Witam! Jako że jestem maturzystą zaczynam przygotowywać swoją prezentacje. Temat mojej pracy: "Czy alkohol i narkotyki mogą stanowić źródło natchnienia i twórczej ekstazy. Opracuj zagadnienie na podstawie biografii i twórczości wybranych artystów" Powiedziałem sobie- "Dobra łatwy temat przecież większość artystów ćpa lub ćpała". Niestety ciężko jest mi znaleźć jakikolwiek materiał gdzie artysta "chwali się" że podczas pisania tekstu, grania, malowania zażywa narkotyki i one wpływają na jego twórczość. Pytanie do was. Czy macie może pewnych artystów którzy mówią o narkotykach otwarcie lub potwierdzają to że one wpływają na ich wenę? Jeśli tak potwierdźcie to artykułem, wywiadem, filmem, filmikiem YT a, możliwe że czytaliście czyjąś biografie i tam były opisane wrażenia(jestem w stanie przeczytać). Nie jest problem język angielski(sam szukam po angielsku, Polska i artykuł o narkotykach? No way). Bez przesady z całą książką ale materiały mogą być. Dzięki za pomoc.
Artyści i ich twórczość po narkotykach(Matura BANG!)
Poczytaj Philipa K. Dicka. Genialne ksiazki, do tego duzy wplyw na ich powstanie miala biografia autora, w ktorej przewija sie pelno watkow narkotykow. Rebis wznowil te pozycje w Polsce, kazda z nich jest poprzedzona notka biograficzna, gdzie mozna sie dowiedziec, jakie inspiracje wplynely na ich powstanie.
Syd Barrett z Pink Floyd zabawial sie z LSD, co tez czuc w jego tworczosci, nie tylko muzycznej, ale i malarskiej.
Jim Morrison z The Doors, w ogole caly nurt Psychodelicznego rocka, wiec muzykow masz od groma, wystarczy w guglu wpisac ten gatunek muzyczny.
EDIT:
Zapomnialem o jednym z moich ulubiencow: Edgarze Allanie Poe.
Ponoc Huxley tez bral, ale nie wiem, bo jakos specjalnie nigdy sie nim nie interesowalem.
A ja proponowałbym przyjrzeć się tekstom niektórych artystów. Jestem pewien, że niejeden, który z alkoholem/narkotykami miał do czynienia, przelał te doświadczenia na swoją twórczość.
Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=ToQ0n3itoII
http://muzyka.onet.pl/recenzje/richard-ashcroft-alone-with-everybody/bvj65
no i żeby było jeszcze ciekawiej
http://muzyka.interia.pl/wiadomosci/news/ashcroft-nagrywal-na-haju,20189,44
Poczytaj sobie o Amy Winehouse, jej wywiady, teksty piosenek. Jakiś czas temu było głośno, gdy zaćpała się na śmierć
Ani alkohol ani narkotyki nie wpływają na wenę ani na twórczość, sięgnij raczej do lektury naukowej niż do opinii ćpunów czy pijaków. To, że Jimmi Page czy Hemingway tworzyli pijani czy Hendrix naćpany jeszcze o niczym nie świadczy. Chopin nie ćpał ani nie pił, Beethoven też, Tesla nawet nie mógł sobie na to pozwolić bo pracował zbyt dużo, Michał Anioł po pijaku nie namalowałby fresku na suficie bo po pierwsze mógłby spaść z rusztowania po drugie alkohol nie wpływa dobrze na precyzję motoryczną, bracia Wright nie zbudowaliby naćpani czy pijani samolotu bo jak wiadomo jest to wbrew pozorom bardzo wymagająca umysłowo i precyzyjna robota, Gustave Eiffel nie skonstruowałby wieży o swoim nazwisku gdyby był pijany ponieważ obliczenia były zbyt skomplikowane, można by tak wymieniać cały tydzień. Alkohol w życiu niejednego człowieka spełniał znaczną lub mniejszą rolę ale na pewno nie determinował do natchnienia. O dziele decyduje talent tylko i wyłącznie, nie mylić z ilorazem inteligencji, talent i natchnienie są tym samym. Jesteś jeszcze młody więc nie oczekuje się od Ciebie, że to zrozumiesz ale alkohol czy narkotyki to ucieczka do świata pozbawionego głupoty większości, niektórzy ludzie po prostu nie potrafią sobie poradzić z rzeczywistością tworzoną przez idiotów, ma na to wpływ wiele czynników np. geny, środowisko zewnętrzne oddziałujące na nasze umysły i kształtujące je przez lata, rodzice, wychowanie, czasy w jakich się znajdujemy, własne ego itp. Zastanów się raczej jak talenty nielicznych zmieniały bieg historii świata ludzi.
