Bardzo dziwny problem z PC

Witam , około 2 dni temu wystąpił u mnie problem z pc mianowicie komputer podczas grania w gry np. LoL , Cs zawiesza się i ścina . Wcześniej tak nie miałem . Nie powoduje tego wirus iż tydzień temu robiłem formata.

Specyfikacja Kompa

Windows XP Profesional

Procesor Intel Core 2 DUO 2.20 GHz.

RAM 1GB DDR2

Grafika : NVIDIA GeForce 8600 GT 256MB

Nie podam marki zasilacza iż nie jestem dobry w sprzętowych zabawach więc nie sprawdzę zbytnio sam .

Wystarczy odkręcić obudowę komputera (np. śrubokrętem), znaleźć pudło wyglądające na zasilacz i przeczytać napis :)

Mode Com Feel II 400W .

Ss z programu HWMonitro z temperaturą .

Już nie wiem , 3 dni temu było dobrze

Może być plik .txt całej analizy ??

http://speedy.sh/ZHnn8/Report.txt

Najpierw zacznij od sterowników. Wszystkie masz?

Sciagnij program aida, i pokaz mi screna z wszystkimi specyfikacjami.

Nie wiem czy o to chodzi ale to plik z analizy :

http://speedy.sh/ZHnn8/Report.txt

A to może lag nachodzi, bo przed chwilką też mi się LoL ścinał, się na momento.

Dziwaczny problem. Z tego raportu wynika ze masz sterowniki do karty graficznej.

Najlepiej wejdz na strone Nvidia i tam znajdz najnowsze sterowniki dla swojej karty. Polecam tez zainstalowanie wszelkich potrzebnych programow takich jak directX bo to tez wazne.

Instalowanie nowych sterowników do karty z 2007 mija się z celem gdyż te produkty traktowane są po macoszemu najlepiej poczytać które będą najlepsze zainstalować i zostawić w spokoju a co do DirectX jest on zawsze instalowany/aktualizowany z każdą grą, która go wymaga.

Ja mam directx'a 9.0c a jaki jest najnowszy ??

Rosiu co tak dokladnie dzieje sie z grami? ile fps'ow masz w lolu? moze po prostu zmien na low podczas gry w lola?

Wiesz w lolu wszystko 3-4 dni temu było ok i super . Dziś jak grałem i bez creepów jak po jungli biegałem było 115 a jak creepy wlazły na mapę to lagi i po 20 fps, Z grami ... gdy odpalam i pogram chwilkę kom się tnie i zawiesza a wtedy tylko reset pomaga

A temperaturki, pod stressem w normie, bo może komp ci się przegrzewa ?. Dla xp jest tylko wersja 9.0c, którą zapewne masz zainstalowane. Nowe sterowniki, nie raz mogę zmienić efekt kompa na gorszy. To mit, że coś nowego, to lepiej hula. Jak nic nie grzebałeś, to możesz spróbować przywracanie systemu do wcześniejszego stanu. Z kolegą wyżej się nie zgodzę, że każda gra instaluje sterowniki pod directx'a. Niekiedy trzeba samemu dograć biblioteki, ale to szczegół :). Możesz przeczyścić kompa programem typu : eusing free registry cleaner, samym cleanerem, zrobić oczyszczanie dysku oraz na końcu defregmaentacja dysku - to najdłużej trwa.

Pogrzeb w ustawieniach lol'a, a jak nie pomoże to weź podaj temperatury jakie masz podczas gry. Teraz cie dokladnie nie naprowdzę bo od dawna nie gram w lol'a ale wiem że u mnie wystarczyło zmienić na "borldless" czy tam podobnie i mi fpsy nie spadaly tak tragicznie.

Jeszcze jedno widze ze masz karte 256mb, nie wiem jak hula ona z 2 rdzeniowką bo ja mam zapytek, ale często mi sie zdarzyło grzebaćw ustawieniach Nvidii;p, jeżeli nie grzebałeś spróbuj zainstalować te sterowniki http://www.nvidia.pl...-driver-pl.html

ja zawsze w takich wypadkach polecam dokladne odkurzenie wnetrza komputera, za pomoca odkurzacza - bardzo ostroznie i delikatnie, najlepiej nie dotykajac niczego.

