Archeage co o tej grze myślicie?

Jakie zaślepienie !? Normalnie pisze o wadach gry bo wszystko ma wady, ale jest ich mniej niz wam sie wydaje

Jedyny problem w tym, ze wpada do gry noob co chce robić i ogarnać wszystko na raz,. Potem odpada z gry bo przytłacza go ogrom.... niemozliwe.

Problemem tutaj akurat jest, to że ten "noob" wpadł do gry pograł dwa tygodnie i nie miał co robić, bo "contentu" brak.

Support Trionu jest baardzo dobry

Hahaha teraz to dowaliłeś.

Od pół roku czekam na odpowiedź w związku błędami RIFTA :D

Pisałem im trzy razy to samo w trzech różnych postach, że mam aktualne sterowniki, a te buce jak z automatu, albo z książki, w kółko to samo - zaktualizuj sterownik, bo to na pewno to :D

Najlepszy support. no faktycznie... Pani z TPSA, ma większą wiedzę. Albo grubszą książkę.

Forum AA jest zawalone postami z narzekaniami na support. Nie dziwne, bo ta gra ledwo działa. Szkoda tylko, że Trion nic z tym nie zrobi, bo dość słabo przełoży im się to na $$$. Za dużo roboty i w ogóle po co coś robić, skoro kasa i tak leci.

W grze jest duzo do robienia np wbij sobie generała w PvP.

Na tej jednej arenie ? Chyba bym sie porzygał.

A może w mass pvp, gdzie 95% populacji gra łucznikami, którzy są tak bardzo OP, jak Abrams do Fiata 126p.

albo nawet zrób sobie mythic peta

"Content" jak cholera :D

Czarną Perlę ? Set fashion za trzymanie zamku, czy nawet czołg oblężniczy.

Perła = klepanie jednego bossa, 55 razy. Ciekawe, nie ma co. "Content" pełną gębą.

Co jeszcze mogę robić ? Hodować fasolke, aż zapcham sobie cały plecak, skrzynki w domu i warehouse ? Czy zbierać dynie na czas z kolegami ?

Jest tak wiele w porównaniu do innych gier a wy tyle sapiecie

Tylko w prowadzenie żeglugi (pomijam, że w marnym wydaniu) i domki poza "instancjonowanym światem" (nie ma takiego słowa, wiem).

Chociaż to wszystko juz było w innych grach i to znacznie lepiej wykonane.

Żegluga -> Pirates Of The Burning Seas

Domki i farma -> Wurm Online

Czego w takim razie jest w AA tak wiele w porównaniu do innych gier ?

Może dungeonów ? :D Ile ich jest po 5 dla każdej nacji, nie ? :)

Klas ? Pięć.

Skilli może jest dużo ? Ummm, nie w Aionie mój Cleric miał więc na pasku, niż tutaj jest ogółem.

Czego więc tutaj jest tak wiele ?!

Na Hasla gra sie nie konczy

Jeszcze do niedawna (4.11.2004) ta gra kończyła się właśnie na Hasli i dwóch dungeonach :D Noooo i nie zapominajmy o paczkach. Paczki, paczki, paczki.

To sa wasze argumenty nie ważne ile contentu zawsze zly albo za malo.

Ważne ile. W tym przypadku mało i jest "zły".

Argumenty są popierane dowodami, ale Ty ich po prostu nie dopuszczasz do siebie, bo póki co jesteś zauroczony gierką.

PS.

Co do samej gry to najlepiej wg. mnie opisuje ją komentarz Szeptuna"ArcheAge wypada całkiem nieźle. Czy to dlatego, że to dobra gra ? Nie, to dlatego, że tamte wszystkie są jeszcze gorsze."

Ja to powiedziałem, a nie Szeptun :/

"ArcheAge wypada całkiem nieźle. Czy to dlatego, że to dobra gra ? Nie, to dlatego, że tamte wszystkie są jeszcze gorsze."™®©

:D

Widać teraz że jesteś tylko zwykłym napinaczem. "content jak cholera" ile byś w dupe nie wszedł za mało co ?;p
Łucznik OP ? Z tego co ja wiem to darkrunner jest OP(primevala ma na 3-4 hity) a nie primeval widac twoja wiedze.

