naprzód w grach MMORPG fantasy i oferuje więcej nowatorskich rozwiązań.

Jeśli chciałbyś uzyskać odpowiedź, na to która gra przypadnie Ci do gustu bez wcześniejszego ich testowania, to radzę zastosować jakieś wyznaczniki. Tzn. napisz nam jakie systemy w grze Cię interesują, a my na bazie swego doświadczenia powiemy Ci, który tytuł wypada lepiej np.: najlepszy pod względem graficznym, najlepszy pod względem fabularnym itp.

Allods na pewno jest trudniejszym tytułem, nie można "bić plecami" jak to jest w Aionie. W związku z tym myślę że wersja PL nie będzie taka złą, neokidy wykruszą się max do 15lv, o ile w ogóle przejdą tutorial. (:

Może lepiej poczekać na Allods PL, w sumie dzieci neo już mają Tibię i Metina, to będzie znośnie (chyba).

W Allods Online to powolne expienie, dzieci szybko wymiękną.

Co do porównania: bezsens. 12-13 mln dolarów naprzeciw 50 mln+. Wiadomo, która gra jest większa, bardziej dopracowana, chociaż mi osobiście klimat Allods bardziej leży.

Także myślę, że pod względem fabularnym Allods się lepiej sprawuje (jakoś mnie bardziej wciągnął). Ponadto bardziej mi odpowiadał system craftu niż ten w Aion'ie (choć podobne). Natomiast takie elementy jak PvP, skill'e, system tworzenia postaci itp. Aion ma lepsze niż Allods.

Polecam zapoznać się z historią (w rodzimym języku) świata Aion'a -> http://www.aiononline.com.pl/historia_atreii.php

Można się wciągnąć trochę jak w fantasy, świetny kreator postaci, świetna grafika (na silniku high quality oczywiście, ale nieosiągalna np. na moim kompie), niezłe animacje skilli i nastawienie na end-game i PvP ;)

O Allodsie wypowiadać się niestety nie mogę ;/

Allods na pewno jest trudniejszym tytułem, nie można "bić plecami" jak to jest w Aionie. W związku z tym myślę że wersja PL nie będzie taka złą, neokidy wykruszą się max do 15lv, o ile w ogóle przejdą tutorial. (:

No rzeczywiście, allods jak i większość wychodzących mmo to gry arcy-trudne i złożone.

Tak na dobrą sprawę to z setek mmo, które wyszły powiedziałbym, że skomplikowane są dwie - anarchy online i eve.

Nie mówię, że allods to gra zła, ale śmieszy mnie jak kolejny raz się słyszy o WoW like grze, która jest "skomplikowana i ambitna".

No właśnie. Mam takie pytanie. Którą grę wybrać? Do Aion'a posiadam konto z veteranem.

W allodsie podoba mi się tak dobrze sklonowany WoW. Jak stoi tam sprawa z item shopem? Czy gra się nie nudzi?

Proszę o pomoc w co grać.

Pozdrawiam