ArcheAge - Prawdziwe informacje o stanie serwerów

Witam wam.

Chciałbym wam przedstawić, sytuację ArcheAge EU wydawanym przez TRION.
Na początku, wiele osób cieszyło się z tego iż wydawcą Europejskiej wersji ArcheAge będzie TRION, ze względu na bardzo dobry support Rifta. Wiele osób broniło TRION, w tym i ja przed nadmierną falą krytyki. Jednak rzeczywistość okazała się inna.

Podczas Alfy , nie było widać wielkich problemów, sporadyczne crashe serwerów , mimo iż to była Alfa było lepiej, nawet wtedy gdy wprowadzony został surowy patch 1.2, gdzie 60% klienta było po koreańsku.
W momencie wyjścia CBT , sytuacja stała się inna, wieczne lagi na serwerach, crashe, kolejki itd.
Mimo tych wszystkich błędów, TRION ku zaskoczeniu wszystkich, zdecydował się wydać taki produkt, to był strzał w stopę.

Każdy z was kto grał w ArcheAge od początki miał zaszczyt doświadczyc gigantycznych kolejek na serwery.
Co ciekawe TRION nie był przygotowany na taką sytuację, na forach leciała ściema na temat minitorowania populacji na serwerach. Prawda była taka iż TRION po prostu nie przygotował swojej serwerowni na otwarcie nowych serwerów. Pospiesznie sprowadzono odpowiedni sprzęt aby dodac nowe serwery co zajeło im ponad 2 tygodnie.

W tym czasie, od AA odwróciło się już spora liczba graczy, ponieważ nie dało się wejść na serwery. Jedyną opcją było logowanie się do gry z rana i zostawianie postaci w oknie wyboru postaci. Mimo wszystko, po 2 Tyg TRION dodał nowe serwery które teraz są umierające. Niska populacja na tych serwerach, sprawia że gracze nie są w stanie doświadczyć tego czym jest ArcheAge.

Następna sprawą jaką TRION zwalił po całości, są liczne bugi, haki , boty ( przypomina mi się Silkroad Online, choć tam były tylko boty ). Wszelkiego rodzaju haki jak Teleport Haki oraz inne badziewie, TRION zostawił samemu sobie przez dobre 1,5 miesiąca.
Po tym czasie, wyszła łatka która miała to naprawić, jednak okazało się, iż łatka zamiast naprawić, spierdzieliła wszystko po całości.
Pojawiły się RegrADE Haki, CraftHaki oraz potężna ilość graczy na serwerach została zbanowana, za nic przez dziurawy system HackShielda. Po raz kolejny TRION, pokazał swoje dno, jeśli chodzi o prowadzenia ArcheAge.

Do tej pory ,w grze są liczne Boty, TeleportHaki i inne badziewie z którym już nic nie da się zrobić ponieważ proceder tego jest tak wielki że przerósł nawet TRION. Haki typu ClaimLand nie będą usunięte ,ponieważ dzięki nim ludzie kupują certyfikaty do sprzedawania posiadłości z cash shopa.

Ostatnie czasy przyniosły nam dodanie Aurori . Kolejna porażka TRIONu . Pierwszego dnia, wprowadzili dodatek na serwery Amerykańskie. Efekt tego był taki iż 90% ludzi nie mogła się zalogować na serwery NA, a 1 gildia przejmowała zamek po zamku sama ,ponieważ nie mieli konkurencji. Wprowadzenie łatki zajęło im 48h co jest rzeczą skandaliczną, ale niestety tak było. Gdy wszystko miało być już OK wprowadzono patch na serwery EU. Sytuacja była tak śmieszna iż na terenach Aurori był jeden LAG Festiwal . W takich warunkach zostały przejęte zamki w jaki sposób ? Oto odpowiedź:

Pan XX miał Teleport Hacka i 50k miningu. Widział na mapie jak pojawia się skałka, do wykopania potrzebna na stworzenie przedmiotu którym przejmuje się zamek. Klikał na cordy i go przeniosło do skałki ,po czym ją kopał, i tak alej i tak dalej.
Normalny gracz zanim dobiegł do tej skałki ,to ona już znikała. Tak wyglądało przejmowanie zamków na Aurorii.

