Asus dziwna sprawa

Mam otóż taki problem z laptopem, od jakiegoś czasu ( grubo ponad miesiąc ) laptop zaczął się strasznie grzać, nawet na samym przeglądaniu stron, wiatrak od karty chodził praktycznie co chwila, nie mówiąc już o grach gdzie dotykając spodu można było się poparzyć, zakupiłem podkładkę chłodzą ( uprzedzam, że drogą i dobrą więc spełniała swoją rolę) i nawet to nie pomogło choć w znacznym stopniu już nie był aż tak gorący. Cała akcja toczyła się na windows 7 ( przeinstalowałem go 2 razy ) i to jest właśnie dziwne. Otóż kilka dni temu przeinstalowałem system na windows 8 w celu przetestowania i co się okazało laptop przestał się grzać, przy przeglądaniu stron jest chłody a wiatrak w ogóle się nie włącza, wiadome przy grach dostaje swojej temperatury ale z podstawką praktycznie nie jest gorący. I teraz pojawia się takie oto pytanie co z tym fantem zrobić ? Mam jeszcze na niego gwarancje ale nie mam praktycznie pojęcia czym to jest spowodowane. Na początku myślałem, że to naturalnie przez kurz ale skoro na win 8 się nie grzeje to sprawa leży po innej stronie. Nie wiem czy oddać go na gwarancje bo nie potrzebnie stracę go na 2 tygodnie i w sumie i tak z tego nic nie wyjdzie. Miał może ktoś z was podobną sytuacje? Czy ma to sens aby przeinstalować system znów na win 7 i oddać go na gwarancję ? Dla mnie to bardzo dziwny przypadek i jeszcze się z tym nie spotkałem.

Mój laptop to Asus K53SC

Procesor Intel Core i3 2330 M 2,2

Wielkość dysku HDD 500GB

Pamięć RAM 4GB

Karta graficzna nVidia GeForce GT 520MX

Napęd optyczny DVD-RW

System operacyjny Windows 7 Home Premium

PS. Uprzedzam, że szukałem na necie i nie znalazłem na to odpowiedzi a wszystkie sterowniki na win 7 miałem aktualne.

No to potestuj windowsa 8, i potem sprawdź :). Chociaż ósemka ponoć lepiej sobie poradzi z zarządzaniem energią :).

Zostaw 8 jak jest dobrze to po co znów źle robić :D

Tylko go czasami nie otwieraj żebyś gwarancji nie stracił.

Miałem to samo ...

Wejdź w Menedżer zadań Windows->Wydajność-> i sprawdź czy czasami jak uruchomisz np skype i jakąś grę to czy ci użycie CPU nie zaczyna skakać. Jeżeli tak to przeskanuj kompa dokładnie AVG i Avast-em

potem oczywiście ComboFix nie zaszkodzi ;)

Mogłeś mieć ustawione w laptopie na 7, żeby nawet głupią przeglądarkę uruchamiał przez GeForca zamiast przez wbudowaną kartę. Na pewno po części jest wina kurzu. Ja ostatnio oddałem laptopa właśnie z powodu grzania na gwarancji i miałem go z powrotem już w 4 dni, więc nie masz się co martwić, że będzie 2 tygodnie. Jednak lepiej póki co zostawić Windows 7 bo na 8 jeszcze nie ma dobrze dopracowanych sterowników.

Właśnie na win 8 laptop dużo lepiej się sprawuje niż na win 7, fps w grach znacznie skoczyły a sam laptop chodzi jak byłby wczoraj kupiony, win 7 przeinstalowałem 2 razy i za każdym razem na czystej siódemce zaczynał się grzać, sprawdzałem czy każdy program otwiera gforce ale tak nie było, otwierała go normalnie karta zintegrowana a gry dopiero odpalały się na drugiej karcie. Ostatnim razem jak oddałem lapka na gwarancje to pozbyłem się go na 2 tyg ale to być może przez to, że musieli czekać na części, więc teraz może byłoby szybciej ale skoro to nie jest przez kurz to oni sami pewnie nic z tym nie zrobią a stwierdzą, że wina leży po mojej stronie. Myślałem też, że może to wina napięcia i jakiś ustawień na win 7 ale wszystko było jak należy.

No ale jeśli instalowałeś 7, i do tego nie legalną, to czasami mogła być to wina cracka ;).

windows 7 jak najbardziej legalny

Komputer trzeba czyścić. Jeśli gwarancja Ci się kończy, to zakładam, że laptop ma co najmniej 2 lata. Po takim okresie czasu, mogły się w nim naskładać olbrzymie ilości kurzu. Bez rozkręcania raczej tego tak po prostu nie wyczyścisz, chociaż możesz zawsze próbować.

Mam otóż taki problem z laptopem, od jakiegoś czasu ( grubo ponad miesiąc ) laptop zaczął się strasznie grzać, nawet na samym przeglądaniu stron, wiatrak od karty chodził praktycznie co chwila, nie mówiąc już o grach gdzie dotykając spodu można było się poparzyć, zakupiłem podkładkę chłodzą ( uprzedzam, że drogą i dobrą więc spełniała swoją rolę) i nawet to nie pomogło choć w znacznym stopniu już nie był aż tak gorący. Cała akcja toczyła się na windows 7 ( przeinstalowałem go 2 razy ) i to jest właśnie dziwne. Otóż kilka dni temu przeinstalowałem system na windows 8 w celu przetestowania i co się okazało laptop przestał się grzać, przy przeglądaniu stron jest chłody a wiatrak w ogóle się nie włącza, wiadome przy grach dostaje swojej temperatury ale z podstawką praktycznie nie jest gorący. I teraz pojawia się takie oto pytanie co z tym fantem zrobić ? Mam jeszcze na niego gwarancje ale nie mam praktycznie pojęcia czym to jest spowodowane. Na początku myślałem, że to naturalnie przez kurz ale skoro na win 8 się nie grzeje to sprawa leży po innej stronie. Nie wiem czy oddać go na gwarancje bo nie potrzebnie stracę go na 2 tygodnie i w sumie i tak z tego nic nie wyjdzie. Miał może ktoś z was podobną sytuacje? Czy ma to sens aby przeinstalować system znów na win 7 i oddać go na gwarancję ? Dla mnie to bardzo dziwny przypadek i jeszcze się z tym nie spotkałem.

Mój laptop to Asus K53SC

Procesor Intel Core i3 2330 M 2,2

Wielkość dysku HDD 500GB

Pamięć RAM 4GB

Karta graficzna nVidia GeForce GT 520MX

Napęd optyczny DVD-RW

System operacyjny Windows 7 Home Premium

PS. Uprzedzam, że szukałem na necie i nie znalazłem na to odpowiedzi a wszystkie sterowniki na win 7 miałem aktualne.