ANKIETA/DYSKUCJA: Co ma wpływ na wybór gildii/bractwa/klanu?

Co ma wpływ na wybór gildii/bractwa/klanu ? Co bierzecie pod uwagę w wyborze "miejsca" dla siebie? A może wolicie grać samodzielnie?

1) nazwa gildii

2) dostępny komunikator głosowy

3) popularność

4) ilość członków

5) zasady w gildii

6) etap ukończonych misji przez członków

7) poziomy postaci członków

8) czas spędzany przez członków w grze

9) strona/forum gildii

10) inne (jakie?) - komentarz...

Odpowiedzi zaznaczajcie w ankiecie i piszcie komentarze.

Interesuje nasz również jak w Waszych grach funkcjonują gildie/bractwa/klany? Czy są rozbudowane, jaka jest ilość członków, jaki jest sposób rekrutacji, itd.?

Pozdrawiamy

Bractwo DrakenMag [grimmag] - Drakensang Online

Jedyne co wg mnie ma wpływ na wybór gildii to ludzie, czy można z nimi na luzie pogadać, powygłupiać się itp. średnio mnie reszta obchodzi.

Oczywiście że ludzie w gildii. Najgorsze są takie gildie/bractwa/klany w ktorych ludzie wyzywaja Cie i rejdżują za byle głupote lub pomyłkę.

Powiedziałbym, że na co głównie zwracam uwagę gdy gram w globalne wersje gier mmo, to czy posiadają stronkę/portal swojej działalności. Wtedy wiem, że wykupiony hosting pod własne www, był jednym z poważniejszych kroków do założenia gildii. TSa można łatwo założyć za darmo, jakiekolwiek forum także.

Ilość członków ? Krzywo patrzę na tzw. Zergownie, zwłaszcza na początku startu gry/serwera, bo wiadomo, trzeba szybko wbić poziomy swojej gildii itd., a potem następuje selekcja ze strony władzy i trzeba szukać czegoś innego. Chyba, że to jest gildia, np. typu "łączymy wszystkich polskich graczy!", to wtedy selekcja następuje w samych szeregach gdy GM i oficerowie raczej nie mają zbytnich ambicji (potem motywacji?) i kompetencji do prowadzenia wielkich gildii przez dłuższy czas. Każdy gra samemu sobie na late game, poziomy i stan wyposażenia są niewyrównane i większość graczy grających o wiele mniej od czołówki liczy na darmowe itemy z wypraw. Ogólnie, jedni myślą poważnie o graniu, drudzy nie i to tworzy sprzeczne relacje i cele u członków gildii tzw. Zergowych, masówkach czy jak tam to nazwać.

Osobiście zwracam szczególną uwagę na jeszcze jedną rzecz. Mianowicie na doświadczenie w grach mmo. Kolorowanie i słodzenie jaki to staż nie ma jeden z drugim, łatwo potem i tak wyłapać w samej grze. Wierzcie mi, po miesiącu gry widać wszystko, czy zależy wam tak samo na wspieraniu gildii jak i korzystaniu z jej dobroci czy tylko chcecie się wzbogacić z ziomkami na no-lifach, których przyjęliście. Staż, to jest ważne. Gra się od dawna w mmo, więc prowadzenie gildii to nie lada umiejętność, a osoby z dużym stażem radzą sobie o wiele lepiej z gildiami i jego np. spadkami i wzlotami (bo sukcesy też trzeba na dobry tor sprowadzić) na długi dystans, i z takimi wolałbym trzymać.

To chyba tyle co sądzę o gildiach w mmo. Dawno nie grałem tak poważnie w żadne mmo, to można przyznać, że tak "sądziłem kiedyś" o tym o czym mowa.

Fri gold i itemsy.

1. strona/forum gildii

2. inne (srednia wieku)

Co ma wpływ na wybór gildii/bractwa/klanu ? Co bierzecie pod uwagę w wyborze "miejsca" dla siebie? A może wolicie grać samodzielnie?

1) nazwa gildii

2) dostępny komunikator głosowy

3) popularność

4) ilość członków

5) zasady w gildii

6) etap ukończonych misji przez członków

7) poziomy postaci członków

8) czas spędzany przez członków w grze

9) strona/forum gildii

10) inne (jakie?) - komentarz...

Odpowiedzi zaznaczajcie w ankiecie i piszcie komentarze.

Interesuje nasz również jak w Waszych grach funkcjonują gildie/bractwa/klany? Czy są rozbudowane, jaka jest ilość członków, jaki jest sposób rekrutacji, itd.?

Pozdrawiamy

Bractwo DrakenMag [grimmag] - Drakensang Online