Triom ma pro support kiedys jak placilem za rfta i zapomniałem anulować suba i jako gimb nie mialem tyle by dzwonic do nich do stanów to sami do mnie zadzwonili wypytali o dane i zwrócili mi pieniadze na konto.
Pewnie nie odpisuja na maile typu "dear trion why rift is so sux tel me plox"

A zauroczony to ja moge być piekna dziewczyną <3 Gry to czysta analiza plusów i minusów.

Czekaj czyli klepani 1 bosa dziesiątki razów to nie content ? Czyli zbieranie setów w L2 na epic bossach, setów w wowie, setów w GW2 to nie content ? Dobrze wiedzieć :)
Grind i farmienie to tez conetnt -.-

Jak mówiłem wyżej gówno wiecie a sapiecie z znikomych powodów. Najlepiej szczekać, tak jak pies na łańcuchu zwyczajnie z nudów.
"ArcheAge wypada całkiem nieźle. Czy to dlatego, że to dobra gra ? Nie, to dlatego, że tamte wszystkie są jeszcze gorsze."
To akurat poniekąd prawda:D ale jest kilka dobrych F2P a skoro są dobre to AA jest od nich lepsze.
Wiec nie Gówno f2p

EDIT
Klas ? Pięć. - Ha.... Ha.... hahahaahaha
Skilli mało ? czyli co nie masz 50 skilli to gra jest słaba ? To dobre:)
Co masz? To ze twoje wymienione gry maja JEDNA dobra ceche... A AA łaczy je w sobie zmieniając bądz je ulepszajac. Nie chce grac w 10 gier by je mieć jak moge to robić w 1 grze
Hasla i paczki ? Jezeli dla ciebie KONCEM mmorpga jest wbicie gearu to pozdro, nie wiem po co w nie grasz zacznij grac w single.

@magar przestań się spinać, bo gra jest słaba, niedorobiona i przereklamowana. Niektórzy zaślepieni jej wątpliwym blaskiem wypisują głupoty.

PS. podobnie było przy Royal Quest - podobny poziom fanatyzmu i uwielbienia.

Triom ma pro support kiedys jak placilem za rfta i zapomniałem anulować suba i jako gimb nie mialem tyle by dzwonic do nich do stanów to sami do mnie zadzwonili wypytali o dane i zwrócili mi pieniadze na konto.

Tak, są świetni jeśli to tylko związek z pieniędzmi :) Widać to w DevTracker na ich forum. 95% tematów, w których gm cokolwiek odpisuje, to tematy związane z problemem z pieniędzmi typu "i have 500$ to spend and I can't".

Pewnie nie odpisuja na maile typu "dear trion why rift is so sux tel me plox"

Nie odpisali Ci ? :(

Gry to czysta analiza plusów i minusów.

Szkoda, że tylko o tym piszesz, a tego nie robisz. Zresztą 3 czy 4 osoby już o tym wspomniały.

zekaj czyli klepani 1 bosa dziesiątki razów to nie content ?

No klepanie jednego, jak w AA to nie "content", tylko marna próba znalezienia czegoś do robienia w tej grze. I twój marny argument za tym, że jednak tutaj jest dużo rzeczy do roboty.

Idąc tym tokiem "myślenia", to można też próbować zebrać wszystkie iron ore w kopalni zanim pierwszy zebrany będzie się respił. Zabawy od groma !

Co masz? To ze twoje wymienione gry maja JEDNA dobra ceche... A AA łaczy je w sobie zmieniając bądz je ulepszajac.

Tylko, że w AA nic nie jest ulepszone, tylko pogorszone.

Czytasz co pisze, czy "szczekasz" już tak na czuja, odruchowo ?

Nie chce grac w 10 gier by je mieć jak moge to robić w 1 grze

Każdy ma swoje standardy, widać twoje są po prostu niskie.