Kolejne dni przyniosły nam ja to nazwę "SKOK NA KASĘ ", przez TRION. Została dodana skrzynka która miała szansę wydropić Rumburing Archeum Tree które miało 10% szansy na Crita. Masowo ludzie kupowali te skrzynki . Cena Thunderstracka z 1400 spadła do 300 w ciągu 24h. Wiele ludzi masowo sprzedawało swoje farmy a niektórzy mieli ich po 20 + , ponieważ nie było możliwe już utrzymanie tych farm .

Do tej pory TRION nie rozwiązał problemów takich jak:

- Boty

- Teleport Hacki

- Regrade Item Hacki

- Craft Haki

- Claim Land Haki

- Haki Pakietowe

- DMG Haki

- Lagi na Fishingu ( spadek FPS do 2/3 po paru minutach łowienia )

- Glitche na Gold ( dalej stoi npc do którego mozna sprzedać item za kosmiczne pieniądze )

- Niezbilansowany system Defa . Poniżej filmik przedstawiający o co chodzi:

Ba po ostatnim patchu , nie ma czegoś takiego jak Def CAP. Na upartego można wycisnąć 95% redukcji DMG , GL na Arenkach jak spotkacie takich ludzi.

Podsumowanie:

ArcheAge jest naprawdę dobrym MMO . Jest unikatowy na rynku wyróżnia się wieloma rozwiązaniami, jednak aktualna polityka firmy i jej ograniczone możliwości serwisowania gry, ponieważ są tylko wydawcą, powoduje iż na ta chwilę można zęby gryźć zamiast grać. Dodatkowo do cash shopu zostają wprowadzane kolejne itemy, które całkowicie rozwalają gospodarkę gry. Przypomina to bardzo politykę gamefroge w Aionie. Jednak jeśli ktoś nastawia się na grę, gdzie może popływać statkiem, łowić ryby ( na farmę nie macie co liczyć ze względu na boty przejmujące farmy) to gra jest dla Ciebie.

Niestety polityka , wykonanie, błędy boty i haki spowodowały iż zapaleniec na tą grę jak ja wymiękł i odpuścił. Jednak warto spróbować tego tytułu ponieważ warto!.

Destrojer.

@EDIT

Co do PM'ów odnośnie zbugowanego NPC, sorka ale tutaj wam nie pomogę. Wysłałem tiketa do TRIONU przed wyjściem z gry o naprawę tego NPC, pewnie już go naprawili albo naprawią na dniach.

No wow.... Hacki w grze które nie sa rozwiązane. Każde mmo ma mase botów i hacków wyjdzie patch nie ma ich 1-2 dni i znowu wrócą. KAZDE NOWE I POPULARNE MMO oczywiście bo do innych hacki sie nie oplacaja.
Juz nie mówiac o glitchach np wow gdzie ludzie wbijaja cap w pare godzin po wejsciu dodatku (wow to potega chyba)

No wow.... Hacki w grze które nie sa rozwiązane. Każde mmo ma mase botów i hacków wyjdzie patch nie ma ich 1-2 dni i znowu wrócą. KAZDE NOWE I POPULARNE MMO oczywiście bo do innych hacki sie nie oplacaja.Juz nie mówiac o glitchach np wow gdzie ludzie wbijaja cap w pare godzin po wejsciu dodatku (wow to potega chyba)

Tylko że w ArcheAge Teleprot HACKI zniszczyły całą grę.

Przykład:

Gracz XXX ma TP Hacka, jest on w stanie w ciągu 10 min przeteleportowac na wyspę 100 paczek = około 400 GS = około 3k Gold w 10 minut każdego dnia.

Gdyby ten proceder został usunięty to nie było by problemu. Ale nic z tym nie robią i w tym jest problem. Dlatego ArcheAge wymiera serwery powloi zaczynaja pustoszeć największe legiony odchodzą z ArcheAge

@Edit

Grałem w ArcheAge od czasów CBT3 w KR , przez wersje RU i teraz EU. Czegoś takiego co się dzieję na wersji EU nie było na CBT KR czy wyjściu RU. Trion rozwalił grę przez własną głupotę wypuszczając produkt dziurawy jak ser.

