ArcheAge EU - Wszystko o zbliżającej się europejskiej wersji gry

B2p to jedyny rozsądny system :D

Ja bym się wstrzymał z werdyktem czy gra umrze, czy nie. Wszystkiego dowiemy się kilka miesięcy po premierze.Kolejnym testem na to, czy gracze są chętni do płacenia za AA będzie premiera Black Desert.

Nie masz chyba pojecia o czym piszesz gosciu , naprawde widze , ze typowo nie ogarniasz....

Black desert gra zapowiedziana w ogole nie jest to znaczy , ze 2016 to przyblizony rok wydania o ile w ogole zostanie wydana w EU...gratuluje myslenia .

Gra umrze??? Aion umarl ?? Rift umarl?? smiechu warte.

LABORY SA PO TO ABY wszystkiego nie wycrafcic w 1 dzien czy to takie trudne do zrozumienia ??

Astra

A na czym niby maja zarabiac ?? jakie to jest zalosne , nie dosc ze daja mozliwosc kupienia abonamentu w grze to POLACZKI- inaczej was nie da sie nazwac dalej placza :) MAJA za darmo i tak placza jacy wy jestescie pod tym wzgledem biedni mentalnie :) Dostac mozliwosc gry bez palcenia - plakac , ze nie dostaliscie wszystkiego za darmo. NIE PODOBA SIE NIE GRAC I KONEIC TEMATU , gra nie umrze bo 100 polaczkow nie bedzie gralo :)

B2p to jedyny rozsądny system

WoW, Ultima, Eve Online, Aion KR, czy chociażby Everquest zjadają Twoje argumenty;p Jeśli gra będzie dobra to będą ludzie płacić i wydawca nie pójdzie na rękę graczom. Przynajmniej nie na początku;)

B2p to jedyny rozsądny system

Zgadza się GW2 ma najlepszy system. Tylko że gra jest straszne nudna.

Zobaczymy w przyszłości jaki ten system F2P w ArcheAge będzie i jak będzie się farmić na to by mieć Patrona.

Jeżeli zdobycie go będzie proste za to co uzbieramy ofc to nie ma problemu tutaj.

Nie masz chyba pojecia o czym piszesz gosciu , naprawde widze , ze typowo nie ogarniasz....Black desert gra zapowiedziana w ogole nie jest to znaczy , ze 2016 to przyblizony rok wydania o ile w ogole zostanie wydana w EU...gratuluje myslenia .Gra umrze??? Aion umarl ?? Rift umarl?? smiechu warte.LABORY SA PO TO ABY wszystkiego nie wycrafcic w 1 dzien czy to takie trudne do zrozumienia ??Astra A na czym niby maja zarabiac ?? jakie to jest zalosne , nie dosc ze daja mozliwosc kupienia abonamentu w grze to POLACZKI- inaczej was nie da sie nazwac dalej placza MAJA za darmo i tak placza jacy wy jestescie pod tym wzgledem biedni mentalnie Dostac mozliwosc gry bez palcenia - plakac , ze nie dostaliscie wszystkiego za darmo. NIE PODOBA SIE NIE GRAC I KONEIC TEMATU , gra nie umrze bo 100 polaczkow nie bedzie gralo

Wyobraź sobie, że w Aionie miałem premium 24/7, bo mnie było na to stać. Powtórzę Ci jeszcze raz, że nikt tu o nic nie płacze. Toczy się tylko debata na temat niedokońca sprawiedliwego systemu płatności w AA.

Tak, labor points są po to, by nie wycrafcić wszystkiego w jeden dzień. Nie zmienia to faktu, że czas który musisz poświęcić na zregenerowanie tych lp jest stanowczo za wysoki. Zwłaszcza, że LP są wysysane z Ciebie na każdym kroku w PvE. Coin Purse'y z potworków oraz identyfikacja przedmiotów z questów zabiera w sumie więcej LP, niż zbieractwo, które powinno być właśnie ukierunkowane na zużywanie punktów pracy. No coś tu jest nie w porządku?

