ArcheAge EU - Wszystko o zbliżającej się europejskiej wersji gry

40 zł ? To ile ta premka będzie kosztować ? Bo z tego co słyszałem ma być to 15 dolarów, a 15$ to ~50 zł.

To raczej będzie bliższe 50 zł a nie 40 zł.

Ale ile konkretnie dowiemy się pewnie za kilka dni.

Cena jest zależna od tego czy kupujesz za $$ czy Euro, ponieważ gdy decydujesz się na zakup kredytów za EURO, to dostajesz ich mniej, ponieważ w EU jest wyższy podatek za sprzedaż internetowa, natomiast w USA chyba go nie ma albo jest ale mały.

Jeśli chodzi o P2W, ArcheAge, jest to wg mnie największą głupotą jaką można powiedzieć o tej grze, Ponieważ:

- Co z tego że w IS są poty +1000LP co 4h / jak te poty będą na AH do kupienia po około 2/3 G???? , jakie tu jest P2W, 2/3G robi się 6 min .

- Co do tych skrzynek Archeum Chest, napisali iż widza potężny hejt na te skrzynki, i coś z tym mają zmienić, dowiemy się na LiveStream w Poniedziałek, po tym live stream będziemy wiedzieć czy to usuną czy coś innego zrobią. Na 100% muszą coś zrobić w bo obserwuje oficialne forum ArcheAge i w 1h zrobiło się 30 stron odpowiedzi pod tematem o aktualizacji Sklepiku.

- P2W to jest wtedy kiedy masz coś z IS , czego nie możesz zdobyć w grze, a w AA nie ma takiego czegoś, wszystkie itemy które dają Ci przewagę w grze takie jak poty na pkt pracy , ludzie będą wystawiać na AH żeby zarobić trochę Golda. Nie ma statków, nie ma strachów , nie ma nic w AH czego nie zdobędziesz bądź kupisz w grze.
Dlatego nazywanie AA grą P2W nie będę komentował.

Polecam zobaczyć sobie sklepik w TERA EU, AION , tam macie dopiero rarytasy w sklepie, nawet EXP można kupić.

Pozdrawiam :)

Witam, zastanawiam się czy jest coś dobrego co mogli byście mi powiedzieć o tej grze? Oglądałem sporo filmów i pograłem może z 20 min. Ale gra wydaje się strasznie sztywna. Z tych 120 klas zapewne maks 15 jest grywalna. Co jest do robienia w tej grze? Szczególnie na end game? Co mogli byście powiedzieć dobrego o tej grze?

Witam, zastanawiam się czy jest coś dobrego co mogli byście mi powiedzieć o tej grze? Oglądałem sporo filmów i pograłem może z 20 min. Ale gra wydaje się strasznie sztywna. Z tych 120 klas zapewne maks 15 jest grywalna. Co jest do robienia w tej grze? Szczególnie na end game? Co mogli byście powiedzieć dobrego o tej grze?

Możesz zostać Piratem , i okradać każdego :P

Mozesz zostac sedzia i wymierzać sprawiedliwosc xD

@up2 Nie zgadzam się z jedną kwestią. P2W jest również wtedy gdy ktoś coś kupił w IS np. potke i wystawił na aukcje, a gracz musi farmić godzinami żeby sobie tą potke kupić.

AA dla mnie to Premium, kupić premkę i można spokojnie grać.

@up2 Nie zgadzam się z jedną kwestią. P2W jest również wtedy gdy ktoś coś kupił w IS np. potke i wystawił na aukcje, a gracz musi farmić godzinami żeby sobie tą potke kupić. AA dla mnie to Premium, kupić premkę i można spokojnie grać.

Nie musisz tej poty kupować, osiągniesz to samo co gracz który kupował poty tylko trochę dłużej. P2W jest wtedy kiedy nie inwestując w Cash Shopa , nie jesteś w stanie osiągnąć tego co gracz który pakuje kasę. A ArcheAge nie ma czegoś takiego, każdy gracz czy to pakujący w Cash Shopa czy nie pakujący może osiągnąć to samo w grze.

Sory ale musi być coś co zachęci graczy do zakupu wirtualnej waluty, ponieważ z czegoś serwery muszą się utrzymywać.

