Badanie graczy MMORPG

Jedynym problemem tej ankiety są błędne założenia. W 99% przypadków nie wiesz czy grasz z facetem czy kobietą, więc nawet nie masz jak ocenić “czy faceci bardziej lubią rywalizację niż kobiety”, przez co odpowiedzi będą oparte nie na faktach, czy opiniach a zwykłych domysłach, co się mija z celem ankiety, bo równie dobrze mogłabyś w ciemno zaznaczyć najbardziej typowe, stereotypowe odpowiedzi bo większość pewnie i tak takie wybrała.

No i warto też unikać klasycznych pytań, bo zazwyczaj dostaje się na nie klasyczne odpowiedzi, prosta behawiorystyka. Spytasz się przez telefon “hej, co tam u ciebie?” to druga osoba na 84% odpowie od razu “wszystko dobrze, a u ciebie?”. I to samo trochę widać w twojej ankiecie : “Mężczyźni są bardziej rywalizujący niż kobiety”, ±65% będzie na tak (bez zastanowienia), 30% “trudno powiedziec” (ci co myślą, bo dojdą do wniosku “w sumie to bez znaczenia”), a 5% to będą kobiety które akurat są rywalizujące, ocenią po sobie i dadzą “nie”. I będę szczerze zaskoczony jak proporcje nie będą choćby zbliżone do tych.

A starczyłoby zadać pytanie w inny sposób, np “czy w grach PvP spotkałeś dziewczynę?”. Jak nie to nastepne pytanie/kilka pytan pomijamy, jak tak to pytanie : “czy poznanej dziewczynie/dziewczynom zależało na wygranej w tym samym stopniu co facetom?”. Pytanie teoretycznie to samo, ale już odpowiedzi by się ZNACZNIE różniły :slight_smile:

2lajki

Może kiedyś by to przeszło, teraz wątpię.

Wypełniłem ankietę, ale powiem tak - jeśli robisz to żeby tylko zaliczyć i zapomnieć to kolejna gówno-magisterka niczego nie zmieni i ok. Ale jak Ci zależy i jesteś ambitna to albo zastanów się czy ta praca, badania i statystyki są cokolwiek warte,bo według mnie są beznadziejne.

Sildu teraz latwiej ostatnio kolega mi pokazal nakladki na zmiane glosu na glosowe komunikatory…wiec musisz teraz uwazac z kim grasz bo moze byc trapka

Bycie kobietą czy mężczyzną to nie tylko wygląd czy głos. To są jeszcze specyficzne zachowania i maniery, których nie da się tak łatwo podrobić. O ile nie jesteś mistrzowskim aktorem albo nie masz problemow z identyfikacja wlasnej seksualnosci, to raczej za latwo Ci nie przyjdzie robienie takiego numeru

Badanie jednak ma trochę inne, ukryte intencje, dlatego stworzone jest tak, a nie inaczej.

No shit sherlock, tak sprytnie ukryłaś swoje intencje i prawdziwy zamysł ankiety, że nikt by się nie domyślił XD

2lajki

Ten pierwszy arkusz pytań mam wrażenie ma na celu zrobić taki jakby uproszczony profil psychologiczny twojej osoby. To jak na nie odpowiedziałeś i jak odpowiedziałeś na dalsze pytania będzie pewnie w stanie określić w przybliżeniu jakie typy osobowości jak myślą. Tak przynajmniej to wymyśliłem przed chwilą w mojej głowie xD Jak jest to się pewnie nigdy nie dowiemy

Chciałem pomóc, ale niestety się od tej ankiety odbiłem.
Pierwsza seria pytań: jak już ktoś stwierdził, powinna była się zacząć od pytania czy dana osoba zna jakąś dziewczynę, która w gry mmorpg gra. Przez monitor naprawdę ciężko powiedzieć z kim tak naprawdę mamy do czynienia. No chyba, że te pytania nie miały mieć żadnego związku z grami, a miały potwierdzić pare stereotypów. Lecz i w tym wypadku pytania były w dalszym ciągu zbyt niedokładne/ogólnikowe. Dla przykładu, co mam rozumieć przez pytanie czy kobiety są słabsze od mężczyzn? Słabsze psychicznie, fizycznie, słabsze w grach mmo? Na podstawie odpowiedzi na te pytania można sobie dopowiedzieć co tylko się chce i wyciągnąć wyssane z palca wnioski. Na szczęście jest odpowiedz, że trudno powiedzieć, co w jakimś stopniu ratuje sytuację w prawie każdym pytaniu z pierwszej serii.
Druga seria: tu będzie krócej. Na podstawie takich danych nie jestem w stanie niczego stwierdzić, a już na pewno nie umiejętności gracza.
Brakuje po prostu odpowiedzi “nie wiem”.

