BDO - Parę bardziej lub mniej istotnych pytań

6. Podziel się swoimi dotychczasowymi wrażeniami z gry i wymień rzeczy które Cię irytują (jeżeli takowe istnieją)  

Część pytań może wydać się dla niektórych idiotyczna, niestety mam problemy z netem, kompem itd. i nie mogę działać na własną rękę 

Odpowiedzi typu zapytaj wujka Google i takie tam zachowaj dla siebie.

Jeżeli nie chcesz dostawać jebla na pvp graj sorcem lub archerem, zabijają każdą klasę w 2-3 sekundy nie ważne ile ma DP i tarczy

Teraz wychodzi blader za tydzien i podobno jest jak sorc z mieczem, czyli 2-3 sekundy i lezysz

Dzięki Calvex nie chodzi o cenę tylko o mojego paypala wyplaciłem tam już tyle że mam blokadę dlatego nie chce zbyt dużo wpłacać. Apropo petów to rozumiem że służą one tylko do podnoszenia loota więc właściwie są udogodnieniem ale nie są must have mam racje?

Dzięki Calvex nie chodzi o cenę tylko o mojego paypala wyplaciłem tam już tyle że mam blokadę dlatego nie chce zbyt dużo wpłacać. Apropo petów to rozumiem że służą one tylko do podnoszenia loota więc właściwie są udogodnieniem ale nie są must have mam racje?

Nie są. Manualne podniesienie loota z grupki mobów to dosłownie ~5sekund. Z petami jest szybciej, ale nie jest to jakaś kolosalna różnica.

Jeśli będziesz grał 2-3h dziennie, a przez resztę czasu łowił ryby na afku, to tak.

Ja ryby łowię codziennie jak ide spać  Odpalam lapka (z zminimalizowanym BD ciągnie 42 wat). Zakładam Epheria Rod +5 (100 dura), do tego mam 100 miejsc w plecaku i takim sposobem około 2kk przez noc zarobie. Rekord miałem cos 2,4kk, ale w plecaku miałem 3 ryby które sprzedałem za 180k za sztukę.  

Tylko, żeby lowienie nocą miało sens, to warto mieć lapka, bo komputer z włączonym black desert, sporo prądu żre. 

@Nakill19 
Ja płaciłem usd przez paysafecard, to wyszło mi coś 127 zł. Nie pamietam jaki byl kurs wtedy.  Zreszta nawet jak kupisz za te 130 zl, to potem guest passa mozesz na allegro za 25 zl opchac. 

Wiesz grac mozna i po 30min, tylko pytanie czy jest jakis sens?

Gra ma i bedzie miala "duze update'y"

1. odbyl sie na przelomie marca/kwietnia

2. nastepny wyjdzie na przelomie kwietnia/maja, w polowie maja(piraci - mobki na 60 pozwalajace na easy exp do 57, sensowny do 58)

*To czesc obecnego kontentu, ktory jeszcze nie zostal wypuszczony ale zostanie wypuszczony przed pustynia

3.Pustynia czerwiec(poczatek/srodek)

Po tym +/- zrownamy sie z Azja i zapewne na duzy kawalek bedzie gdzies do Wrzesnia czekac... +/-

O co mi chodzi? O to, ze gra bedzie wymagala co jakis czas "podexpienia", obecnie soft cap to 55, na susanach expi sie do 55 bdb szybko
50-51 2h?

51-52 6h?

52-53 10h?

53-54 15h?

54-55 22-24h?

Potem jest skok 55-56 100-120h

______ Wyjda piraci i bedzie przeskok jak z catfishy -> susany

tj. 55-56 na piratach zajmie albo pare H albo 20h max.

Nastepnie, gra ma tylko end game PvP, tzn. niedlugo bedzie miala jak zmienia maszyny i ustabilizuja lagi/freezy mobow(jest coraz lepiej)....

Tzn. jasne macie bdb rozbudowany craft itp itd. ALE badzmy szczerzy to jest tylko droga do celu PvP, samo w sobie nie jest juz takie rozrywkowe, w zwiazku z ograniczeniamim w tradzie (z powodu botow).

Zmierzam do tego, ze musisz poswiecic spora czesc czasu na PvE(Grind), Potem min. Daily Q podstawe a potem PvP(+guild misje/bossy/potem dojda node warsy i siege), przy 2h-2.5h po prostu tego nie zrobisz, jest to fizycznie nie mozliwe.

