Asta Online- UTOPIA

Proszę nie karmy trolla:]

Co do klas grywalnych mogę potwierdzić że każda ma swoje zadania, priest nie zabija, ale battlegroundy, areny 5vs5 czy gvg bez priesta to porazka i wiadomo pve na wysokim poziomie bez priesta tez nie istnieje.

Grałem w Astę od pierwszego dnia, obserwuje temat od samego początku i wydaje mi się, że nie umieściliśmy w tym temacie kilku ważnych aspektów gry i powodów organizowania jednej dużej gildii:

-jak na MMO starego typu przystało, wbija się poziomy dla gildii, wykupuje skille, które wzmacniają wszystkich członków

-by dostać się na GVG, trzeba być jedna z 4 gildii w danej frakcji pod względem wbitego Fame(u webzena w sobote były ćwierćfinały i półfinały frakcyjne, a w niedziele był finał najlepszej gildii Asu i Ora)

-wbijanie Fame dla gildii raz w tygodniu było nagradzane złotem(jak dobrze pamiętam 1k Fame=10g, co aktywnym graczom dawało około 150-250g tygodniowo, co na warunki webzenowego serwera było sporo)

Co do wojen to mogę dodać, że bierze w nich udział 50 graczy i trzeba wbić 50 lvl(zakładam że nie wystartujemy od razu z patchem 55lvl i berserkerami:])

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania proszę pisać na forum lub PW

Serdecznie pozdrawiam

Albinos/Hyoah

Grając warriorem pod defense z ~60k HP i sporą ilością defa, PvP grało mi się niezwykle przyjemnie. W dobrej ekipie, gdzie każdy wiedział co do niego należy, nie było mowy o przegranej. Podobną frajdę, jeżeli chodzi no tryb PvP, dawał mi jedynie WoW.

Ponadto klasa healera również, przy oczywiście poświęceniu jej odpowiedniej ilości czasu na rozwój, zmieniała losy BG/aren. W Aście i KAŻDA klasa, przy  znajomości skilli oraz odpowiednich umiejętnościach gracza siała spustoszenie w PvP.

Hehehe warrior w full damage'a tez daje rade, tutaj chodzi o combo, jeśli dobrze zestunujesz - wygrasz.

Jeszcze dodam ze serwery webzena były i sa kiepskiej jakości ( o piniadz chodzi hehbe), tutaj powinno chyba być lepiej ? :)

Hehehe warrior w full damage'a tez daje rade, tutaj chodzi o combo, jeśli dobrze zestunujesz - wygrasz.

Jeszcze dodam ze serwery webzena były i sa kiepskiej jakości ( o piniadz chodzi hehbe), tutaj powinno chyba być lepiej ? 

A jak z wbijaniem lvla ? Expi sie na mobach czy questach ? Max lvl szybko się wbija ?

Z racji tego, że zbliża się start gry mam pytanie o rozwój Rouge.

Czy punkty statystyk (te 5 które dostajemy co lvl) ładować od początku w crytyka czy na początku dać w atak, a później jakiś reset?

I co do tych dodatkowych punktów, które można rolować za darmo (ograniczona ilość) i za kasę, czy lepiej na początku np. ulepszać za kasę, żeby później jak będzie to droższe ulepszać sobie tymi darmowymi punktami czy nie robi to raczej znaczenia?

Może takie pytanie z czapy, ale mnie interesuje. Jak ASTA stoi z fabułą? Questy się pomija czy można jakoś zawiesić oko na fajnej historii jak w WOWie?

Z racji tego, że zbliża się start gry mam pytanie o rozwój Rouge.

Czy punkty statystyk (te 5 które dostajemy co lvl) ładować od początku w crytyka czy na początku dać w atak, a później jakiś reset?

I co do tych dodatkowych punktów, które można rolować za darmo (ograniczona ilość) i za kasę, czy lepiej na początku np. ulepszać za kasę, żeby później jak będzie to droższe ulepszać sobie tymi darmowymi punktami czy nie robi to raczej znaczenia?

Na początku atak, po zdobyciu unique broni na 50 lvlu zmieniasz na crit :)

Na początku najlepiej ulepszać pkt za kase a potem kamykami z dropu bo ulepszanie kamykami zwiększa koszt w goldzie.

chociaż i tak moim zdaniem lepiej golda na początku inwestować w divine spirits i próbować wyklikać pomarańczowe

A jak z wbijaniem lvla ? Expi sie na mobach czy questach ? Max lvl szybko się wbija ?

expi się na questach, maxa można wbić dość szybko ale osobiście polecam zatrzymać się z expieniem na trochę na 39 i 45 lvlu i przyfarmić fame lvl bo bez Webzenowskich bugów będzie to szlo dużo wolniej :D

Może takie pytanie z czapy, ale mnie interesuje. Jak ASTA stoi z fabułą? Questy się pomija czy można jakoś zawiesić oko na fajnej historii jak w WOWie? 

Osobiście waliłęm w topkę i omijałem co się dało więc szczerze mówiąc nie wiem ale może ktoś inny się zagłębiał :P

Nie jest to jakoś super ważne, ale mimo wszystko fabuła zawsze była dla mnie miłym akcentem w MMO.

Na początku atak, po zdobyciu unique broni na 50 lvlu zmieniasz na crit 

Na początku najlepiej ulepszać pkt za kase a potem kamykami z dropu bo ulepszanie kamykami zwiększa koszt w goldzie.

chociaż i tak moim zdaniem lepiej golda na początku inwestować w divine spirits i próbować wyklikać pomarańczowe

expi się na questach, maxa można wbić dość szybko ale osobiście polecam zatrzymać się z expieniem na trochę na 39 i 45 lvlu i przyfarmić fame lvl bo bez Webzenowskich bugów będzie to szlo dużo wolniej 

Czyli tak jak obstawiałem :) dzięki za odpowiedź!