@Edit

Gracze EU to nie gracze KR. W grach KR hitem zawsze były różnego rodzaju kostiumy, u graczy EU nie ma takiego szału na to :)

I wiadomo że gracz płacący , zawsze będzie miał przewagę nad graczem free, ale tak jest w każdej grze , różnica jest taka że w AA, wszystko jest cały czas balansowane tak aby ta przewaga nie była znaczna .

Możesz zostać farmerem jak ja i prowadzić spokojne życię na farmie xD

Możesz zostać farmerem jak ja i prowadzić spokojne życię na farmie xD

Dopoki ktos ci jej nie spali i nie wymorduje zwierzatek.

Dopoki ktos ci jej nie spali i nie wymorduje zwierzatek.

Jak opłacasz podatek, nikt nie ruszy twojej farmy, czy zwierząt, jak nie opłacisz podatku to po 2 tyg twoja farma płonie i każdy może ją zaatakować i zarezerwować miejsce dla swojej farmy.

Bardziej mi chodzilo na terenach pvp

Aha XD Czyli AA trochę odstaje od większości MMO :P Zazwyczaj MMO polega na zbieraniu itemów PvP i PvE, poprzez robienie ciężkich radiów i aren lub bg, oczywiście różne gry mają mniej lub bardziej rozwinięty któryś z tych elementów. A z tego co piszecie w AA polega na prowadzeniu farmy, napadaniu na ludzi i farmy oraz sądzeniu tych co napadają ;p No i widziałem do tego jakieś arenki 1 vs 1.

Bardziej mi chodzilo na terenach pvp

Nie ważne czy to teren PvP czy nie, dopóki płacisz podatek , nikt nie jest w stanie ruszyć twojej farmy. Często na terenach PvP są koło siebie domki każdej ze stron konfliktu.

Nie ważne czy to teren PvP czy nie, dopóki płacisz podatek , nikt nie jest w stanie ruszyć twojej farmy. Często na terenach PvP są koło siebie domki każdej ze stron konfliktu.

Eeee ale jak to? :x Nie mozna rozwalic famy przy pomocy maszyn oblezniczych? Wiem ze tak jest z domkami przynajmniej ktos tak mowil...

Tak trochę przejrzałem temat i mam kilka pytań co do AA

1. O co chodzi z tymi farmami? Czy to jest jakiś ważny element gry, czy tylko typowa rozrywka?

2. CP jest potrzebne do lvlowania tak jak w starym L2? Czy do jakiegoś farmienia na end game?

3. Jak zdobywa się end game itemy? World Boss? PvP? A może Craft?

4. Czy długo zdobywa się end game set?

5. Co się robi na end game?

6. Jakie klasy postaci sie przydają w CP? Co myślicie o klasie darkrunner?

Cena jest zależna od tego czy kupujesz za $$ czy Euro, ponieważ gdy decydujesz się na zakup kredytów za EURO, to dostajesz ich mniej, ponieważ w EU jest wyższy podatek za sprzedaż internetowa, natomiast w USA chyba go nie ma albo jest ale mały. Jeśli chodzi o P2W, ArcheAge, jest to wg mnie największą głupotą jaką można powiedzieć o tej grze, Ponieważ:- Co z tego że w IS są poty +1000LP co 4h / jak te poty będą na AH do kupienia po około 2/3 G???? , jakie tu jest P2W, 2/3G robi się 6 min .- Co do tych skrzynek Archeum Chest, napisali iż widza potężny hejt na te skrzynki, i coś z tym mają zmienić, dowiemy się na LiveStream w Poniedziałek, po tym live stream będziemy wiedzieć czy to usuną czy coś innego zrobią. Na 100% muszą coś zrobić w bo obserwuje oficialne forum ArcheAge i w 1h zrobiło się 30 stron odpowiedzi pod tematem o aktualizacji Sklepiku. - P2W to jest wtedy kiedy masz coś z IS , czego nie możesz zdobyć w grze, a w AA nie ma takiego czegoś, wszystkie itemy które dają Ci przewagę w grze takie jak poty na pkt pracy , ludzie będą wystawiać na AH żeby zarobić trochę Golda. Nie ma statków, nie ma strachów , nie ma nic w AH czego nie zdobędziesz bądź kupisz w grze. Dlatego nazywanie AA grą P2W nie będę komentował.Polecam zobaczyć sobie sklepik w TERA EU, AION , tam macie dopiero rarytasy w sklepie, nawet EXP można kupić. Pozdrawiam

