Cześć! Prowadzę badanie do pracy magisterskiej, która ma związek z grami i graczami MMORPG. Chciałabym Was prosić, o wypełnienie krótkiej ankiety, która będzie pomocna do pracy. Prosiłabym jedynie o nie komentowanie między sobą, ponieważ w takim razie badanie nie będzie miało sensu.
Badanie jest bardzo krótkie, więc nie zajmie Wam dużo czasu.
Link do badania : http://badaniepsych.weebly.com/
Z góry bardzo DZIĘKUJE !
Badanie graczy MMORPG
Po przeczytaniu pytań na temat pierwszej postaci podziękowałem.
Nie mogę powiedzieć na postawie takich statów czy gracz jest dobry czy nie, czy chciałbym go mieć w swojej drużynie itp…
Raczej lipa z taką praca, sorry…
Domyślam się o co chodzi. Badanie jednak ma trochę inne, ukryte intencje, dlatego stworzone jest tak, a nie inaczej. Jednak dziękuję za informację zwrotną.
Ankiete zrobiłem, chociaż pierwsze pytania są całkowicie nie na temat gier mmo.
Wiem, ze zapewne piszesz jakas prace w stylu “kobiety i jak bardzo sa dyskryminowane w wirtualnym swiecie” czy cos w tym stylu xD
Tak btw. Nie wiem kto normalny patrzy na to czy ktos jest kobieta czy facetem. Jezeli z kims gram i jest dobry, to jest dobry i zajebiscie, a jak ktos jest słaby to jest słaby i tyle. To czy jest kobieta czy nie, nie ma dla mnie znaczenia
Powiem szczerze, że ta ankieta jest… Nieprzyjemna, bolesna. Tak stereotypowych pytań to ja dawno nie widziałam No ale tak jak wspomniał kolega wyżej zgaduję, że jesteś na kierunku jakimś psychologicznym albo socjologia i wsadziłaś tematykę gier trochę na siłę.
A mnie nie pozwolili pisać pracy inżynierskiej o toksyczności w grze Dead by Daylight
Mimo szczerych chęci nie byłam w stanie wypełnić tej ankiety. Pytania i warianty odpowiedzi uproszczone do minimum. Typy zachowań nie maja płci czy levela, a kobieta może zachowywać się bardziej chamsko czy agresywnie, od kochajacego i czułego mężczyzny. I te zachowania nie będa zależeć od płci, a od środowiska, w którym dana osoba się obraca. Podobnie jest z graczami. Nie musza mieć określonej płci, levela czy golda w plecaku aby okazali się bardzo sympatycznymi czy chamskimi graczami, z którymi się będzie chciało wspólnie grać, albo wykopać z pt.
Popraw tę ankietę, albo te Twoje “badania” nie będa - przysłowiowego - funta kłaków warte
Edit: “Badanie jednak ma trochę inne, ukryte intencje, dlatego stworzone jest tak, a nie inaczej” - nie wiem, jakie ma intencje badanie, nie mam pojęcia, jakie masz Ty, jednakże takie “płciowe szufladkowanie” jest krzywdzace dla każdej płci, zaś w przyrodzie istnieje więcej barw niż czerń i biel
Z całym szacunkiem, ale badanie dotyczy graczy MMO, a tam jest seria pytań stricte do WoWa? Nie każdy gracz MMO pyka w WoWa i wie, czy dane statystyki są zobrazowaniem silnej postaci…
Poza tym ankieta jest pełna krzywdzących stereotypów.
Wiecie, że ta pierwsza część ze stereotypami, jest tak skonstruowana specjalnie? Po to też jest opcja “Nie zgadzam się” w każdym pytaniu, więc nie widzę problemu w tej części.
Gorzej z drugą - jeśli ktoś nie gra w WoW’a, może mieć problem z odpowiedzią. Ba, nawet ktoś, kto gra, może mieć problem - te informacje nie mówią kompletnie nic, poza wzmianką o ilevelu - mając 376, jest średnio zaawansowana, bo może wziąć udział w najnowszym raidzie na najniższym poziomie. I to tyle. Na tej podstawie nie da się określić czegokolwiek, tym bardziej, że owo “czy wygramy” też nie jest wyjaśnione - chodzi o dungeon? Raid? Battlegrounda? Arenę? W każdym z nich fire mage sprawdza się inaczej. Informacja, o tym, że postacią gra kobieta, z technicznego punktu widzenia, jest totalnie nieważna. Rozumiem, co to badanie ma na celu, ale jednocześnie skupienie się na aspekcie płci sprawia, że część “growa” ankiety jest dziurawa i nic z niej nie wynika.
