Baldurs gate

Chciałem zagrać w pierwsze BG (wcześniej nie grałem), grac w tą starą wersję, czy reedycję która wyszła nie dawno? Podobno ten rework jest całkiem zacny.

Możesz zaryzykować i spróbować tego rework'a który wcale nie musi się okazać dobry albo zagrać w orginal który napewno będzie dobry :P

...

Dlatego zakładam ten temat, by zapytać się starych wyjadaczy na której wersji grać...

Z tego co słyszałem to rework jest bardzo dobry. To nie jest tylko poprawa grafiki, ale również dodano mnóstwo nowych dialogów itp. To jakby nowa wersja i jeszcze więcej, więc myślę, że warto spróbować. Tyle, że chyba nie jest on po polsku.

Ja osobiście wolę tą starszą wersję po prostu mam sentyment do polskiego dubbingu który jest wyśmienity. Jak przejdziesz Baldur Gate 1 i 2 to nie możesz przejść obojętnie przez Ice Wind Dale 1,2 oraz wszystkie części Neverwinter Nights z dodatkami.

Z tego co słyszałem to rework jest bardzo dobry. To nie jest tylko poprawa grafiki, ale również dodano mnóstwo nowych dialogów itp. To jakby nowa wersja i jeszcze więcej, więc myślę, że warto spróbować. Tyle, że chyba nie jest on po polsku.

To nie lepiej może przejśc najpierw klasyka, a potem drugi raz zagrać sobie w reworka, by ogarnąć te wszystkie różnica i smaczki? Tak samo jak z Gothicem 2, najpierw przechodziłem bez NK, a drugi raz z Nocą Kruka :P

Chyba jednak zdecyduje sie na ED. I mam pytanko czy jakieś poradniki i porady dotyczące tradycyjnej wersji mają rację bytu na enchanted edition? Mówię o jakiś poradnikach dotyczących choćby tworzenia czy rozwoju postaci (przykładowo taki)

@Sry za double post

Z tego co słyszałem, rework jest średniawy. Ulepszoną grafikę i nowe questy można znaleźć w darmowych modach.

Ja polecałbym ci rework ponieważ mody do BG mają to do siebie że jest z nimi w chuy zabawy i czasem(dość często) nie działają dobrze na nowszych piecach ;__;. I są problemy z multi w BG I zwykłym btw.

Dobra, zagram sobie w reworka, a te poradniki były by aktualne do nowej wersji?

Tak,tylko nowych misji byś nie miał w poradniku :D

Chodzi mi głównie o sposób budowania postaci, bo te stare erpegi miało to do siebie, że bardzo łatwo można było zrobić useless postać ;p

granie w BG z poradnikami to fail, chyba, że na prawdę się gdzieś zatniemy, co raczej nie powinno mieć miejsca. Gra jest zrobiona tak, że praktycznie każdym buildem da się ją ukończyć, zwłaszcza, że kierujesz buildem tylko 1 z 5 czy tam 6 postaci.

Grałem w stare Baldury jak i te Enhanced. W nowej wersji gry plusem jest ulepszona grafika, odpowiadająca Icewind Dale 2. Minusem ogromnym jest brak polskiego dubbingu. W wersji enhanced grasz z napisami polskimi i z głosami randomowo ustawionymi na język angielski. Dubbing polski był świetny , przez co enhanced traci wiele na uroku. Jednakże znów Enhanced posiada 3 nowe postacie, które możesz dołączyć do drużyny. Posiadałem tylko dwie z trzech bowiem trzecim był blackguard, przeciwieństwo paladyna, którym wtenczas grałem i obawiałem się , że się zatłuką w końcu oboje. Postacie są całkiem fajne, i prawdę mówiąc decyzja należy do Ciebie w jaką zamierzasz zagrać. Reasumując stary Baldur's Gate to słabsza grafika i rozdzielczość ale za to genialny polski dubbing. Baldur's Gate Enhanced Edition, to trzy nowe postacie, ulepszona grafika i wersja D&D. Minusem jest brak polskiego dubbingu. Poradniki warto przeczytać, choć tylko dla początkujących i być może te, które dadzą graczowi jakieś hinty aby wiedział gdzie i po co iść bowiem założe się iż odkrycie wszystkich zakamarków Baldura, to co najmniej dwie albo trzy gry od początku bez guidów. Polecam serdecznie, tyłeczek elfiej panny.

Nie, jednak gram w podstawowa wersję. Pooglądałem na YT gameplaya, i klimat tej starej grafiki + ten dubbing, po prostu ten klimat jak dla mnie gniecie, w ED tego nie ma. Dzieki za pomoc, mozna zamknac jak cos :)

Chciałem zagrać w pierwsze BG (wcześniej nie grałem), grac w tą starą wersję, czy reedycję która wyszła nie dawno? Podobno ten rework jest całkiem zacny.