Animu podobne do Shany - Możliwe spoilery

Hej,

Długi czas poszukiwałem anime podobnego do Shakugan no Shana. Liczyłem, że trafię na anime z podobnych schematem przez przypadek i będę mile zaskoczony. Jednak się tak nie stało dlatego postanowiłem założyć ten temat i poprosić was o pomoc.

O co mi chodzi z całym tym podobieństwem. Głównie chodzi mi o schemat w jakim przebiegło anime. Mamy Shane i Yuuji, dwóch głównych bohaterów (może być więcej). Razem walczą ze "złem" ale w pewnym momencie jedno z nich dołącza do "złych" (jeszcze lepiej jak zostaje głównym "złym" :D ) i zaczyna się walka między bohaterami (żaden z głównych bohaterów nie jest odstawiony gdzieś na bok). Ciężko mi to lepiej opisać... Jak ktoś oglądał Shane to pewnie wie o co mi chodzi. Jako, że szukam anime które powiela taki schemat to nie mam żadnych innych wymagań.

Dużo anime nie widziałem i nie kojarzę żadnego anime z podobnych schematem dlatego wątpię aby ktoś polecił coś co już widziałem.

Code Geass, Hyouge Mono, Death Note, Kaiji, Gankutsuou, Gungrave, Tower of Druaga. W tych tytulach masz motyw zdrady. Enjoy

Death Note - tyle, że tutaj nie będzie walk fizycznych tylko bardziej na inteligencje

Owari no Seraph? - później główny dowiaduje się, że ktoś tam żyje i muszą walczyć między sobą.

Psycho pass - tutaj ta walka będzie widoczna dopiero w filmie który jest sequelem po drugiej serii ale jest :D

Death Note - Nie o to mi chodziło

Hyouge Mono - Ostatnio przejechałem się na historycznym anime, odłożę na później

Kaiji - Z tego co poczytałem to nie o takie anime mi chodziło ale zapowiada się ciekawie. Na pewno obejrzę.

Gankutsuou - Nie szukam anime o zemście

Gungrave - Pytanko, Czy ma taką samą fabułę jak gra? Jeżeli tak to grę przeszedłem :)

Tower of Druaga - Coś więcej o tej serii możesz powiedzieć? Z recenzji ciężko cokolwiek wywnioskować...

Psycho pass - Dzięki za przypomnienie o filmie, zapomniałem obejrzeć

Dzięki za odpowiedzi, czekam może ktoś jeszcze coś zaproponuje :)

Naruto

Hamatora ( a właściwie Re: Hamatora- drugi sezon)

I chyba można podciągnąć pod to co szukasz Hellsing Ultimate

Death Note - Nie o to mi chodziło

Hyouge Mono - Ostatnio przejechałem się na historycznym anime, odłożę na później

Kaiji - Z tego co poczytałem to nie o takie anime mi chodziło ale zapowiada się ciekawie. Na pewno obejrzę.

Gankutsuou - Nie szukam anime o zemście

Gungrave - Pytanko, Czy ma taką samą fabułę jak gra? Jeżeli tak to grę przeszedłem 

Tower of Druaga - Coś więcej o tej serii możesz powiedzieć? Z recenzji ciężko cokolwiek wywnioskować...

Psycho pass - Dzięki za przypomnienie o filmie, zapomniałem obejrzeć

Dzięki za odpowiedzi, czekam może ktoś jeszcze coś zaproponuje 

Tutaj masz moją listę http://myanimelist.net/animelist/Gnieznianin

Zrobisz co chcesz. Ja polecam Ci dobre anime, w których masz ciekawe motywy zdrady, przechodzenia na złą stronę jednego z bohaterów. Zawsze możesz sięgnąć do Bleach i Naruto ;3.

Co do Gungrave - nie grałem za to anime dobre i ma w sobie wiele z elementu, którego szukasz.

Hyouge Mono - przy każdym wydarzeniu w anime w powietrzu wisi zdrada, ale raczej nie masz tutaj dobra i zła. Jest jeden główny bohater, który boryka się między drogą wojownika a estety. W tle rozgrywają się zdrady, morderstwa i ukazują pięknie zdobione naczynia. Bardzo zabawne anime.

