BDO-nowy/czy warto?

Siemanko jestem Aruketo. Od wielu lat interesuję się grami przede wszystkim gatunkiem mmorpg. Ostatnio zobaczyłem grę BDO na yt. Poczytałem troszkę o niej i mam kilka pytań do ludzi, którzy w nią już trochę grają.

A brzmią one następująco:

-Czy w grze jest p2w ? Jeśli tak to na jakim poziomie?

-Jak wygląda pve i pvp (bo ono mnie przede wszystkim interesuje)??

-Czy gra posiada ciekawą ekonomię ?

-Jaki serwer wybrać ?? (chcę grać pvp)

-Czy dam radę dogonić ludzi z gearem w pvp?

-Czy muszę wydać dużo pieniędzy ?? (chodzi mi o takie jakby te konto premium w tera online nazywa się to tera club)

-Czy gierka żyje ??

-Jak wygląda świat gry??

-Jakie są dostępne rasy (wady i minus ras), klasy postaci, frakcje??

-Jak wygląda system walki??

-Czy istnieje jakaś duża Polska gildia pvp, która przyjmuje nowych graczy ?????

-Jakieś wskazówki dla początkującego :D

Z góry dziękuje :D

Zamiast robic kopiuj wklej w 3 roznych tematach mogles napsiac w dziale szukam mmo i podac te 3 tytuly a nie spamic bez potrzeby

• to zależy od indywidualnego podejścia
  • Zbyt ogólne pytanie... rozwiń na szczegóły,
  • Co oznacza słowo "ciekawa"?
  • Jest jeden serwer
  • Nie ma gearu pvp/pve, z czy dasz rade dogonić, dogonią wszyscy zależy tylko kiedy, ale to od indywidualnego podejścia do gry zależy,
  • tak ogólnie to mogę powiedzieć, że kupno gry i wydatek 100€ styka na całą grę, resztę dokupujesz od ludzi, tylko trzeba być zdeterminowanym i cierpliwym, można też kupić samą wagę ~60€ a resztę do ludzi.,
  • żyje na tyle by ludzie bili się o spoty,
  • Jeden wielki otwarty świat,
  • Nie ma ras tak ogólnie wybierasz klasę postaci a nie rasy
  • pełny non-target z kombinacjami klawiszy do odpalania skilli,
  • o polskich gildiach wiem niewiele... ale jakieś są.
  • Uzbroić się w cierpliwość i dużo czytać poradników o grze - język angielski.

-Czy muszę wydać dużo pieniędzy ?? (chodzi mi o takie jakby te konto premium w tera online nazywa się to tera club)

-Czy gierka żyje ?? 

-Jak wygląda świat gry??

-Jakieś wskazówki dla początkującego  

-Kwestia kontrowersyjna, każdy powie co innego, ale chyba najlepiej przedstawi to ten filmik:

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<div class="ipsEmbeddedVideo">
		<div>
			<iframe allowfullscreen="true" frameborder="0" height="270" src="https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLvuX8AY--GRaKONj8JkdgeMhLkmJOuVOZ" width="480"></iframe>
		</div>
	</div>

<p>

</p>
</div>

PVE to głównie grind potworków, owszem są questy, ale to taki "dodatek". Główną ideą to rośnięcie w siłe poprzez wbijanie leveli i zarabianie przy tym kasy.
PVP to Node Wary (walki gildii o dany teren) Open PVP, areny i inne ustawki między graczami :)
-Co do ekonomii - oczywiście. Polecam poradniki nt. budowania "własnego imperium" dzięki workerom i craftingowi, które dają duży przychód poza expieniem.
-Jest jeden megaserwer, który składa się z wielu kanałów, które możesz zmieniać co 15min. P.S jak jesteś nowym graczem i dopiero kupiłeś konto, graj na Olvii. Masz tam 2x exp przez pierwszy miesiąc : )
-Pewnie i się da, ale trzeba w to włożyć dużo czasu. Jak we wszystkim w sumie. Ale nawet jeśli nie będziesz wypasionym graczem z najlepszym gearem to i tak możesz świetnie się bawić w PVP, tylko na trochę mniejsza skalę :)
-Co do tego płacenia, tamten filmik wyżej wszystko Ci powie
-Czy gra żyje? Oczywiście. Jest ogrom graczy, świat nie jest pusty, a ilość ludzi w miastach przytłacza komputer. Nie ma tak, że ta gra umiera, jeszcze nie tak dawno była hitem na STEAM.
-Świat gry to jeden wielki otwarty teren, bez instancji czy innych "sfer". Nie ma teleportów, wszędzie musisz pójśc sam, czy to na grzbiecie konia, czy na własnych nogach
- Co do klas:

