BDO powrót

Hej, po kilku latach (coś około 3/4) postanowiłem wrócić do Black Desert. Różne mogą być opinie ludzi ale niestety aktualnie moim zdaniem rynek mmorpg nie proponuje niczego lepszego niż BDO jeśli chodzi o moje preferencje. Stąd pytanie, prośba - czy są jakieś polskie gildie/community które rekrutują takie w sumie nowe osoby jak ja? :slight_smile: Oczywiście wszystkie rady odnośnie gry mile widziane.

widzę problemy z czytaniem ze zrozumieniem :slight_smile: polecam przeczytać resztę zdania to może zrozumiesz o czym tu dorośli chcą porozmawiac

1lajk

Polskie Gildie są ale tam są same dramy, BlackFlags frajerzy którzy siedzą na morzu i zatapiają pływających AFK, a jak kogoś się widzi na lądzie to spada na hita, polecam tobie znaleźć Gildię typowo PvP gdzie murem za tobą staną. W grze jeśli jesteś dobrym graczem pvp to masz przerypane bo gildie się będą o ciebie zabijać. Większość Gildii ma Szpionów w innych Gildiach, a to jest już toksyczne bo nie wiesz czy ty logując się do gry nie zostaniesz rozjechany na każdym kanale bo jakaś gildia chce ciebie przejąć, a to jest już toksyczne.

hmmm z tego co piszesz chyba lepiej by było w takim razie na początku dołączyć do spokojniejszego towarzystwa i dopiero jak rozwinę skrzydła bić się o spoty ^^ narazie chciałbym chyba się jakoś ustatkować gospodarczo żeby sam na siebie zarabiać i rozwinąć liczbę punktów kontrybucji, pvp to raczej późniejszy etap patrząc ile kasy kosztuje gear i jego ulepszanie :smiley:

No i tutaj dochodzimy do sedna bicie o spota to już nie istnieje pełno frajerów się wbija i się wk… bo ty kończysz na czerwonej karmie. Po czym koleś drze japę że red karma na aakman i nagle tracisz wszystkie kamienie ja tak już 2 biliony przerypałem.
BDO stało się toksyczną grą dużo starych graczy odeszło a nowi mają w dupie niepisane zasady. Co powoduje jeszcze większe odejście starych graczy, dla tego gra jest praktycznie rozdawana za darmo.

Rozumiem, ograłem już chyba większość mmorpg a BDO jest też rozwinięte jeśli chodzi o ekonomie co jest ciekawe :smiley: Do walk pvp zostało mi jeszcze sporo czasu dlatego interesowały by mnie bardziej gildie pve ^^

No to sobie nie po pve bo będziesz miał w takich Gildiach Pve przerypane wojenka za wojenką, sam grałem 3 lata i powiedziałem dość toksycznemu towarzystwu.
Chcesz sobie spokojnie pograć dawaj do Gw2 tam tylko toksyczne jest WvW ale to też, są żale pajaców którzy wpierdziel od ciebie dostali.
W pełni rozumiem graczy PvE ale w bdo jeśli nie umiesz się bronić to masz przekichane, ja odszedłem po tym jak mi koleś płakał z Gildii że go we dwóch na spocie biją. Wpadam i wybijam ich 1vs2, bo ten płaczek dalej sobie swoje mobki bił. Mój GM nie wytrzymał i teraz gnoi z innymi pvp graczami którzy się jego trzymają pve gnoi z byłej już Gildii.

Znaczy no spoko, każdy tam robi w gildiach co chce :smiley: Po to one w sumie są, ja po prostu przez najbliższy czas jedyne moby jakie będę bił to te na skóry na grunile bo to jedyny zarobek jaki pamiętam dopóki nie wymyśle czegoś innego :stuck_out_tongue: Jak mi ktoś nie będzie dawał grać to coś innego w grze porobie także spoko a z czasem się wygearuje i będę mógł bronić :smiley:

Oh, na spokojną grę w bdo polecam farmy i gathering, a to do gearowania by nie padać na hita to pewnie z rok ci zajmnie jak nie dłużej, ale i to nie pomoże jak kolega wyżej pisał dostaniesz karmabombing i nie bedzie ci się chciało grać, Polskie komunity jest martwe, jak nie chcesz dram to jakaś anglo. gildia będzie najlepsza. Gra zaczęła umierać na moje oko odkąd zaczęli rozdawać za duzo nowym graczom i robi się teraz tylko coraz większy toxic.

