Witam,
Chciałbym was prosić o pomoc przy wyborze części a dokładniej płyty głównej, procesora, RAM'u oraz karty graficznej.
Może ze specyficznymi wymaganiami, ale prosiłbym o uwzględnienie faktu, że nie zamierzam zmieniać: obudowy, zasilacza, dysków i monitora.
Więc tak :
Zasilacz posiadam Chieftec 500W 80+ GPS-500A8, obudowę Akyga AK009WH (bo mi się podobała bardzo), Dyski raczej mało ważne: SSD+HDD oraz monitor który również jest bez znaczenia bo i tak w przyszłości zostanie wymieniony.
(Więc chodzi mi o dobranie podzespołów uwzględniając zasilacz oraz wymiary obudowy)
Komputer nie ma być docelowo "gamingowy", aczkolwiek miło by było gdybym mógł komfortowo pograć w GTA V, Wiedźmina 3, No Man Sky, czy różne MMO typu ESO, Lineage 2, WoW, Battlefield 3(a może i nawet 4?). Jak widać rozbieżność gier jest spora, nie zależy mi na full HD i ultra detalach. Jeśli przyjmować Wiedźmina 3(który na obecnym niszowym sprzęcie, podkręconym dość solidnie chodził z freezami...) jako odniesienie to miłoby było gdyby sprzęt był w stanie udźwignąć Wiedźmina na średnich detalach w rozdzielczości 1280/1024 i/lub HD. Docelowo nie zależy mi na bardzo dużej wydajności, raczej na sprzęcie który sobie poradzi w tych stałych 30 FPSach z tymi "nowszymi" produkcjami.
Budżet teoretycznie jest nie ważny, ważne są kryteria które podałem wyżej. Bardzo bym prosił o dostosowanie się do powyższego. Jeżeli ma być łatwiej powiedzmy, że budżet na te 4 podzespoły wynosi do 2.5 tysiąca złotych. Ale chciałbym wydać jak najmniej ponieważ niewiele czasu spędzam przy PC - interesują mnie tylko nowe części.
Podsumowując: Przy budżecie początkowym 2.5 tyś zł.
Proszę o pomoc w dostosowaniu Płyty głównej, procesora, ramu i karty graficznej, do komfortowej pracy i zabijaniu czasu w GTA 5, Wiedźminie 3 w stabilnych 30 FPS w rozdzielczości 1280/1024 lub HD na ustawieniach niskich/średnich ewentualnie wysokich.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany pomocą w temacie i przedstawi pomysły pasujące do kryteriów, biorąc pod uwagę ceny poszczególnych podzespołów i wyjdzie w praniu, że nie da się złożyć takiego sprzętu i lub cenowo w ogóle się nie opłaca to bardzo proszę napisać o tym. Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
P.S.
Obecnie posiadam grafike GeForce GTX 460 1GB GDDR5, jeżeli karta "jest coś warta" względem podanych kryteriów można ją pominąć.
Zaproponowany zestaw przez Leelareso:
<p style="margin-top:0px;margin-bottom:0px;">
<strong><a href="http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-mortar-b150-dualddr4-2133-sata3-satae-hdmi-dvi-usb-3-1-matx-b150m-mortar-780949/" rel="external nofollow" style="color:rgb(104,104,104);text-decoration:underline;background-color:transparent;"><span style="color:#008000;">MSI B150M Mortar</span></a></strong>
</p>
<strong><a href="https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-msi-rad-r9-380-d-h-gaming-4g-le-4gb-ddr5-256-bit-dp-hdmi-2x-dvi-r9-380-gaming-4g-le-855702/" rel="external nofollow" style="color:rgb(104,104,104);text-decoration:underline;background-color:transparent;"><span style="color:#008000;">MSI R9 380 Gaming LE</span></a></strong>
</p>
<strong><a href="http://www.morele.net/pamiec-kingston-savage-ddr4-8gb-2x4gb-2133mhz-c13-hx421c13sbk2-8-771088/" rel="external nofollow" style="color:rgb(194,57,17);text-decoration:underline;background-color:transparent;"><span style="color:#008000;">2x 4GB HyperX 2133 MHz CL13</span></a></strong>
</p>