Chciałbym wam polecić grę APB: Reloaded, nie taką zwykłą strzelankę MMO jakich pełno na rynku. Niesamowity klimat, można powiedzieć coś w stylu darmowego GTA lecz z większą ilością edycji, modyfikacji i rozwoju własnej postaci. Sam dowiedziałem się o tej grze przez przypadek, i to dość późno. Pewnie gdyby nie to, do dziś nie wiedziałbym, że istnieje a stała się ona jedną z moim ulubionych gier i spędzam przy niej chyba najwięcej czasu. Najbardziej boli to, że tak mało osób o niej wie, dlatego czas to zmienić.
Gra dostarcza o wiele więcej zabawy i frajdy, jeżeli gra się ze znajomymi, w grupie. W samej grze także nie jest ciężko kogoś poznać, dodać do friends i w przyszłości grać razem. Jest możliwość tworzenia klanów o czym napiszę później.
Główne plusy gry:
- Dwie frakcje, enforcers (coś na wzór policji) oraz criminals (po prostu kryminaliści)
- Sporo broni na różne specjalizacje typu Rifleman, Pointman, Marksman itd.
- Masa achievmentów, rang i osiągnięć do zdobycia i rozwinięcia.
- Misje u NPC, wbijanie reputacji, kupowanie nowych przedmiotów, ciuchy, bronie, modyfikacje, dodatki.
- Niesamowity klimat, coś w stylu darmowego GTA.
- Nie ma tu P2W. Jest Item Shop, lecz nie daje jakiejś znaczącej przewagi, grając nową postacią, z podstawowymi broniami, możesz być najlepszy w grupie i wygrywać misje, wszystko zależy od Ciebie
- Rynek, Auction House, Market czy jak to chcecie nazwać. Handel z graczami, możliwość kupowania niektórych przedmiotów, które normalnie dostępne są tylko za realne pieniądze.
- Na prawdę ogromne możliwości edycji czegokolwiek, postaci, ubrań, auta, specjalny garaż, designer, tworzenie własnych projektów.
- Podział na Threat, pieniądze i exp dostajemy również jak przegrywamy misje, więc nie ma źle.
- Gra raczej drużynowa, teamwork ma tutaj znaczenie, możliwość założenia klanu. W przyszłości mają być wprowadzane clan war'y.
- Różne misje, inne zadania do wykonania, w innych miejscach. Duże mapy, dwie do trybu z misjami, dwie do trybu FC.
- Criminals mogą okradać sklepy, przechodniów i kraść auta oraz wozić fanty do pasera, zaś Enforcers mogą na nich polować, aresztować i zabierać ukradzioną kasę.
- Całkiem ładna grafika.
Główne minusy:
- Sporo ciekawych dodatków i bajerów za realne pieniądze, lecz nic bez czego nie da się normalnie grać.
- Słaba i fatalna optymalizacja. Albo masz dobre części, które się lubią z tą grą, albo musisz grać na słabszych ustawieniach.
- System dobierania przeciwników może Ci przydzielić mocnych graczy, grających już bardzo długo w apb. Czy to źle? Za przegrane misje też masz punkty, tylko po prostu mniej. A jak się lepiej nauczyć grać jak nie grając z dobrymi? ;>
- Mała ilość graczy, niestety. Słaba optymalizacja wyklucza większość, która chciałaby pograć. Ale tak czy inaczej, zawsze jest kilka PEŁNYCH dystryktów do zmiany w razie czego, więc to bez problemu wystarcza.
- Na początku jest ciężko. Trzeba ogarnąć grę, zdobywać i odblokowywać rzeczy. Jeżeli przetrwasz początek, zostaniesz przy tej grze do końca Ja na początku nie kumałem nic, odinstalowałem tą grę i chciałem zapomnieć. Po dwóch dniach wróciłem, na spokojnie wszystko poznawałem i tak gram już prawie rok
Gram już w to trochę czasu, przeżyłem tu te dobre jak i te złe chwile haha ;d W każdym razie myślę, że mogę się wypowiedzieć, i porównać do innych gier, których także sporo na moim koncie. Macie tu obiektywną ocenę i przedstawienie gry. Tutaj często idzie się zdenerwować, po chwili znów jest wesoło, ubaw po pachy, gra pełna napięcia, ale to jest właśnie to, duże emocje, ciągle coś się dzieje, rywalizacja, epickie wygrane w ostatnich sekundach, jedna akcja, która obraca losy całej misji to jest właśnie APB, które wciąga niesamowicie w inny świat, którego jeszcze nie znacie Jestem osobą pełnoletnią, pracuję i uwielbiam w wolnym czasie rozerwać się ze znajomymi przy tej gierce. Głównie dla niej tak na prawdę zainwestowałem w lepszy i droższy sprzęt.
Obejrzyj ten trailer, jeśli jeszcze nie poczułeś tego klimatu, to zobacz jakieś gameplay'e na YT, lub zwyczajnie daj sobie spokój bo najwyraźniej to nie dla Ciebie Lecz jeśli już czujesz, że to gra dla Ciebie lub po prostu chcesz spróbować, zapraszam na http://www.gamersfirst.com/apb/. Zobacz, oceń i zdecyduj. Jeśli ktoś byłby chętny na grę z nami, zapraszam na serwer EU1 Obeya, Enforcers, mamy swój skromny klan po stronie stróżów prawa, San Paro potrzebuje pomocy, do dzieła więc!