Z dnia na dzień przestała mi działać bateria w lapku. Po odłączeniu od zasilania lapek automatycznie powinien “przeskakiwać” na zasilanie bateryjne. Tak się jednak nie dzieje. Również na samej baterii, bez podłączonego zasilacza sprzęt nie reaguje na przycisk włączania. Windows normalnie ją widzi i pokazuje stan naładowania. Różne programiki typu HW Monitor także normalnie wykrywają baterię. Jest może jakiś sposób na ożywienie tej baterii czy pozostaje tylko wymiana? Za wszystkie rady z góry dzięki!
Bateria w laptopie
kup komputer
Wejdź na stronę producenta laptopa i zaktualizuj sterowniki płyty głównej
A najlepiej to wszystko zaktualizuj
@kualo Dziękuję Ci za jakże dużo wnoszącą do tematu radę! Fundusze na komputer właśnie zbieram a laptop służy mi do notowania na wykładach dlatego też ważna jest dla mnie bateria
@godman59
Aktualizacja wszystkich sterowników była pierwszą rzeczą jaką zrobiłem, niestety nic nie pomogło
Szczerze to zdalnie niewiele można ci pomóc bo to może być kwestia wielu rzeczy, może styki na płycie (chociaż jako że system ją wykrywa to raczej wykluczone), może napięcie na baterii(wtedy jednak też nie byłby wykrywalna). Czasem pomaga wyjęcie baterii głównej i baterii cmosa, pozostawienie go tak na pół godzinki i podłączenie z powrotem wszystkiego. Jak to nie pomoże to niestety będziesz musiał oddać do serwisu, albo na gwarancję Miałem kilka podobnych przypadków u siebie w serwisie jednak w każdym przypadku albo pomagała błaha odpowiedź, albo trzeba było wzywać ludków z firmy i gwarancyjne zwykle wymieniali płytę główną, co naprawiało problem(Dell’owski przypadek).
Rozumiem, że zdalnie niewiele można zrobić. Myślałem tylko, że są jakieś patenty na ożywianie takich baterii. Laptop jak i bateria mają już na karku ponad 3 lata a z tego co wyczytałem taka jest średnia żywotność baterii. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak zakup nowej.
Żeby nie zakładać nowego tematu mógłby ktoś powiedzieć czym różnią się od siebie te dwie baterie?
http://allegro.pl/bateria-hp-pavilion-15-n280sw-15-n299sa-15z-n100-i6942686297.html#shippingInfo
https://swiatbaterii.pl/baterie-do-laptopow-hp-compaq/34083-2025-green-cell-bateria-do-hp-pavilion-15-n280sw.html
Obie są zamiennikami ale cena różni się prawie dwukrotnie.