Trion popełnił ten sam błąd co gameforge, przy przechodzeniu tery na f2p. Pootwierali mnóstwo serwerów, a gdy hype ustał, pozostali z kilkoma świecącymi pustkami.

Tylko że w ArcheAge Teleprot HACKI zniszczyły całą grę.Przykład: Gracz XXX ma TP Hacka, jest on w stanie w ciągu 10 min przeteleportowac na wyspę 100 paczek = około 400 GS = około 3k Gold w 10 minut każdego dnia. Gdyby ten proceder został usunięty to nie było by problemu. Ale nic z tym nie robią i w tym jest problem. Dlatego ArcheAge wymiera serwery powloi zaczynaja pustoszeć największe legiony odchodzą z ArcheAge @EditGrałem w ArcheAge od czasów CBT3 w KR , przez wersje RU i teraz EU. Czegoś takiego co się dzieję na wersji EU nie było na CBT KR czy wyjściu RU. Trion rozwalił grę przez własną głupotę wypuszczając produkt dziurawy jak ser.

Nie wdawaj się w dyskusję z magarem. To zaślepiony fanboy, który nie dopuszcza do siebie żadnych negatywnych informacji na temat archeage.

W sumie nie dziwić się dlaczego ArcheAge upada w tym wypadku.

Edit:Trion miał do wyboru "Delay" albo wypuszczenie gry w owym stanie i pomoc od graczy(Co raczej nie jest proste).

Wystarczyło dodać z 3 /4 CBT aby dac sobie czas na naprawę dziur w grze. BET które trwały by cały czas a nie 4 dni.

Tak czy siak ArcheAge miał świetny potępiał . Sam byłem tego pewien z doświadczeniami z poprzednich wersji wpakowałem kupę kasy w founderpack + kredyty i nie uważam iż były to stracone pieniądze dla zabawy jednak zostaje niesmak że tak świetny tytuł został w taki sposób upodlony.

Choć miał naprawdę dużo frajdy gdy chodziłem na arenki i wszelkiego rodzaju Melasy bili mnie od 1 do 100 z hitów.

Polecam obejrzeć ten filmik z KR ArcheAge. :

A tak wygląda BAlans w ArcheAge.

"Who pay more will WIN, " - Mateusz Struzik

Nikt nie wspomnial o haxie z apexami i wczorajszel fali banów?
Z jednego apexa zamiast 1250diaxów mozna bylo miec 2500.
W ten sposób kupujac apexa, rolujac go i sprzdajac itemy za diaxy mozna bylo zarobic na drugiego apexa i jeszcze zostalo.
Kto wiedzial to sie nachapał.

Dodatkowo bug ze skrzynkami, że ze skrzynki otrzymwalo sie okreslony item. Czyli mozna bylo wymaxowac swoja szanse na drop ze skrzynki na okreslone, unikatowe itemy.

Powiem wam tak. Mialem tam dość dużo. Inaczej, mialem tam prawie wszystko to co chcialem.
Duzo landu, najwiekszy manor, statek, traktory. Grałem nolife mode od premiery. Wkurza mnie to, że ja musiałem tyle czasu na to poswiecic, a ktoś hakując ma to o wiele szybciej.
Takie to nie fair.

Lecz.. nie ma co płakac wszystko co mialem sprzedalem za $$$ i teraz mam to gdzieś.

Czy gre polecam? Tak ! gra jest na prawde dobra. Super kontent itp itd !
Tylko ten Trion i zabezpieczenia gry..

Pozdrawiam i do zobaczenia w innej grze!

