BDO - Parę bardziej lub mniej istotnych pytań

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów :P
Pod koniec września składam kompa i kupuje BDO. Muszę przeprowadzić zwiad i zadać parę pytań:
1. Jaki jest lvl cap ? (widziałem, że niby jest 50, ale podobna ma to ulec zmianie)
2. Kiedy wejdzie patch z pustynną mapką (powiększający świat jak u koreańców) i ninja/kunoichi ?

3. Czy zaczynając w momencie wydania patcha wymienionego powyżej będzie mi ciężko nadgonić graczy, którzy aktualnie już w nią grają ?
4. Czy domów jest ograniczona ilość ? (jeżeli tak to prosiłbym o podanie cen i średni czas wyfamienia golda potrzebnego na jego kupno)

5. Czy Explorer pack jest warty kupna ?

6. Podziel się swoimi dotychczasowymi wrażeniami z gry i wymień rzeczy które Cię irytują (jeżeli takowe istnieją) :)

Część pytań może wydać się dla niektórych idiotyczna, niestety mam problemy z netem, kompem itd. i nie mogę działać na własną rękę ;)

Odpowiedzi typu zapytaj wujka Google i takie tam zachowaj dla siebie.

1. Mój aktualny to 55, są maniaki co 56 dobiły już. Lvl capa nie ma :)

2. Do końca maja wszystkie klasy. EU goni KR z patchami więc pewnie w czerwcu już będziemy na tym samym poziomie

3. Odwrotnie. Będzie Ci dużo łatwiej nadgonić graczy. Przykład od 50-55 ludzie wbijali w miesiąc. Wyszedł patch 50-55 3dni

4. Domów ? hmmm jeśli się nie mylę to 3 max i nie potrzebujesz silvera na posiadanie domu.

5. Nie jest warty kupna, zostało to wyjaśnione w innym temacie.

6. Były gracz Lineage 2, ArcheAge, nastawiony na pvp znalazłem w grze to co chciałem. Moja kobieta nastawiona na pve biegająca z 43lvlem a poświęcająca dużo czasu na grę jest wniebowzięta ogromem możliwości i świata.

Szczerze to nie wiem czy ona kiedykolwiek wyexpi. Ale skoro kontent pve ją tak wciągnął to widocznie ma coś w sobie :)

Jest sporo grupa osób, która nigdy nie odpaliła BDO lub po prostu nie może pogodzić się z potężnym spadkiem online w jej ukochanej grze, po prostu mocno ciśnie tą grę.

Jednak setki pozytywnych komentarzy tutaj jak i rankingi na światowym portalu mówią same za siebie :) http://www.mmorpg.com/gamelist.cfm/show/all/sCol/rankHype/sOrder/desc

jak wygląda w ogóle PvP w BDO ?
Szukałem po necie ale nic konkretnego nie znalazłem.
Tylko Open pvp?
czy sa areny battegroundy em czy jeszcze cos innego?

Open world PvP

Batleground 40vs40

Wojny gildi

W niedalekiej przyszlosci ( koniec kwietnia / poczatek maja ) siege + walki o nody

super a gdzie i na jakiej zasadzie dziala Open PvP ?
System PK only ? czy po prostu sa obszary w ktorych pvp jest dozwolone i takie w ktorych nie?
Np chciałbym na max lvl pojsc farmic low levele i byc ch** :)

super a gdzie i na jakiej zasadzie dziala Open PvP ?
System PK only ? czy po prostu sa obszary w ktorych pvp jest dozwolone i takie w ktorych nie?
Np chciałbym na max lvl pojsc farmic low levele i byc ch** 

Bić możesz każdego 45lv+ i wszędzie poza safe zonami (głownie miasta). Musisz oflagować się, atakując i zabijając neutralnych wobec ciebie graczy tracisz karmę. Po zabiciu kilku osób twoja karma osiąga wartości ujemne i stajesz się czerwonym graczem. Open pvp jest możliwe od 45lva, więc low levele są bezpieczne. Są jeszcze areny pvp, to po prostu obszary gdzie można się bić bez żadnych ograniczeń i kar.

