Baza danych

Dostałem zadanie na studiach stworzenia bazy danych. Nie wiem czy mam za to zabrać się w microsoft access czy w innym programie. Jeśli znacie jakieś strony z dobrymi poradnikami o bazach danych też bym prosił. Baza danych ma wyglądać np. tak, że prowadzimy warzywniak. Wybieram z listy owoce, pojawia się następna lista, wybieram np. śliwki i pojawiają mi się wszystkie hurtownie ze śliwkami które również sprzedają inny owoce lub warzywa. Po kliknięciu na daną firmę pojawia się jej cały asortyment wraz z cenami i innymi informacjami. Nie wiem czy jasno opisałem, ale w razie czego mogę to rozrysować.

Odnoszę wrażenie że pierwszy raz pojawiłeś się na tej swojej uczelni. Jakie programy były na zajęciach? Cholera wie czy uczyli was accesa, robić bazę w excelu, w MySQL, w napisanym przez siebie programie... zapytaj innych z grupy.

W access, ale program może być dowolny. Podstawowe rzeczy zrobić umiem tylko mam problem z tymi podkategoriami.

Poczytaj trochę o relacyjno-obiektowych bazach danych bo wydaje mi się, że tego typu baza będzie najlepsza dla Twojego zadania. Nie musisz koniecznie zrobić tego w accesie, masz do wyboru prawdę wiele technologii. MSSql, Postgresl, MySql i inne. Zacznij od rozrysowania sobie schematu bazy danych, bo potem samo jej stworzenie będzie łatwiejsze.

Osobiście polecam ci zrobić w MySql bardzo stabilną i czytelną baze można stworzyć

Dostałem zadanie na studiach stworzenia bazy danych. Nie wiem czy mam za to zabrać się w microsoft access czy w innym programie. Jeśli znacie jakieś strony z dobrymi poradnikami o bazach danych też bym prosił. Baza danych ma wyglądać np. tak, że prowadzimy warzywniak. Wybieram z listy owoce, pojawia się następna lista, wybieram np. śliwki i pojawiają mi się wszystkie hurtownie ze śliwkami które również sprzedają inny owoce lub warzywa. Po kliknięciu na daną firmę pojawia się jej cały asortyment wraz z cenami i innymi informacjami. Nie wiem czy jasno opisałem, ale w razie czego mogę to rozrysować.