A ja Ci polecę poczytaj o Johnie Lennonie - Ćpał każdy członek sławnej grupy The Beatles i na pewno znajdziesz jakiś wątek który mówił jak przekładało się to na Ich twórczość.
No i sławna piosenka w której nikt nie wie o co chodzi :}
https://www.youtube.com/watch?v=42luHhrsNhg&feature=kp
http://www.youtube.com/watch?v=bM5NIi8m_kQ - chyba najbardziej znana piosenka The Beatles pisana na haju.
Ogólnie na twoim miejscu skupił bym się na muzykach i muzyce.
Może też coś od tego Pana. Jego obrazy nie wyglądają jakby były malowane "na trzeźwo".
Jest tego sporo jak widzisz. Przykłady ode mnie: Pod mocnym aniołem Jerzego Pilcha - książka i film. Scar Tissue - autobiografia wokalisty Red Hotów. Rysiek Riedel - film "Skazany na Bluesa" i do tego masa biografii.
Z tego co pamiętam to nasz rodzimy artysta Witkacy sporo swoich dzieł wykonywał pod wpływem środków odurzających. Napisał chyba nawet książkę opisująca jego przygodę z nimi ale nie przypomnę sobie teraz jej nazwy. Musiałbyś wygooglować.
Gromnix, ale o co ci chodzi, serio stary? Nikt nie pisze, ze narkotyki pomagaja w architektonicznych obliczeniachm, przeciez nie o to chodzi. Nikt tez nie twierdzi, ze tylko ludzie na haju potrafia tworzyc. Sa jednak artysci, ktorych prace sa przesycone tresciami tworzonymi pod wplywem roznych substancji, to czuc, to widac, glosno tez o tym mowili i to wlasnie narkotyki nadaly ksztalt wielu ich dzielom, a wiec mozn apowiedziec, ze byly swego rodzaju natchnieniem.
Witam! Jako że jestem maturzystą zaczynam przygotowywać swoją prezentacje. Temat mojej pracy: "Czy alkohol i narkotyki mogą stanowić źródło natchnienia i twórczej ekstazy. Opracuj zagadnienie na podstawie biografii i twórczości wybranych artystów" Powiedziałem sobie- "Dobra łatwy temat przecież większość artystów ćpa lub ćpała". Niestety ciężko jest mi znaleźć jakikolwiek materiał gdzie artysta "chwali się" że podczas pisania tekstu, grania, malowania zażywa narkotyki i one wpływają na jego twórczość. Pytanie do was. Czy macie może pewnych artystów którzy mówią o narkotykach otwarcie lub potwierdzają to że one wpływają na ich wenę? Jeśli tak potwierdźcie to artykułem, wywiadem, filmem, filmikiem YT a, możliwe że czytaliście czyjąś biografie i tam były opisane wrażenia(jestem w stanie przeczytać). Nie jest problem język angielski(sam szukam po angielsku, Polska i artykuł o narkotykach? No way). Bez przesady z całą książką ale materiały mogą być. Dzięki za pomoc.