1lajk

@Sentor Weź się nawet nie wygłupiaj z tymi skórami na grunile xD
Załóż postać sezonową, na serverach sezonowych jest dużo bardziej ułatwiony progress. Ubierz się, i później przenieś postać sezonową na zwykłe servery. Będziesz miał łatwiejszy start.

@DrakoOo Gram w BDO od początku, i muszę się z Tobą nie zgodzić. Gra z roku na rok robi się coraz lepsza, zakwita. Podejście twórców mocno się zmieniło. BDO na początku sprawiało wrażenie ładnie opakowanej ale pustej gry nastawionej na cash grab. Teraz zmiany jakie wprowadzili, chociażby rozdali do tej pory 3 lub 4 tier 4 pety, co jest mega krokiem z ich strony, bo wcale nie musieli tego robić, lub dodali możliwość skopiowania gearu na stagowaną postać za pomocą silvera z gry, mimo iż weapon change coupony sprzedawały się jak bułeczki i zarabili na tym krocie. Jest wiele innych kroków jakie PA poczyniło w strone ulepszenia gry i wiele jeszcze fajnych planów mają. Community w BDO zawsze było toksyczne ale to jest urokiem tej gry. Zauważ że aby cokolwiek osiągnąc w BDO naprawde trzeba być zawziętym, a później te twarde charaktery się scierają, i rzadko którykolwiek odpuszcza. Sam się na tym nie raz łapałem. Karma bombing jest problemem. Ale od tego mam Arshe(Kanał PvP bez kar za PK), nie dość że jest 50% więcej dropu, to oprócz nudnego grindu na spotach mam częste pvp bez konsekwencji.

Jeżeli chodzi o Polskie community w BDO to rzeczywiście jest mocno toksyczne ale na pewno są jeszcze jakieś chillowe gildie, gdzie znajdziesz graczy którzy chętnie ci pomogą. Zresztą praktycznie w każdej grze Polskie gildie są pełne dram, i BDO nie jest tu wyjątkiem, taka nasza natura.
Jeżeli jednak nie masz problemu z j. angielskim, to na 100% w international gildii poczujesz się lepiej.

@TrueMaloSilny A co do karmabombingu na który tak mocno narzekasz. Na end-gameowych spotach typu Sycaria, Stars end czy nawet Hystria, kultura duela o spota nadal obowiązuje. Na gówno spotach pokroju aakman czy jakieś wilki, jeżeli jesteś wystarczająco szybki z karma scrollem, jesteś w stanie literalnie tych karma bomberów traktować jako część rotacji. Szczególnie na aakmanie gdzie aby cie karmabombować gość musi palić elionki. Poprostu Git Gud :slight_smile:

1lajk

Tak z czystej ciekawości, bo podchodziłem do BDO ze dwa razy i ostatnio się zastanawiałem czy nie zacząć sobie Casualowo 4Fun, ale chcecie mi powiedzieć, że w grze jest System który karze gracza który się obronił w PvP przed Atakiem PK?

nie ma, nie było i nie będzie

Nie, jeśli jesteś zaatakowany możesz się obronić bez utraty Karmy.
Aktualny problem jest taki że jak ktoś Ci chamsko wbije na spota i zacznie psuć rotację to masz 3 wyjścia:

• spróbować go outfarmić
  • deklaracja wojy na gildie w której jest (15 minut czekania) - enemy gildia może dać protecta na osobę i dalej jej nic nie zrobisz.
  • odpalanie PK po twojej stronie przez co tracisz karmę
    (w tym że ta opcja jest słaba ze względu na to że PA rozdało 200+ elion tearów w tym roku, więc nikomu nie zal klikania ressurect :D)

Czyli problem jest w tym, że jest za dużo ludzi za mało serwerów / channeli?