Ten temat miał na celu opisanie tego co myślimy na temat tej gry. Ja napisałem co myślę i podparłem to dowodami. Ty za to, zacząłeś warczeć jęczeć, piszczeć i zamiast napisać co sam o tej grze myślisz, zacząłeś się przypieprzać do zdania innych...

I kto tu jest "napinaczem" ?

ile byś w dupe nie wszedł za mało co ?;p

Zakrawa na usilną próbę obrażenia mnie, tylko po co ? Bo mam swoje własne zdanie ?

Dorośnij chłopczyku.

ArcheAge jest słaby. Nie polecam, choć proponuję, samemu się o tym przekonać.

Można powiedzieć, że gra spełniła moje oczekiwania. Przed premierą oczekiwałem gównianego tytułu i po premierze gówniany tytuł dostałem.

Dziękuje za uwagę. Do widzenia.

No to i ja wypowiem się odnośnie AA. W pierwszym momencie byłem zafascynowany możliwościami jakie daje AA. Wraz z upływem czasu odkryłem, iż jest to w dużej mierze ułuda. Jeżeli nie latasz z paczkami to nie masz pieniędzy, możesz co prawda sprzedawać kryształy archeum ale ostatnio zmniejszono w sposób znaczny ich ilość która wypadała z mobów, ewentualnie mogłem sprzedawać ekwipunek uzyskany z instancji w szalonej liczbie 2. Ja byłem szczęśliwym posiadaczem dwóch działek 8x8 i 16x16 więc można mnie uważać za szczęśliwca, jednak osób z działkami jest mało - mam tu na myśli działki 16x16. Zaznaczam, iż niektórych drzew nie można uprawiać na małej działce, zaś publiczne farmy są po prostu okupowane i wepchać się jak wspomniałem przed chwilką z drzewami jest bardzo trudno.

Oczywiście można liczyć na pomoc kolegów z gildii o ile się w jakiejś jest, w tej grze jest to raczej wymóg niż możliwość. Jestem w pełni świadomy, że granie bez gildii w grach mmo powoduje, iż gracz traci dużo zabawy, tym nie mniej tutaj, jak nie masz sporej gildii to leżysz. Idźmy dalej osławione tony możliwości konstruowania postaci skupiają się właściwie na około 10 klasach. Wygląda to na oko całkiem nieźle w praktyce jednak nie jest już tak różowo. Te same comba i powtarzalność jakoś mnie nie urzekły. Można oczywiście powiedzieć że zbuduj sobie taki build byś czuł się wspaniale, ale jest to głos kogoś kto w AA nie grał. W praktyce a mam na myśli większe pvp karty rozdają ci którzy mają aoe reszta, cóż może latać i ginąć.

I teraz dodajmy sobie dwa do dwóch, zaczynasz grać a więc latasz po paczki i z paczkami i właścowie latasz z nimi cały czas aż masz dość, gdy masz dosyć grindu z paczkami czas na ekscytujący grind hasli ! Tak tylko wspomnę, że ten odkrywczy pomysł ma sporo innych osób często więc nie masz żadnej szansy żeby wcisnąć się na spot. Nie mam tu na myśli sytuacji gdy wszystkie są zajęte a ty nie jesteś takim mega uber herosem, że sam razem z kumplami pogonisz wszystkich ale zwykłej życiowej sytuacji gdy idziesz a tu jak zwykle wszystko zajęte i to w dużej mierze przez sojuszników, którzy też już są poddenerwowani, że kolejny dzień nudnego grindu a miało być tak pięknie.

Kolejną ekstra zabawa jest ciągły brak labor pointów, celem ulżenia sobie w tych cierpieniach robisz sobie kilka altów by alty zasuwały w polu i piły potiony na odnowienie labor pointów bo jedna miksturka przysługuje na łepetynę co 12h. Zabawa zaczyna się w momencie gdy chcesz mieć ciągnik. Składniki jako takie da się w miarę szybko samemu uskładać lub kupić za wyjątkiem pnia ( log w sumie oznacza tyle co belka lub kłoda ) drzewa walniętego przez piorun. Tu bowiem musisz dysponować sporą ilością kasy którą jak wiemy nie tak łatwo zarobić. I tak w kółko, oczywiście jestem świadomy, że niektórym sprawia niesamowitą radość robienie w kółko tego samego i chwała za to Panu w Niebiesiech bo kto by zasuwał w fabrykach, ale ja jednak się do nich nie zaliczam i podziękowałem za granie w AA.