Na czym mają zarabiać? A na czym Guild Wars zarabiało? NcSoft podcierał się pieniędzmi z samych Guild Warsów, mimo że nie są to gry na abonament. W wielu grach jest system F2P i jakoś one żyją. Ba, w Rifcie, który jest grą od Trionu jest o wiele lepszy system, niżeli w AA, ale Rift mi się nie podoba.

I co my mamy za darmo. Produkt, który może być dobry, jeśli się go odrobinę usprawni? Nigdzie nie napisałem, że darmowi gracze mają mieć wszystko za free. Pisałem, że nie mają być ograniczani, a wbrew pozorom to nie jest to samo.

"Nie podoba się - nie grać" - jaki to jest prosty argument. Tak prosty, że aż po prostu na niego nie potrafię znaleźć stosownego kontrargumentu. I uwierz mi, że jeśli wydawca nie będzie dbał o graczy. O WSZYSTKICH. Płacących i niepłacących to prędzej czy później obudzi się z ręką w nocniku, bo nie będzie grało trochę więcej niż "100 polaczków".

Jezu. Normalnie nie wdaję się w takie dyskusje...

@Up z Tego co czytałem ( osobiście jeszcze nie miałem zaszczytu grać na wersji EU, tylko grałem na RU ) stwierdzam iż z tymi laborami w 100% się z tobą zgadzam, gdyż już na tym 20lv traci je się w błyskawicznym tempie, mogli by zmniejszyć koszt labor pointów na rózne akcje, i dla "darmozjada" mogli by dodać regenke gdy postać jest offline 5 na 1h, wydaje mi się, że nie przesadziłem. :D

Zgadza się GW2 ma najlepszy system.

Tak, rzeczywiście B2B to najlepszy system...żadnego większego dodatku w GW2..Zarobiliby na premium account to zaraz by był większy content. B2B moze jest dobre patrząc na portfel ale nie na wydawanie i zarabianie na siebie tytułu. Zobaczcie ile patchy i dodatków wychodzi np. do WoWa..czemu tak dużo? Bo gracze im płącą miesiac w miesiąc i jest kasa na marketing, głupie reklamy, pisany lore, filmiki, ulepszanie grafiki, ciągle nowe raidy. Także kolejny argument beznadziejny. Zreszta, przy każdej nowej grze jest płacz a to że abonament, a to że item shop, a to że gold packa trzeba kupić. Normalka widzę w tym kraju

Nie wiem który raz to piszę...przecież można kupić APAX za golda w grze....premka bez wydawania realnej kasy...ale i tak jest źle? ;)

Wyobraź sobie, że w Aionie miałem premium 24/7, bo mnie było na to stać. Powtórzę Ci jeszcze raz, że nikt tu o nic nie płacze. Toczy się tylko debata na temat niedokońca sprawiedliwego systemu płatności w AA.Tak, labor points są po to, by nie wycrafcić wszystkiego w jeden dzień. Nie zmienia to faktu, że czas który musisz poświęcić na zregenerowanie tych lp jest stanowczo za wysoki. Zwłaszcza, że LP są wysysane z Ciebie na każdym kroku w PvE. Coin Purse'y z potworków oraz identyfikacja przedmiotów z questów zabiera w sumie więcej LP, niż zbieractwo, które powinno być właśnie ukierunkowane na zużywanie punktów pracy. No coś tu jest nie w porządku?Na czym mają zarabiać? A na czym Guild Wars zarabiało? NcSoft podcierał się pieniędzmi z samych Guild Warsów, mimo że nie są to gry na abonament. W wielu grach jest system F2P i jakoś one żyją. Ba, w Rifcie, który jest grą od Trionu jest o wiele lepszy system, niżeli w AA, ale Rift mi się nie podoba.I co my mamy za darmo. Produkt, który może być dobry, jeśli się go odrobinę usprawni? Nigdzie nie napisałem, że darmowi gracze mają mieć wszystko za free. Pisałem, że nie mają być ograniczani, a wbrew pozorom to nie jest to samo."Nie podoba się - nie grać" - jaki to jest prosty argument. Tak prosty, że aż po prostu na niego nie potrafię znaleźć stosownego kontrargumentu. I uwierz mi, że jeśli wydawca nie będzie dbał o graczy. O WSZYSTKICH. Płacących i niepłacących to prędzej czy później obudzi się z ręką w nocniku, bo nie będzie grało trochę więcej niż "100 polaczków".Jezu. Normalnie nie wdaję się w takie dyskusje...