Gankutsuou - ale w jakim stylu ta zemsta jest dokonywana ^^, oryginalnie stylizowana grafika, dobra muzyka i bardzo ciekawa historia

Tower of Druaga - świetna komedia osadzona w klimacie fantasy z zakończeniem, które powinno Ciebie zainteresować.

Jak się nad tym zastanowić to w Kaiba też doszło do znamienitej zdrady ;p

Naruto - to by tu świetnie pasowało ale jestem na bieżąco

Hamatora - Dodane do listy, zobaczymy co z tego będzie

@Gnieznianin

Skoro tak to już się zabieram za Tower of Druaga. Nie wiem czy lista aktualna ale jeżeli tak to oglądałeś tylko pierwszy sezon shany. To o czym pisałem w pierwszym poście zaczyna się pod koniec drugiego sezonu. Co do listy... Świetnie może się przydać jak ktoś szuka anime z danego gatunku. Jeżeli ktoś szuka anime z danym schematem wydarzeń czy jakkolwiek to nazwać lista staje się bezużyteczna :(

Tokyo Ghoul - mega anime polecam swietne sceny walki I co za tym idzie swietna kreska ... duzo krwi powiedzial bym ze ciezkie anime bo sceny i historie w w tym anime opowiadana do happy endow nie naleza :D polecam jest mocny motyw zdrady , przejscie na zla strone i walka z przyjaciolmi polecam ale anime podchodzi pod Gore :D
Naruto - to by tu świetnie pasowało ale jestem na bieżąco

Hamatora - Dodane do listy, zobaczymy co z tego będzie

@Gnieznianin

Skoro tak to już się zabieram za Tower of Druaga. Nie wiem czy lista aktualna ale jeżeli tak to oglądałeś tylko pierwszy sezon shany. To o czym pisałem w pierwszym poście zaczyna się pod koniec drugiego sezonu. Co do listy... Świetnie może się przydać jak ktoś szuka anime z danego gatunku. Jeżeli ktoś szuka anime z danym schematem wydarzeń czy jakkolwiek to nazwać lista staje się bezużyteczna 

Mam taka maniere polecac tylko to co uwazam za dobre ;p. Shany dalej nie ogladalem., bo to nie moj typ anime. Z tego rodzaju to bez zastanowienia polece Kekkaishi. Co do mojej listy znajdziesz tam tytuly ktore malo kto Ci poleci. Pamiec animaniakow rzadko siega poza 2 sezony i jakies 20 oklepanych serii xd. Niewazne o co zapytasz i tak poleca Ci Death Note, Code Geass SAO Log Horizon Mirai Nikki etc. Zapytales o rzadka rzecz, ktorej nie ma wiele w anime. Najbardziej spektakularni to sa Aizen z Bleach, Sasuke z Naruto i Griffith z Berserka.

Kekkaishi - skoro z tego rodzaju to dodam sobie do listy, 52 odcinki to dla mnie wielki plus :)

Tokyo Ghoul - :4head: (puke) już tyle razy wyrażałem swoją opinie na temat tego anime.. następnego razu nie będzie

Niestety tu masz rację w sprawie osób które polecają animki. Na dodatek większość z nich poleca zawsze anime niezwiązane z tematem

(na zasadzie ktoś szuka anime, nie przeczytam pierwszego postu ale i tak polecę moje anime bo ono jest "debest") .

Moim zdaniem dużą część osób które poleca animki (nie mówię tylko o tym forum) można rozdzielić na trzy kategorie:

1. Osoby polecające tylko "klasyki"

2. Osoby polecające tylko coś z nowości (powiedzmy ostatnie 4 sezony)

3. Osoby polecające "masówki" jak SnK, SAO, TG i tym podobne

Nie twierdzę, że "masówki" są złe ale w większości nie są dobre a zawsze znajdzie się parę osób polecających to samo w każdym temacie związanym z szukaniem anime. Trzeba niestety przebrnąć przez takie posty i szukać ludzi pomocnych. Trochę to może potrwać ale zawsze ktoś pomocny się znajdzie :)

Dzięki za pomoc, zbieram propozycje dalej.