Przylaczam sie i twierdze to samo co przedmowcy gra ma dobre aspekty fajny swiat wszystko czego by sie chcialo ale tylko jako okladka :) Obecnie gry nie polecam bo poprostu nie ma sensu grac

Przylaczam sie i twierdze to samo co przedmowcy gra ma dobre aspekty fajny swiat wszystko czego by sie chcialo ale tylko jako okladka Obecnie gry nie polecam bo poprostu nie ma sensu grac

Niestety musze się zgodzić z tym co napisal donek. Od poczatku zaczalem swoja przygode z Archeage ,ale to co sie dzieje w tej grze to jest żenada. Fala haków tak jak wyżej wspomniany teleport wystarczy biegać z teleport hackiem na fredlish i masz w ciagu dnia po 2-3k golda za sprzedwanie designów do statkow ,chesty z IE ktore mozna bylo zrobic tak zeby wypadal specjalny kamien a nie jakies szity, powiem krótko nie polecam. Aktualnie mam praktycznie wszystko co jest dostepne w tej grze i na wszystko moge bez problemu zarobic ,ale gra umiera i zaczyna swiecic pustkami ,jakies 2-3 tyg temu serwery byly high i ludzi mnostwo ,spora czesc osob nie chce opuscic tej gry ze wzgledui na wklad wlasny bo chyba szkoda jak wydales 500 zl i zostawic gre w pizdu ,ale jak mowie trion niszczy gre dlatego nie polecam.

Pozdrawiam

PS # Jeszcze dodam ,ze mialy byc wielkie walki PVP ,a jest jeden wielki crap! Na aurori po zabiciu kogos nic nie ma ,ani przeciwnik nic nie traci ani ty nie zyskujesz wiec ludzie to olewaja i czesto mozna spotkac zeby osoby z oddzielnych frakcji obok siebie biegaja. Jedynie gdzie sie "cos" dzieje to Hasla gdzie wyskoczy stan wojny to ludzie sie tluka ,ale to max.

Jak ktos lubi plywac calymi dniami z paczkami i tylko i wylacznie to polecam jak najbardziej ,ale prawdziwy gracz pvp nie ma czego tu szukac.

Witam wam.

Chciałbym wam przedstawić, sytuację ArcheAge EU wydawanym przez TRION.
Na początku, wiele osób cieszyło się z tego iż wydawcą Europejskiej wersji ArcheAge będzie TRION, ze względu na bardzo dobry support Rifta. Wiele osób broniło TRION, w tym i ja przed nadmierną falą krytyki. Jednak rzeczywistość okazała się inna.

Podczas Alfy , nie było widać wielkich problemów, sporadyczne crashe serwerów , mimo iż to była Alfa było lepiej, nawet wtedy gdy wprowadzony został surowy patch 1.2, gdzie 60% klienta było po koreańsku.
W momencie wyjścia CBT , sytuacja stała się inna, wieczne lagi na serwerach, crashe, kolejki itd.
Mimo tych wszystkich błędów, TRION ku zaskoczeniu wszystkich, zdecydował się wydać taki produkt, to był strzał w stopę.

Każdy z was kto grał w ArcheAge od początki miał zaszczyt doświadczyc gigantycznych kolejek na serwery.
Co ciekawe TRION nie był przygotowany na taką sytuację, na forach leciała ściema na temat minitorowania populacji na serwerach. Prawda była taka iż TRION po prostu nie przygotował swojej serwerowni na otwarcie nowych serwerów. Pospiesznie sprowadzono odpowiedni sprzęt aby dodac nowe serwery co zajeło im ponad 2 tygodnie.

W tym czasie, od AA odwróciło się już spora liczba graczy, ponieważ nie dało się wejść na serwery. Jedyną opcją było logowanie się do gry z rana i zostawianie postaci w oknie wyboru postaci. Mimo wszystko, po 2 Tyg TRION dodał nowe serwery które teraz są umierające. Niska populacja na tych serwerach, sprawia że gracze nie są w stanie doświadczyć tego czym jest ArcheAge.

Następna sprawą jaką TRION zwalił po całości, są liczne bugi, haki , boty ( przypomina mi się Silkroad Online, choć tam były tylko boty ). Wszelkiego rodzaju haki jak Teleport Haki oraz inne badziewie, TRION zostawił samemu sobie przez dobre 1,5 miesiąca.
Po tym czasie, wyszła łatka która miała to naprawić, jednak okazało się, iż łatka zamiast naprawić, spierdzieliła wszystko po całości.
Pojawiły się RegrADE Haki, CraftHaki oraz potężna ilość graczy na serwerach została zbanowana, za nic przez dziurawy system HackShielda. Po raz kolejny TRION, pokazał swoje dno, jeśli chodzi o prowadzenia ArcheAge.