A i jeszcze tylko pytanie czy reset statów jest darmowy czy za gold/jakąś inną walutę?

cholerka nie pamiętam do końca wydaje mi się, że był jakiś 1 albo 2 darmowe a potem trzeba było płacić ale mogło mi się pomylić z jakąś inną grą :s

Ja na poczatku zrobiłem wszystkie (prawie wszystkie) questy i nie wbiłem maxa, brakło kilka lvli, potem grind. Bywa.

Levele wbija się dość przyjemnie(jak dla mnie-czysty subiektywizm), ogolnie robi się q, ktore z grubsza polegają na zabijaniu, grindując też można wbijać lvle, ale idzie wolniej, na pewnym etapie gry każdy doświadczony gracz zatrzyma się z lewelowaniem i będzie grindował Taj Tokenynzajlepszy i najszybszy sposób zdobycia end gamowego eq średniej jakości. Co do fabuły ja się nie wypowiem bo zawsze spycham ten element na margines, lubię pvp i chętnie odpowiem na pytanie z tej kategorii:]

Co do bildów zarówno rouge jak i innych klas to w tej grze jest dość spora możliwość kombinacji. Warriora można było zrobić na tanka, dps-a i hybryde, assasina robiło się albo pod clawy albo pod daggery, dowolność rozdawania talentów i dopasowywania Soul Spirytów, używania talizmany które dodawały jakąś statystykę, w eq wkładało się kamienie(nie pamiętam nazwy w tej chwili) od statów-to wszystko powodowało personalizację buildów i nie wiem czy ktoś pokusi się na stwierdzenie, który jest najlepszy.

Osobiście polecam najpierw kupowanie statystyk za złoto. Zależnie od Twojego zaangażowania w grze musisz sobie określić poziom, jaki chcesz osiągnąć. Kasa w tej grze nie sypie się strumieniami i ta opcja nie spowoduje twojego szybkiego rozkwitu. Ja grałem sporo, chodziłem na eventy i ogólnie dbałem o Fame, co skutkowało sporą ilością pieniędzy z gildii co tydzień, co z kolei inwestowałem w staty, a wszystkie darmowe rolle zbierałem. Gdy wbiłem 3 interesujące mnie staty na poziom bodajże 400 zacząłem wykorzystywać darmowe rolle, 3 staty wbiłem na 500(czyli max) i zostało mi coś w granicach 20 rolli, które dalej zbierałem czekając na patch zwiększający lvl na 55.

Może na koniec moje luźne przemyślenie odnośnie cryta i ataku. Praktycznie zawsze na początku lepiej dawać w atak. Na end game stać Cię na talizmany, wbijesz w EQ kamienie na cryta, bedziesz mial max ststy z rolli i to dopiero pozwoli Ci wyciągnać cryta na świetnym poziomie. Kryt z niskiego ataku nigdy nie powala, ale kiedy masz porządny atak i wymaksujesz cryta to takim rogalem gra się po prostu miodnie. Sam najwięcej grałem zabójcą na clawach z crytem i słabsze postacie składało sie na 2-3 hity, na arenach bałem się tylko najlepszych warów i dobrych zabójców.

Dużo przydatnych informacji :)

Ściągnąłem sobie tą Hiszpańsko/Portugalską wersję, żeby przetestować klasy, ale musze przyznać, że straszne mam tam lagi :/ mam nadzieję, że ze steamową wersją będzie lepiej.

A do czego jest ten temat pajacu ?

Pajac to cię zrobił dzieciaczku.

Bede szczery niezbyt chce mi sie czytac 6 stron tematu, mam tylko pare prostych pytan, kiedy startuje? kto wydaje? gdzie mozna pobrac i sie zarejestrowac? chce zagrac:D:D

21 w środę, wydawca MOVES GAME dostał greenlighta na steam, ze steam 21 w środę, steam, super ja też :D MOVE GAMESMOVE GAMES

Kurde, pierwszy raz mi się tak morda cieszy, podczas czekania na MMORPG. Dobra, ale mam jeszcze jedno pytanko. Jak będzie wyglądać podział ról w gildii? Będzie jakaś wyszukana hierarchia czy raczej klasyczne coś w stylu lider i członkowie?

Kurde, pierwszy raz mi się tak morda cieszy, podczas czekania na MMORPG. Dobra, ale mam jeszcze jedno pytanko. Jak będzie wyglądać podział ról w gildii? Będzie jakaś wyszukana hierarchia czy raczej klasyczne coś w stylu lider i członkowie?  

O ile dobrze pamiętam w gildii może być 9 rang. Każdej można nadać inne uprawnienia.
Uprawnienia będą stopniowo przydzielane wszystkim członkom gildii.

1.Jak rozdawac statystyki na magu ?

2.Musze oprzec sie na jakims buildzie, czy drzewko umiejetnosci mozna resetowac ? bo nie chce niczego zepsuc :P

1.Jak rozdawac statystyki na magu ?

2.Musze oprzec sie na jakims buildzie, czy drzewko umiejetnosci mozna resetowac ? bo nie chce niczego zepsuc  

1. Raczej Full INT (może inny mag mnie poprawi)
2. Do 50 lvl'a (za zdobyty Fame) 2 razy dostaniesz przedmiot do resetowania talentów i statystyk (w wersji Webzen). Później można resetować za Soul Stony (kamienie, które zdobywasz podczas eventów, za codzienne logowanie itd.) lub kupując przedmiot do resetu w IS.