Tylko w Lolu Ci się komputer zacina, czy też w normalne gierki singleplayerowe itp.?

Wszędzie , czyszczenie kompa było 3 tygodnie temu więc nie widzę sensu a obudowę mam otwartą więc wątpię żeby się grzał iż mój pc stoi obok grzejnika i przez przeszłe lata nic mu nie było .

Możliwości :

Za aktualizowanie Karty Graficznej ( często te nowe mają dodatkowy zasilacz że tak powiem ) ;)

Defragmentacja Dysku ?!?! Może coś ci przez to zamula xd

Antywirus ? Może kiedy następuje lag to Antywirus aktualizuje sie albo coś innego robi.

Szczerze to komputer już pomału wymięka, Może w procesach masz włączone "PMB" (Pando Media Booster) to wyłącz go podczas grania, bo czesto źle się wyłącza i laguje, ścina ostro

Za dużo zadań może masz. Spróbuj zagrać z Game Boosterem,

Hm... sądzę, że coś musiało ci się w kompie przegrzać lub też spalić... i chodzi mi tu o coś na płycie głównej. Wyszukłem na tym obrazku co zapodałeś temperature 500 stopni Celsjusza, a przy takiej temperaturze nie zależnie jaka to część komputera to poprostu jest jedno wielkie pieczenie się elementu. Możliwe, że mogły ci się przypalić jakieś ścieżki przy RAMie, ponieważ masz go mało, a w LOLu po pojawieniu się minionów masz ten swój problem. U mnie w kompie też kiedyś tak było, że miałem przypalone ścieżki na płycie głównej przy ramie do takiego stopnia, że komputer co pół godziny mi się zawieszał. Nie jestem pewien, ale problem tkwi w płycie głównej albo w RAMie i mówie to tylko ze względu na tą wysoką temperature ( 500 stopni ). Radze sprawdzić, czy nie ma jakiś przypalonych miejsc na płycie głównej i zainwestować w jakieś chłodzenie, lub jak ja kiedyś zrobiłem, że wyjąłem całą płyte główną z obudowy i ona po prostu leżała sobie na biurku XD. Co do reszty, z procesorem nie ma problemów patrząc na temperature, tak samo jak z kartą graficzną. Mam kumpla, który mając 1 GB ramu, czasami gra w LOLa ma góra 18 fps ( na czarnym polu tyle ma ), a normalnie w grze 3-5 fps i ten problem wynika z małej ilości ramu (1GB), ale nie zawsze mu sie tak robi, więc skoro ty masz takie ściny zawsze i w niejednej grze, to przy takiej temperaturze jaką znalazłem na obrazku wynika z tego fakt, że coś musiało się uzmażyć w kompie ( w okolicach RAMu, lub on sam).

Auxtin to czujnik temperatury zasilacza, a ten na nie wytrzymałby takiej temperatury za nic w świecie. Dlatego właśnie ja bym się tym nie przejmował. Ten czujnik ma to do siebie, że może kłamać, a przy takiej temperaturze powstałoby ładne ognisko. Jeżeli chodzi o to, co bym polecał, to po za czyszczeniem, wymiana pasty termoprzewodzącej, oraz dokładnie wyczyszczenie radiatora od CPU, dlatego, że maksymalna temperatura mówi, że albo coś źle odprowadza ciepło, albo walnął się czujnik temperatury. Lepiej jednak sprawdzić czy to nie wina złego odprowadzania. Sterowników najnowszych nie instaluj, bo to nie ma sensu. Poczytaj, które są najlepsze do Twojej karty i w te właśnie się zaopatrz.

@UP

Najnowsze sterowniki są zawsze najlepsze ... mają to co poprzednie + naprawy i dodatki. Więc nie widze sensu żeby instalować starsze... wiem że tak jest w GeForce, Nvidia, ALe w innych to nie wiem.

A problem polega na tym chyba że sie zacina i odwiesza ? więc nie może być nic spalone, Jak jest spalone to sie zatnie i nie odwiesi ;D Tylko po resecie