Asus GeForce GTX 760 - Pytanie!

Witam serdecznie,

Ostatnio odebralem sprzet ktory ma specyfikacje z waszej strony [ zestawy komputerowe styczen 2014, za 2800 bez OC], wszystko fajnie, elegancki kopniak w porownaniu do mojego staruszka 6 letniego tylko mam kilka pytan:

Karta to Asus GeForce GTX 760 i posiada ona GpuTweak, przy kazdej gierce ktora odpalam uzycie procka w % wynosi 99 i wtedy komputer chodzi duzo glosniej i wpada w wibracje odczuwalne na blacie biurka bo tam mam klawiature i troche sie tym niepokoje.

Znajomy zas powiedzial mi, ze to bardzo dobrze iz wykorzystuje 99% bo uzyskiwana jest cala moc karty, i to ze dochodzi do tylu % to nic tylko nie wie czemu tak wibruje, ale mowil wazne zeby procek do tylu nie dochodzil [utrzymuje okolo 70 stopni w stresie] np w bfie 4 na ultra

Tu jakby komus nie chcialo sie szukac tego zestawu:

Płyta główna: ASRock H87 Pro4
Procesor: Intel Core i5-4570
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB
Karta: Asus GTX 760
Dysk: Seagate 1TB
Zasilacz: XFX Core 550W
Obudowa: SilentiumPC Brutus M23
Windows 7 64 bit home
Suma: 2796,01zł

Taki urok chłodzenia tej grafiki. Dodatkowo może chlodzenie procka daje swoje wibracje, pewnie masz BOXowe :) Nie masz przypadkiem gumowanych nozek pod buda?

@respecto088

Mam wszystko to co napisales, czyli box + gumowe nozki pod obudowa

A na ile % obrotów działa to chłodzenie?

Sprawdź i może skręć trochę (jeśli znacząco nie wzrosną temperatury).

No wlasnie to jest chłodzenie BOXowe. Wentyl w nim osiaga zawrtone predkosci aby schłodzic procka, dlatego powstaja wibracje. Dodajmy do tego chłodzenie grafiki ktore do najlepszych nie nalezy. Swoja droga nie wiem kto Ci polecił Asusa :) Kolejnym elementem jest zasilacz. Przy obciązeniu wszystko zaczyna sie rozkrecac i stad efekt.

Co ja moge Ci doradzic. Wymiana chłodzenia, nie musi byc nie wiadomo jakie kozackie pod procek bez OC. Warto zastanowic sie nawet na chłodzeniem pasywnym. Chłodzenie grafiki możesz ustawic na sztywno, pobaw sie suwakami i wyczuj max moment ktory nie przenosi drgan na obudowe. Zasilacz solidnie umocuj. Warto podlożyc dodatkowe gumki pod spod.

Teraz tak. Wiesz już dlaczego obudowa jest tak ważnym komponentem? :) Kultura pracy, żywotność i temperatury.

Caly zestaw jest z zestawy na styczen 2014 tworzony przez mmorpg.org.pl.

Chlodzenie grafiki? Akurat tutaj kazdy test jaki patrzylem przed kupnej tej karty mowil jasno, ze ma megawypasione chlodzenie i chlodzi az za bardzo i ponoc miala byc bardzo cicha... :

ASUS GTX 760 DirectCU II OC

plus2.pngTańsza i szybsza od Radeon HD 7950

plus2.png Wydajny i cichy system chłodzenia
plus2.png Świetny wygląd maskownicy coolera
plus2.png Bardzo dobra jakość wykonania
plus2.png Całkiem duży potencjał podkręcania
plus2.png Obsługa PhysX, TXAA i Adaptive VSync

minus2.png Producent nie dodaje gier do swojego GPU
minus2.png Trochę wyższa cena od MSI i Gigabyte

Po dluzszym chodzie w gierce takim 20 min + dostaje wlasnie te glosniejsze wibracje i raz sa glosneijsze, raz cichsze jak stoje nawet w miejscu bo pomyslalem, ze jak wiecej sie dzieje to moze to miec wplyt na to wiec stalem w miejscu. Jak przytrzymam dosyc mocno obudowe troche ucichaja.

To nic strasznego i trzeba sie po prostu przyzwyczaic do tego chlodzenia + to ze jest to box i ma te gumki ktore wlasnie maja za zadanie z tego chyba co wiem absorbowac takie wibracje tylko chyba za mocne dla nich sa??

