Dostałem zadanie na studiach stworzenia bazy danych. Nie wiem czy mam za to zabrać się w microsoft access czy w innym programie. Jeśli znacie jakieś strony z dobrymi poradnikami o bazach danych też bym prosił. Baza danych ma wyglądać np. tak, że prowadzimy warzywniak. Wybieram z listy owoce, pojawia się następna lista, wybieram np. śliwki i pojawiają mi się wszystkie hurtownie ze śliwkami które również sprzedają inny owoce lub warzywa. Po kliknięciu na daną firmę pojawia się jej cały asortyment wraz z cenami i innymi informacjami. Nie wiem czy jasno opisałem, ale w razie czego mogę to rozrysować.
Baza danych
Odnoszę wrażenie że pierwszy raz pojawiłeś się na tej swojej uczelni. Jakie programy były na zajęciach? Cholera wie czy uczyli was accesa, robić bazę w excelu, w MySQL, w napisanym przez siebie programie... zapytaj innych z grupy.
W access, ale program może być dowolny. Podstawowe rzeczy zrobić umiem tylko mam problem z tymi podkategoriami.
Poczytaj trochę o relacyjno-obiektowych bazach danych bo wydaje mi się, że tego typu baza będzie najlepsza dla Twojego zadania. Nie musisz koniecznie zrobić tego w accesie, masz do wyboru prawdę wiele technologii. MSSql, Postgresl, MySql i inne. Zacznij od rozrysowania sobie schematu bazy danych, bo potem samo jej stworzenie będzie łatwiejsze.
Osobiście polecam ci zrobić w MySql bardzo stabilną i czytelną baze można stworzyć
Dostałem zadanie na studiach stworzenia bazy danych. Nie wiem czy mam za to zabrać się w microsoft access czy w innym programie. Jeśli znacie jakieś strony z dobrymi poradnikami o bazach danych też bym prosił. Baza danych ma wyglądać np. tak, że prowadzimy warzywniak. Wybieram z listy owoce, pojawia się następna lista, wybieram np. śliwki i pojawiają mi się wszystkie hurtownie ze śliwkami które również sprzedają inny owoce lub warzywa. Po kliknięciu na daną firmę pojawia się jej cały asortyment wraz z cenami i innymi informacjami. Nie wiem czy jasno opisałem, ale w razie czego mogę to rozrysować.