Battlefield 4 vs CoD: Ghosts

Mam dylemat, otóż jutro wybieram się po jedną z tych gier i kompletnie nie wiem co wybrać. Posiadam BF3, i z tego, co do tej pory wyczytałem, BF4 - owszem, jest dobry, lecz podobno zakup tej gry jest jakby nie patrzeć lekkim wywaleniem hajsu w błoto, ponieważ to tylko lekka kosmetyka wraz z rozbudowanym systemem zniszczeń. Z drugiej jednak strony - CoD: Ghosts to również odgrzewany kotlet, na dodatek waga samej gry jest trochę spora. Warto jeszcze dodać, że CoD na starcie stracił w moich oczach, gdy ujrzałem wymagania sprzętowe, szczególnie cholernie zawyżone wymagania co do RAMu. Cóż, na internecie nie ma jeszcze konkretnego szczegółowego porównania co do obu tych gier, bo Call of Duty miało premiere wczoraj, dlatego też proszę o osoby, które zakupiły CoD'a bądź BF4 do wypowiedzenia się na temat tych gier w tym temacie. Mile widziane obiektywne opinie, bez żadnego "fan-boyowania". Wstępnie myśle, że zakupie jednak BF4, bo słyszałem że wyszły im kozackie zróżnicowane mapy. Więc takie najważniejsze pytania:

(Bez tego by się nie obyło) 1. Czy przy takich specach odpalę BF4 na low w Full HD? :P

Procek: AMD Phenom II X4 955 3.2 GHz [OC to 3.5 GHz]

Grafika: Nvidia GTX 550 Ti 1 GB [Delikatnie podkręcana]

RAM: 4 GB

Win: Windows 7

2. Słyszałem o jakimś trybie kooperacji w CoDzie, na czym to polega?

3. Na którą gre osobiście wydałbyś kase? :)

1. Odpalisz ale fpsy będą zapewne w granicach 30.

2. Extinction - praktycznie to samo co tryb zombie z poprzednich części.

3. Gdybym musiał wybierać to byłby BF4. Widać poprawę w oświetleniu i zachowaniu map. Wystarczy zresztą zobaczyć na YT jakie hejty zbiera CoD w tej chwili. Polecam filmiki TotalBiscuit'a ponieważ dobrze omówił tą grę. Dla ludzi niezamierzających grania w Coda polecam zobaczyć

[spoiler ALERT]:

CoD : G 6 GB ram!!!

Tak jak pisze LuckyVibro coda nawet nie odpalisz... potrzebujesz 6gb ram i cod ma fajniejsza fabułę na singlu ale grafika jest już stara... bf4 ma lepsze multi

Nie wiem czy wiecie, ale da się obejść zabezpieczenie z tym całym "6 GB RAM", dlatego właśnie zastanawiałem się nad kupnem Ghosts. Z tego co widzę, rzeczywiście warto będzie wybrać tego BF4, tylko martwią mnie te FPSy =/

Mnie BF4 śmiga lepiej niż trójka...

Misiek, a testowałeś na multi 64 osoby? :) I jak u Ciebie ze specyfikacją kompa? Coś a'la moje bebechy? :)

Jeśli masz już BF3, to nie polecam kupować żadnego z tych tytułów, chyba, że interesuje Cię kampania single, ale ona kuleje w obydwu grach. Jeśli zaś chodzi o tryb multiplayer, to ZAWSZE dla mnie:

BF > CoD

ale to moje osobiste zdanie.

Myślę, że o jakości nowego CoDa mówi wszystko to porównanie:

A jeszcze zapytam: jakim prawem CoD:G zajmuje na dysku aż tyle miejsca? I czy po instalacji rzeczywiście tak jest? 40 GB w plecki?

UP gdybyś czytał co wcześniej pisze to byś wiedział że jest myk i można odpalić gre przy 4GB RAM.

Na moim kompie

AMD Phenom II X6 1055T

AMD Radeon HD 7800 Series 2GB

8GB RAM

Gierka lepiej chodzi mi niż trójka i też się wahałem czy kupić patrząc na podobieństwa do poprzedniej części, kupiłem i nie żałuje...