Staty podczas DayZ Standalone na High:

http://i.imgur.com/E6N0WIP.jpg

Coś jest stanowczo nie tak, co do plus2.png Wydajny i cichy system chłodzenia ktoś to na prawdę sprawdzał, czy po prostu przepisał ;)

To jak ktos orientuje sie czy z tymi % tak ma byc...? i odnosnie tych wibracji to co, trzeba sie po prostu przyzwyczaic? Nic tu niepokojacego sie nie dzieje? Np jak gram w lola to jest ok bez wibracji tylko przy grach ktore wymagaja wiecej mocy, albo jak ogladam filmy itp tez elegancko bardzo ciuchutko chodzi prawie nieslyszalny jest :)

Jak pozmieniam ustawienia na low w grze tez jest ok, na high i ultra robi sie glosno np bf czy planetside 2, fpsy sa ok 60-80 fps tylko ze jak smiga na ultra czy high to po paru min zaczyna dosyc mocno wibrowac tak jak opisalem wczesniej odczuwam te wibracje na gornym blacie biurka gdzie mam klawe i myszke, a komp stoi z lewej strony u dolu w specjalnym miejscu zrobionym dla niego :)

Przy max obciazeniu only 72°C to mało ;) Ogolnie chłodzenie na grafice zaczyna hałasowac po przekoczeniu 50% obrotów wentylatora. Ustaw na sztywno tak jak pisalem, do momentu granicznej wartosci obrotów bez wibracji. Monitoruj temperatury, jeśli nie przekrocza powyżej 75-77° to nie ma co sie spinac, tylko zachowac własne ustawienia.

Pomyśl nad zmiana chłodzenia na CPU :) Tutaj dałbym Ci rade, przejedz kompa PRIME95 albo OCCT zobaczysz czy samo chłodzenie procka nie podowuje takich wibracji :)

Komputer ma dopiero trzeci dzien takze nie widzi mi sie zmienianie juz na nim chlodzenia od CPU czy czegokolwiek innego, chcialbym byc tylko spokojny czy nic niepokojacego sie nie dzieje, czy to normalne przy tym chlodzeniu box jak wspominales i tej karcie graficznej, i czy mozna te wibracje w jakis sposob zredukowac?

Kilka postów już koledzy napisali co masz zrobić. Ustaw obroty wiatraka na sztywno.

A w jaki sposob mozna to ustawic?

Przygnieść obudowe z góry kowadłem :) A tak na poważnie to BOX chłodzenie nie jest zalecane do procków ktore sa katowane w grach itd. nawet bez OC na procka powinno byc założone autorskie chłodzenie.

Pomysl nad tym. Jesli chcesz miec dość cicho ze strony CPU to nawet uzywany Scythe Mugen 2 (rev.B ) bedzie tutaj znakomity. Bez problemu bedzie chłodził procka, nawet pasywnie. Ale tutaj zalecalbym na ustawieniu wentyla na 10-20% obrotów. Bedzie on niesłyszalny a zarazem mega wydajny do takiego procka (za 80zl spokojnie wyrwiesz pelen komplet). Inna opcja jest nowy SPC Spartan PRO (około 70zł) ale tutaj musi chodzic na domyslnych ustawieniach.

Co do ustawiania na sztywno, to masz programy typu MSI Afterbuner, GPU Tweak itd itd.

Sprawdz czy czasem ktoras lopatka sie nie oderwala na grafie. Moze obudowa byc np. przekoszona i przenosic drgania, wiatrak w obudowie, przelozyc dysk twardy w inne miejsce. . Jesli napewno to grafa to mozna przykrecic na max 45% obrotow i sprawdz czy nadal to wystepuje. Na odlegosc to taka zgadywanka, moze byc ktorys wiatrak na grafie od poczatku mocno bijacy. Zamiast spartana to bym dolozyl do spc fera 2

Witam serdecznie,

Ostatnio odebralem sprzet ktory ma specyfikacje z waszej strony [ zestawy komputerowe styczen 2014, za 2800 bez OC], wszystko fajnie, elegancki kopniak w porownaniu do mojego staruszka 6 letniego tylko mam kilka pytan:

Karta to Asus GeForce GTX 760 i posiada ona GpuTweak, przy kazdej gierce ktora odpalam uzycie procka w % wynosi 99 i wtedy komputer chodzi duzo glosniej i wpada w wibracje odczuwalne na blacie biurka bo tam mam klawiature i troche sie tym niepokoje.

Znajomy zas powiedzial mi, ze to bardzo dobrze iz wykorzystuje 99% bo uzyskiwana jest cala moc karty, i to ze dochodzi do tylu % to nic tylko nie wie czemu tak wibruje, ale mowil wazne zeby procek do tylu nie dochodzil [utrzymuje okolo 70 stopni w stresie] np w bfie 4 na ultra

Tu jakby komus nie chcialo sie szukac tego zestawu:

Płyta główna: ASRock H87 Pro4
Procesor: Intel Core i5-4570
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB
Karta: Asus GTX 760
Dysk: Seagate 1TB
Zasilacz: XFX Core 550W
Obudowa: SilentiumPC Brutus M23
Windows 7 64 bit home
Suma: 2796,01zł