A ja uważałem Trion za dobrego wydawcę, jak to człowiek może zmienić zdanie w kilka godzin.
Archeage co o tej grze myślicie?
A ja uważałem Trion za dobrego wydawcę, jak to człowiek może zmienić zdanie w kilka godzin.
Jpoprostu pokazali , ze zalezy im tylko na kasie.
No niby gdzie ? A gdzie masz jakiekolwiek P2W ? Skoro wszystko możesz mieć za gold... Nie tylko z AH ale nawet credit'sy mozna za gold kupić.
Opcja ISu w tej grze jest dla ludzi nie majacych całego dnia na granie. Po za tym i tak w tym ISie nie ma nic ciekawego
chociaz z drugiej strony ponoc te drzewka juz od pol roku sa w korei a ceny tst to kwestia 50g a nie 1 jak u nas...
To normalne ze drzewa stanieja -.- Bo ile tych wagonów ludzie zrobią ? W końcu spadnie zapotrzebowanie to normalne po za tym ilość ludu na mase sadzacego drzewa tez rośnie (kazdy chceTST)
Magar, według tego samego toku myślenia gry od GameForge też nie są P2W, bo w końcu za golda kupisz itemy z IS od innych graczy.
Archeage to dno. A oto kilka powodów, większych lub mniejszych. Czy słusznych ? To już zależy dla kogo. Każdy lubi co innego i co innego mu się podoba.
No to lecimy:
-P2W - jeszcze tego nie odczujecie, bo póki co na rynku jest sporo APEXów i technicznie rzecz biorąc wszyscy jesteście płacącymi. Poczekajcie trochę, ubędzie graczy, to i ubędzie APEXów. Poza tym osoba sprzedająca APEXY dostaje w zamian góry złota. Co robi ze złotem ? Kupuje wypasione pancerze i itemy do ich wzmacniania, żeby być silniejsza od innych, czy to w PvP, czy na arenie. Będzie też mogła łatwiej i szybciej od innych robić trudniejsze dungeony. I to wszystko w czasie kiedy Ty zapierdzielasz z paczkami, żeby na tego APEXa zarobić.
Jeśli to nie jest p2w, to ja już nie wiem... Sprawiedliwy system to, to nie jest na pewno.
-Bez Patrona masz wersję demo. 90% gry i wszystko to co wyróżnia tę grę na tle innych jest zamknięte dla darmozjadów.
-Absolutny brak balansu klas postaci
-Klasy postaci. Mimo tego, że niby jest ich ze 100, to użyteczne są 4-6. Reszta buildów nie działa.
-Dungeony robi się tylko w party złożonym z 3 łuczników 1 tanka i 1 clerica. Reszta klas ma zakaz wjazdu, albo party będzie się męczyło 30 min dłużej.
-Farmienie broni z Hasli Dojdziesz tam to zobaczysz o co mi chodzi
1 mobek na 50 graczy. Kto pierwszy ten lepszy. I tak jeszcze 1000 mobków do broni. I to wszystko tylko wtedy, gdy wroga frakcja jest w mniejszości, a wiem, że na niektórych serwerach koty dominują, więc powodzenia, bo Hasla jest na ich kontynencie
-Areny, a konkretnie arena, bo póki co jest tylko jedna jest tak nudna, że po 5 meczach nie chce się tam wracać.
-Trion nie ma wpływu na nic w grze (np. balans postaci)i na niczym poza kasą im nie zależy. W Europejskiej czy Amerykańskiej grze pacz balansujący wszedłby po tygodniu, a tutaj nie będzie niczego takiego i przez rok.
-Wersja gry tak uboga, że przypomina to wczesną Alfę. Brak podstawowych funkcji, np. Wiadomość dla gildii.
-Boty niszczące gospodarkę. Ponoć ich ubywa, ale kto się wzbogacił na tym to się wzbogacił.
-Trade Runy nudniejsze niż daily questy z innych gier... ileż można te paczki wozić ?! A póki co, to jest to najlepszy sposób na kasę, dla większości graczy.
-Pancerze... atak klonów. Po dwa wzory dla każdego typu i każdy w tym będzie chodził. Tragedia jak na XXI wiek.
