Auto-bot w MMO

Według Was jest zły czy dobry?

Moim zdaniem może to i spore ułatwienie, ale jak ktoś chce tylko PvP to PvE to strata czasu.

Instancje są od jakiegoś lv przeważnie, więc ustawiamy auto-bota i mamy wymagany lv.

I przecież, skoro auto-bot to dodatek to wcale nie musimy go włączać.

Jak dla mnie sama opcja autobota mnie odrzuca od danej gry. Właśnie to jest za duże ułatwienie. Gra... gra się sama. Ustawisz sobie bota by robił i to i to za ciebie. Auto track idzie za ciebie. Bez sensu. Oczywiście można z nich nie korzystać, ale prędzej czy później i tak się zacznie z tego używać.

Teraz produkcja gier mmo jest na masową skale, co chwila wychodzi coś nowego (zazwyczaj klapa). Wstawianie takich botków do gry, na pewno przyciąga dużo graczy, ale też część odrzuca. (mnie na przykład)

Wstawianie takich botków do gry, na pewno przyciąga dużo graczy, ale też część odrzuca. (mnie na przykład)

Widząc po np. Eligium przyciąga dość dużo.

Według Was jest zły czy dobry?Moim zdaniem może to i spore ułatwienie, ale jak ktoś chce tylko PvP to PvE to strata czasu.Instancje są od jakiegoś lv przeważnie, więc ustawiamy auto-bota i mamy wymagany lv.I przecież, skoro auto-bot to dodatek to wcale nie musimy go włączać.
Mogłoby się tak wydawać, niestety jest to mylne. Wbudowany bot oznacza, nie brak pve, a wieczny grind. Nie spotkałeś się jeszcze z taką grą, w której byłby bot oczywiście, że odpalam bota expie ten miesiąc czy dwa i jestem max lv. W grach tego typu najczęściej głownie chodzi o exp i ciągłą powtarzalność [daily Q]. Moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie w grach. Przykłady tytułów w których występują boty: Scarlet Legacy, Jade Dynasty, Ether Saga Odyssey, War of the Immmortals, The Choosen. W wymienionych grach chyba nie chodzi o fun z gry, tylko o zakupienie specjalnego itemu z wirtualnego shopa tylko po to aby bot był aktywowany. Bez owego itemu bot nie działa. Jest to nic innego jak nabijanie sobie kasy, ponieważ wątpię że są takie osoby które na większych lv expią "ręcznie". Przy założeniu na low lv wbijamy upa w ok 3-4h [farmiąc 24/7], a na high lv [coś bardziej pod end game] 5-6miesięcy [farmiąc 24/7].

Czy ja wiem czy takie boty są złe? Jasne ułatwiają grę, ale z drugiej strony niemal każda gra ma problem z boterami, którzy wykorzystują zewnętrzne programy. W ten sposób jest to niejako ukrócone - bo każdy może bocić i to legalnie. Oczywiście wszystko sprowadza się do tego w jaki sposób jest to rozwiązane. System jaki prezentuje np. Wonderland jest dla mnie najbardziej sprawiedliwy. Podstawowy bot jest dostępny dla wszystkich za bardziej rozbudowany trzeba zapłacić. Dzięki temu dalej każdy może expić, zbierać przedmioty itd. jednak już nie podkręci tego burstem.

I zgadzam się z przedmówcą. Istnieje rodzaj gier typu "gram 2h potem mam spokój". Robi się activities, daily quests - które są niemal zawsze takie same i leci się na bota. Ten typ gier jest dla leniwych stąd poniekąd są one nieodłączne w takiej czy innej formie. Bot w WOI jest chyba najdoskonalszy z nich wszystkich - bo energię do niego można zdobyć z niemallowego źródła. Inna sprawa, że cała reszta jest p2w. Szkoda, że coraz więcej gier oferuje w mallu uber wywalone w kosmos przedmioty, których nie sposób zdobyć za free nawet za milion lat ciężkiej pracy. Coraz częściej twórcy zapominają, że może i gracze nie dają bezpośrednio kasy, ale co tutaj ukrywać jakby ich nie było, nikt (włączając to mallowiczów) nie chciał grać w ich gry. W końcu o to chodzi w MMO - o społeczność, którą znaczącą większość stanowią gracze grający za darmo.

