Bardzo dziwny problem ze systemem

Po ostatnich problemach z wirusami postanowiłem zrobić formata. Tydzień walki i komputer odzyskał swoją dawną szybkość, lecz przedwczoraj wszystko się zmieniło. Windows zaczął się zawieszać więc wyłączyłem komputer. Niestety, po tym system włączał się z 3-4 min , programy i sterowniki przy starcie z 20 min.. Postanowiłem przenieść się na Ubuntu 14.04. Na tym systemie wszystko ładnie śmigało, ale to nie mój świat. Bardzo chcę wrócić na Windows'a m.in dla gier . Dlaczego komputer nie chce współpracować z Windows'em ? Proszę was o pomoc!
Mój sprzęt:
Intel core i3 -2350M
GeForce 610M 1GB
500 GB HDD
4GB RAM

Z tego co rozumiem system działał stabilnie przez jakiś czas po czym znowu zaczął się "sypać ". Jakiego Anty Virusa posiadasz ?

Nie ;/ Jak już zainstaluje Avasta.. to komputer jest jeszcze wolniejszy ( nwm czemu ....) Z innymi tak samo ... ; C

Warto zapytać, winda legalna? ;> Później wklej gdzieś boot.ini i zapodaj. Dodatkowo sprawdź w msconfig co tam się odpala przy starcie.

Ogólnie chciałbym zobaczyć twoja listę "dodaj/ usuń programy" z panelu sterowania.

Możliwe, że znowu naściągałeś jakiegoś syfu w postaci wirusów lub niechcianych programów potocznie nazywanymi PUP ( Potentially Unwanted Programs ). Te ostatnie potrafią porządnie zamulić system

Wirusy innej opcji nie ma. Kiedys po formacie mialem podobnie, lecz mawarebytes i eset mi pomogly wybrnac z opresji.

Ponad to po instalacji swiezego windowsa ( najlepiej 7 home )poczysc kompa raz w tygodniu programami jak : wisecare 365 , avg tune up, combo fix.

ps. podobno dysk po wielu formatach traci swoje wlasciwosci i dziala o wiele wolniej niz kiedys. slyszalem ze istnieje opcja przywrocenia ustawien fabrycznych dysku twardego.

Msconfig: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/998ffeb5eabe6303.html

Dodaj i usuń programy ... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a8a3d053f8a554d.html

Windows 7 jest oryginalny .. klucz aktywowany itp.

Msconfig jest ok.

Zakładam, że masz jakieś programy po literze S :D Poprosiłbym o resztę.

Możesz spróbować usunąć nvidia experience. Na pewno nie zaszkodzi, a może rozwiązać twój kłopot. Pamiętam jak na moim starym piecyku miałem podobny problem. Po usunięciu tego programu od nvidii problem znikł.

@edit

Dzisiaj dopiero system postawiłeś ? Wszystkie sterowniki wgrałeś ?

Prawym na mój komputer --> Zarządzaj --> Menadżer urządzeń i zobacz czy masz jakieś znaki zapytania. Jeżeli tak to rób screena i wlepiaj.

boot.ini plox :) podaj też model lapka.

W dodaj i usuń programy są tylko jeszcze 2 ster: od graphy intela i od dysku intela...

Jak wiem w Win 7 nie ma boot.ini

Model lapka : Acer Aspire 5750g z Kartą 610m 1gb, intel core i 3 -2350m

Wykonaj pełny skan wszystkich dysków tym programem: https://www.malwarebytes.org/

Edit:

Masz całkiem dobrego lapka a antywirus ci niby muli? Może masz uszkodzony ram albo dysk twardy?

Ten antywirus ... staje przy skanowaniu plików nvidii ( nvapp.dll itp.)

Niestety boje się o ten głupi dysk. Kilka razy już musiałem naprawiać windowsowskim narzędziem przy starcie windowsa...i zawsze pokazywał dysk twardy ;/

@edit Po odinstalowaniu

• Adobe flash playerów itp
  • Programów, które nie wiem skąd sie wzieły
  • Intel Technology Rapid

komputer jakoś szybciej chodzi... Ale system włącza się z 2 minuty ;/

Co zrobić by chodził jak kiedyś ... ;/ ?

W 7 nie ma boot.ini ale jest BCD. W większości nadal nazywany boot.ini. Ściągnij sobie EasyBCD i wklej co Ci pokazuje. Co do lapka, czyścisz system chłodzenia w nim? Następna sprawa to polecam zaopatrzyć się w zestaw aplikacji Hiren's BootCD 15.2 lub po prostu ubuntu live i sprawdź dysk twardy + memtest przy rozruchu. Wydajesz się kumaty więc nie muszę tłumaczyć co i jak ;>

Chodzi o to ?

Windows Boot Manager
--------------------
identifier {9dea862c-5cdd-4e70-acc1-f32b344d4795}
device boot
description Windows Boot Manager
locale en-US
inherit {7ea2e1ac-2e61-4728-aaa3-896d9d0a9f0e}
default {3d3ccc86-f9f0-11e3-a6c2-b7f736426cfe}
resumeobject {1f8184a2-14de-11df-9734-f08c6d8c50b0}
displayorder {3d3ccc86-f9f0-11e3-a6c2-b7f736426cfe}
toolsdisplayorder {b2721d73-1db4-4c62-bf78-c548a880142d}
timeout 10

Windows Boot Loader
-------------------
identifier {3d3ccc86-f9f0-11e3-a6c2-b7f736426cfe}
device partition=C:
path \Windows\system32\winload.exe
description Microsoft Windows 7
locale pl-PL
osdevice partition=C:
systemroot \Windows
nx OptIn
pae Default
sos No
debug No

@edit

MemTest nie wykazał żadnych błędów

Ok nic złego nie widać, więc zrób benchmark HD Tune + error scan. Później podaj to co bench wykazał.

Po ostatnich problemach z wirusami postanowiłem zrobić formata. Tydzień walki i komputer odzyskał swoją dawną szybkość, lecz przedwczoraj wszystko się zmieniło. Windows zaczął się zawieszać więc wyłączyłem komputer. Niestety, po tym system włączał się z 3-4 min , programy i sterowniki przy starcie z 20 min.. Postanowiłem przenieść się na Ubuntu 14.04. Na tym systemie wszystko ładnie śmigało, ale to nie mój świat. Bardzo chcę wrócić na Windows'a m.in dla gier . Dlaczego komputer nie chce współpracować z Windows'em ? Proszę was o pomoc!
Mój sprzęt:
Intel core i3 -2350M
GeForce 610M 1GB
500 GB HDD
4GB RAM