-Brak M.Defa w Plate. Głupi system, który nie pozwala tankowi być tankiem. Ponoć późniejsze patche, to poprawią. Póki co jest to... głupie, bo każdy szanujący się tank chodzi w Leather, a co bogatsi będą posiadali dwa komplety pod Def i MDef.
-Optymalizacja, a konkretnie jej brak.
-Milion crashy na dzień. A niektórzy mają i dwa miliony na godzinę. Na nowiutkich kompach. Czy Trion wypuści patcha ? Nie. Bo nie może/nie potrafi. Czy zatem XLGames wypuści ? Nie, bo tak stara wersja jak ta nasza nie jest przez nich aktywnie wspierana. Poza tym Azjaci nie spieszą się z wypuszczaniem drobnych patchy i jak wiemy, mają w d*pie zdanie społeczności graczy.
-Statki są, a nawet wiatru nie ma...
-Thunderstruck Tree, czyli jak popsuć w miarę dobrą ekonomię poprzez debilny RNG.
-Niezbalansowane Instancje, które wszyscy nazywają "trudnymi". Jeśli boss zabija 3 osoby zanim Cleric ma szanse zareagować (czyt. na strzała, bo mu weszły krytyki), to nie jest to "trudna" insta, tylko debilna, a to czy się nam uda jest zasługą szczęścia, a nie umiejętności drużyny.
-I jeszcze milion pięćset dwa dziewięćset innych powodów...
Co do klas postaci, to wyjaśniam. Hybrydy nie działają, więc się nie zdziwcie, że wasz ulubiony Paladyn, Templar, Battlemage, czy jakiś inny dziwak jest bezużyteczny w grze. W Mass pvp sobie możecie pobiegać nimi, ale to nie zmienia faktu, że są klasy znacznie lepsze i po prostu sami utrudniacie i komplikujecie sobie grę.
Posiadając drzewko Vitalism MUSIMY mieć Mace/Club, bo jak nie to nie mamy Healing Poweru i tym samym, healujemy tak słabo, że to drzewko jest nam nie potrzebne i dobrze było by je wywalić z buildu i zamienić na coś bardziej użytecznego. Do tego jeszcze kwestia pancerza. Pancerze typu plate nie dają Spirita, a dzięki Spiritowi zwiększa się nam Healing Power. Nie tak do końca "nie dają", bo są egzemplarze, które dają tego Spirita, ale ich zdobycie jest trudne i czasochłonne. A bez nich nasza hybryda jest jeszcze bardziej udupiona.
To samo tyczy się Magii. Za obrażenia magiczne odpowiada inna broń, mianowicie Scepter i dwuręczny Staff. Jeśli ich nie masz w ręce, to magiem nie jesteś, a drzewko Sorcery możesz śmiało wywalić.
No i analogicznie Battlerage musi mieć broń z dużymi obrażeniami, czyli ani nie Staff, ani nie Mace.
Z Hasli nie lecą 1 ręczne Mace'y i Scepter'y, więc trzeba je wycrafcić, a to zajmuje mnóstwo czasu i pochłania tony złota. Więc chcący grać kimś kto ich używa, macie znacznie utrudniony start.
Poza tym tak jak mówiłem wyżej, hybrydą na instancji nie macie czego szukać.
I tym sposobem ze 100 klas zostają nam 4. I tymi sześcioma gra cały serwer. ATAK KLONÓW !
Te klasy to:
-Primeval i Stone Arrow, łucznicy (gra nimi 80% populacji, bo są tak bardzo OP, że nawet młody goryl mógłby "wymiatać" w pvp)
-Abolisher, tank (1vs1 zmiata wszystko poza łucznikami. W mass pvp posiada tylko jeden przydatny skill, z 20 sekundowym cooldownem - lasso. Oprócz tego bezużyteczny.)
-Cleric, healer (ze świecą szukać, nikt tym nie chce grać. Nie dziwię się, a jestem wielkim fanem Kleryków w MMO, w Aionie swojego Clerica kochałem..um...serio, tak się nim dobrze grało)
-Daggerspell, magiczny dps czyli zwykły mag
Tyle jest klas w "nextgenowym", "wielkim", "cudownym", "innowacyjnym" ArcheAge.
I gdzie są teraz Ci wszyscy napaleńcy, którzy tak się podniecali i atakowali wszystkich, którzy mówili, że tak właśnie będzie wyglądał ten "innowacyjny", "rozbudowany" "i pieron wie co jeszcze" system postaci ?!
I jeszcze odnośnie ekonomii i p2w. Osoba sprzedająca APEXy jest bogata w złoto. Co robi ze złotem ? Kupuje WSZYSTKIE itemy danego typu na Auction Housie, np. Potiony na Labor za 10g i sama wystawia je za 15g. Tak czerpie jeszcze większy zysk z tych APEXów. Jeszcze bardziej powiększa się przewaga takich osób, nad darmozjadami.
Free to play... w sumie się zgadza, za darmo zagrasz. Ale w jakich warunkach, to już inna sprawa. To gra F2P z zakamuflowanym dla większości "bystrzaków" Pay2Winem w środku.
Tyle minusów, że aż mnie ręce bolą od pisania...
Są jakieś plusy ?
Są. Przy tym ogromie szamba z Azji, które nas zalewa przez ostatnie lata, ArcheAge wypada całkiem nieźle. Czy to dlatego, że to dobra gra ? Nie, to dlatego, że tamte wszystkie są jeszcze gorsze.
Tak czy inaczej, zawsze polecam samemu przetestować grę, a nie słuchać opinii innych. Są ludzie, którzy wręcz kochają gry, których sam bym nie dotknął nawet gdyby mi płacono, a gry, które ja uważam za kultowe oni uważają za kupę...
Jeśli ktoś ma dylemat L2 czy AA, to polecam L2.
Jeśli ktoś ma dylemat Aion czy AA, to polecam Aiona. (tutaj akurat brak Veterana może przeszkadzać, graczy chyba też niewiele zostało, szkoda, że tą grę kupił tak daremny wydawca)
Jeśli ktoś ma dylemat TERA czy AA, to polecam TERA.
PS. Mimo tych wszystkich minusów, to wciąż lepsza gra niż GW2, NWO i ESO
Najazd rozjuszonych gimbo-fanbojów za 3...2...1...
O rany jakie mi to długie wyszło... Za przeczytanie całości powinien być jakiś Achievment, czy cuś.
dla mnie gra ma duza zawartosc ale jest jakas taka mhmm nie wiem mam takie odczucie jakby byla taka "pusta/cienka" nie jak porzadny wow np.
Nie wiem czemu tak rzuca i się na PW. Każdy biedak może równie dobrze kupić golda na allegro
Kupując golda na allegro, wspieracie "przemysł" botowy = sami sobie szkodzicie.
Zwykły mmorpg jak każdy inny, ot co kolejna kopia wow-a z niewielkimi zmianami, z której wylewa się chińszczyzna zamiast interesującego świata. Nigdy nie rozumiałem co w tej grze jest wartego tak wielkiej reklamy. To przykre jak bardzo mmorpg nie zmieniają się od tylu lat.
ArcheCRAP

A kupno apexa na gold to mało opłacalna sprawa w takim przypadku
@FieryAngiel - masz troche racji ale tylko troche .
1. 4 klasy ?? ....wez czlowieku zejdz na ziemie bo piszesz brednie...jest conajmniej 10-20 grywalnych klas , ale widac Ty naczytales sie jakis glupot na forach i twierdzisz , ze kazdy gra stone arooww albo primevalem
2. Trade runy daja najwiecej kasy ?? No wydaje mi sie , ze nie bardzo.
3.Instancje crit bossa? A kto broni Ci poprostu uciec z pola razenia bossa ?
4.Ty myslisz , ze tych co spzredaja apexy jest setki ?? ....tych co spzredaja apexy bedzie zaledwie kilku/kilkunastu na 3 servery i w wiekszosci sa to goscie , ktorzy robia na tym kase na allegro a nie w grze. Tylko mala garsta ludzi spzredaje apexy. I to po to aby zarobic realna kase a nie kase w grze....