Żeby jednak nie być jednostronnym powiem, że AA nie jest grą słabą jedynie stawia na pewien segment graczy do którego się już nie zaliczam. Mam mniej czasu niż kiedyś, do tego własną firmę i po prostu jakoś nie dam rady walić moby po to by za x godzin mieć 1/1000 wymaganej kasy na średniej klasy pancerz. Na koniec powiem jeszcze że 4 zamki na serwer to jednak jest jakaś parodia no i brak czegokolwiek na kształt guild hall'i też nie powoduje by gra rosła w moich oczach. Zatem obiecane poczucie wolności wyboru tego co chce się robić jest jedynie iluzją i to raczej odczuwalną szybciej niż wolniej.

Gra wygląda tak że masz 2 krótkie dungeony. Niestety... te na niższe poziomy nie licze.

Ekonomia i zarabianie poprze trade packi jest fajna z koleji sadzenie już mniej. Najlepiej by było gdyby dało się zbotować farmy żeby postać robiła za Ciebie całą robotę. Problem w tym że potrzebujesz 20 farm i paru altów żeby robić te przyzwoite 300-400golda. Ja tam miśki hoduję dobrze idzie. Łowienie i trade runy są fajne i będą tym lepsze im więcej będzie pro piratów. Oczywiście łowienie powinno być rozwinięte. Ogólnie archeage to nie rozwinięty produkt albo w celu robienia szybkiej kasy na naiwniakach albo braku funduszy? Nie rozumiem tego. Nie potrafię zrozumieć czemu w ciągu 2 lat 3 ludzi w centrum rozwoju gry nie potrafiła stworzyć 50-100dungeonów najwyższej jakości. Tworzy się przeciez wpierw macierz i plan dungeona z motywem i ewentualnymi ekscesami na mapie. Następny krok to narzucenie stosownych liczb na jednostki. Wreszcie ktoś inny w ukierunkowany sposób tworzy animacje. Znalazłoby się również wykonywanie dungeonów przez klany na czas z odpowiednim rankingiem. Dungeony powinny też mieć opcje poziomów trudności które nie powinny być wykonalne po prostu. Nie wydaje mi się to za wysoka poprzeczka. Sam byłbym w stanie wykonać odpowiednie mapy na 50 dungeonów ze scenariuszami już będącymi w historii ogólnie gier jak i tych sprawdzonych. Sęk w tym że w archeage jak i w większości mmorpg mapy to syf. Moje konkluzje na temat gry niestety są takie że oni zrobili tą grę dla kasy.

O ile mapa ogólna jest dobrze skonstruowana to auroria jednak jest losowo obrzucona potworami bez ładu składu i sensu. Gdzie są te niebezpieczeństwa na wodach aurori? Jakieś moby lub grupki mobów potrafiące Cię zabić?Nie ma czegoś takiego dlaczego tak się dzieje? Bo gry robią głąby i tak jest w większości mmorpg. Nie rozumiem tego trendu w grach komputerowych które są po prostu głupie.

Ja sobie zadaje pytanie czym jest ta hasla? I jak powinna wyglądać hasla? Moim zdaniem powinna wyglądać tak że powinny być 2 hasly nie daleko od siebie na kontynencie haranayi. Drugie powinny być zawiłe tereny pełne dziur i z lochami jak w aurori ta część z kopaniami. Powinno się przemieszczać po tych lochach grupkami i tłuc moby. Ale nie takie żałośne moby tylko takie które w pełnym uzbrojeniu heroic sprawiają Ci więcej niż średni problem. Powinien to być teren 4 razy większy a o większym rozdrobnieniu tych monstr. Takie miejsce byłoby walką o respawn i o teren. Podział na 2 miejsca dawałby szanse na brak dyskryminacji słabszej w owym czasie frakcji. Nie rozumiem jak można w tak żałosny sposób tworzyć grę.