Chciałem pomóc bo sam pisze pracę… ale czy to jest ankieta o graczach mmo ? czy manifest feministyczny ??? a pytania są bardziej niż tendencyjne… coś tu chyba nie zagrało…
O co chodzi z tym idiotycznym pytanie czy kobiety są słabsze. W czym słabsze? Fizycznie? Bo nie wiem do czego się odnieść. Jeszcze te pytanie o WOW, widać ze tworzący ankietę nie ma bladego pojęcia o grach mmo, przecież tą postacią może równie dobrze grać facet. Jeśli faktycznie identyfikujesz się z SJW to musicie bardziej ogarnąć rzeczywistość wokół sobie, bo jak na razie to kiepsko. Kompletnie nie rozumiecie graczy.
eeee to ma być badanie? machnięte zdjęcie postaci z znanej gry i gracz ma odpowiedzieć na temat gry a właściwie gracza o którym nic nie wie? lol
albo na temat gry o której mało wie…
weź zrób zdjęcie tibi 100lvl i wstaw … bedziesz miała więcej odpowiedzi bo guru rządzi
Tu nie chodzi o to by dać wszędzie “Nie zgadzam się”. Tu chodzi o to do czego ta ankieta prowadzi. To jest śmiech na sali i nic więcej. Badanie graczy MMORPG? Te pytania można równie dobrze zadać osobie na budowli.
pisze ze 16dni temu dlatego ten ilv ocenie na podstawie patcha 8.1.0
pytanie o skutecznosc przy 4,8k achiv points raczej wskazuje na postac “zaczelam grac miech temu jestem nowa” nie ma tu takiej odpowiedzi
Jak napisal ReyVonD1 nizej:
wiekszosc odpowiedzi to “przecietnie” bo jest brak danych na ten temat.
Wybacz koleżanko, ta ankieta jest zle skontruowana.
Ja bym się do czego innego przyczepił. W wielu rpg nie ma nawet jak za bardzo zweryfikować kto, jest kim. Niby można założyć, że kobitą gra facet i odwrotnie, ewentualnie każdorazowo próbować infiltrować. Ale nie jest to celem mmorpg. I jeśli sam/sama tego nie napisze, ewentualnie w polskim masz jeszcze rodzaje, to takie działanie zawiewa paranoją.
Też chciałem pomóc ale na większość pytań musiał bym odpowiedzieć “zależy”. Do tego w WoWa tak dawno nie grałem, że nie mam pojęcia czy dana postać jest dobra czy też nie :v
Dlatego napisałem, że druga część - “growa” jest źle skonstruowana pod względem gry, na której się opiera. Pierwsza jako ogólne określenie stanowiska danej osoby względem płci, jest ok.
Po prostu wystarczy odpowiedzieć na pytania, a nie gdybać “co autor ma na myśli”.
Z każdym pytaniem na pierwszej stronie zaznaczyłem środkową odpowiedź bo to zależy od osobnika, a nie od płci.
Co do drugiej strony to ilvl trochę mały (Mythic Raidy) i achivów też mało. Jest to pewnie osoba zaczynająca grę i raczej mało doświadczona. Fire Mag raczej też nie jest wysoko w DPS raczej bym wolał Frosta lub Arcane. Dlatego moja ocena tego gracza jest ukierunkowana jako słabego jest tak, a nie inaczej.
Edit. Najlepiej jakbym widział jakieś logi z walk https://www.warcraftlogs.com/. W tedy by można bardziej ocenić tego gracza. Czy używa rotacji, cooldownów ofensywnych i defensywnych, czy używa prepot, ma jedzenie na każdym pullu, ma flaski na sobie, czy stoi w “ogniu”.
O, widzę że feministki zaczęły się dobijać do gier mmorpg
Pytania nie mają żadnego zwiażku z grami. W czasach, w których gry istnieją już długie lata takie pytania nie powinny mieć miejsca. Nie wiem na jaki temat piszesz pracę, ale ja odpowiedzi na to nie udzielę, pierwsze kilka pytań zraziło mnie do wszystkich pozostałych.
w sumie jakbyś przeanalizowała dobrze społeczności gier mmorpg to byś wiedziała ze dużo kobiet gra pod to by być tą słabszą płcią bo mają z tego więcej profitów od męskich graczy (przecież jak może męski facet zostawić bidną kobitkę na pastę goblinów :P) …z tym też się wiąże sytuacje gdzie mały procent męskich graczy, gra postaciami żeńskimi w celu uzyskania tych profitów ^^
Co do drugiego etapu to liczby na nic nie wskazują…druga sprawa i to najważniejsza już dawno znikną stereotyp że kobieta grać nie potrafi…po prostu problem leży w tym ze jest mało kobiet w grach mmo.