5.Malo osob gra clericami ?? tak jak w kazdej grze.
6. Sa statki nie ma wiatru ?? nie rozumiem a fale to skad sie biora albo wiry powietrzbne ?? Wydaje mi sie , ze wiatr jest nie widoczny dla oka chyba , ze Ty widzisz wiatr jak wieje.
PS.
@whiskaz po cholere dodajesz ten znacznik na koniec zdania ??....nie , nie jest to fajne
L2/Aion owszem >AA ale nie w obecnej chwili Gdyby porownywac je w okresie szczytu przebily by Archeage , obecnie sa grami z bardzo mala populacja graczy i dla tego srednio oplaca sie grac + sa non stop nerfione pod casuali tak jak i archeage.
Na tego starsznego apexa wystarczy pograc az 1-2h i ma sie na kupienie apexa tak wiem jest to takie starsznie poswieciec 5 h miesiecznie aby kupic sobie patrona...ja w 3 tyg bez spiny odpalilem 4 patrony rownoczenie budujac farmhouse ggdzie ceny kamienia i logow byly ogromne Ci co spinali i znali gre duzo wczesniej w 3 tyg pewnie odpalili z 10-20 patronow .
Na chwile obecna jednak koszty patrona to ponad 300g wiec apexy ostro polecialy w gore po "nowych drzewkach"
@donek, ja wiem i FieryAngiel pewnie też, że najwięcej kasy daje kuter i łowienie rybek, ale przez najbliższe parę dni/kilka tygodni nie wszyscy je będą mieli ^^ Trochę tu żartuje, ale skoro TST nie jest już problemem, to pozostaje tylko nazbierać GS i każdy, kto może będzie łowić. Jak się nie ma kutra, to trade runy dają najlepszy stały dochód.
1) Też uważam, że jest więcej grywalnych klas, ale nie zmienia, to faktu, że kilka jest "specjalnych" ^^
5) Bo ja wiem, czy mało kleryków, ja tam w gildii miałem 10 na 100 osób. Powiedziałbym raczej, że dużo osób gra klerykami w porównaniu z innymi grami, a jeżeli nawet nie gra nimi ciągle, to ma wymaksowane Vitality (ja tak miałem).
6) Wiatr, nie wymagam tego od tej gry bo to nie ten gatunek, ale była taka gra jak Sea Dogs, twórcy AA powinni się z niej uczyć jak powinny wyglądać walki na morzu i żegluga.
Ja co prawda kupowałem patrona za gotówkę, skoro już w coś gram, to chcę mieć z tego przyjemność, a nie grać na zasadzie dzisiaj 4h trade runów jutro kolejne i będzie na dwa apexy, dla mnie to katorga, a nie zabawa. Wracając do tematu, 1-2h, to tylko z kutrem, bez kutra sporo dłużej, nie mówię o dniach, ale ok. 4h/1 apex, ale będzie drożej. Chociaż jest banalny sposób na to, żeby zarobić na apexy i to bez większego wysiłku.
@donek, ja wiem i FieryAngiel pewnie też, że najwięcej kasy daje kuter i łowienie rybek, ale przez najbliższe parę dni/kilka tygodni nie wszyscy je będą mieli ^^ Trochę tu żartuje, ale skoro TST nie jest już problemem, to pozostaje tylko nazbierać GS i każdy, kto może będzie łowić. Jak się nie ma kutra, to trade runy dają najlepszy stały dochód. 1) Też uważam, że jest więcej grywalnych klas, ale nie zmienia, to faktu, że kilka jest "specjalnych" ^^5) Bo ja wiem, czy mało kleryków, ja tam w gildii miałem 10 na 100 osób. Powiedziałbym raczej, że dużo osób gra klerykami w porównaniu z innymi grami, a jeżeli nawet nie gra nimi ciągle, to ma wymaksowane Vitality (ja tak miałem).6) Wiatr, nie wymagam tego od tej gry bo to nie ten gatunek, ale była taka gra jak Sea Dogs, twórcy AA powinni się z niej uczyć jak powinny wyglądać walki na morzu i żegluga.Ja co prawda kupowałem patrona za gotówkę, skoro już w coś gram, to chcę mieć z tego przyjemność, a nie grać na zasadzie dzisiaj 4h trade runów jutro kolejne i będzie na dwa apexy, dla mnie to katorga, a nie zabawa. Wracając do tematu, 1-2h, to tylko z kutrem, bez kutra sporo dłużej, nie mówię o dniach, ale ok. 4h/1 apex, ale będzie drożej. Chociaż jest banalny sposób na to, żeby zarobić na apexy i to bez większego wysiłku.