Niestety sprzęt jest tworzony przez erup 53 esencje na największy grade przedmiotu nie lotują ludzie bo nikt nie farmi już coinpursów ponieważ straciły one totalnie na wartości. Tak samo nikt nie hoduje za gilda archeum drzew tylko nieliczni. Zysk jest komiczny narazie i wynika to z faktu że najwyrażniej skrzynki zawierają esencje drop dlatego ludzie wydają realne pieniądze na 1 z 53 esencji niezbędnych by mieć podstawową wersję najlepszego tieru broni. Jest to sytuacja żałosna tym bardziej że chyba najlepszy regrade 100% jest też dropem ze skrzynki. Rzec trzeba dobitnie że na rynku 90% wartości broni to dosłownie esencje ze skrzyni które kosztują 420credits+ a 1200 credit kosztuje 10euro ... poprawcie mnie jeśli się gdzieś mylę.

Niestety analiza sytuacji w grze i ogólnie rozwoju gry daje do myślenia. Mam wrażenie że ludzie którzy tworzą te piękne animacje są po prostu wykorzystywani. Ciekawe wdrązenie ekonomi no jednak kopia z eve to zawsze plus. Ta gra jest po prostu stworzona dla Twojego mojego pieniążka ... nie dla zabawy. Na grę trzeba jednak oceniać w ten sposób że kasujesz grafikę z głowy, kasujesz dobrze rozwiązany system craftingu przynajmniej w pewnym stopniu w archeage. I oceniasz system combat gry i content. Combat jest średni. Content kończy się absolutnie po słabych questach i średnich 2 dungeonach. Bez fabuły wszystko. Content zawiera jedynie okradania paczek i rybaków i latanie paczkami i walkę ogólną pvp. Samo w sobie jest to świetnie i wielki plus dla archeage, Ludzie jednak nie zaczeli się zlodziejstwem w grze na dobre zajmować dlatego nie ma żadnych nawet płatnych gildi do ochrony rybakow jak to sie dzieje w korei. To jest jedyna rzecz która jest plusem archeage poza nieskończonym craftingiem. A minusem jest to że płacisz pieniądze za każdą broń. To się powinno zmienić wraz z wykasowaniem chestow z shopa.

Oczywiście można by wzbogacić grę o zbieranie na tych terenach walk skrzynek ze skarbami no ale nie potrafią tego zrobić. Nie chce im się i tyle bo przecież jak trzeba to każdy umie. Kasę mają to po co? Ogólnie gra to gmiot powiem krótko. Żeby zmienić ją w realną grę na sprzedasz trzeba dodać 50 dungeonów. Dodaj te skarby oraz watahy potworów spawnujące się i krążące po wodach. Hasle zmienić na jak podałem. To jest pierwsze minimum. Usprawnić piratów dający większy zysk z kradnięcia. Nie wiem jak wypadną walki o zamki ciekawe.

Archeage od trionu to typowe p2w ja wydałem jakieś 1500 zł i nic z tego niemam większość graczy korzysta z bugów tak samo jak całe gildie, są ludzie francuzi i niemcy którzy w tym etapie gry mają najlepsze sety i bronie plus wydają po pare set euro dzienie. crap crap crap

nom takich prosiaczków z hakami i pieniążkami po 5k euro na pierwsze miesiące gier troszkę jest ale wciąz to tylko 10% populacji albo aż

Witam. Ostatnio bardzo dużo słyszę że Archeage to crap. Chcę sobie to aktualnie pograć, ale te negatywne opinie powodują że zastanawiam się nad sensem grania w to. A więc co jest takiego złego w tej grze że dostaje taką dawkę hejtu? Proszę o jakieś sensowne opinie, bo zastanawiam się nad powrotem do Lineage 2, Aiona lub właśnie pozostanie przy Archeage.

Pozdrawiam