Nawet jak odpuscisz sobie wiekszosc kontentu krafterskiego, to i tak musisz robic pozniej troche Q na contri, bo bedziesz musial chociaz te nody podlaczyc, ogarnac pracownikow zeby Ci upgrad'neli bron/set na Blue/Gold....

Moj dzienny schemat, ktorego nie opuszczam:

-Loguje sie odbieram Loyality Pointsy/Sprawdzam AH

-Zawsze zostawiam sie w Velii (2min koniem do daily na scrolle na bossy) -> w 10min zrobione (juz biegne do caphelonu na 15min-20min daily na contri +1060 contri xp), lacznie z bieganiem zajmuje to ponad 30min.

-Lece robic daily na 400 contri xp(moglbys to ominac) 20min okolo, na mediah, wychodzi lacznie 1h

Realnie zajmuje to 1-1.5h razem z przemieszczaniem sie, a to dopiero wymog(nie ma opcji, ze zajmie mniej niz 1h, kiedys to zrobic bdziesz musial)

Do tego musze sobie w tyg znalezc sporo czasu zeby jakis progress na postaci zrobic, zeby powbijac enchanty na gear(po to robi sie scrolle bossowe), ale zeby to powbijac same kamienie na enchant nie wystarcza, trzeba wygrindzic pare mln. na "wytrzymalosc EQ" -> po enchancie spada i potrzeba zainwestowac gotowke zeby to odrobic.

Takze, jak ktos gra 2-2.5h to co on pogra? Zrobi daily, moze cos pofarmi ale PvP nie zobaczy to tam, jakby grac w LoLa zeby sobie nabic lvl na mapie i sie wylogowac z meczu, przy czym w LoLu jeden mecz ma ograniczenie czasowe.

Lowienie ryb? Coraz wiecej osob PKUJE AFKEROW na hotspotach, takze wiesz ;)

EDIT:
Napisales, ze masz 100 miejsc w eq = zarabiasz 2kk, mogles dodac dla kolegii, zeby zarobic 2kk = musisz miec tyle slotow = musiales je wykupic za euro, bo z gry max sie okolo 50 inventory wydobyc, za loyality ogarnia sie weight limit, takze wiesz - bez kupna slotow za euro to max 1kk zarobi przez noc, zakladajac ze go nie spekuja, a 1kk to tyle co nic, 40min farmy w grupie na susanach, bdb malo.

15kk w twoim wypadku to juz duzo wiecej jak jego 4-5kk (bo raczej malo prawdopodobne ze go ktorejs nocy nie zabija, a poza tym).

NIE ODRADZAM, ale panie/nowie badzmy realistami, mmo z open pvp/pk, bez "PvE" contentu na endgamie i 2h? Raczej slabo 3-4h(z naciskiem ze poprzez weekend srednia sie przechyla do 4h ma jakis sens) - tak czy siak to gra casualowa i trzeba sie liczyc np. na Jordine wbija gildia GRIND na spota, przepraszamy ze w ogole tutaj swoja obecnoscia ich zniewazylismy, klaniamy sie i uciekamy - albo 1hit=pk

TJ. szukamy gildii do pvp na naszym poziomie, a pkowac i tak nas beda wieksi i silniejsi - cos z czym sie trzeba liczyc przy 4h, ale ja przy wypracowanym sposobie, jestem sobie w stanie pozwolic na fajna gre - 1/4 czasu daily, reszta grind/pvp.

A to, tez nie jest tak ze koncze daily i juz mam party na pvp (juz od razu! sie bijemy) albo bijemy potwory... trzeba zebrac grupe/przelogowac sie na odpowiedni channel np., zrobic regroup, dojechac... to tak nie ma.

Jakbym mial 2h to bym nie gral, bo zanim by sie all ogarnelo to bym dojechal na pvp pogral 10min w najlepszym razie i wylogowac - a w gildii to po paru takich akcjach juz by mnie nie bylo, jasne mozna tylko randomowo grac itd. Tylko PYTAM SIE W JAKIM CELU? Po co grindzic? Grindzi sie zeby miec odpowiedni poziom accuracy. Obecnie majac 55 poza topka, bije sie z kazdym. (aktualnie 53, ale dzisiaj wieczorem siadam i w sobote mam nadzieje dobic 54...)