Aha czyli ty chcesz cale zycie wbijac max lvl zgadza sie ?? czlowieku wez pomysl co Ty piszesz...gra nie jest stworzona po to byc wbijac sobie lvlek i grac na 20 czy 30...wbijasz 50 lvl i nie musisz wydawac labor pointsow praktycznie na zadne questy tylko nato co Ci potrzeba , wez troche pomysl bo widze , ze dalej wiekszosc z was mysli , ze gra to przedzial miedzy 1-55 , NIE gra zaczyna sie od 55 po wbiciu max lvla ..ehh szkoda w ogole slow , jezeli ktos nie umie racjonalnie myslec, jakos ja zbieram wszystkeis krzynki i na nic mie nie sa labory potrzebne :o wiec o co placz o 4 questy na crafting ?? ahahah tysiace osob pisze mowi , ze nie ma sensu ich robic bo i tak za 3 lvle dostaniesz lepsze eq z questow..zbieractwo ? chces zzbierac wbij maxa i wtedy zbieraj nie braknie ci pktow , nie ogarniam naprawde :o:O AIONOWY ABONAMENT kosztuje dokladnie tyle samo co archeage wiec nie wiem o co znowu ci chodzi, w Aionie masz 100% wieksze ograniczenia niz tutaj(chociazby , BRAK TRADE , brak chatow , cd na instancje , cd na golda , cd na ap ,cd na craft....eh :) (nie wchodz zemna w dyskusje na temat Aiona bo za dlugo w niego gram ) :)?....Twoje argumenty moge podwazyc kazdym innym .

Donek zawsze wie lepiej.

Odniosę się tylko do twojego stwierdzenia, że gra zaczyna się na level capie. Otóż, nie zgadzam się. Wielu graczy, głównie nastawionych na PvP, by się ponapieprzać wyrobiło sobie takie myślenie, że PvE w ogóle powinno nie być. Kiedyś ludzie cieszyli się grą w całości, a nie tylko endgamem. Chcieli poznać trochę fabuły, trochę historii, wczuć się w klimat, by mieć grę na dłużej i czerpać z niej większy fun. Generalnie to mam wrażenie, że według niektórych contentu PvE w ogóle nie powinno być. Po co. Dajcie graczom najlepsze eq, kilka aren, battlegroundów i niech się piorą. Przepis na idealny mmo....

Donek zawsze wie lepiej.Odniosę się tylko do twojego stwierdzenia, że gra zaczyna się na level capie. Otóż, nie zgadzam się. Wielu graczy, głównie nastawionych na PvP, by się ponapieprzać wyrobiło sobie takie myślenie, że PvE w ogóle powinno nie być. Kiedyś ludzie cieszyli się grą w całości, a nie tylko endgamem. Chcieli poznać trochę fabuły, trochę historii, wczuć się w klimat, by mieć grę na dłużej i czerpać z niej większy fun. Generalnie to mam wrażenie, że według niektórych contentu PvE w ogóle nie powinno być. Po co. Dajcie graczom najlepsze eq, kilka aren, battlegroundów i niech się piorą. Przepis na idealny mmo....

Przecież możesz levelując zagłębiać się w fabułę, wczuć się w klimat itp. Wiadomo że w każdej mmo liczy się najbardziej end game i tam będzie łatwiej crafcić. Ma to trochę realizmu jak z jednej strony spojrzeć - początkujący gracz ma ograniczenia, zaawansowany nie. Sprawiedliwe patrząc z pryzmatu rozwoju postaci

Donek zawsze wie lepiej.Odniosę się tylko do twojego stwierdzenia, że gra zaczyna się na level capie. Otóż, nie zgadzam się. Wielu graczy, głównie nastawionych na PvP, by się ponapieprzać wyrobiło sobie takie myślenie, że PvE w ogóle powinno nie być. Kiedyś ludzie cieszyli się grą w całości, a nie tylko endgamem. Chcieli poznać trochę fabuły, trochę historii, wczuć się w klimat, by mieć grę na dłużej i czerpać z niej większy fun. Generalnie to mam wrażenie, że według niektórych contentu PvE w ogóle nie powinno być. Po co. Dajcie graczom najlepsze eq, kilka aren, battlegroundów i niech się piorą. Przepis na idealny mmo....