Spoiler
<div class="ipsSpoiler_contents">
	<div class="ipsEmbeddedVideo">
		<div>
			<iframe allowfullscreen="true" frameborder="0" height="270" src="https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLvuX8AY--GRaKONj8JkdgeMhLkmJOuVOZ" width="480"></iframe>
		</div>
	</div>

<p>

</p>
</div>

(Ogólnie polecam wszystkie poradniki tego Pana. Robi to świetnie i sam się tym kierowałem na samym początku. Polecam gorąco!)
-System walki to non-target, z bardziej kombosami, które wykonujesz poprzez daną kombinację klawiszy. Jest bardzo płynny i najlepszy jaki kiedykolwiek widziałem w grach MMO.
-Co do gildii, można tak raczej powiedzieć o niesławnym "Zakon VII". O ile jeszcze dychają. Ale powiedzmy sobie szczerze, gildia nie ma zbytnio dobrego mniemania wśród polskiej społeczności i odradzałbym.
Jest wiele ciekawszych, kameralnych gildii, które z chęcia Cię przyjmą. Popytaj tu i tam, gdzies Cię zgarną.
-Co do wskazówek> Rób wszystkie questy jakie daje duszek i oglądaj dużo poradników. Znajdź gildię i zadawaj masę pytań, wtedy z czasem wszystkiego się nauczysz. Polecam też poszukać stron nt. BDO które mają w sobie wiele ciekawych rzeczy. No i ogólnie HF

Mam nadzieję, że Ci pomogłem. :)

Co do posta wyżej i Zakonu XII ilość ludzi o czymś świadczy nawet jakby odjąć im 50% ludzi to jest dużo osób zapewne to boli inne gildie ;) nawet jak tłumaczą że nie idą w mass

Osobiście polecam Destroyers spokojna Polska gildja ze strimerem na Twitchu możesz sobie z nim zagadać XD

PS

Jak szukasz małej gildi to teraz porobiło ich się masa tak do 50 osób polecam do jakiejś dołączyć bo wiedza o grze daje dużo i warto wykreować sobie własne zdanie a nie słuchać i czytać innych

Co do posta wyżej i Zakonu XII ilość ludzi o czymś świadczy nawet jakby odjąć im 50% ludzi to jest dużo osób zapewne to boli inne gildie  nawet jak tłumaczą że nie idą w mass

Miałem "przyjemność" czytać co wypisuje ich lider na każdym możliwym forum. Wychodzę z założenia, że jeśli głowa chora, to reszta organizmu do D***.
Zresztą, kogo obchodzi liczba ludzi. Nie można ogarnąć parę setek ludzi. W takich gildiach wszyscy rozbijają się na małe grupki bez ładu i składu, i tak to nikt ze sobą nie gada.
Co do wyników w PVP - osobiście nigdy nie miałem okazji spotkać tej potężnej gildii na nodzie, a kiedyś bywałem na nich dość często, więc jak dla mnie to tylko jedna wielka masówka.
Ale jak ktoś czuje się tam dobrze, to niech się bawi, ale nowym graczom wolałbym odradzać czegoś takiego z miejsca;p

Miałem "przyjemność" czytać co wypisuje ich lider na każdym możliwym forum. Wychodzę z założenia, że jeśli głowa chora, to reszta organizmu do D***. 
Zresztą, kogo obchodzi liczba ludzi. Nie można ogarnąć parę setek ludzi. W takich gildiach wszyscy rozbijają się na małe grupki bez ładu i składu, i tak to nikt ze sobą nie gada. 
Co do wyników w PVP - osobiście nigdy nie miałem okazji spotkać tej potężnej gildii na nodzie, a kiedyś bywałem na nich dość często, więc jak dla mnie to tylko jedna wielka masówka.
Ale jak ktoś czuje się tam dobrze, to niech się bawi, ale nowym graczom wolałbym odradzać czegoś takiego z miejsca;p

Idąc twoim tokiem myślenia wszystkie Polskie gildie to dno nie tylko ta co podałeś nieraz byłem świadkiem co inne gildie wypisywały na globalnym (gorzej jak gimby) no ale nie mam zamiaru się spierać każdy ma inne poglądy i czego innego szuka ja tytam solo i jest dobrze XD

Ja mam pytanie trochę z innej beczki planuje zakup BD. Moje pytanie brzmi czy planowane sa moze jakies promocje na ta gre? KTos cos wie :D

Siemanko jestem Aruketo. Od wielu lat interesuję się grami przede wszystkim gatunkiem mmorpg. Ostatnio zobaczyłem grę BDO na yt. Poczytałem troszkę o niej i mam kilka pytań do ludzi, którzy w nią już trochę grają.

A brzmią one następująco:

-Czy gierka żyje ??

-Jak wygląda świat gry??

-Jakieś wskazówki dla początkującego :D

Z góry dziękuje :D