Bardziej w tym że :

1. nie ma kary za śmierć w PvP (kiedyś to było 1% xp)
  2. zbyt wysokie kary za bycie redem (player killer) tj. przy śmierci utrata 2% xp, można stracić kryształy przy śmierci (set dobrych kryształów jest drogi), gdy zginiesz z ręki moba możesz stracić enchant np z PEN na TET. Biorąc pod uwagę fakt że nawet jak jesteś super ubrany, i masz skilla w BDO zginąć w pvp można szybko. Więc będąc redem ryzykujesz dużo, a mało zyskujesz w zamian za to ryzyko (jedyny zysk to jest to iż nie przejmujesz się grieferami karmabombującymi na spocie).

Ale jak pisałem wcześniej, jeżeli jesteś wystarczająco szybki, naprawdę można spokojnie outfarmić lamusków i od czasu do czasu ich zabijać (karma odnawia się jak bijesz moby).
A na End gamowych spotach gdzie karmy tak szybko nie odzyskasz ludzie jednak respektują te “niespisane zasady” duelu o spot.

Przepraszam nie odpowiem ci na twoje pytanie ale zadam ! Ogólnie sam ostatnio się zastanawiałem nad powrotem do BDO pobrałem itd pograłem trochę i znów przestałem to już moja 3 próba podejścia do tej gry i zastanawiam się co robię źle xD od którego lvl gra się rozkręca czy typowy end game i wtedy zabawa, czy można jednak liczyć na coś wcześniej? i jeżeli tak to co takiego w sensie wydaje mi się że w ogóle nie odkryłem w bdo tego co jest w tym mmo tak lubiane.

BDO możliwe nie jest grą dla Ciebie. Moim zdaniem rzecz która wyróżnia BDO od innych współczesnych MMORPG to przedewszystkim długotrwały progres. Nowoczesne gry MMO oparte są raczej na strukturze: wychodzi nowy patch - nowy content, robisz go masz super gear, czekasz na nowy content. Gdy wychodzi nowy content twój stary gear jest bezużyteczny.
BDO jest zaś grą w założeniach przypominającą raczej klasyczne gry mmorpg, grindery. Gdzie aby mieć super gear musisz poświęcić masę czasu. Ale gdy go już zdobędziesz, masz nagrodę w postaci tego że jesteś mocny, i twój gear będzie dalej dużo warty nawet jak zrobisz sobie kilka miesięcy przerwy.

Dodatkowo BDO jest grą sandboxową, generalnie nie ma parcia na robienie czegokolwiek, nie masz tu jako tako jedynego słusznego endgame. Dla jednych będzie to grind na najmocniejszych spotach. Dla innych będzie to wysoki poziom tzw. Life Skilli (crafting itp) dla jeszcze innych PvP. Każda z tych rzeczy aby dotrzeć do end game wymaga od gracza dużo pracy. To jest właśnie piękne w BDO, pogoń za króliczkiem który jest praktycznie nie osiągalny. Kiedy myślałem 1.5 roku temu mając full pen gear że w zasadzie caphrasy na lvl 20 i koniec progresu, oni wprowadzili kolejny tier armora, którego podbijanie jest mega drogie.
I dla takich ludzi jest Black Desert Online - dla ludzi którzy wolą gonić króliczka niż go dogonić w 1 miesiąc i czekać na kolejny patch grając w inną gre.

1lajk

Dziękuje za odpowiedz :smiley: możliwe w sumie, że nie jest to gra dla mnie, ale to jak przedstawiłeś BDO sprawiło że aż bym cholera chciał pograć zrobić sobie właśnie super gear i móc go dalej rozwijać skoro nie ma tego problemu, że nowy content to koniec XD + Jak jest Crafting dobrze zrobiony to ło :smiley:

Cały kontent BDO można opisać w jednym zdaniu:

Gra nastawiona na endless grind z elementami small scale oraz big scale PVP, z uwzględnieniem lifeskilli jako AFK income dla ludzi lubiących matematykę oraz wysokie rachunki za prąd.

Jedyne i najważniesze słowo klucz to GRIND - jak go nie lubisz to nawet nie odpalaj gry.

Jak masz ochotę grać to graj a nie pytaj na tym forum. Koniec końców i tak to czy mmo cię zatrzyma na dłużej czy się szybko znudzisz mało zależy od gierki, a ludzi z którymi będziesz grał czy choćby pisał na czacie.