Troche nie rozumiem kto powiedzial , zeby ni bylo PVE , prosze cie nie wymyslaj czegos czego nie napisalem (tak robia oosby , ktore nie maja zadnych argumentow) PVe jest potrzebne i istnieje wtej grze - PVE = instancje , raid bossy , (farmy ,housing ) - sa to przywile dla free graczy , ktorzy osiagna max lvl i wyfarmia sobie premke (o ile wczesniej nie beda chcieli jej zakupic za $) ja tu nie widze nic nie sprawiedliwego - przykro mi , ze tak cie to boli i chcialbys dostac wszystko za FREE no ale w zyciu nic za darmo nie ma i musisz sie tego nauczyc :) Zreszta jezeli zalezy CI typowo na PVE to ta gra nie jest przeznaczona dla Ciebie bo bedziesz ginal wszedzie poza miastami0od kazdego nie tylko przeciwnej frakcji. :)

Fabula w MMO ? a po co fabula w mmo ?? w mmo to ludzie tworza gre a nie fabula :o KIEDYS? masz chyba bardzo mala wiedze na temat mmo skoro twierdzisz , ze ludzie keidys "cieszyli sie caloscia gry" kiedys istnialy tylko mmo FULL PK PVP PK LOOT :) Gry bez open pvp nie mialy bytu na rynku :) FABULA ?? chcesz fabuly to idz graj w single playera a nie MMO :)

"ze tak cie to boli i chcialbys dostac wszystko za FREE" "jezeli zalezy CI typowo na PVE to ta gra nie jest przeznaczona dla Ciebie"

Teraz to ty wymyślasz czegoś, czego nie napisałem. W Aionie było prosto wyfarmić GP. Kilka razy Dark Poeta solo i są już 2 GP. Nie wiem, ile APEX będzie kosztował, ale nie sądzę, że z samego grindu i instancji ludzie nań zarobią.

To ja może sprostuje o co z tym niby hejtem o Patrona i Labor chodzi (po części i też w moim przypadku). Mianowicie o to, że ograniczają one w sporym stopniu darmozjada który nie chcę poświęcać połowy życia na ArcheAge. Dla mnie w MMO przede wszystkim liczy się dobra zabawa z innymi graczami bez względu na to ile poświęciłem na grę czasu. Omówię to na podstawie oczywiście Neverwinter Online. Tam po 2-3 tyg. gry mamy już postać na max. levelu, po paru miesiącach dobry ekwipunek i inne takie pierdółki. Więc wchodzę sobie do gry bawię się godzinę na PvP albo PvE, idę na raid, gadam z członkami gildii, ustawiam crafty itd. wychodzę z gry. Po kilku dniach wracam i znowu robię to samo. I nie jestem od nikogo gorszy, nadal moja postać się rozwija i wszyscy są szczęśliwi.
A w ArcheAge musiałbym poświęcić wiele godzin dziennie na robienie podstawowych rzeczy. Żeby dobrze się bawić w tym tytule i cokolwiek w nim osiągnąć nie tylko trzeba być aktywnym graczem w PvE/PvP, ale i poświęcać czas na zdobycie APEX (o ile nie chcę się płacić) który notabene jest wymagany do gry na równi z innymi. A nie każdemu coś takiego odpowiada. Widać, że jest to tytuł skierowany do konkretnej grupy graczy która ma dużo wolnego czasu i umiejętności żeby coś takiego ogarnąć. Przyznam że ArcheAge ma wiele ciekawych i niespotykanych elementów takich jak np. własne domostwa czy bitwy morskie i to one właśnie przyciągają znudzonych teraźniejszymi tytułami MMO graczy. Ale żeby się nimi cieszyć trzeba dużo >grać< i mieć tego Patrona. A nie każdy ma na to czas i ochotę. No niestety ArcheAge nie jest dla casuali i podkreśla to przede wszystkim Patron.