Ponoc z gry usuneli marliny bo dawaly za duzo kasy wiec juz nie bedzie tak hop siup z lowieniem rybek:)
1. 4 klasy ?? ....wez czlowieku zejdz na ziemie bo piszesz brednie...jest conajmniej 10-20 grywalnych klas , ale widac Ty naczytales sie jakis glupot na forach i twierdzisz , ze kazdy gra stone arooww albo primevalem
Zagraj, bo chyba nie grałeś, tylko naczytałeś się głupot na forach i popatrz się na wszystkich dookoła. Kogo zobaczysz ? Primeval, Stone Arrow, rzadziej Daggerspell i czasami trafi się Abolisher.
Jeśli widzisz kogoś innego, to jest to po prostu ktoś kto leveluje sobie drzewka, albo ktoś kto zaraz zostanie pozamiatany przez jedną z 4 klas, które wymieniłem
Grywalnych klas jest kilka, ale te 4 są po prostu najlepsze i granie innymi, to utrudnianie sobie gry na siłę. Ma to taki sens jak granie Paladynem z mieczem z Hasli. To, że możesz sobie pobiegać Templarem w tłumie na mass pvp, to nie znaczy, że ma to jakiś sens i że jesteś bardziej przydatny od Primevala, czy Clerica.
2. Trade runy daja najwiecej kasy ?? No wydaje mi sie , ze nie bardzo.
Niedoczytałeś. HunterC ładnie wytłumaczył co miałem na myśli.
"A póki co, to jest to najlepszy sposób na kasę, dla większości graczy."
4.
Tego punktu nie rozumie. Ty chyba też nie zrozumiałeś.
Ja mówiłem, że APEXów będzie coraz mniej, a ty w agresywny sposób napisałeś dokładnie to samo
Co do ilości osób je sprzedających, to jest ich póki co sporo. Widać po ich liczbie na AH. Z czasem będzie ich coraz mniej.
Co do tego jak dużo złota dają, to chyba oczywiste. Kupujesz za gotówkę złoto w grze, w której pieniądz ma ogromne znaczenie, bo wszystko się na nim opiera (o dziwno nie w każdym mmo tak jest).
Czyni CIę to znacznie lepiej ustawionym od graczy niepłacących. Jak się to nazywa ? Pay to Win może ?
WIadomo, nie jest to aż tak brutalne i bezczelne p2w jak w innych grach, ale jest.
6. Sa statki nie ma wiatru ?? nie rozumiem a fale to skad sie biora albo wiry powietrzbne ?? Wydaje mi sie , ze wiatr jest nie widoczny dla oka chyba , ze Ty widzisz wiatr jak wieje.
Serio ?
Aż nie wiem jak Ci to wytłumaczyć...
Widzisz, bo żagiel potrzebuje wiatru...
Bo wiatr dmucha w żagiel i ta łódka to ona płynie wtedy...
I jak wiatr wieje z jednej strony to można płynąc, a jak z innej to nie bardzo...
I wymaga to umiejętności żeby dobrze pływać...
I strategii w walce...
I jest realistyczne...
Ehhh... wpisz w YouTube "Pirates of The Burning Seas" i zobacz jak tam to działa, to zrozumiesz o czym mówię.
Na tego starsznego apexa wystarczy pograc az 1-2h i ma sie na kupienie apexa tak wiem jest to takie starsznie poswieciec 5 h miesiecznie aby kupic sobie patrona...ja w 3 tyg bez spiny odpalilem 4 patrony rownoczenie budujac farmhouse ggdzie ceny kamienia i logow byly ogromne
Ta, ogromne ceny w grze, gdzie jeszcze na rynku nie ma dużej ilości złota.
Ogromne ceny to będą za parę miesięcy. Teraz masz wszystko za darmo. I Apexa faktycznie można kupić w jeden dwa dni grania.
Wróć za miesiąc, albo dwa i daj znać czy wciąż tyle czasu wystarcza
Archeage to dno. A oto kilka powodów, większych lub mniejszych. Czy słusznych ? To już zależy dla kogo. Każdy lubi co innego i co innego mu się podoba.No to lecimy:-P2W - jeszcze tego nie odczujecie, bo póki co na rynku jest sporo APEXów i technicznie rzecz biorąc wszyscy jesteście płacącymi. Poczekajcie trochę, ubędzie graczy, to i ubędzie APEXów. Poza tym osoba sprzedająca APEXY dostaje w zamian góry złota. Co robi ze złotem ? Kupuje wypasione pancerze i itemy do ich wzmacniania, żeby być silniejsza od innych, czy to w PvP, czy na arenie. Będzie też mogła łatwiej i szybciej od innych robić trudniejsze dungeony. I to wszystko w czasie kiedy Ty zapierdzielasz z paczkami, żeby na tego APEXa zarobić.Jeśli to nie jest p2w, to ja już nie wiem... Sprawiedliwy system to, to nie jest na pewno.-Bez Patrona masz wersję demo. 90% gry i wszystko to co wyróżnia tę grę na tle innych jest zamknięte dla darmozjadów.-Absolutny brak balansu klas postaci-Klasy postaci. Mimo tego, że niby jest ich ze 100, to użyteczne są 4-6. Reszta buildów nie działa................................................................................................................................................................Tyle minusów, że aż mnie ręce bolą od pisania...Są jakieś plusy ?Są. Przy tym ogromie szamba z Azji, które nas zalewa przez ostatnie lata, ArcheAge wypada całkiem nieźle. Czy to dlatego, że to dobra gra ? Nie, to dlatego, że tamte wszystkie są jeszcze gorsze.Tak czy inaczej, zawsze polecam samemu przetestować grę, a nie słuchać opinii innych. Są ludzie, którzy wręcz kochają gry, których sam bym nie dotknął nawet gdyby mi płacono, a gry, które ja uważam za kultowe oni uważają za kupę........................................................
W Wielu punktach się zgadzam z postem Waszmościa FieryAngel, a najbardziej zgadzam się ze słowami:
ArcheAge wypada całkiem nieźle. Czy to dlatego, że to dobra gra ? Nie, to dlatego, że tamte wszystkie są jeszcze gorsze.
I to jest święta racja, stety lub niestety.
Od siebie dorzucę parę słów.
Jak opisać ArcheAge jednym zdaniem ?
----> To przeciętny klon WoWa + parę fajnych pomysłów które wyglądają jak fanowska modyfikacja.
Jednak pomimo tego ArcheAge na tle innych gier wypada co najmniej jak ćwierćnextgen
ArcheAge wyglada jak posklejane z różnych elementów monstrum, jak gra w której różne elementy robione były osobno przez innych ludzi, w tej grze przeplatają się standardowe do bólu rozwiązania z innowacyjnymi pomysłami i często razi w tym wszystkim brak spójności, konsekwencji, logiki a przede wszystkim klimatu.
Jeśli ktoś szuka w grze PvE, instancji, właśnie tego szeroko rozumianego klimatu (cokolwiek to jest), spójności fabularno-graficzno-logicznej, dynamicznej walki, balansu-sransu klas itp.... to... niech się trzyma od ArcheAge z daleka
Czy to znaczy że gra jest kiepska ?
Bynajmniej, po pierwsze; dlatego że inne gry są jeszcze gorsze a po drugie; dlatego że te dodane jakby na siłę innowacyjne rozwiązania w ArcheAge dla niektórych są bardzo atrakcyjne.
O czym mowa i komu mogę polecić ArcheAge ?
- Jeśli szukasz w grze dość ciekawej ekonomii (w porównaniu z innymi MMO)
- Jeśli chcesz mieć swój własny kawałek ziemi i poczuć że fragment świata gry należy do Ciebie
- Jeśli lubisz kiedy gracze zajmują się różnymi zajęciami w grze.
- Jeśli chciałbyś w grze pływać po morzach, łowić ryby, szukać zatopionych skarbów, lub zostać piratem
- i parę jeszcze innych rzeczy... to...
Zagraj w ArcheAge ... przynajmniej do czasu aż pojawi się coś lepszego, bo na razie nie ma w tych klimatach konkurencji.
Na koniec napiszę co mi się najbardziej podoba w ArcheAge (nie będę pisał co mi się nie podoba, bo za dużo pisania by było )
Podoba mi się:
- system punktów laboru, daleko mu do ideału, ale sam pomysł jest świetny
- możliwość posiadania własnego kawałka ziemi na serwerze - fajna sprawa
i co jeszcze ?
eee...
uhmmm....
aaa... mam !
- to co dzieje się na morzach, w wodzie i pod wodą czasem mam wrażenie że wszystko co fajne w grze ArcheAge pojawia się po wypłynięciu na morze, a na lądzie to takie wszystkie nijakie i oklepane...
hmm...
Pozdrawiam
Mimo tych wszystkich minusów, to wciąż lepsza gra niż GW2
Mocne słowa Ja bym jednak uważał z tego typu śmiałymi stwierdzeniami, bo pamiętajmy, że seria Guild Wars posiada naprawdę porządne uniwersum i na rynku trzyma się już bardzo długo - nie jest na nim od dziś, czy wczoraj, jak ArcheAge. Co do samego GW2, to mamy już ponad dwa lata od premiery i nie można mówić o tym, żeby wymarła, czy została zapomniana - bynajmniej - cały czas o sobie przypomina i zachęca do powrotów itp
Można śmiało powiedzieć, że populacja się ustabilizowała. A gdzie będzie ArcheAge za ponad dwa lata? Moim zdaniem zapomniany, bo przyjdą kolejne MMORPG, w innych pojawią się dodatki itp
No i pamiętajmy, że obecnie GW2 jest chyba jednym mmoRPG, które rozwija się w kierunku esportu (cotygodniowe turnieje na eslu w których można wygrać 500 euro + wiele innych wydarzeń) - tego w ArcheAge ze świecą szukać.
No ale to twoja subiektywna opinia - pewnie patrzysz na mmorpg przez pryzmat innych rzeczy, niekoniecznie szukasz w nich esportowych wrażeń.
I jeżeli ważna jest dla Ciebie np. przewaga, jaką dają Ci itemy w PvP, to faktycznie ArcheAge pewnie jest dla Ciebie lepsze niż GW2.
Gram od premiery. Cóż, gra nie jest rewelacyjna, nie jest też ostatnim chłamem. Ot, taka zapchaj dziura przed czymś konkretnym. Ma wiele ciekawych rozwiązań, które z powodzeniem mogłyby zagościć w innych tytułach. Rozbudowany i ciekawy craft, farmy, housing itp. Tego właśnie brakuje Xar w GW2. Tak, grałem ponad 2 lata. Gra ma potencjał i to wielki, ale twórcy chyba tego nie widzą. Co do AA, bo to o nim temat. Czego się można było spodziewać po F2P z Koreii? Gra tworzona od 2005 roku przez zmieniające się zespoły ludzi dlatego razi w oczy brak spójności.
FieryAngel. Co do klas, nie masz racji. Raczej Ty naczytałeś się bzdur na forach internetowych. Różne klasy przydają się w różnych trybach, dużo zależy od składu party. Są klasy "lepsze" od innych, to fakt. Są łatwiejsze w prowadzeniu i nie wymagają zaangażowania. Zresztą, czego się można spodziewać po 120 klasach. Tu nie będzie balansu, nigdy. Co do wiatru. Lepiej się nie wypowiadaj, realizmu Ci się zachciało w starym azjatyckim mmo
Wyjdzie Life is Fedual, Albion Online, Repopulation, Black Desert, Camelot Unchained i wielu, wielu graczy zapomni o Archeage.