ArmA2 jest kontynuacja 1 czesci tej gry z 2006r.(jakos tak)
http://arma2.pl/img/news/200907/a2boxpl_big.jpg
Gra jest symulatorem taktycznym dalekim od poziomu realizmu jak w Call Of Duty czy innych typowych FPSach. Bo poprostu te gry nie posiadaja realizmu
Zmienila sie dosc sporo od swojej poprzedniczki. Przede wszystkim graficznie zostala poprawiona(to norma), kampania jest bardziej ciekawa... nie jest schematyczna a bardziej fabularna. Dodano szereg nowych animacji no i NAJWAZNIEJSZE poprawiono w duzym stopniu MultiPlayer
O samym Multi. I tym sie zajme
Tryby:
DM - DeathMatch
TDM - Team DeathMatch
CTF - Capture The Flag
CTI - Capture The Island
C&H - Capture & Hold
CooP - Cooperative
Sim Life - Doslownie
DM i TDM
Tego chyba nie musze tlumaczyc nie ?
CTF
Tego chyba tez typowy bieg po flagi. Z ta roznica ze w ArmA2 rejon dzialania moze byc naprawde ogromny.
CTI
Graliscie pewno w rozne strategia nie? CTI to taka strategia tyle ze osoby pierwszej. Dzielimy sie na 2 teamy a w kazdym jest Dowodca ktory jest odpowiedzialny za budowe wszystkich naszych placowek. Kase zdobywamy przejmujac wiochy. A sami gracze moga kuppywac za to nowe jednostki do odzialu albo czolgi albo helikoptery a nawet lotnictwo(oczywiscie wymagane sa budynki ktore musi stawiac dowodca w glownej bazie). Robolami sa cywile
Gra konczy sie jak jedna druzyna pokona druga. Czasem to moze trwac nawet ponad 5 godzin. Dla tego servery maja tryb zapisu stanu rozgrywki... co bardzo pomaga
C&H
Jest to popularna rozgrywka w ligach ArmA. Polega ona na przejeciu danego rejonu albo rejonów i utrzymanie ich za wszelka cene. Obszary takich dzialan sa zazwyczaj dosc spore... a i nasz arsenal nie maly. Dajmy na to... mamy utrzymac jakies miasto oba teamy zaczynaja gdzies w okolicach naszego celu i trzeba go teraz przejac. Tu glowie liczy sie podejscie taktyczne by nie skopac juz na samym poczatku rozgrywki.
CooP
Poprostu tryb wspolpracy. Gdzie gracze staja po jednej stronie ramie w ramie z przeciwnikiem. CooPy sa rozne. Do tych szybkich do tych naprawde dlugich.
Sim Life - To rozgrywka jak w Simsach... Zyjemy wlasnym zyciem i pracujemy w miescie... Dziwny tryb ale sa ludzie i graja w to
Plusem ArmA 2 jest realizm jak i edytor misji.. dzieki ktoremu gracze moga sami robic misje ktore zawsze inne i nieprzecietne. No i program do robienia addonow jak i calych modowco powoduje ze arsenal jaki bedzie dostepny w grze mozna znacznie powiekszyc o nowe jednostki
Minusem jest optymalizacja silnika jak i bugi zwiazane z skryptami. Jest ich niestety sporo przykladem tego moze byc ze juz wyszly 3 patche . Co do optymalizacji silnika no wiec ja mam 4GB RAMU DDR3, 2 rdzenie 3,16GHZ E8500 czy 8600, GF GTS 260 1GB DDR3 256bit Gigabyte i gra na maxymalnych ustawieniach chodzi mi max 30 FPSow/s za to na ustawieniach normal miedzy moja karta a GF 9600GT 512 DDR3 rownicy nie ma. A samo Normal a V High rozni sie minimalnie.
Screeny
Oficialna strona www.arma2.com
Polska strona gry www.arma2.pl