Artefakty graficzne w MetroLL

Tylko w tej grze doświadczyłem tzw. artefaktów.

Podobno zmiana sterowników pomaga.

Więc wy***przyłem stare i zainstalowałem najnowsze.

Niestety...nie podziałało ,_,

Dodam że karta to

Intel® HD Graphics Family 3000

Macie może jakieś pomysły...?

To chyba jakas karta zintegrowana tak?. Raczej pomoże ci kupno nowej karty typu radeona 7000 Series. Nie widzę innego sposobu bo to nowa gra.

Wymagania minimalne

Metro: Last Light można będzie uruchomić na komputerze PC zbudowanym z dwurdzeniowego procesora taktowanego zegarem 2.2GHz, 2GB pamięci RAM i karty graficznej o wydajności zbliżonej do Nvidia GTS 250 (Nvidia GTX 275 w przypadku korzystania z technologii 3D Vision) lub większej.

■procesor: 2.2 GHz Dual Core (np. Intel Core 2 Duo)

■RAM: 2GB

■karta graficzna: Nvidia GTS 250 lub wydajniejsza (zgodna z DirectX 9.0c i technologią Shader Model 3).

■system operacyjny: Windows XP (32-bit)/Vista/7/8

Wymagania zalecane

Płynne działanie gry bez konieczności drastycznych ograniczeń w oprawie wizualnej powinien zapewnić komputer dysponujący czterordzeniowym procesorem 2.6GHz, 4GB RAM i kartą graficzną dorównującą pod względem wydajności modelom Nvidia 580/660 Ti lub AMD Radeon HD 7870.

■procesor: 2.6 GHz Quad Core (np. Intel Core i5)

■RAM: 4GB

■karta graficzna: Nvidia GTX 580/660 Ti lub AMD HD Radeon 7870 (zgodna z DirectX 11)

■system operacyjny: Windows Vista/7/8

Wymagania optymalne

Miłośnicy maksymalnych ustawień grafiki będą musieli postarać się o odpowiednio mocny sprzęt. W przypadku Metro: Last Light wymagania optymalne to wielordzeniowy procesor 3.4GHz, 8GB RAM oraz karta graficzna Nvidia GTX 690/ Nvidia Titan lub wydajniejsza.

■procesor: 3.4 GHz Multi-Core (np. Intel Core i7)

■RAM: 8GB

■karta graficzna: Nvidia GTX 690/Nvidia Titan lub wydajniejsza (zgodna z DirectX 11)

■system operacyjny: Windows Vista/7/8

Ja pogram na zalecanych lecz sprobuje na ultra:-]

Jest problem.

To jest laptop.

Ale chyba nie chodzi o to że karta jest słaba czy coś.

Gra chodzi gładko...tylko że występują te artefakty ,_,

Proponowałbym jeszcze odświeżyć DirectX

W ustawieniach zobacz czy gra idzie na D9 czy na D11, jak na d11 to przełącz na D9. Na jakich detalach grasz? Z regoly artefakty pojawiają się gdy karta za mocno jest podkręcona lub nie wyrabia z gra i przegrzewa się. Ogólnie łapki nie są do gier wiec nie spodziewaj się zbyt wiele. Wyczyść sobie go ccleanerem i odkurz go poprostu. Hmm ściągnij sobie też programik to sprawdzenia temperatury bo faktycznie może się przegrzewac.

sprawdz temperatury. arty zazwyczaj wystepuja przy za wysokich temperaturach albo problemy z ramem od grafy.

Ta karta jest za słaba, ot co. Nie sądzę, że pograsz płynnie w tak zasobożerną grę na integrze. Reasumując do Metro LL trzeba mocnego sprzętu.

Miałem takie przy codzie 4 i okazało się, że to wiatrak przy karcie graficznej przestaje się kręcić a ona się przegrzewa i powoduje owe "artefakty". Popatrz czy ci działa karta cały czas dobrze działa i czy się nie przegrzewa

Mam nadzieje ze nie zakupiłeś gry tylko pobrałeś z torrentow :] bo kasa byłaby w błoto...

W MetroLLbenchmark jest do wyboru tylko DX10

@nelzik13

A jak sprawdzić tą temperaturę?

@woytas

Chyba nie doczytałeś...

Gra chodzi dobrze...tylko przez artefakty jest niegrywalna.

@ZoltozX

Kompletnie nic zrozumiałem... xd

Poza tym że wiatraczek może być popsuty.

@Qeshua

Torrenty?! Ja?! Skądże...

GPU-Z zakladka sensors i sprawdz podczas grania temperatury.

W MetroLLbenchmark jest do wyboru tylko DX10@nelzik13A jak sprawdzić tą temperaturę?@woytasChyba nie doczytałeś...Gra chodzi dobrze...tylko przez artefakty jest niegrywalna.@ZoltozXKompletnie nic zrozumiałem... xdPoza tym że wiatraczek może być popsuty.@QeshuaTorrenty?! Ja?! Skądże...

ojej ja i mój polski >.< A więc chodziło mi o to, że podczas gdy komputer pracuję wiatrak w karcie graficznej może przestać się kręcić i wtedy karta się przegrzewa (ja tak mam). Przegrzanie jej, u mnie, powoduje te właśnie artefakty, bluescreen i reset kompa. Podsumowując: karta się przegrzewa bo nie ma odpowiedniego chłodzenia (wiatrak np nie działa) i powoduję to "artefakty" jak by co to są tylko moje dopuszczenia. Może ściągnij jakiś program do monitorowania karty? Mam nadzieję, że teraz napisałem w miarę zrozumiale ;p

Na jakich detalach grasz ze chodzi ci płynnie na zintegrowanej karcie ?

Wieczorem pobawię się z monitorowaniem karty i temperaturą.

@Qeshua

Wszystko na low i rozdziałka 1024x768.

Pokaż mi, że Metro LL chodzi na integrze w 30fps. Chyba w rozdzielczości 640x480 -.-

@MareXtreme

Ten laptop nie ma przypadkiem drugiej grafiki?

@woytas

Zapraszam do mnie c:

Od czasu do czasu jest tylko ścina.

@kubas246

Nie

Tylko w tej grze doświadczyłem tzw. artefaktów.

Podobno zmiana sterowników pomaga.

Więc wy***przyłem stare i zainstalowałem najnowsze.

Niestety...nie podziałało ,_,

Dodam że karta to

Intel® HD Graphics Family 3000

Macie może jakieś pomysły...?