Co kto lubi.

Ja akurat jestem z pokolenia co to preferuje wszystko robić samemu, niezbyt szybko ale samemu i tutaj boty kłócą się z moim podejściem do gry,niemniej jednak są ludzie którzy to lubią i dlatego gry dające taką możliwość powstają.

Gdyby nie było na nei popytu to by ich nei było, tak mi się wydaje przynajmniej.

Widząc po np. Eligium przyciąga dość dużo.

Ponieważ dzisiejsze pokolenie MMO chce mieć wszystko na tacy. Widać to po samych grach np. Cabal. Pamięta ktoś tą gre 3 lata temu? Był to niezły hardcore, a teraz co? No chyba, każdy wie kto zagrał. Po co expic samemu, skoro można bota odpalić? Ja takiej mentalności nie rozumiem, no bo w końcu gra się po to by hmm... grać, no nie?

Auto-boty? Ja myślałem że to temat o Transformers.......

A czemu nie bieżecie pod uwagę opcji nie włączania bota?

Ja nie gram w gry gdzie jest w ogóle taka opcja , więc niech ktoś inny się wypowie.

Nie ma wtedy takiej rywalizacji jak w grach bez bota dlatego nie biore tego pod uwage.Co za fun jest z gry jak wszyscy sa na botach albo maja clickery wlaczone zeby i matsy zbieraly?to jest bez sensu wg mnie.mozna bic lvl powoli i miec z tego duza przyjemnosc.Kiedy lvl wbija sie bardzo szybko nie odczuwa sie przyjemnosci,a tak jest przyjemnosc ze mozna crafcic nowe itemy zalozyc nowy set itp

Nie gram w gry z botem bo:

1.Prędzej czy później można ulec presji.

2.Jak zostało wspomniane, rywalizacja. Osoba która nie korzysta z bota ZAWSZE będzie w tyle za osobami które go używają. I wtedy albo się z gry odchodzi albo patrz punkt pierwszy.

3.Jestem przeciwnikiem botów tych nielegalnych jak i legalnych. Dlaczego są wbudowywane boty? Bo prędzej czy później i tak powstaną, a twórcom nie chce się z nimi walczyć. Wiadomo, że taki bocik potrafi sporo namieszać w rozgrywce jak i portfelach. Dlatego są od razu dołączone do gry. Nikt na tym nie ucierpi.(Taka moja opinia na ten temat)

Dlatego nie bawię się w gry z wbudowanym auto-botem.

Dlatego nie bawię się w gry z wbudowanym auto-botem.

Ale nie rozumiem, że każdy się odnosi do tego sceptycznie, a jednak gry mają sporo ludzi.

A czemu nie bieżecie pod uwagę opcji nie włączania bota?

A czemu nie bierzesz pod uwage, nie noszenia ekwipunku w grze, i walenia gołą pięścią? Nie bierzemy pod uwage nie włączania bota, bo w tedy będziemy niesamowicie ograniczeni względem innych graczy. Nie wiem, po co takie głupie pytania zadawać. Najlepiej grac w MMO bez botów, niestety jest ich coraz mniej.

Dlaczego są wbudowywane boty? Bo prędzej czy później i tak powstaną, a twórcom nie chce się z nimi walczyć. Wiadomo, że taki bocik potrafi sporo namieszać w rozgrywce jak i portfelach. Dlatego są od razu dołączone do gry. Nikt na tym nie ucierpi.(Taka moja opinia na ten temat)

Nie zgadzam się z tą opinią. Wgrywają je po to, by przyciągnąć więcej graczy. Tak samo młodszych (bo po co expić, jak moge odpalić bota), jak i starszych (bo praca i czasu nie ma). A że się im nie chce walczyć? Nie mój problem, i coś takiego świadczy bardzo, ale to bardzo źle o tej firmie, bo pokazuje, że ma ona totalnie w d*pie uczciwych graczy, którzy samo muszą użerać się z botami.

Według Was jest zły czy dobry?

Moim zdaniem może to i spore ułatwienie, ale jak ktoś chce tylko PvP to PvE to strata czasu.

Instancje są od jakiegoś lv przeważnie, więc ustawiamy auto-bota i mamy wymagany lv.

I przecież, skoro auto-bot to dodatek to wcale nie musimy go włączać.