Przekonałeś mnie do zakupu :) Pośmigam narazie na tej karcie, a na gwiazdke sprawie sobie HD 7870 i poszaleje na większych ustawieniach. :) Temat można w sumie zamknąć, a ty misiek możesz mi na PW wysłać swojego battleloga :P

Tak jak pisze LuckyVibro coda nawet nie odpalisz... potrzebujesz 6gb ram i cod ma fajniejsza fabułę na singlu ale grafika jest już stara... bf4 ma lepsze multi
ale jak chyba jak slyszalem to ona chyba zuzywa nie cale 2-3 GB ram :/ (sorka za brak Polskich liter)
Myślę, że o jakości nowego CoDa mówi wszystko to porównanie:
sorka za double post... XD takiego zakończenia nie widziałem xD

Nie obejdziesz tego z ramami do CoD:G myk dziala... ale czesto wywala do windy. Poza tym fix przestanie dzialac z wydaniem 1 patcha do Ghosta. Ogolnie gra jest malo grywalna na tym fixie. Zabespiecznie na 6GB ramu tyczy sie samego silnika graficznego, to nie jest chwyt marketingowy. CO do BF4, martwi mnie twoja grafika. Ogolnie GeForce radzi sobie gorzej niz ATI z Frostem od DICE. A ty masz jeszcze grafike ktora kompletnie nie powala :). Powinno chodzic, ale unikaj serwerów na 64 graczy(zreszta przy tej liczbie i tak jest tylko chaos w tej grze :) ).

Teraz same gry. CoD:G to to samo co BO2 doslownie, te same skrypty, ten sam silnik graficzny :). Ciekawostka jest tryb coopa i zombie :). Zawsze to jakis wiekszy fun :)

BF4 niby ma zmiane kształtu terenu... ktory zaskakuje 2 moze 3 pierwsze razy :). Potem juz poznajesz mape i nieważne jak to wyglada :).

Musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy warto ryzykowac wydania kasy na obie gry? Jedna bedzie ci chodzic dobrze na serwerach z 32 graczami, ale jak dobrze? A druga ma zmieniony kod silnika gry i niewzne czy bedziesz mial fixa na ilosc ram... i tak bedzie ci wywalac ja do systemu. Ja bym darowal sobie obie gry :). Taka prawda.

Mowi to funboy Battlefielda :)

Bierz Battlefielda 4 :)

Dodam tylko, że jeżeli chodzi o multiplayer w Ghosts to rozpoczęła się fala cziterstwa znana z poprzednich części od IW. Wystarczy zajrzeć na oficjalne forum gry i poczytać posty.

Mam dylemat, otóż jutro wybieram się po jedną z tych gier i kompletnie nie wiem co wybrać. Posiadam BF3, i z tego, co do tej pory wyczytałem, BF4 - owszem, jest dobry, lecz podobno zakup tej gry jest jakby nie patrzeć lekkim wywaleniem hajsu w błoto, ponieważ to tylko lekka kosmetyka wraz z rozbudowanym systemem zniszczeń. Z drugiej jednak strony - CoD: Ghosts to również odgrzewany kotlet, na dodatek waga samej gry jest trochę spora. Warto jeszcze dodać, że CoD na starcie stracił w moich oczach, gdy ujrzałem wymagania sprzętowe, szczególnie cholernie zawyżone wymagania co do RAMu. Cóż, na internecie nie ma jeszcze konkretnego szczegółowego porównania co do obu tych gier, bo Call of Duty miało premiere wczoraj, dlatego też proszę o osoby, które zakupiły CoD'a bądź BF4 do wypowiedzenia się na temat tych gier w tym temacie. Mile widziane obiektywne opinie, bez żadnego "fan-boyowania". Wstępnie myśle, że zakupie jednak BF4, bo słyszałem że wyszły im kozackie zróżnicowane mapy. Więc takie najważniejsze pytania:

(Bez tego by się nie obyło) 1. Czy przy takich specach odpalę BF4 na low w Full HD? :P

Procek: AMD Phenom II X4 955 3.2 GHz [OC to 3.5 GHz]

Grafika: Nvidia GTX 550 Ti 1 GB [Delikatnie podkręcana]

RAM: 4 GB

Win: Windows 7

2. Słyszałem o jakimś trybie kooperacji w CoDzie, na czym to polega?

3. Na którą gre osobiście wydałbyś kase? :)