PS:

brakuje mi jakieś (puke) emotki

Ja Ci polece kilka anime a dokładniej:
Zero no Tsukaima - Zero no Tsukaima posiada bardziej fantastyczny świat niż ten przedstawiony w shkugan no shana.Do tego głównych bohaterów łączą bardzo podobne stosunki. W obu tytułach główna rola żeńska jest obsadzona przez bardzo wybuchową i chimeryczną bohaterkę, tak zwaną tsundere. Protagoniści walczą z różnymi przeciwnikami i przeciwnościami o globalnym znaczeniu. (moim zdaniem najbardziej podobne do shany anime)
Kaze no stigma - Akcja dzieje się w tokio, super sceny walki itp. polecam tak samo :)

Kaze no stigma -spróbuj obejrzeć wg mnie bardzo podobne do shany

Mahō Senshi Riui badz angielski tytuł Loiue - The Rune Soldier starsza kreska jednakże dość przyjemne anime z motywami magii

Buso Renkin- dość dobre walki ale bardzo schematyczne anime od zera do bohatera

Tower of Druaga - świetna komedia osadzona w klimacie fantasy z zakończeniem, które powinno Ciebie zainteresować.

Tower of Druaga (po 1 sezonie) - Wielkie rozczarowanie, zapowiadało się interesująca a wyszło co wyszło czyli anime słabo-średnie. Planowałem obejrzeć w jeden dzień a z trudnością szły mi 3 odcinki dziennie ;/ Po tym jak wytłumaczyli strukturę wieży jeszcze bardziej się napaliłem na dobre anime. Mimo tego, że łącznie dwa sezony mają chyba 24ep spodziewałem się zobaczenia przechodzenia wieży. Niestety dostałem anime w którym 99% czasu nie wiadomo jak idzie postęp bohaterom. Start na samym dole aż tu nagle znikąd dowiadujemy się 3 odcinki przed końcem, że są już na najwyższym piętrze wieży. Gdzieś są ale nie wiadomo gdzie. Coś robią ale tak właściwie to są to losowe rzeczy. Co do części komediowej... uśmiechnąłem się może z dwa razy. Chyba, że komedia miała polegać na tym aby się śmiać z tego jak to anime jest słabe ale to im też nie wyszło ponieważ koniec końców nie było aż tak tragicznie.

ZnT - fajne anime oglądałem już z 7 razy ale i tak nie pasowałoby do mojego wymagania z pierwszego postu.

Kaze no stigma - Próbowałem się zabrać za to anime już kilka razy ale nigdy mi się nie udało ;/

Czekam może ktoś się jeszcze pojawi z propozycjami.

Chyba było też coś takiego w Star Driver,

jeżeli nie zależy ci na shounenie to chyba pasowałoby też Higurashi no Naku Koro ni- ale tutaj drogi tych przyjaciół nie rozchodziły się ale po prostu któreś z nich popadało w obłęd z pewnych powodów i raczej nie było walk tylko masakry (anime jest podzielone na kilka równloległych historii, w 2-gim sezonie zostaje to wyjaśnione)

Hej,

Długi czas poszukiwałem anime podobnego do Shakugan no Shana. Liczyłem, że trafię na anime z podobnych schematem przez przypadek i będę mile zaskoczony. Jednak się tak nie stało dlatego postanowiłem założyć ten temat i poprosić was o pomoc.

O co mi chodzi z całym tym podobieństwem. Głównie chodzi mi o schemat w jakim przebiegło anime. Mamy Shane i Yuuji, dwóch głównych bohaterów (może być więcej). Razem walczą ze "złem" ale w pewnym momencie jedno z nich dołącza do "złych" (jeszcze lepiej jak zostaje głównym "złym" :D ) i zaczyna się walka między bohaterami (żaden z głównych bohaterów nie jest odstawiony gdzieś na bok). Ciężko mi to lepiej opisać... Jak ktoś oglądał Shane to pewnie wie o co mi chodzi. Jako, że szukam anime które powiela taki schemat to nie mam żadnych innych wymagań.

Dużo anime nie widziałem i nie kojarzę żadnego anime z podobnych schematem dlatego wątpię aby ktoś polecił coś co już widziałem.