Ark: Survival Evolved - czy będzie płynnie chodził?

Witam, na jakich ustawieniach graficznych będzie mi płynnie chodził Ark: Survival Evolved?

W ogóle warto kupować tę grę, jeśli zamierzam grać w pojedynkę? Mam szansę coś wtedy osiągnąć, nie poświęcając zbyt dużo czasu?

Proszę o odpowiedź, choćby na jedno z moich pytań :)

Z góry dziękuję.

Parametry mojego komputera:

CPU: Intel Core i5-4460 3.2 GHz.

GPU: ASUS Geforce GTX 970 4096 MB 256 bit DirectCu II Strix OC.

Pamięć RAM: DDR3 Kingston 8 GB 1600 MHz HyperX Fury Red Cl10.

PSU: SilentiumPC Vero L1 500W v2.

System: Windows 10

Na średnich ustawieniach powinno Ci się grać przyjemnie, bez żadnych problemów. Gra w pojedynkę też jest jak najbardziej możliwa, ale odpuść sobie od razu serwery oficjalne i zacznij na jakimś serwerze społecznościowym ze zwiększonymi mnożnikami expa/tame'u/harvestu.

Zapytam się jeszcze o coś w tym temacie, żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego :D

Ostatnio widziałem wysyp sporej liczby negatywnych ocen dotyczących tej gry. Z tego co przeczytałem spowodowane są one nerfem latających dinozaurów. Mógłby mi jakiś gracz wytłumaczyć oburzenie tych graczy i czy nadal warto kupować tę grę? :P Niektórzy gracze, którzy mają przegranych ponad 2000h, wystawiają ostatnio negatywne recenzje i stanowczo odradzają kupna. Może mnie ten nerf nie będzie mi przeszkadzał, skoro w ARK nigdy nie grałem dłużej niż 30 minut?

@up A co do tego mnożnika expa/tame'u/harvestu - jaki będzie odpowiedni, jeśli zazwyczaj preferuje standardowe 1x? ale skoro jest to zalecane dla solowych graczy, to tym razem chyba pogram na zwiększonym.

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Szczerze to ja nawet nie wiem co ponerfili w tych dinozaurach latających, ale z tego co widzę ból d*py maja osoby grające na oficjalnych serwerach, których ja na pewno początkującemu graczowi nie polecam. I jeśli te nerfy faktycznie są niesłuszne to na prywatnych serwerach i tak pewnie nie zostały one zaimplementowane (właściciel serwera może sobie na nim ustawiać co i jak chce, więc oficjalne zmiany albo akceptuje i wprowadza, albo robi po swojemu). Zresztą pewnie dostaną buffa skoro tak ludzie plączą, bo devovie nie są głusi i w miarę ogarniają zachcianki społeczności. Nie przejmowałabym się tym zbytnio, serio.

Dobra, już ostatnia garść pytań :D

Czy dodatek do ARK jest must-have? Czy bez tego dodatku jestem słabszy od graczy, którzy go mają, czy po prostu są serwery obsługujące dodatek i serwery vanilla; jaki jest ich stosunek w ilości, jeśli takowy podział istnieje? Czy gra jest atrakcyjna bez dodatku, czy dużo nowości dodaje te rozszerzenie?

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

PS: Trochę idiotyczne jest dodawanie płatnego rozszerzenia do early access xD

Dużo osób nie poleca kupowania dodatku i nie jest must-have. Generalnie dodatek dodaje tylko nową mapę, pustynną, która jest jeszcze bardziej hardkorowa niż normalne na oficjalnych serwerach, więc tobie, jako nowemu graczowi tym bardziej nie polecam na niej grać ;P

Ponadto jak grasz na nie-oficjalnych serwerach to zwykle są na nich wgrywane mody, które dodają brakujące rzeczy z dodatku do standardowej gry, bo twórcy tego nie zablokowali i się ludzie wycwanili :P Więc generalnie płacisz w sumie za sama mapę, na której przeżyjesz 5 minut.

@up A co do tego mnożnika expa/tame'u/harvestu - jaki będzie odpowiedni, jeśli zazwyczaj preferuje standardowe 1x? ale skoro jest to zalecane dla solowych graczy, to tym razem chyba pogram na zwiększonym.

Najlepiej sam popróbuj i oceń. Jeżeli lubisz wyzwania, to harvest może zostać x1, exp bym mimo wszystko zwiększył ze względu na to, że system engramów był projektowany z myślą o grze w drużynie i z założenia samotny gracz nie powinien mieć możliwości odblokowania każdego przepisu w grze, tylko plemię powinno się wymieniać wyprodukowanymi przedmiotami. Mnożnik tame'u bym uzależnił od tego czy preferujesz PvP czy PvE. Na serwerach PvP przejmowanie dino nie może być zbyt łatwe, bo zaburzyło by to balans gry, ale ja np. gram w zasadzie wyłącznie na serwerach PvE i mimo, że gram ze znajomymi w małymi plemieniu to i tak wolę przynajmniej tame ustawiony na x10 (czytam, że teraz na oficjalnych serwerach tame został podwojony, więc nie wiem czy moje dawne "x10" to teraz "x5", czy na prywatnych serwerach wszystko zostało po staremu), bo zwyczajnie nie mam czasu na to żeby siedzieć 3-4 godziny przy śpiącym dinozaurze.

