Szukam jakiś anime dla mojej młodszej (10lat) siostry . Najlepiej by nie było za brutalne oraz by nie było za wiele podtekstów erotycznych. Na razie skończyła dwa sezony "Chuunibyou demo Koi ga Shitai!" i jej się bardzo podobało.
Anime dla młodszych
Może clannad?
Serio?? Clannad ? Jest to trudne anime w dodatku wyciskacz łez na którym płaczą dorośli ludzie. Na taką tematykę przyjdzie czas jak podrośnie.
Nie no, może 2 sezon tak, ale 1 bym nie nazwał wyciskaczem łez . No to może Ah my goddess???
Zobaczę ale bardziej coś z nowszą kreską by mnie interesowało. Na razie mam zamiar dać jej k-on ale pewnie skończy 2 sezony w 4-5 dni.
Pokemony. To jest typowo dziecięce anime. Pierwsze sezony to dzieciństwo części użytkowników forum.
Toradora mby. Chociaż nie wiem czy nie będzie lekko trudne dla 10 latka. Ko-on może być spoko. No i oczywiscie klasyki jak ktoś wspomniał pokemony, digimony, te sprawy.
One Piece
Beyblade
Shaman King
Yu-Gi-Oh
One piece bym wykreślił. Tam chyba więcej podtekstów jest.
Zapomniałem dodać że tasiemce raczej nie wchodzą w grę, poza tym to stare anime oraz dostępność w internecie po japońsku raczej ciężka.
Toradore czytamy obecnie mangę papierową wydawaną w PL
To dziewczynka więc wszystkie te anime nastawione w 100% na jakieś rywalizacje, walki potworków itd raczej nie dal niej.
Myślę, że dziecku tasiemiec może bardziej się spodoba, bo jest prostszy w odbiorze no i dziecko ma czas samemu zaangażować się w przygodę.
Może naruto? przynajmniej 1 część (jak był młody)
Naruto , Shaman king Rycerze z zodiaku? Takie proste tytuły.
Ja bym proponował np. Hikaru no Go,Bakuman(3 Sezony) i może Kuroko no Basket, napisałbym jeszcze Hajime no ippo gdyż wszystkie te anime propagandują rywalizacje,przyjaźń i jakiś konkretny cel w swoim życiu, aczkolwiek Hajime no Ippo zawiera jednak troche krwi gdyż to boks.
W wieku 10 lat kilkanascie lat temu większość oglądała Dragon Ball, zasiadało się przed telewizor po szkole a to że jest to anime o walkach jest według mnie mało istotne, gdyż to anime pokazuje jak powinna wygladać przyjaźń i prawdziwa walka. Nie jest to zwykłe mordobicie to jest walka w ochronie czegoś ważnego, miejsca gdzie bohater się wychował, Ziemii.
Polecam "podać" siostrze Dragon ball gdyż pierwsza część to przygodówka jaka już nie powstanie a treści propagandowane pokazują dlaczego warto być dobrym człowiekiem.
Lucky Star
Lovely Complex
Tonari no Kaibutsu-kun
Suzumiya Haruhi no Yuuutsu
Hotarubi no Mori e
Love Lab
Mikakunin de Shinkoukei
Shinryaku Ika Musume
Tyle mi przychodzi aktualnie do głowy. Tak będąc szczerym to trudno o anime bez podtekstów, bo te typowo babskie, skupiające się na miłości zazwyczaj jakieś posiadają. Inaczej sprawa się ma w przypadku anime opartych o tsundere, gdzie zazwyczaj z racji oddania sytuacji, jest ich mniej - chociaż też nie jest to reguła. Sam nie wiem co mogę Ci polecić, przeczesuje swoje al i nie znajduje tam nic łatwego, bez podtekstów~
W razie czego możesz mi napisać, to postaram się wygrzebać z czeluści pamięci więcej serii. ; )
Kilari?
A może Doraemon?
serio jak czytam niektóre propozycje to nie wiem co w waszych głowach siedzi...
Sailor Moon (księzniczka ratujaca świat, idealnie pasuje)
Slayers (grupa przyjaciół, też ratująca świat itp.)
Dr. Slump (bardzo proste)
możesz jej też dać Chii Sweet Home taka japońska wieczorynka.
Mimo wszystko to jest dziewczynka więc ciężko w sumie polecać jakieś shoneny/tytuły typowo dla chłopców, jeżeli mimo to lubi (lub chcesz ją kształtować w ten kierunek) tego typu rzeczy to jeszcze możesz jej podsunąć B-Densetsu!Battle Bedaman, Shaman King lub Yaibe.
Mimo wszystko obserwuj ją i sprawdź czy jej sie w ogóle bedzie podchodzić anime, w tym wieku może sie to po prostu podobać bo są to bajki, ale nie warto wciskac komuś na siłe swoich zainteresowań
Great Teacher Onizuka !!
historia nauczyciela i jego uczniow, brzmi bardzo prosto jednak takie nie jest.
łagodne podteksty seksualne, raczej nie widoczne dla dziecka .
Polecam jeszcze raz, chyba kazdemu mlodemu sie spodoba ^^