30$ = 115zł

Tam jest 30euro...

Tam jest 30euro...

Można oszukać system i kupując zaznaczyć, że jest się z US and A. Płacisz w dolarach.

Mozna tylko pozniej w razie problemow z kontem musisz udowodnic suportowi ze jestes z USA ( np. jezeli ktos chce zmienic maial lub odzyskac shackowane konto musi im podeslac skan z dzisiejszej gazety z danego kraju razem z lezacym na niej waszym dowodem

• In all cases, a copy of your ID card, taken in front of today's newspaper. )

Takze gl z zaoszczedzeniem 20 zl zeby pozniej w razie problemow podpiac to dowodem ze mieszkacie w ameryce i to wasze konto ( zycze powodzenia "cwaniaczki" ).

Dzięki wszystkim za odpowiedź, najbardziej GaloN'owi :) I zgadzam się z Quaku, mmo wymaga od nas troszkę więcej niż te 2h dziennie.
Temat do zamknięcia.

Witam. Mam pytanie odnośnie BD, jak po tym czasie ma sie kondycja gry? Opłaca się kupować, czy raczej grze szykuje się szybki koniec?

Witam. Mam pytanie odnośnie BD, jak po tym czasie ma sie kondycja gry? Opłaca się kupować, czy raczej grze szykuje się szybki koniec?

Do f2p bardzo daleko, serwery cały czas zapełnione, a nie wprowadzili jeszcze połowy endgamowego kontentu jaki jest na korei. Jutro nowe klasy, później node wary, valencia...

Do premiery Blessa i Lost ark gra nie ma żadnej sensownej konkurencji na rynku Eu.

Kondycja? Bdb i ta tendencja utrzyma sie przynajmniej do konca roku, poniewaz:

1. Po miesiacu dostalismy mediah,

2. W czerwcu Valencja(pustynia) - kolejny masywny update stosunkowo szybko = nie bedzie przestoju

3. Dodaja klasy co jakis czas = jakby byl przestoj, bedzie co robic

4. Siege/nody wyjda = znowu bedzie wiecej zabawy = mniej przestoju

Teraz na jesiene bedzie gruby update, lodowa kraina wiec co najmniej do tego momentu + 3/4 mc bedzie co robic, pozniej bedziemy juz zrownani z ver. azjatyckimi wiec bedziemy czekac +/- 6mc

Jednakze, dzieki temu ze jedyny ogloszony/juz open beta+ w koreie tj. Bless ONLINE - (JEDYNY KONKURENT, bo gry mmo sie zapowiada i aktualnie nic nie wychodzi tylko star citizen ale to bardziej dla fanow eve online). Takze przez nast 2 lata nic nie wyjdzie.

Bless=AeriaGames=P2W crap i shit

_______

Jak zastanawiasz sie nad gra, to to ma tylko sens jak masz te 4h+, gra ma tylko content pvp+craft itd. ale to tylko zeby ubrac sie i isc na pvp. Generalnie wymaga duzo grindu/craftu(czasu), jak masz 2-3h to sobie odpusc.

Jak lubisz PvP, ale liczysz sie z tym ze tutaj ekwipunek/lv ma olbrzymie znaczenie to to jest gra dla Ciebie jak w Lineage. To nie Guild Wars ze kazdy jest rowny.

https://www.twitch.tv/fourgateincfx

2.3k hp, 170 ap, 190 dp

morduje all, gracze po 5h maja 1.4k hp+ 140 ap/140dp(olbrzymia roznica.... w dps/defensie)

EDIT:
A i gra nie kosztuje realnie 30 euro....

30 euro to najtaszy pack, masz tez opcje za 50.

Do gry na powazniej potrzebujesz 3 pety(30 euro) - bo zbieranie dropa zabiera czas

udzwig(15 euro) - bardzo pomocne wiecej potek itd. na siege/nody

stroj pvp jest bardzo pomocny (30 euro, ale powiedzmy ze mozesz sobie go odpuscic, tylko wez pod uwage ze siege/nody - mass pvp, pkowanie itd. bedzie na terenach pokrytych zielenia, wiec daje Ci to przewage taktyczna).

Mozna na to przeciwdzialac, ale jeszcze bez tego graczy pvp nie widzialem... (moze paru)

Racja w tym jest ze kto wiecej siedzi ten bedzie lepszy i w grze trzeba naprawde duzo grindowac !