Co do DLC to zgadzam się z Hasirą, na początku zdecydowanie odradzam zakup DLC. Jak przegrasz już te pareset godzin na Island i Center, to potem możesz sobie kupić kolejną mapkę na jakiejś wyprzedaży (ja DLC kupiłem i jestem w pełni zadowolony, mapa jest ładna, a nowe stworki nie pasują do starych map, z pustkowiem natomiast komponują się idealnie). Tak że dodatek polecam, ale tylko fanom gry, bo jako starter jest absolutnie nie wymagany.

Sam dawno nie grałem ze względu na brak czasu i ciągle mam ochotę przetestować te wszystkie nowości, ale informacje o nerfie latających dino mnie trochę martwią, bo jako gracz PvE nie przeszkadzał mi ich negatywny wpływ na PvP, mam nadzieję, że na prywatnych serwerach nie będzie problemu z odwróceniem tego nerfu.

system engramów był projektowany z myślą o grze w drużynie i z założenia samotny gracz nie powinien mieć możliwości odblokowania każdego przepisu w grze, tylko plemię powinno się wymieniać wyprodukowanymi przedmiotami.

Hmm... Ciekawe rozwiązanie :)

Zatem przyszło mi do głowy kolejne pytanie xD Sorki, że tak zasypuję Was pytaniami, ale chciałbym o tak istotnych rzeczach dla mnie wiedzieć przed zakupem :D Czy trudno byłoby mi znaleźć polskie, ogarnięte (nietoksyczne) plemię, które byłoby chętne do przyjęcia początkującego, bądź średnio zaawansowanego gracza - jeśli pograłbym wcześniej trochę samemu?

Uzupełniając moje poprzednie posty: najbardziej interesują mnie serwery PvP.

Z góry dziękuję za odpowiedź i jeszcze raz dzięki za poprzednie odpowiedzi, dużo się dzięki Wam już dowiedziałem :)

Ark nie jest już nową grą, więc jak już gdzieś są polskie plemiona, to zwykle na serwerach PvP i zajmują się konkretnym raidowaniem (raid - najazd na inne plemię i demolowanie ich siedziby), takie dla noob-friendly to polecam poszukać poprzez polskie streamy tej gry - wiem, że Judysek swego czasu streamował i grał w poważnym PvP plemieniu, które było w sojuszu z plemieniem zrobionym specjalnie dla widzów i co-operowali ze sobą, ale ostatnio nie widziałam by Judysek streamował, więc nie wiem jak się z nim skontaktować i czy w ogóle jeszcze gra w Ark (ostatnio pogrywał w CSa)

Tu masz też jakaś polską grupę Arka to może tam coś znajdziesz dla siebie - https://steamcommunity.com/groups/ArkPL

W każdym razie polaków gra w to sporo, ba, jest też kilka ciekawych polskich serwerów, większość jest wprawdzie PvP (więc raczej nie dla niewbie) ale takie PvE pewnie też się znajdą. Też ostatnio nie odpalałam Arka więc nie podam ci konkretnych serwerów bo nawet nie wiem czy jeszcze istnieją :P (jedyna wada grania na prywatnych serwerach - mogą nagle zniknąć bo właściciel tak stwierdzi i bajbaj postać z osiągami, ale te popularniejsze raczej nie znikają)

Witam mam pytanie na temat Ark Survival Evolved. Dzisiaj zakupiłem grę z dodatkiem bo była w promocji i jak odpalam gre chodzi dobrze ale nie płynnie czasami są lagi ping servera to 135 ja sie nie znam bo gra mi się robiła strasznie długo 4 h internet mam dobry i nie wiem czyja to winna gry czy czegoś.

Bez tytułu.png

A na jakim serwerze grasz? 135 podstawowego pingu na serwerze to dużo, powinieneś poszukać taki co ma w granicach 50 - 70. Generalnie prywatne serwery często łapią lagi jeśli mają powgrywane mody z warsztatu steam i są one źle skonfigurowane (jest taki popularny mod na Alfa Dinozaury, który często laguje serwery, a właścicielom nie chce się go konfigurować)

mam na dzieje że jak ta gra będzie miała oficjalną wersje to nie będzie żadnych problemów plus to był zły zakup już mogłem sobie zakupić PlayerUnknown’s Battlegrounds

mam na dzieje że jak ta gra będzie miała oficjalną wersje to nie będzie żadnych problemów plus to był zły zakup już mogłem sobie zakupić PlayerUnknown’s Battlegrounds

Możesz zwrócić tę grę, jeśli nie grałeś więcej niż 2h, kupiłeś ją ze Steam i nie minęło od zakupu 14 dni. Wydaje mi się, że na twoim procesorze mógłbyś mieć problemy z fps w Battlegrounds, póki nie ma lepszej optymalizacji. Ale nie jestem jakimś znawcą :P

Witam, na jakich ustawieniach graficznych będzie mi płynnie chodził Ark: Survival Evolved?

W ogóle warto kupować tę grę, jeśli zamierzam grać w pojedynkę? Mam szansę coś wtedy osiągnąć, nie poświęcając zbyt dużo czasu?

Proszę o odpowiedź, choćby na jedno z moich pytań :)

Z góry dziękuję.

CPU: Intel Core i5-4460 3.2 GHz.

GPU: ASUS Geforce GTX 970 4096 MB 256 bit DirectCu II Strix OC.

Pamięć RAM: DDR3 Kingston 8 GB 1600 MHz HyperX Fury Red Cl10.

PSU: SilentiumPC Vero L1 500W v2.

System: Windows 10