Assasins Creed 3 mało FPS

Witam . Pewnie macie już dosyć moich problemów , bo ile można :D Więc na wstępie chciałbym przeprosić i podziękować za otrzymaną pomoc , można na was liczyć i mam nadzieje że w tej sprawie również coś doradzicie :)

Otóż mam pewien problem , może najpierw opiszę sprzęt:

i5 3350 P

HD 7850

4 GB RAM 1600 MHz

I problem polega na tym , że na przykład na youtube ludzie z taką samą konfiguracją nagrywają filmiki i na przykład w Bostonie mają po średnio 50 FPs , najmniej ~ 30-35 w rozdzielczości 1680x1050 lub full hd . I tutaj rodzi się mój problem , jak sprawdzałem Frapsem - w Bostonie mam średnio 25 FPS nieważne na jakich ustawieniach a moja rozdzielczość to 1280x1024 więc luzem powinno być z 50 FPS . To trochę dziwne nieprawdaż? Macie jakieś propozycje co zrobić ? Dla rozjaśnienia - wersja gry 1.03 , najnowsze sterowniki do grafiki .

Zrób wreszcie formata! To będzie najlepszym rozwiązaniem na twoje wirusy w kompie przez które nie chcą się gry uruchamiać i masz duże zużycie procka, co skutkuje małą ilością fps. :)

Przed wczoraj instalowałem windowsa na nowym komputerze , który właśnie przed wczoraj przyszedł xD

Hmm bardzo dziwne ja na sprzęcie rzędu:

Gigabyte 7850 2gb

4 GB RAM

i3 3220 3.3ghz

nie miałem żadnych ścinek ani lagów na detalach średnio-wysokich i rozdziałce 1400x1050.

@EDIT: Hmm,a masz tak że najpierw masz powiedzmy 60fps a po chwili spadają one do 20 i tak w kółko? Bo jeśli tak to spróbuj w Catalyst ustawić sterowanie zasilaniem na +20%.

@EDIT 2: Czy mobo aby napewno pasuje do procka? Nie wiem czy jakby nie pasowało to w ogóle by ruszyło ale pytam tak dla pewności.

No i właśnie o to mi chodzi , czym to może być spowodowane ? :/

W operze wszystko max , i jakoś 60 FPS - dopływam do bostonu 25-30 nieważne na jakich ustawieniach :/ . Czy takie zmienianie napięcia jest bezpieczne ? :D

EDIT 2 @ : Po zmianie napięcia na + 20% fpsy wzrosły na oko o jakieś 2-3 ale to wciąż nie jest komfortowe granie :(

I taka ciekawostka - podczas gry grafika używana jest w uwaga...35% ;_;

MOBO:MSI B75MA-E33 , obsługuje wszystkie "i" ze stajni intela jak się nie mylę :)

@takise

1. Nie baw się napięciem

2. Zaktualizuj sterowniki (13.3 beta pobierz)

3. Gra zaktualizowana?

4. Jakie masz temperatury (procka i karty pod obciążeniem, procka możesz sprawdzić testem 15 minut w occt a grafike furmarkiem tez 15 minut na burn-in test - jeśli temp przekroczy 80*C to przerwij test)?

5. System w żaden sposób zasyfiony nie jest?

6. Możesz też zaktualizować BIOS płyty głównej i karty graficznej (jeśli takowy jest dostępny) - ale przy tym uważaj

@Esethei

To też znowu Ci tak dobrze nie śmiga, bo na lepszych ustawieniach to grałem na swoim GTX460 (średnio-wysokie i FullHD).

To są tak zwane, Bostońskie lagi, nic na to nie poradzisz, dużo osób ma ten problem w tym ja.

Sprzęt:

AMD Athlon 2x Dual Core Processor 6000+ 3.02GHz

4 GB Ram

Radeon hd 4800 Series

Nie baw się napięciem... Ciekawe jak ty byś pracował gdybym bawił się twoim oscyloskopem w szpitalu ? :D Masz sterowniki z oficjalnej strony radeona i płyty głównej, czy może z płytki jaką miałeś w pudełku z sprzętem ? ;>

Sterowniki z płytki dołączonej do zestawu są baardzo przestarzałe i niezoptymalizowane pod kątem dzisiejszych gier.

@takise, problem jest taki że najnowsze karty AMD mają problem z wydajnością na niskich rozdzielczościach, wydaje mi się że jeżeli zdobędziesz sobie nowy monitor i będziesz miał rozdziałke 1920x1080 to wszystko się poprawi. (Nie rób żadnego OC, chodzi mi tutaj o bawienie się z kartą graficzną, bo szybciej ci padnie i mniej się nacieszysz.)