Nie wiem też co dalej znajduje się w ankiecie, bo uznałem, że dalsze jej wypełnianie mija się z celem.

Walczyłem z tą ankietą bo bardzo bolała.
Wiele pytań było po prostu aby strzelić cokolwiek. Jak to czy w teamie bym chciał takiego gracza etc… Jak mam 410 ilvl to nie jak 300 to tak… i zgaduj o co autorowi chodzi :smiley:
Sam jestem ciekawy jakie wyniki z tego Ci wyjdą.

1lajk

Znowu badanie psychologiczne graczy?

Zrobiłem tą ankietę Natalko, jutro u Ciebie w akademiku zwrócisz mi te 10 minut.

1lajk

Lepiej ją naucz jak ankiety robić.

1lajk

Warto było by na wstępie wspomnieć że trzeba mieć wiedzę z WoWa, ja nawet nie wiedziałem z jakiej gry jest to postać więc druga część pytań była dla mnie całkowicie pozbawiona sensu… :frowning:

Ankietę wypełniłem, ale zagłębianie się w dywagacje, która płeć jest bardziej…, było wkurzające zwłaszcza po tym jak się rozstałem niedawno z dziewczyną.

Po prostu opisz mnie jestem wszystkim takze dostaniesz max ocene

2lajki

Ankieta jest tragicznie skonstruowana. Pytania wyglądają jakbyś szukała potwierdzenia na Twoje własne poglądy. Bardzo nieobiektywna, stereotypowa.

Od razu widać, jaki jest cel tej ankiety i pisanej pracy, czym badany może sugerować się podczas udzielania odpowiedzi.
Z 2 części można zrobić jedno pytanie z kafeterią, zamiast rozwlekać je na kilka mniejszych.
1 część lepiej byłoby podzielić chociażby oddzielnie na kobiety i mężczyzn i do każdej płci stworzyć pytanie z kafeterią i ewentualnie skalą, jeśli chciałabyś zapytać w jakim stopniu dana cecha charakteryzuje graczy.

Np:
„Jakie cechy, Twoim zdaniem, charakteryzują mężczyzn w grach MMO? (powiedzmy, że 1 – wcale, 5 – bardzo)
Rywalizacja 1 2 3 4 5
żądza przygód 1 2 3 4 5
egoizm 1 2 3 4 5”
itd.

Następnie dokładnie powtórzyć pytanie dla kobiet, z taką samą kafeterią i skalą, i porównywać płeć dopiero na etapie analizy odpowiedzi - skali u mężczyzn, ze skalą u kobiet.
Ograniczyłoby to porównywanie, stereotypizowanie i sugerowanie odpowiedzi w Twoich pytaniach. Choć sama tematyka badania i dobór cech tak czy inaczej będą w jakiś sposób podpowiadały i stereotypizowały. Ale mniej. I owszem, więcej roboty przy analizie danych, ale lepiej jakościowo.
Screen z WoWa jest zbędny, nie każdy grał i nie każdy musi znać grę. I w dodatku zdjęcie jest równie nieodpowiednie co i wcześniejsze pytania.
Jeśli chcesz porównywać graczy ze wskaźnikiem płci, to postaraj się nie wplątywać do ankiety swoich poglądów i stereotypów. Ankieta musi być jak najbardziej obiektywna, bezstronna, wręcz bezpłciowa.

Mam nadzieję, że nie jest to praca magisterska z socjologii, bo będzie wstyd.

6lajków

Teraz sobie tak uświadomiłem. A co jeśli ta ankieta to ściema i prowokacja, której celem było wywołanie gównoburzy w komentarzach i to one będą oceniane. Bo nie chce mi się wierzyć, że jakość tej ankiety przeszłaby u promotora (zwłaszcza ta pierwsza część, która nie wymaga znajomości tematu). I co wygrałem?

9lajków

Po przeczytaniu waszych komentarzy nawet nie odpaliłem ankiety

1lajk

Z tego co widzę to siedzi tu banda chorych inceli.
Autorko. Radzę Ci jak najszybciej zabierać się stąd i poszukać innej strony/społeczności.
Wiem że po wpisaniu frazy ‘mmorpg’ ta strona wyskakuje jako pierwsza.
Ale jest kilka innych forów np. mmorpg.pl (Bez org)
Lub poszukać na facebooku na społecznościach danej gry mmo.

1lajk

oczywiście ze ta ankieta musimy mieć inny cel bo jak sam napisałeś promotor by jej nie przepuścił takiego syfu…no i pamiętaj ze kobitka napisała w poście “…Prosiłabym jedynie o nie komentowanie między sobą, ponieważ w takim razie badanie nie będzie miało sensu…” - czyli ankieta wywołała takie emocje ze nikt już nie pamięta o tej prośbie :stuck_out_tongue: