Witam !
Mam problem z BF'em,kiedy odpale na średnich detalach to widać straszne spadki fpsów. Moje pytanie jest takie, co może być przyczyną
"Sprzęt"
Intel Core 2 Quad Q8200 2.33Ghz
Ram : 3GB
GeForce 9500 GT 1GB
Czyżby grafa ?
Witam !
Mam problem z BF'em,kiedy odpale na średnich detalach to widać straszne spadki fpsów. Moje pytanie jest takie, co może być przyczyną
"Sprzęt"
GeForce 9500 GT 1GB
Czyżby grafa ?
Napewno grafa. Jak sam się domyślasz, jej czasy świetności kiedy uciągała gry na maxa, już minęły .
@DOWN, Jeżeli autorowi chodzi o BF BC2 na multi, to raczej w 99% wina grafy. Ewentualnie ma jakieś zbędne opcje w grafice ustawione.
Grafa? Ta gra działa na mojej geforce 7950 gt 512 mb....
Ziomek patrz :
Athlon 64x2 4000+
Radeon x1900
2gb Ram
Mi BF BC2 śmiga na średnich bez żadnej ścinki a spełniam minimalne.
:P
Jaki masz system?
Najnowszy patch wgrany? Bo poprawia wydajność itd.
Windows 7
Gra automatycznie się z patchowała po instalacji
Może coś z sterownikami, przeinstaluj je. Albo to zasyfiony system (defragmentacja dysków albo reinstal) jednak stawiam na stery
Sterowniki najnowsze.Ostatnio robilem formata
Ja mam Windows XP więc to pewnie dlatego mi tak śmiga. Ustaw w ustawieniach karty opcje na wydajność. Tylko nie wiem jak jest w Nvidii. Jak będziesz miał jakieś artefakty to najwyżej przywróć ustawienia fabryczne.
Na multi grasz na srednich ?
Ważna jest też rozdzielczość w jakiej się gra, więc sugerować się tym, że jedna osoba gra na średnich się nie powinno. Ty możesz grać w 1280x720 a kto inny w mniejszej. Zaktualizuj sterowniki, directxa, sprawdź czy nie ma jakiś wirusów na komputerze. Zmniejsz jakoś oświetlenia, wyłącz wygładzenie krawędzi oraz v-sync.
@Skrytek
Najnowszy patch (chyba, że od lutego tego roku jakiś patch się jeszcze pojawił) pogarsza wydajność. Jak kupiłem grę w 2011 roku to grałem na maksymalnych (wszystko co tylko się dało miałem na najwyższe) i FullHD. Teraz mimo większej ilości ram i mocniejszego procesora już na najwyższych pograć nie mogę.
EDIT:
Ups... proszę nie bić, dopiero teraz zauważyłem, że temat ma 18 dni od ostatniego wpisu.
ta gra ma żałosną optymilizację bf 3 uciągnie ci na średnio wysokich ;p
Chyba raczej chodziło oto, że PunkBuster pożerał połowę zasobów procesora, gdzie druga połowa to sama gra (inter core 2 duo 2,14). Zerknij czy nie masz czegoś podobnego, czyli gdy gra jest włączona to zobacz tego PB. Jeszcze wtedy to było normalne u każdego gdy szukałem odpowiedzi na moje pytanie z "PB 50% CPU". Niby dało się grać na minimalnych prawie ale do FPSów potrzeba max fpsów, dlatego sobie odpuściłem zabawę. Zwłaszcza na największych mapkach to nie było podobne do "grania".
Gdy to będzie PunBuster to chyba jw, optymalizacja samej gry plus cienko zgrany PB do tegj części BFa. Lepiej pograj sobie w BF Play4Free, łatwiejszy i więcej zabawy przy płynnej grze.
Kolega ma identyczne specyfikacje i ma to samo. Wina procesora i karty graficznej. Słaby czterordzeniowiec i do tego karta.
@UP
No tak tylko ja grałem z kolegą, który miał Core Dual i GF8600 GT i gierka działała mu płynnie. Któraś z aktualizacji musiała coś spieprzyć, więc warto rozejrzeć się po forach czy nie ma rozwiązania takiego problemu.
kubas.... Najnowszy patch podobno poprawia wydajność. Ja gram w to nawet teraz. Mam oryginała z najnowszym patchem i na multi nawet jak jest masa wybuchów mi się nie tnie. Goście pisali mi na forum, że tej gry nie uciągne nawet na minimalnych a śmiga mi na średnich z ustawionymi teksturami na maksa.
Gram w :
1280 x 720 (czy jakoś tak)
Windows XP SP3
2Gb ram
Radeon x1900 256mb
Athlon 64 x2 4000+
W karcie ustawione mam na JAKOŚĆ a nie na WYDAJNOŚĆ.
Magiczny komp hah.
W sumie trochę odkopaliśmy temat.
@Skrytek
No, ale z jakiego miesiąca i roku jest ten najnowszy patch? Napisałem to co sam zaobserwowałem, czyli gra działa znacznie gorzej niż w 2011.
No to jest z 2011 chyba.
http://battlefieldzone.pl/serwis/news/Nowy_patch_R11_do_BF_Bad_Company_2
Tu jest. Dobra nie ważne, mi gra śmiga.
Witam !
"Sprzęt"
GeForce 9500 GT 1GB
Czyżby grafa ?