Zaraz mi tu pewnie donek walnie argumentem typu "To co ty byś chciał żeby wszystko w MMO od razu było dawane od początku?! Co by to była za zabawa jakby nic się nie dało zdobyć i osiągnąć?"

Nie to nie o to chodzi. Są MMO nastawione na graczy którzy nie mają dużo czasu na grę, a chcą się dobrze bawić i świecić toną legendarnego sprzętu (Never, GW2, po części TERA), a są też i takie w których, aby dobrze się bawić i świecić trzeba ciągle grać. I po prostu nie każdemu odpowiada to, że ArcheAge kwalifikuje się właśnie do tej drugiej grupy.

"ze tak cie to boli i chcialbys dostac wszystko za FREE" "jezeli zalezy CI typowo na PVE to ta gra nie jest przeznaczona dla Ciebie"Teraz to ty wymyślasz czegoś, czego nie napisałem. W Aionie było prosto wyfarmić GP. Kilka razy Dark Poeta solo i są już 2 GP. Nie wiem, ile APEX będzie kosztował, ale nie sądzę, że z samego grindu i instancji ludzie nań zarobią.

eh pisalem juz nei raz , ze na premke mozesz i w dzien nafarmic kasy no ale po co to pisac...bo innego , ze 1 premka kupiona za $ ulatwi to 100x , zreszta w Aionie jest identycznie :) Bez 1 goldpacka za $ czy allegro bylo bardzo ciezko wyfarmic goldpacka za kase :)

MaDHa8TTeR@

Nie porownuj slabej gry f2p jaka jest NWO do ARcheage bo to powaznie jest bardzo niemadre :) NWO nie daje nawet 1 tysiecznej tego co archeage ..... I od kiedy w NWO po 3 tyg mamy postac na max lvlu ?? Bo mi sie wydaje , ze tydzien to MAX ggdzie w 1 dzien dobija sie do 50 :|

NWO jest owniana gra bez end game i nie rozumiem w ogole czegos typu "wbijam raz na pol roku i dalej robie to samo" przepraszam cie ale ja nie chce by gracz nie grajacy pol roku mial to samo co ja :o ale 100 x mniej bo nie poswiecil tyle czasu co ja na gre...i nie widze w tym nic dziwnego . OD zawsze wiadomo , ze w mmo czym wiecej grasz tym wiecej masz i jest tak w 99% powaznych mmo.To , ze w NWO end game gear zdobywa sie w miesiac to swiadczy o dennosci tej gry , przykladowo w Aionie end game gerau przecietny gracz nie zdobedzie praktycznie nigdy lub po kilku latach :) to samo w l2 :) happy ?

Pograjcie troche w mmo a pozniej wypowiadajcie sie bo jak naarzie wasza wiedza na tematgier mmo opiera sie na kilku slabych grach...i nie macie zadnych konkretnych argumentow :) a jedynie typu "nie mam wszystkiego za free to jest ble " "ktos gra wiecej i jest lepszy blee nie moze tak byc , ja zagram raz na rok i chce miec to samo"....

Nie wiem myslisz , ze przez 100 osob oni zmienia cala gre bo wy tak chcecie xD ?? 90% osob nie ma nic przeciwo obecnemu systemowi archeage i raczej nic nie zanosi sie aby cokolwiek moglo sie zmienic - tworcy mowili juz , ze chcac udostepnic budowe farmy darmowca ale jeszcze nie wiedza w jakiej formie .

No to generalnie twórcy niepotrzebnie się męczą pisząc wszystkie quest logi, dialogi, robiąc cinematiki. Wystarczyłoby okienko z celem questa (Zabij 10 Wielkich Strasznych Łosi) i nagrodą. A jednak mimo wszystko przeznaczają sporą część swojego budżetu na opracowanie lore gry.