Wszystko pięknie tylko ja to widzę tak:

Ktoś zapłacił ~150 zł na founder pack, gra 3 dni wcześniej i ma 30dni premki w pakiecie, w tym czasie zdąży wbić kilka lvl, zarezerwować sobie miejsce na domek, postawi farmę etc. dopiero po 3 dniach wbija 'darmowy' gracz co robi? ano farmi golda na premke, potki, archeum - oczywiście ceny cały czas rosną więc 2/3G o których piszesz to może w becie i na samym początku potem ostro polecą w górę. Ale dobra nasz darmowy gracz zapłacił $$ na za dostęp do AH, kupił co miał kupić zaczyna się budować ale gdzie? no właśnie gdzie... miejsca przy morzu pozajmowane przez płacących więc zostają gorsze miejscówki; ogólnie chodzi mi o to, że gdy płacący dobrze się bawi gra pseudo darmowego gracza opierać się będzie na farmie golda przez kilka najbliższych tygodni, no chyba że interesuje cię tylko PVP. Chciałbym zauważyć jak działa ten nieszczęsny labor, jako gracz od CBT1 cały czas mi go brakowało, nie raz musiałem anulować quest, wywalać no-name itemy bo po prostu nie miałem laboru dlatego nie wyobrażam sobie gry bez potek/premki/gry włączonej 24/7.

Jak dla mnie P2W, widocznie mamy inne definicje tego systemu. Zgadzam się że wydawca musi na czymś zarabiać ale niech to będą np transmogi, exp, mounty (tylko inny wygląd), zmiany nicku, wyglądu postaci, transfery na inne światy, nawet ten patron niech zostanie w takiej formie jak jest ale potki, archeum, miejsca w backpacku, itemy ze statami, podatki, skrzynki itd. to już przesada, choć to tylko moje zdanie.

Szczerze ArcheAge jest bardzo fajną grą, można bawić się na wiele sposobów ale osobiście wolę wydać raz na miesiąc te 45zł na WoW'a, WildStara, EVE(co kto lubi) i mieć wszystko gdzieś niż bawić się w takie systemy. Dlatego zostaje przy swoim twierdząc, że jeśli chcesz się dobrze bawić w AA trzeba przygotować kilka stówek jak na typową grę F2P przystało. Sorry, B2P>P2P>>>>F2P/P2W.

Eeee ale jak to? :x Nie mozna rozwalic famy przy pomocy maszyn oblezniczych? Wiem ze tak jest z domkami przynajmniej ktos tak mowil...

Farma, domek, gdy jest opłacona , ma bufa że jest nietykalna , możesz ją atakować ale wszystkie ataki to "miss".

Tylko jak ktoś nie zapłaci podatku, wtedy ten buff znika i każdy może farmę rozwalić. Ale żeby ten buff znikł trzeba nie płacić podatku przez 2 tygodnie.

Panowie, a czy ktoś ma jeszcze taki problem, że wywala go do pulpitu bez żadnego błędu po kilkunastu minutach grania? :/

Ktoś zapłacił ~150 zł na founder pack, gra 3 dni wcześniej i ma 30dni premki w pakiecie, w tym czasie zdąży wbić kilka lvl, zarezerwować sobie miejsce na domek, postawi farmę etc. dopiero po 3 dniach wbija 'darmowy' gracz

W wielu grach za zakup wersji kolekcjonerskiej takich jak AION, TERA i innych był HeadStart 3/4 dni. Potem wchodzili darmowi graczy czy w przypadku gier P2P właściciela podstawki .

oczywiście ceny cały czas rosną więc 2/3G o których piszesz to może w becie i na samym początku potem ostro polecą w górę.

Jest właśnie na odwrót. Na ALPHA te poty były na starcie gdzie już serwery stąły 2 miesiące po 20G , potem spadła ich cena do 5G/szt , wtedy pota kosztowała 300 kredytów, teraz kosztuje 150 kredytów.