Tylko nie pisze ze jesli ktos ma 2-3h czasu na gre dziennie to zeby nie probowal bo to nie jest gra dla niego ! W takiej sytuacji nalezy patrzec z innej perspektywy ilu jest kamikaze by siedzieli po 10h dziennie i ciagle farmili ? w dłuższej jednostce czasu tez do czegos dojdziesz ! Ileż to ja juz osob spotkałem ktore farmiły dniami i nocami i juz im sie nie chce, ta gra mam tez bardzo fajnie rozwiniety crafting, ktory jest dochodowy i jak dobrze ogarniesz to z tego tez bedziesz robil kase na sprzet !

Reasumujac kazdy znajdzie cos dla siebie tylko Ci posiadajacy mniej czasu musza sie bardzo uzbroic w cierpliwosc i szczegolowo planowac rozwoj swojej postaci. Takie oto moje zdanie i sam tak praktykuje i narazie mi sie sprawdza :)

Reasumujac kazdy znajdzie cos dla siebie tylko Ci posiadajacy mniej czasu musza sie bardzo uzbroic w cierpliwosc i szczegolowo planowac rozwoj swojej postaci. Takie oto moje zdanie i sam tak praktykuje i narazie mi sie sprawdza 

100% się zgadzam. 4h+ dziennie to już naprawdę jak chcesz gonić ludzi.

Można grać nawet 1-2h dziennie i równie dobrze się bawić bo gra naprawdę ma dużo do zaoferowania.

Dzięki Panowie za pomoc, raczej się zdecyduję na grę bo wydaje się na prawdę ciekawa. Myślę że nawet grając te 1-2h dziennie można się dobrze bawić. Mam takie pytanie jeszcze, posiada ktoś może Guest Pass? Aby jeszcze przetestować komputer, przed zakupem gry. Jeżeli tak to prosił bym o jakieś pw.

Passy rozchodzą sie szybko, na targowisku ludzie próbują odsprzedać lub sie zamienić (jak dla mnie kpina i powinno sie tepic takie zachowanie, ale coz polak chce na wszystkim zarobic). Sam swoj już oddałem komuś. Oglądaj Streamerów czasem ktos sie oglasza :)

Passy rozchodzą sie szybko, na targowisku ludzie próbują odsprzedać lub sie zamienić (jak dla mnie kpina i powinno sie tepic takie zachowanie, ale coz polak chce na wszystkim zarobic). Sam swoj już oddałem komuś. Oglądaj Streamerów czasem ktos sie oglasza 

Jest obecnie problem z Guest Pass

Miałem na początku 10 aby porozdawać na stream ale później jak skontaktowałem się z Daum(wydawca BDO) to szef PR powiedział mi że mają tak zapchane serwy iż puki nie zrobią nowych serwerów to nie będą rozdawać nowych 7 dniowych dostępów.

Czasami ktoś jak zakupi gierkę podrzuca mi Guest Passa więc tak jak wspominał Ristofer patrz na streamy - czasami coś wskakuje.

Ja od czasu do czasu puszczam wiadomość na kanale z prośbą o guest pass i czasami coś się znajduje :)

Jest możliwość zmiany nazwiska?

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów :P
Pod koniec września składam kompa i kupuje BDO. Muszę przeprowadzić zwiad i zadać parę pytań:
1. Jaki jest lvl cap ? (widziałem, że niby jest 50, ale podobna ma to ulec zmianie)
2. Kiedy wejdzie patch z pustynną mapką (powiększający świat jak u koreańców) i ninja/kunoichi ?

3. Czy zaczynając w momencie wydania patcha wymienionego powyżej będzie mi ciężko nadgonić graczy, którzy aktualnie już w nią grają ?
4. Czy domów jest ograniczona ilość ? (jeżeli tak to prosiłbym o podanie cen i średni czas wyfamienia golda potrzebnego na jego kupno)

5. Czy Explorer pack jest warty kupna ?

6. Podziel się swoimi dotychczasowymi wrażeniami z gry i wymień rzeczy które Cię irytują (jeżeli takowe istnieją) :)

Część pytań może wydać się dla niektórych idiotyczna, niestety mam problemy z netem, kompem itd. i nie mogę działać na własną rękę ;)

Odpowiedzi typu zapytaj wujka Google i takie tam zachowaj dla siebie.