ArcheAge EU - Wszystko o zbliżającej się europejskiej wersji gry

http://www.mmogames.com/giveaways/archeage-closed-beta-key-giveaway-setting-sail/#registerbox sa jeszcze

Wie ktoś może ile czasu będzie trwać CBT2 ?

A dziękuję za odpowiedzi, już dostałem kluczyk od jednego miłego użytkownika forum. Za co gorąco mu jeszcze raz dziękuję !
Pytanko jeszcze zostało, można dziś grać czy są jakieś wyznaczone dni na granie? :P

#Edit,
Poszperałem, dopiero od 30 jest wstęp na te 5 dni ;p No nic, do zobaczenia w grze :)

od środy tj. 30 lipca godzina 19 (znając życie na początku będzie taki zerg że ciężko będzie wbić) do 4 sierpnia

I NIE, NIE MOŻNA WCZEŚNIEJ GRAĆ (CHYBA ŻE MASZ DOSTĘP DO ALPHY), I NIE, NIE MOŻNA WCZEŚNIEJ POBRAĆ GRY; KLIENT ZAJMUJE 22GB // to wszystko było już wałkowane kilka razy, przeczytajcie wcześniejsze posty następnym razem

Witam :) Chciałabym dowiedzieć się od czego powinni zacząć kompletnie nowi gracze, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z ArcheAge i zaczynają przygodę od zera podczas CBT2? I czy jakiekolwiek polskie gildie zamierzają wziąć udział podczas nadchodzącej bety? (Byłoby raźniej, niżeli solo :D)

zergi beda na lvlach 10-20 pozniej to wszystko sie rozchodzi 50% osob pzrestaje grac :) na 2 servie gra malo ludiz wiec pewnie troche zawita + caly nowy a znajac zycie zrobia i 4.

od środy tj. 30 lipca godzina 19 (znając życie na początku będzie taki zerg że ciężko będzie wbić) do 4 sierpniaI NIE, NIE MOŻNA WCZEŚNIEJ GRAĆ (CHYBA ŻE MASZ DOSTĘP DO ALPHY), I NIE, NIE MOŻNA WCZEŚNIEJ POBRAĆ GRY; KLIENT ZAJMUJE 22GB // to wszystko było już wałkowane kilka razy, przeczytajcie wcześniejsze posty następnym razem

Nivis co ty gadasz o_O ? Można wcześniej pobrać grę, tylko że pojawia się wielki napis OFFLINE w kliencie.

Kto ma offline to ma :D ja mam PLAY ale to guzik od Alpha :)

od środy tj. 30 lipca godzina 19 (znając życie na początku będzie taki zerg że ciężko będzie wbić) do 4 sierpniaI NIE, NIE MOŻNA WCZEŚNIEJ GRAĆ (CHYBA ŻE MASZ DOSTĘP DO ALPHY), I NIE, NIE MOŻNA WCZEŚNIEJ POBRAĆ GRY; KLIENT ZAJMUJE 22GB // to wszystko było już wałkowane kilka razy, przeczytajcie wcześniejsze posty następnym razem

Tobie się coś pomieszało ziomuś chyba :) Wpisujecie klucz CBT2 i w glypie pojawi wam się ArcheAge , pobieracie go i czekacie do 30.07

Kolega wyżej chyba lubi trolować ludzi :)

zergi beda na lvlach 10-20 pozniej to wszystko sie rozchodzi 50% osob pzrestaje grac na 2 servie gra malo ludiz wiec pewnie troche zawita + caly nowy a znajac zycie zrobia i 4.

Dla mnie bomba :) Ćwiczymy z legionem taktyki na start, dużego stracha robimy w 8h na luuuuuzie a w 16h stawiamy 2 domki farmerskie + katamaran .

Witam Chciałabym dowiedzieć się od czego powinni zacząć kompletnie nowi gracze, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z ArcheAge i zaczynają przygodę od zera podczas CBT2? I czy jakiekolwiek polskie gildie zamierzają wziąć udział podczas nadchodzącej bety? (Byłoby raźniej, niżeli solo )

Można na początek trochę poczytać http://archeageonline.pl/mechanika-gry/zbior-informacji-o-archeage/1-czym-jest-archeage-i-walka.html - sporo rzeczy się zmieniło po patchu 1.2 ale ogólna mechanika gry nie uległa zmianie.

Witam Chciałabym dowiedzieć się od czego powinni zacząć kompletnie nowi gracze, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z ArcheAge i zaczynają przygodę od zera podczas CBT2? I czy jakiekolwiek polskie gildie zamierzają wziąć udział podczas nadchodzącej bety? (Byłoby raźniej, niżeli solo )

Pytanie bardzo ogólne ale postaram Ci odpowiedzieć na nie.

1. Pierwszą rzeczą i jakże banalną jest Rasa jaką chciałbyś zagrać. Każda rasa ma swoje bonusy rasowe elfy szybciej pływają , a inni szybciej budują itd.

2. Drugą rzeczą jest wybranie sobie swojego pierwszego buildu , zdecyduj czy chcesz byc dps, tankiem, clerem, wówczas jako nowy gracz skorzystaj z gotowych guide które są podane na oficjalnym AA.

3. Musisz zdecydować czy: Chcesz się bawić w Farmerstwo, CRaft , czy nastawiasz się na grind i farmę instancji jeśli:

a) Chciałbyś być farmerem musisz zapoznać się z Questami na małego stracha i dużego stracha. Strach stawiasz w określonych lokalizacjach na mapie,jak klikasz "M" to masz na mapie miejsce gdzie można je budować. Gdy postawisz swojego pierwszego małego stracha , dobrze abyś zapoznał się z Questem na dużego stracha. Każdy farmer jako pierwszy cel po starcie gry stawia sobie zrobienie dużego stracha oraz postawienie domku farmerskiego. Każdy strach jak i domek farmerski ma swoje pole na którym możesz sadzić bezpiecznie wszystko, czy to rośliny,czy drzewa, czy zwierzęta. W tym polu nikt Ci tego nie ukradnie, bo jeśli posadzisz coś poza tym polem każdy gracz może ci to wykopać.