No to generalnie twórcy niepotrzebnie się męczą pisząc wszystkie quest logi, dialogi, robiąc cinematiki. Wystarczyłoby okienko z celem questa (Zabij 10 Wielkich Strasznych Łosi) i nagrodą. A jednak mimo wszystko przeznaczają sporą część swojego budżetu na opracowanie lore gry.

hm 90% questow wlasnie tak wyglada idz zabij idz zbierz , nie widziales o tym ? a jedynie jest przybarwiona jakimis historyjkami , ktorych nigdy w zyciu nie czytalem jak i 90% osob z , ktorymi gralem w mmo:)

W MMO GRA SIE DLA LUDZI i to jest podstawa :)

eh pisalem juz nei raz , ze na premke mozesz i w dzien nafarmic kasy no ale po co to pisac...bo innego , ze 1 premka kupiona za $ ulatwi to 100x , zreszta w Aionie jest identycznie Bez 1 goldpacka za $ czy allegro bylo bardzo ciezko wyfarmic goldpacka za kase MaDHa8TTeR@Nie porownuj slabej gry f2p jaka jest NWO do ARcheage bo to powaznie jest bardzo niemadre NWO nie daje nawet 1 tysiecznej tego co archeage ..... I od kiedy w NWO po 3 tyg mamy postac na max lvlu ?? Bo mi sie wydaje , ze tydzien to MAX ggdzie w 1 dzien dobija sie do 50 :|

Czy mógłbyś czytać posty w całości, a nie jedynie ich pierwsze zdania?

"Są MMO nastawione na graczy którzy nie mają dużo czasu na grę, a chcą się dobrze bawić i świecić toną legendarnego sprzętu (Never, GW2, po części TERA), a są też i takie w których, aby dobrze się bawić i świecić trzeba ciągle grać. I po prostu nie każdemu odpowiada to, że ArcheAge kwalifikuje się właśnie do tej drugiej grupy."

To nie porównanie (bo tu nie ma co porównywać) tylko przedstawienie dwóch odrębnych tytułów które są przeznaczone dla dwóch różnych grup graczy.

Może i ty wbijasz w 1 dzień 50 level, ale ja nie siedzę przed komputerem 24h na dobę więc przedstawiłem czas w jaki mi udało się uzyskać max. level spokojnie sobie grając, cieszą się światem i nie korzystając z żadnych dopalaczy : )

Edit:

Przeczytałem resztę twojego postu i powiem tylko tyle - dyskusja z tobą jest niemożliwa. Tak jakbyś nie wiedział, że inni ludzie nie są twoją idealną kopią, a co za tym idzie mają różne zdania, poglądy, przekonania itd. To, że ty jesteś HARDCOREM nie oznacza, że każdy nim jest.

Ale jednak twórcy je muszą napisać i to nie jest kilka linijek tekstu. I ktoś to musi wpierw wymyślić, a za darmo tego nie zrobi. Ktoś to musi napisać, wdrożyć, a to wszystko kosztuje. Więc idąc tropem dzisiejszych graczy wszyscy developerzy mmo tracą na to niepotrzebnie kasę.

@MaDHa8TTeR

Zgadza się, jeśli ktoś chce na poważniej pograć w ArcheAge to musi mieć czas. Bez tego nawet patron nie pomoże.

Ale jeśli ktoś chce np. popływać godzinkę czy dwie z ekipą po morzu to też znajdzie dla siebie miejsce - punktów pracy to nic nie kosztuje (chyba że ukradnie jakieś paczki) a przyjemność jest ;)

eh pisalem juz nei raz , ze na premke mozesz i w dzien nafarmic kasy no ale po co to pisac…bo innego , ze 1 premka kupiona za $ ulatwi to 100x , zreszta w Aionie jest identycznie Bez 1 goldpacka za $ czy allegro bylo bardzo ciezko wyfarmic goldpacka za kase

Jeśli dalej pisze o tych 200g dziennie z ruskich serwerów, to gracz f2p dziennie nie da rady tyle wyciągnąć. Ale jeśli ktoś będzie chciał to w tydzień powinien dać radę.