Android a Windows Phone

No właśnie, chce dać szansę smartom z rodziny M$ i przejść na system operacyjny Windows Phone. Pytanie brzmi jak to wygląda? Całe życie posiadalem smarty na androidzie i nie orientuję się jak wygląda przejście na system Windows. Kontakty mam synchronizowane z pocztą Google. Wiem że to konto mogę przenieść na Windowsa, ale czy kontakty też mi przejdą? Dodatkowo często korzystam z aplikacji takich jak Google maps czy Google Street view. Pierwsza apka wiadomo jako navi a druga pozwala mi dokładniej sprawdzić co i jak. Czy Windows ma jakieś podobne apki? No i jak wygląda sprawa z wigetami typu YouTube czy FB?

Jak ktoś używa będę wdzięczny za wszelkie info :)

Cześć, no to tak sam mam windowsa phone 8.1 , ogólnie sa mapy i inne bajery fb, etc. Jedynie brak

-steam app

-kontakty ci przejda, mi np .w fb też przechodzą.

Brak paru appek, ogolnie strasznie mało wychodzi aplikacji w porównaniu do androida. Używam Windows phone od 2 lat i powoli zaczyna mi brakować androida, czuję się trochę ograniczony.

Osobiście specjalnie jakiś apek nigdy nie ściągnąłem i średnio mi na tym zależy. Zależy mi na szybkości działania. Trochę irytuje mnie jak tel typu samsung galaxy s6 łapie czasem zwiechy przy przełączaniu ekranu i wchodzenia w kontakty czy SMS a Microsoft lumia 640 działa płynnie i gładko.

Co do płynności i stabilności to jestem zachwycony, mam ponad 100 aplikacji( mały sobie gra) i zero ścinek

Problemów z synchronizacją z kontem Google być nie powinno, bo jest w tej kwestii bardzo duża dowolność. Nowe kontakty można zapisywać zarówno na koncie Microsoftu jak i tym od Googla, w obu przypadkach związanych z adresem mailowym. Z pobieraniem jest podobnie, bo przypisane wcześniej do nich kontakty można bez problemu przenieść na inny telefon po zalogowaniu.

Co do map, to według mnie jest lepiej niż na Androidach, a przynajmniej w podstawowych, wbudowanych w system i darmowych wersjach. Google ma swoje Maps, ale wszystkie telefony na Windows Phone niosą ze sobą jakość nawigacji i map Nokii, więc naprawdę nie można narzekać. Miałem już parę Androidów w rękach i nawigacja oraz aplikacja mapowa na żadnym z nich nie działała tak płynnie i porządnie jak na mojej Lumii (640 mam tak swoją drogą). Nie dam sobie ręki uciąć, że nie istnieją na Andki jeszcze lepsze aplikacje, ale nie wydaje mi się, żeby jakakolwiek z tamtejszych dorównywała tym Windowsowym, bo jakościowo raczej nawet obok nich nie stoi.

Co do innych aplikacji, np. YouTube i FB to są i działają. Nie wiem co więcej miałbym o tym opowiedzieć :P Największym problemem tego systemu jest prawdopodobnie obecna zawartość sklepu z aplikacjami, bo niestety nie ma porównania między nią, a tą z Google Play. Sprawa jednak nie wydaje się na tyle poważna, o ile założyć, że telefonu używamy przede wszystkim jako telefonu i małego narzędzia do internetu, bo wtedy naprawdę ciężko jest się do czegokolwiek przyczepić. Lumie z pewnością działają bardziej płynnie i stabilnie na dowolnym pułapie cenowym, dlatego o ile nie szukamy konsoli do gier albo jesteśmy w stanie przeboleć brak aplikacji takich jak SnapChat i innych startupowych trendów ostatnich lat, to będzie to zdecydowanie lepszy wybór.

Aplikacja yt jest niepotrzebna, bo we wbudowanej przeglądarce lepiej się ogląda filmy, jeżeli chodzi o fb... Jest sto lat za androidem. Sam nie używam apki od fb, bo zwyczajnie jest zła, bardzo - nie wczytuje wszystkich aktywności, na problem z synchronizacją ogólnie beznadzieja. Czat jeszcze się trzyma ale jest po prostu, nie ma żadnych bajerów, a i nie działa jak na androidzie w formie okienek nałożonych na pulpit tylko jak cała aplikacja, co rodzi problem chociażby taki że każde zminimalizowanie jest równoznaczne z tym, że będzie się od nowa wczytywała.

Poza tym system jako system do dzwonienia działa o wiele płynniej i jak już zostało wspomniane wbudowane mapy od nokii są naprawdę dobre i mają wieczną gwarancje. Jest też odpowiednik janosika, jak ktoś naprawdę potrzebuje i działa dokładnie tak samo.

No właśnie, chce dać szansę smartom z rodziny M$ i przejść na system operacyjny Windows Phone. Pytanie brzmi jak to wygląda? Całe życie posiadalem smarty na androidzie i nie orientuję się jak wygląda przejście na system Windows. Kontakty mam synchronizowane z pocztą Google. Wiem że to konto mogę przenieść na Windowsa, ale czy kontakty też mi przejdą? Dodatkowo często korzystam z aplikacji takich jak Google maps czy Google Street view. Pierwsza apka wiadomo jako navi a druga pozwala mi dokładniej sprawdzić co i jak. Czy Windows ma jakieś podobne apki? No i jak wygląda sprawa z wigetami typu YouTube czy FB?

Jak ktoś używa będę wdzięczny za wszelkie info :)