B) Jeśli wolisz grind i instancje i nie chcesz skupiać swojej uwagi na farmie, to zbyt wielkiej wiedzy nie potrzebujesz. Robisz Questy, expisz itp reszta doświadczenia przyjdzie z czasem. Pamiętaj że wybierając tą drogę jesteś skazany na zakup wielu materiałów takich jak potiony, czy inne pierdoły z AH , dlatego musisz dużo farmić kasiorki :)

4. Jako nowy gracz najlepszym rozwiązaniem aby się czegoś dowiedzieć jest dołączenie do gildii ogarniętych już ludzi. 9kohorta.com otworzyła status Gościa dla wszystkich którzy chcą się dowiedzieć coś o grze a nie koniecznie wiązać się z jakimś legionem. ( Kohorta jest najbardziej doświadczonym Polskim klanem jeśli chodzi o ArcheAge ponieważ są tam gracze którzy grali już na wersji Koreańskiej czy Ruskiej oraz aktywnie grają na Alpha EU/NA, dlatego tą gildię Ci Polecam.

5. na tym forum wiele ludzi wypisuje brednie i bzdury dlatego swoją wiedzę czerp bardziej z sprawdzonych źródeł np z polskiej strony ArcheAge.

Czyli jak rozumiem z tej strony (http://archeageonline.pl/crafting-i-budownictwo/moje-w%C5%82asne-m4.html) w ArcheAge gildie mogą tworzyć miasta a w tych miastach będą alchemicy, kowale, płatnerzy i cała reszta w zależności kto jest w gildii albo komu tam pozwolą się rozstawić? (nie grałem jeszcze w ArcheAge)

Czyli jak rozumiem z tej strony (http://archeageonline.pl/crafting-i-budownictwo/moje-w%C5%82asne-m4.html) w ArcheAge gildie mogą tworzyć miasta a w tych miastach będą alchemicy, kowale, płatnerzy i cała reszta w zależności kto jest w gildii albo komu tam pozwolą się rozstawić? (nie grałem jeszcze w ArcheAge)

No nie dokładnie to jest tam napisane ;)

Gildie mogą zdobyć jeden z terenów na Północnym kontynencie i tam wybudować swój zamek.

Stanowiska crafterskie może sobie postawić w domku, a poza tym są też dostępne w miastach (ale tam można craftować rzeczy tylko do określonego poziomu).

Tak i nie :D

Domki można stawiać na każdej z map w wydzielonych strefach. Chyba stronę wceśniej dodałem zdjęcia gdzie są najlepsze miejsca . A najłatwiej , otowzyć mapę i na niej będzie ikonka w kształcie domku

0a21f82ed476b6cf64943a3467739ac0.jpg

W tych obszarach można stawiać domki, są różne rodzaje domków, od podstawowych po farmerskie, pałace zamki itp, każdy domek wymaga wybudowania i każdy domek wymaga innej ilości materiałów budowlanych, np: Podstawowy domek wymaga 1x Paczka Żelaza, 1x Paczka Drewna i 1x Paczka Kamienia , a domek farmerski : 10 x Paczka Kamienia, 5 x Packa Żelaza i 5x Paczka drewna .

Domek może postawić każdy kto ma status PATRONA czyli Premium :)

W dokach można stawiać stanowiska crafterskie skrzynie , każdy rodzaj domku ma ograniczoną ilośc elementów jakie można postawić w nim.

Gildie natomiast po przejęciu ziemi na północnym kontynencie moga stawiać zamki ale to już inna bajka :)

Czy ja dobrze rozumiem z wcześniejszych komentarzy, że jeśli nie wezmę się za robienie farmy na początku to może mi zabraknąć miejsca w świecie gry, żeby później ją postawić? A wiadomo ile to premium będzie kosztować?

Dokłądnie tak, najlepsze miejsca zostaną zajęte w peirwsze 5 dni, ponieważ ludzie z gildii się dogadają i stawiają w taki sposób strachy i domki aby zablokować jak najwięcej miejsca , żeby zmieścić domek Farmerski (24x24) Dużą Farmę (16x16) bo mały strach i tak trzeba zniszczyć , ponieważ z małego stracha robi się ławkę Farmerską .

Czy ja dobrze rozumiem z wcześniejszych komentarzy, że jeśli nie wezmę się za robienie farmy na początku to może mi zabraknąć miejsca w świecie gry, żeby później ją postawić? A wiadomo ile to premium będzie kosztować?

Dobrze rozumiesz.

Nie, nie podano jeszcze cen ale pewnie tyle co w Rift.

Na tą farmę też trzeba mieć premium? :C

Tak, trzeba.

Do postawienia domku i farmy wymagane jest premium.

Narazie tak , jednak tworcy mowili juz , ze mysla nad tym aby free playerzy tez mogli miec farmy w przyszlosci.

Narazie tak , jednak tworcy mowili juz , ze mysla nad tym aby free playerzy tez mogli miec farmy w przyszlosci.

Już to widzę, w przyszłości miejsce na stracha 16x16 będzie kosztować po 500G :)) taki free gracz będzie musiał się natrudzić a chętnych na takie miejsca będzie sporo więc cena będzie podbijana , kto da więcej