W sumie też podepnę się do pytań bo każdy opowiada glownie o PVP, rozumiem ze na to jest nastawiona ta gra i fajnie to wyglada, a co z PVE? ma to tutaj jakoś ręce i nogi? chodzi mi o rzeczy typu instancje, raidy, world bossy etc.

W sumie też podepnę się do pytań bo każdy opowiada glownie o PVP, rozumiem ze na to jest nastawiona ta gra i fajnie to wyglada, a co z PVE? ma to tutaj jakoś ręce i nogi? chodzi mi o rzeczy typu instancje, raidy, world bossy etc.

Rajdow, kolejek, party finderów nie ma i dzięki bogu nigdy nie będzie. Są world bossy respiące się dość długo, guild bossy. Dodatkowo korea ma już instancję, ale są one częścią świata. To po prostu dungeony z mocniejszymi mobami. Pve to aoe grind przerywany walkami z innymi ludźmi, którzy chcą odebrać ci spota. Masz za to mnóstwo profesji, zarządzanie robotnikami na mapie świata, łapanie i rozmnażanie koni, wytwarzanie itemów, eliksirów, fishing, handel między miastami, farming, wydobywanie surowców, gotowanie, wkrótce dojdzie też polowanie (np. wieloryby na oceanie).

Apropo profesji mam takie pytanie można mieć każdą i osobno ją skillować czy trzeba ograniczyć się do kilku?

Apropo profesji mam takie pytanie można mieć każdą i osobno ją skillować czy trzeba ograniczyć się do kilku?

Możesz wszystkie bez ograniczeń.

Muszę sciagnac 32 gb by zagrac, czy np po ilus tam gb mozna grac, a gra sie dosciaguje?

Musisz całość pobrać. Pytanie z innej beczki da się pety in game kupić/zrobić?

Musisz całość pobrać. Pytanie z innej beczki da się pety in game kupić/zrobić?

Pety aktualnie są tylko z is.

Jest też jeden achivment, ale to raczej jako ciekawostka... za 5k godzin online dostajesz psa, albo kota za free.

Mam pytanie BDO kosztuje 30$ czyli niecałe 120 zł więc wtf mi pisze że nie mam środków na koncie skoro mam jakiś ch*jowy przelicznik mają?

Grając do 2h dziennie i to nawet nie codziennie, jest sens kupna tej gry?? Oczywiście nie mowie o byciu TOP pvp/pve

He? niecale 120? niby jak to policzyles :P

30$ = 115zł

Grając do 2h dziennie i to nawet nie codziennie, jest sens kupna tej gry?? Oczywiście nie mowie o byciu TOP pvp/pve

Nie,

w grze nie ma teleportow, min. czas to 3-4h, z nastawieniem ze srednia bedzie blizej tych 4.

Masz takie rzeczy na po tutorialu, tj. 50+ jak daily questy itd. raz w tyg scrolle na bossy, nie ma opcji. Gra w 2h to sobie film/lola odpal.

Ktoś się orientuje ile trzeba dać za BDO? nie chce nadpłacać na paypal?

Jeśli będziesz grał 2-3h dziennie, a przez resztę czasu łowił ryby na afku, to tak.

Ja ryby łowię codziennie jak ide spać :) Odpalam lapka (z zminimalizowanym BD ciągnie 42 wat). Zakładam Epheria Rod +5 (100 dura), do tego mam 100 miejsc w plecaku i takim sposobem około 2kk przez noc zarobie. Rekord miałem cos 2,4kk, ale w plecaku miałem 3 ryby które sprzedałem za 180k za sztukę.

Tylko, żeby lowienie nocą miało sens, to warto mieć lapka, bo komputer z włączonym black desert, sporo prądu żre.

@Nakill19
Ja płaciłem usd przez paysafecard, to wyszło mi coś 127 zł. Nie pamietam jaki byl kurs wtedy. Zreszta nawet jak kupisz za te 130 zl, to potem guest passa mozesz na allegro za 25 zl opchac.