Do tej pory ,w grze są liczne Boty, TeleportHaki i inne badziewie z którym już nic nie da się zrobić ponieważ proceder tego jest tak wielki że przerósł nawet TRION. Haki typu ClaimLand nie będą usunięte ,ponieważ dzięki nim ludzie kupują certyfikaty do sprzedawania posiadłości z cash shopa.

Ostatnie czasy przyniosły nam dodanie Aurori . Kolejna porażka TRIONu . Pierwszego dnia, wprowadzili dodatek na serwery Amerykańskie. Efekt tego był taki iż 90% ludzi nie mogła się zalogować na serwery NA, a 1 gildia przejmowała zamek po zamku sama ,ponieważ nie mieli konkurencji. Wprowadzenie łatki zajęło im 48h co jest rzeczą skandaliczną, ale niestety tak było. Gdy wszystko miało być już OK wprowadzono patch na serwery EU. Sytuacja była tak śmieszna iż na terenach Aurori był jeden LAG Festiwal . W takich warunkach zostały przejęte zamki w jaki sposób ? Oto odpowiedź:

Pan XX miał Teleport Hacka i 50k miningu. Widział na mapie jak pojawia się skałka, do wykopania potrzebna na stworzenie przedmiotu którym przejmuje się zamek. Klikał na cordy i go przeniosło do skałki ,po czym ją kopał, i tak alej i tak dalej.
Normalny gracz zanim dobiegł do tej skałki ,to ona już znikała. Tak wyglądało przejmowanie zamków na Aurorii.

Kolejne dni przyniosły nam ja to nazwę "SKOK NA KASĘ ", przez TRION. Została dodana skrzynka która miała szansę wydropić Rumburing Archeum Tree które miało 10% szansy na Crita. Masowo ludzie kupowali te skrzynki . Cena Thunderstracka z 1400 spadła do 300 w ciągu 24h. Wiele ludzi masowo sprzedawało swoje farmy a niektórzy mieli ich po 20 + , ponieważ nie było możliwe już utrzymanie tych farm .

Do tej pory TRION nie rozwiązał problemów takich jak:

- Boty

- Teleport Hacki

- Regrade Item Hacki

- Craft Haki

- Claim Land Haki

- Haki Pakietowe

- DMG Haki

- Lagi na Fishingu ( spadek FPS do 2/3 po paru minutach łowienia )

- Glitche na Gold ( dalej stoi npc do którego mozna sprzedać item za kosmiczne pieniądze )

- Niezbilansowany system Defa . Poniżej filmik przedstawiający o co chodzi:

Ba po ostatnim patchu , nie ma czegoś takiego jak Def CAP. Na upartego można wycisnąć 95% redukcji DMG , GL na Arenkach jak spotkacie takich ludzi.

Podsumowanie:

ArcheAge jest naprawdę dobrym MMO . Jest unikatowy na rynku wyróżnia się wieloma rozwiązaniami, jednak aktualna polityka firmy i jej ograniczone możliwości serwisowania gry, ponieważ są tylko wydawcą, powoduje iż na ta chwilę można zęby gryźć zamiast grać. Dodatkowo do cash shopu zostają wprowadzane kolejne itemy, które całkowicie rozwalają gospodarkę gry. Przypomina to bardzo politykę gamefroge w Aionie. Jednak jeśli ktoś nastawia się na grę, gdzie może popływać statkiem, łowić ryby ( na farmę nie macie co liczyć ze względu na boty przejmujące farmy) to gra jest dla Ciebie.

Niestety polityka , wykonanie, błędy boty i haki spowodowały iż zapaleniec na tą grę jak ja wymiękł i odpuścił. Jednak warto spróbować tego tytułu ponieważ warto!.

Destrojer.

@EDIT

Co do PM'ów odnośnie zbugowanego NPC, sorka ale tutaj wam nie pomogę. Wysłałem tiketa do TRIONU przed wyjściem z gry o naprawę tego NPC, pewnie już go naprawili albo naprawią na dniach.