Ale dobra nasz darmowy gracz zapłacił $$ na za dostęp do AH, kupił co miał kupić zaczyna się budować ale gdzie? no właśnie gdzie... miejsca przy morzu pozajmowane przez płacących więc zostają gorsze miejscówki;

Tutaj się rozpiszę :D

1. Będzie 8 serwerów prawdopodobnie dla EU, przez co będzie znacznie więcej miejsca niż jest na OBT,CBT czy Alpha .

2. Każdy znajdzie blisko morza miejsce na małego stracha na którym może zostawiać sobie paczki, do późniejszego transportu drogą morską. Farmę możesz mieć na najgorszych miejscach, ale pamiętaj iż tam robisz tylko materiały potrzebne do paczek. Craft paczki możesz wykonać gdzie idziej np:

Masz dużego stracha na: Forest , a małego na 2 koronach. Robisz materiały na dużym strachu w Forest, teleportujesz się na 2 korony robisz tam 5/6 paczek , zostawiasz te paczki na mały strachu w 2 koronach i potem wszystko na raz zabierasz na statek i płyniesz z nimi.

Wszędzie znajdziesz miejsce na małęgo stracha nie będzie z tym problemu

3. Na 100% ten gracz dołączy do którejś z gildi . Na 100% ktoś będzie ktoś z niej z HeadStartem. Często gildie robią domki wypadowe koło moża gdzie członkowie mogą zostawiać tam paczki , które zabierają podczas wyprawy. Więc problem z farmą nie istnieje.

Chciałbym zauważyć jak działa ten nieszczęsny labor, jako gracz od CBT1 cały czas mi go brakowało, nie raz musiałem anulować quest, wywalać no-name itemy bo po prostu nie miałem laboru dlatego nie wyobrażam sobie gry bez potek/premki/gry włączonej 24/7.

1. Wraz z OBT poprawione zostały Quest itemy, teraz już nie potrzebujesz LP to otwierania ich.

2. Z tego co ja pamiętam Questów z wykorzystaniem LP są 2 , 1 polega na wycraftowaniu do kamienia teleportacji a 2 Q polegał na ścięciu paru drzew.

3. Offline Regeneracja jest już z ArcheAge od KR CBT2, po wersje RU i wiadomo już było d 3 lat że u nas będzie tak samo. Jest to zaleta która ma zachęcić graczy do zakupu Patrona (Premium) , możesz się zawsze wspomagać potą na LP która będzie po około 1/2 miesiącach kosztować w granicach 3-5G/szt.

le potki, archeum, miejsca w backpacku, itemy ze statami, podatki, skrzynki itd. to już przesada, choć to tylko moje zdanie.

1. Nie wiem czy wiesz ale itemy ze statami, chodziło Ci o kostiumy? Możesz zdobyć za FREE grze :), te w CashShopie są po prostu ładniejsze :) ale te staty są tak marne że masakra. Lepsze staty mają kostiumy z Biblioteki o wiele lepsze i ich nie da się kupić tylko można je wykrafcić.

2. Jesli chdzi o powiększenie Inventory zgadzam się z Tobą, jest to przesada, Powinno być tak że kilka pasków można było kupić za Golda a potem z 3/4 za item z CashShopu.

Mówili że rozważają wprowadzenie tego kwestia czasu.

3.Podatki - podatki nie są po to aby uprzykrzyć grę , tylko gracze któzy mają farmy domki i opuszczają grę, ich domki i farmy nie zalegają na wieczność na serwerze.

grasz płacisz masz, nie grasz nie płacisz podatku tracisz domek ktoś inny na twoje miejsce stawia swoje. Taka jest idea podatku w ArcheAge.

4. Skrzynki - skrzynkę z IS na 50 slotów możesz wykraftować ( koszt około 40G )

Żeby nie było nie jestem jakimś fanbojem , a realistycznie oceniam grę, ponieważ po przejściach z AION i TERA od Gamefroga oraz Silkroad od Joymaxa wiem co to znaczy gra P2W.

Cena jest zależna od tego czy kupujesz za $$ czy Euro, ponieważ gdy decydujesz się na zakup kredytów za EURO, to dostajesz ich mniej, ponieważ w EU jest wyższy podatek za sprzedaż internetowa, natomiast w USA chyba go nie ma albo jest ale mały.

Ja tam nie widzę żebyśmy byli stratni na kredytach, kupując je za euro:

mbTSrqb.png

Może to zrobić jedynie lider gildii posiadającej zamek w Aurorii, bez wzgledu na to czy podatek jest opłacony czy nie ;)