Atlantica Online jest jedną z ciekawszych pozycji na darmowym rynku z jaką się spotkałem. Wydawcą, a zarazem producentem gry jest firma NDoors. Atlantica jest połączeniem cRPG oraz strategii turowej. Idealnym porównaniem będzie seria Heroes of Might & Magic. Gra jest stosunkowo młoda, gdyż swoją premierę miała zaledwie rok temu, dokładnie 30 Października 2008 roku.
Skoro wstęp mamy za sobą, czas na kilka słów, które cechują tą wspaniałą grę . Grafika w grze jest dosyć miła dla oka i jest utrzymywana w klimatach odległej przeszłości, a więc wymagania nie są tak niskie jak w większości MMORPG, co uważam za plus, gdyż czemu gry OnLine mają być brzydsze od tych dla pojedynczego gracza? Jak pisałem wyżej, w grze występują elementy strategii turowej, a mianowicie podczas walk. Każdy gracz, gdy tworzy swoją postać wybiera główną(main) klasę. Jest wiele możliwości:
Sword Mercs - Najemnicy Miecza
Sailor - Żeglarz
Swordsman - Miecznik
Exorcist - Egzorcysta
Lady Knight - Pani Rycerz
Staff Mercs - Najemnicy Laski
Monk - Mnich
Shaman - Szaman
Witch - Czarownica
Elementalist - Mag Żywiołów
Princess - Księżniczka
Oracle - Wyrocznia
Axe Mercs - Najemnicy Toporu
Viking - Wiking
Northern Viking - Północny Wiking
Beast Trainer - Trener Bestii
Spear Mercs - Najemnicy Włóczni
Spearman - Włócznik
Spartan - Wojownik ze Sparty
Gun Mercs - Najemnicy Broni
Gunner - Strzelec
Inventor - Wynalazca
Janissary - Janczar
Bow Mercs - Najemnicy Łuku
Archer - Łowca
Dark Archer - Nocny Łowca
Junior Hwarang - Młodszy Łucznik
Prophet - Prorok
Cannon Mercs - Najemnicy Armaty
Artilleyrman - Artylerzysta
Cannoneer - Kanonier
Instrument Mercs - Najemnicy Muzyki
Minstrel
Power Saw Mercs - Najemnicy Mocy
Punisher - Wymierzający Karę
Oczywiście nie każdą postać można od razu uczynić główną - wiążę się to z poziomem naszej pierwszej głównej postaci, ale od jakiego poziomu, co i jak dowiecie się grając. Najemników można brać do swojej drużyny za pieniądze i tak jak głównej postaci, również najemnikom poziom wzrasta zabijając potwory, wygrywając pojedynki czy robiąc szeroką gamę zadań przydzielanych nam przez NPC. Maksymalnie w naszej drużynie może być 9 wojowników i również wiąże się to z naszym poziomem. Im większy poziom, tym więcej najemników możemy nająć.
Mapa gry jest strasznie obszerna, gdyż opiera się ona o naszą. Z miasta do miasta można podróżować na pieszo, bądź na zwierzęciu, a z kontynentu na kontynent za pomocą statków. W grze występują również zwoje, które znacznie ułatwiają nam grę np. zwój teleportu lub patrolu. Ten pierwszy, jak sama nazwa wskazuję służy do teleportowania z miasta do miasta i działa przez określoną liczbę godzin, drugi natomiast służy do podejrzenia potworów bądź graczy w celu sprawdzenia na jakich pozycjach stoją ich Najemnicy, jaki mają poziom oraz ilu ich jest.
Kilka razy dziennie odbywa się liga, w której gracze stają do pojedynku. Nagrodą są monety, które możemy sprzedać na markecie i zarobić przy tym dosyć spore sumy oraz zwoje doświadczenia, które możemy zastosować w celu zwiększenia liczby doświadczenia naszych najemników. Wygrane i przegrane są brane pod uwagę. Im więcej wygrywamy tym bardziej doświadczeni gracze są nam przydzielani. Analogicznie jest z przegrywaniem. Nasza ranga określana jest numerkami od 1-18 i widać ją koło imienia postaci. Im mniej tym lepiej.
Występuje system gildii oraz sojuszy podobnie jak w Lineage II. Członkowie gildii mogą nas nauczyć swoich umiejętności craftingu oraz przekazać wiedzę o danych potworach. Im więcej wiemy o danym potworze tym mniejsze obrażenia on nam zadaje. Ponadto gildia jest w stanie posiadać własne miasta, a nawet państwa.
Nie zdradziłem nawet połowy sekretów tej pięknej gry, a myślę, że zachęci to większość osób czytających ten artykuł do pobrania jej i zalogowania się jej świecie. Pamiętajcie - grunt to strategia.
(A.A. Thompson, A.J. Strickland 1996) Strategia jest: 1) planem działania; 2) odzwierciedla wzorzec zarządzania w sferze rynku; 3) wskazuje jak wypełnić misję i osiągnąć założone cele.
Wymagania Sprzętowe: Pentium 4 2 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB (GeForce 6600 lub lepsza), 10 GB HDD, Windows XP/Vista
//Panowie nie mogłem napisać w jednym poście, ponieważ jest limit obrazków, a zależało mi na nich. Nie chciało mi się dziś myśleć nad czyś innym, dobranoc.