Pozdrowieina ;)

bertyne pamiętaj że sterowniki dodawane do karty graficznej są najstabilniejsze.

Skeptic nie dziwie się że masz "Lagi" tak naprawdę masz tzw. "Freezy" (Nie myl tego z lagami, ponieważ lagi to są problemy z połączeniem w grach w których się używa interneta ;), masz freezy ponieważ masz za słaby sprzęt na taką gierke, zainwestuj w procka i karte graficzną.

@kubas246 Ja większej rozdziałki mieć nie moge bo mam mały monitor bez HD czy innych pierdół :)

@takise, problem jest taki że najnowsze karty AMD mają problem z wydajnością na niskich rozdzielczościach, wydaje mi się że jeżeli zdobędziesz sobie nowy monitor i będziesz miał rozdziałke 1920x1080 to wszystko się poprawi. (Nie rób żadnego OC, chodzi mi tutaj o bawienie się z kartą graficzną, bo szybciej ci padnie i mniej się nacieszysz.)Pozdrowieina bertyne pamiętaj że sterowniki dodawane do karty graficznej są najstabilniejsze. Skeptic nie dziwie się że masz "Lagi" tak naprawdę masz tzw. "Freezy" (Nie myl tego z lagami, ponieważ lagi to są problemy z połączeniem w grach w których się używa interneta , masz freezy ponieważ masz za słaby sprzęt na taką gierke, zainwestuj w procka i karte graficzną.

Nie myle lagi z przycinkami czy freezami, specjalnie tak napisalem.

Pozatym, tylko w Bostonie mi sie przycina, nigdzie indziej. (Gram na High)

Ciesz się że w ogóle grasz ;) nie każdy może sobie na to pozwolić.

Hmm , ściągne te najnowsze stery 13.3 beta tak jak mówicie i dam znać , seterowniki od płyty głównej są z dołączonej płytki , ale te od grafy były najnowsze (samo mi znalazło na stronie amd) , już biore się za ściąganie i dam znać.

@

siz3k - możesz mieć rację bo karta jest używana tylko w 35% ale to trochę dziwne , żeby na wyższych rozdzielczościach lepiej chodziło xD

@siz3k

On ma jeden z najmocniejszych procków do gier i bardzo dobrą kartę graficzną. Nie ma po co zmieniać.

Dopiero wróciłem z dworu , zainstalowałem sterowniki , te najnowsze i dalej jest tak jak było :( Czy to możliwe , że gdy będę miał nowy monitor to gierka będzie chodzić normalnie? Tzn w rozdzielczości HD/Full HD ?

Monitor ci wiele nie da, bo on nie generuje w żaden sposób grafiki. No, a Boston w ACIII niestety, ale jest dość mocno zbugowany i w dodatku jest to jedyna lokacja, na której nawet najlepszym GPU zdarzają się klatki. Swoją drogą 25 FPSów to całkiem niezły wynik w Bostonie. Na Frontierze i Nowym Jorku gra będzie śmigać już lepiej. Ewentualnie poprzez programy możesz manualnie zwiększyć wykorzystanie karty graficznej na maks, ale jeśli nie ma się przy tym doświadczenia, to nie ma co próbować, bo ci karta wybuchnie jak mi :/.

No to pozostaje jeszcze sprawa dlaczego w HD/ Full HD na takim samym sprzęcie ludzie mają 40-50 FPS ? To chyba ja powinienem na tej rozdziałce mieć z 70 :P

Witam . Pewnie macie już dosyć moich problemów , bo ile można :D Więc na wstępie chciałbym przeprosić i podziękować za otrzymaną pomoc , można na was liczyć i mam nadzieje że w tej sprawie również coś doradzicie :)

Otóż mam pewien problem , może najpierw opiszę sprzęt:

i5 3350 P

HD 7850

4 GB RAM 1600 MHz

I problem polega na tym , że na przykład na youtube ludzie z taką samą konfiguracją nagrywają filmiki i na przykład w Bostonie mają po średnio 50 FPs , najmniej ~ 30-35 w rozdzielczości 1680x1050 lub full hd . I tutaj rodzi się mój problem , jak sprawdzałem Frapsem - w Bostonie mam średnio 25 FPS nieważne na jakich ustawieniach a moja rozdzielczość to 1280x1024 więc luzem powinno być z 50 FPS . To trochę dziwne nieprawdaż? Macie jakieś propozycje co zrobić ? Dla rozjaśnienia - wersja gry 1.03 , najnowsze sterowniki do grafiki .