Dokładnie, ludziom się już we łbach poprzewracało z tym "p2w". Rift p2w! AA p2w! BDO p2w! PoE p2w! (#stashe bez których gra była wrzodem na tyłku) LoL p2w! (zza czasów gdy runy się kupowało) Neverwinter online p2w! STO p2w! MU Legend p2w!
I gdy tak z listą gier przy których dużo ktosiów mówilo "p2w" dochodzimy do miliona, a tylko podawaliśmy tytuły pierwsze lepsze z głowy, to zadajemy sobie pytanie "w takim razie chyba nie ma gier nie p2w?"
A by było zabawniej w wiele z tych gier rzekomo uznawanych za p2w grałem i to byłem dość wysoko - w neverwinterze nawet byłem top 4 klerykiem przez dłuższy czas o którego topowe gildie się dosłownie biły (bo chciały mieć jakiegokolwiek dobrego kleryka), a nie wydałem ani jednego złamanego grosza. A nawet nie wspomnę ile frajdy mi ta gra dała .
Z AA jest podobnie - owszem, zapłacisz to szybciej dojdziesz do czegoś. Ale... nikt cię nie zmusza. I da się w rozsądnym czasie (tydzien, dwa) uzbierać na dowolną rzecz jaką chcesz. A jak masz ogarniętą i zgraną gildię to nawet poniżej tygodnia zejdziesz
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A co do cb mój ty pokemonie to jest jedna drobna luka w twoim rozumowaniu. Jeśli dla cb p2w jest nadgonienie gry w chwilę przez zapłatę to... wszystkie gry są p2w.
WoW - kupisz level boosta na bieżący lvl, nadgoniłeś? Nadgoniłeś. Legalnie i za kase? Yup (do tego jeszcze tokeny zamieniane na golda)
LoL - masa nowiuteńkich postaci? Nie ma problemu, zamiast grać kupisz sobie je za gotówkę. Nadgoniłes legalnie i za złotówki? Yup
GW2 - level boosty, zamiana diaxów na golda... tłumaczyć nie trzeba, nadganianie legalne i za kasę = p2w
Proszę w takim razie o podanie gier które według twojej definicji nie są p2w.
Ps - i nie strzelaj tutaj focha, tylko zarzuć tytułami, bo serio jestem ciekaw, udowodnij mi że się mylę i są gry które nie są według twojej definicji p2w. Bo wiesz, jednak grupowanie w nauce ma sens tylko wtedy kiedy dzielisz zbiór, inaczej to tylko mydlenie oczu